Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Naj bo pametna ura otrokova prva pametna naprava?

Starši si želimo, da bi otroci imeli mobitel, da so lahko bolje povezani z nami. A pri najmlajših to ni vedno primerna rešitev. V zadnjih letih je priljubljena izbira postala pametna otroška ura.

Otroku lahko podarite tudi rabljeni mobitel

Včasih imamo starši doma svoj stari mobitel, ki ga lahko uporabimo tudi za otrokov prvi mobitel. Glede na to, da otroci nehote kaj izgubijo, založijo, pokvarijo ali pa med tekanjem pade na tla, je rabljeni mobitel primerna rešitev za prve korake uporabe.

Rabljene ali obnovljene mobitele lahko ugodneje kupimo brez naročnine in vezave. So odlična izbira tudi glede trajnostne uporabe, kar je prav tako dober zgled otroku.

Za postopno uvajanje otroka v svet mobitelov je varna izbira predplačniški sistem, ki omogoča otroku, da porabi le toliko, kot je prednaloženo na računu. To mu omogoča lažji nadzor nad svojo porabo za klice, sporočila in brskanje po spletu. Predplačniška ponudba Mobi omogoča otroku, da lahko eno mobilno številko v Sloveniji kliče brezplačno, in sicer tudi takrat, ko je njegov račun prazen. S tem otroku zagotovimo boljši občutek varnosti, saj ve, da lahko na primer svojo mamo vedno pokliče.

 

 

Mobi Hero Banner

Telekom Slovenije v segmentu predplačniške telefonije nudi:

 • paket Mobi s kartico SIM za vse, ki mobitel že imajo in potrebujejo le novo telefonsko številko;
 • paket Mobi z otroško pametno uro;
 • pakete Mobi, ki vključujejo tudi enostaven mobitel;
 • vrednostne kartice Mobi, s katerim lahko napolnimo račun Mobi.
Otrokova Pametna Ura 2
Prva otrokova pametna naprava ni nujno nov pametni mobitel. Lahko je pametna otroška ura, lahko pa tudi rabljeni mobitel ali nepametni (dumb) mobitel.

Vračajo se tudi »nepametni« mobiteli

T. i. nepametni mobiteli oz. mobiteli na tipke (dumb phones) še zdaleč niso izkoreninjeni. Njihove prednosti so cenovna dostopnost, trpežnost, preprostost uporabe in na neki način tudi omejenost funkcij, ki jih omogočajo. S tem pa so lahko tudi odlična izbira za otrokov prvi mobitel, ki mu omogoča povezanost s svojimi bližnjimi in postopno navajanje na varno ter odgovorno uporabo.

Nepametni mobiteli pa so lahko tudi dobra izbira za odrasle, ki se želimo odklopiti od hitrega tempa življenja, pa nam piskanje in utripanje sporočil na pametnem mobitelu tega enostavno ne dovoli. Nekateri jih imenujejo kar 'vikend telefoni'.

Njihova posebnost je tudi, da niti niso tako 'neumni', temveč bolj namenski. Med njihovimi funkcijami (odvisno od modela) tako najdemo klicanje, pošiljanje sporočil, skupinsko pošiljanje sporočil, kamero, osnovne igre, glasbo in starševski nadzor.

 

Kaj je pametna otroška ura

Pametna otroška ura je posebna različica ure, ki je zasnovana z mislijo na potrebe in varnost otrok. Ura je opremljena z različnimi funkcijami, ki staršem omogočajo komunikacijo z otrokom ter spremljanje njegove lokacije in aktivnosti. Otrokom pa pametna ura pomaga razviti odgovornost in samostojnost. Pomembno pa je, da starši določimo, kdaj in kako pogosto lahko otroci uporabljajo uro, ter jim postavimo pravila in omejitve.

Zakaj otroku izbrati pametno uro

 • Možnost nastavitve urnika v mobilni aplikaciji "ne moti" (npr. med šolskim časom).
 • Možnost izklopa na daljavo.
 • Omejen dostop do dovoljenih stikov.
 • Omogočajo klicanje in sprejemanje klicev ter pošiljanje in sprejemanje glasovnih sporočil (brez tipkanja, tudi za otroke, ki še ne znajo pisati).
 • Manj brskanja po spletu in manj časa pred zaslonom.
 • Manjša verjetnost, da jo otrok kje pozabi, izgubi ali poškoduje.
 • Možnost spremljanja lokacije otroka.