Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

iPhone 14

Boris Tramte
Boris Tramte
Pred 189 dnevi
·
Čas branja: 5
·
Poslušaj vsebino

Ni skrivnost, da se je industrija mobilnih telefonov v zadnjih letih ujela v premeteno tehnološko zanko, ki je ni lahko razvozlati. Današnji mobilniki so nekako dosegli svoj trenutni vrh evolucije, zato proizvajalci svoje izdelke samo še dopolnjujejo z mnogokrat nepotrebnimi nadgrajevanji strojnih komponent in manjšimi dodatki, saj je pač kupcu vendarle treba dostaviti nekaj novega.

Apple se je tej pasti dolgo izogibal, a tudi pri njih so letos pokazali, da jim manjka nekaj konkretnih idej za nadgrajevanje linije mobitelov iPhone. Že res, da so v 14. generaciji mobitelov pokazali nekaj izboljšav, a večina teh je šla na račun dražjih izvedenk Pro in Pro Max, medtem ko osnovna različica 14, ki ne vsebuje podnaslova, žalostno sameva in je na trg prišla bolj zato, ker mora, ne pa zato, ker bi bila zares potrebna.

Že pri opisovanju mobitela iPhone 13 sem imel težave med ločevanjem takrat aktualne različice in lanske, saj sta si bila mobitela po obliki praktično enaka in edina večja vidna razlika se je pokazala na zadnji strani, saj je Apple tam premeteno premešal postavitev dveh zadnjih kamer. Letos je to ločevanje postalo še težje, saj je vizualno iPhone 14 praktično enak trinajstici, tako da moramo za nadgradnje zavihati rokave in pokukati pod pokrov.

Ta je glede na material ostal enak kot lani. Zadnja stran je še vedno plastična in res se mi zdi že skrajni čas, da bi Apple tudi navadne različice svojih iPhonov preoblekel v nerjavečo kovino, ki že dlje krasi modele Pro in daje ob prijemu vtis »premium« izdelka. Žal se podjetje za ta korak v 14. generaciji ni odločilo, prav tako so nespremenjene preostale specifikacije zaslona.

Zaslon se zopet ponaša z OLED-tehnologijo tipa Super Retina, v diagonalo pa znaša 6,1 palca in ima ločljivost 2532 x 1170. Po tehničnih specifikacijah je enak lanski različici, prav tako pa se ni spremenila tista zareza na vrhu, ki je enako obsežna kot prej. Apple je sicer pri modelih Pro in Pro Max poskrbel za 'fletno' novo zarezico z imenom Dynamic Island, a kaj takšnega tule ne boste našli, tako da se bo treba zadovoljiti s standardno črno zarezo, ki pa spodaj skriva nadgrajeno kamero.

Tnd Iphone14 Boris Okt22 Clanek

Ravno kamere so tista stvar, ki zna v nadgradnjo mobitela prepričati tudi lastnika lanskoletnih osnovnih modelov. Na sprednji strani še vedno čepi kamera z 12 MP, a ta se zdaj ponaša z zaslonko f/1.9 namesto lanske 2.2, prav tako pa je zdaj tu prisotna tehnologija avtofokus, ki jo boste prav tako zaman iskali pri lanskih modelih. To ustvari malce lepše slike sebkov, kar bodo zagotovo pozdravili vsi tisti, ki takšne fotografije mrzlično objavljate na profilih družbenih omrežjih.

Naprednost sistema kamer se je preselila tudi na zadnjo stran. Tu vas bosta spet pozdravili dve leči, ki pa sta tokrat malce obilnejši, zato tudi bolj izstopata od zaledja mobitela. iPhone 14 je v tem pogledu malce debelejši od predhodnika, zato boste perspektivni nadgrajevalci primorani tudi v nakup novega ohišja.

Glavna kamera je sicer še vedno samo 12 MP, a leča je fizično večja in vsebuje hitrejšo zaslonko f/1,5. Tudi ultra širokokotna leča ostaja 12 MP, a je ravno tako bolj obilna, te fizične nadgradnje pa prinašajo tudi praktične rezultate. Kameri sta namreč veliko boljši pri zajemanju svetlobe, tako da bodo vaše fotografije za odtenek bolj žive. Apple pravi, da je z novim sistemom kamer za 49 % izboljšal fotografiranje v slabo vidnih pogojih. Koliko ti odstotki res držijo, je skoraj nemogoče neodvisno preveriti, a lahko potrdim, da sem med fotografiranjem v temnejših predelih narave zajel presenetljivo dobre posnetke, ki so jasno prekašale tiste, ki sem jih ustvaril s svojim obstoječim mobitelom iPhone 12.

Na lepše fotografije vpliva tudi programska rešitev Photonic Engine, ki je vgrajena v vse iPhone 14 praktično enak trinajstici, tako da moramo za nadgradnje zavihati rokave in pokukati pod pokrov.

generacije. Gre za preračunavanje algoritmov, ki ob kliku na sprožilnik naenkrat naloži več fotografij, umetna pamet pa nato iz tega izlušči najbolj prepričljivo in izpopolnjeno sliko. Kar se mene tiče, je Apple še vedno prvak pri tovrstnem naknadnem obdelovanju fotografij, saj lahko prepričljive in vrhunske posnetke z enim pritiskom ustvari vsak nedeljski fotograf, ne da bi se sploh zavedal, kakšno procesorsko magijo spočne z vsako fotografijo.

2Tnd Iphone14 Boris Okt22 Clanek

Zadovoljni boste tudi vsi tisti, ki radi snemate. Kakšne podpore za 8K iPhone 14 praktično enak trinajstici, tako da moramo za nadgradnje zavihati rokave in pokukati pod pokrov.

sicer ne prinaša, a je zdaj tu novi način snemanja Action Mode, ki vam med posnetki, kjer se veliko gibate in tresete z mobitelom, ustvari stabilnejšo sliko. Za filmske ustvarjalce je tu še kinematografski način, ki smo ga srečali že lani, a Apple je v 14. generaciji poskrbel tudi za podporo posnetkov ločljivosti 4K.
V drobovju novega mobitela najdemo še nekaj zanimivosti. Za preračunavanje podatkov zdaj skrbi čip A15 Bionic, ki po novem vsebuje 5 jeder in se s tem izenači z lanskoletnim premium modelom iPhone 13 Pro, medtem ko je letošnji A16 Bionic rezerviran samo za izvedenki Pro in Pro Max. Morda je to nova strategija Appla in bomo tako menjavali čipe med generacijami tudi v neizogibnem iPhonu 15, a zaenkrat to še ni bilo potrjeno. Poleg nadgrajenega procesorja smo prejeli tudi malce večjo zalogo pomnilnika, ki je s 4 skočila na 6 GB.

Nadgrajene specifikacije ustvarijo solidno uporabniško izkušnjo. iPhone 14 brez težav poganja vse igre in preklapljanje med aplikacijami ni povzročilo nobenega zamika. Izkušnja je dobra tudi zahvaljujoč novemu operacijskemu sistemu iOS 16, ki s sabo prinese vrsto nadgradenj in lepo sovpade z nadgrajenim tehničnim drobovjem. Škoda samo, da Apple še vedno ni podprl višjega osveževanja zaslona, zato to tudi pri iPhonu 14 teče pri samo 60 Hz, medtem ko boste za 120 Hz morali poseči po dražjem modelu Pro.

Ustavimo se za hip še pri bateriji. Ta je v primerjavi z lanskim modelom za odtenek boljša in med pridnim tapkanjem, predvajanjem videov in skakanjem po družbenih omrežjih boste iz enega polnjenja iztisnili nekje 20 ur uporabe. V nasprotju z govoricami Apple tudi v 14. generaciji ni presedlal na vhod USB-C, temveč trmasto vztraja pri Lightningu, v škatli pa boste tudi tokrat zaman brskali za polnilcem.

Dve resnični novosti, ki ju prinaša iPhone 14, sta stvari, za kateri upamo, da ju ne boste nikoli zares potrebovali. Prva sliši na ime Emergency SOS, ta pa vam omogoča komunikacijo s satelitom v tistih nezgodnih situacijah, ko obtičite nekje brez signala in nujno potrebujete pomoč. Nova funkcija je na voljo v vseh iPhonih 14. generacije, saj je moral Apple znotraj mobitela vgraditi posebno anteno, ki sploh omogoča takšno satelitsko komunikacijo. Na žalost zadeva trenutno ni na voljo v Sloveniji, tako da kakšnega testiranja nisem mogel izvesti.

3Tnd Iphone14 Boris Okt22 Clanek

Tako kot, k sreči, nisem bil zmožen testirati druge novosti, ki se imenuje Crash Detection. iPhone 14 namreč vsebuje poseben senzor, ki zna ugotoviti, ali smo med vožnjo avta utrpeli kakšen silovit trk. V takšnih primerih mobitel samodejno pokliče na pomoč in reševalcem sporoči našo natančno lokacijo, kar seveda pride prav, če v takšnem trku izgubimo zavest, saj takrat resnično šteje vsaka sekunda.

iPhone 14 se na koncu izkaže kot odličen mobitel, toda njegov nakup se močno razlikuje glede na potrebe kupca. Če se vam morda po žepu še vedno valja iPhone generacije X ali 11, potem je nadgradnja zagotovo upravičena, saj je znatna: ne samo na področju fotografij, temveč tudi glede na uporabniško izkušnjo, saj slišim, da imajo te starejše generacije mobitelov nekaj težav pri optimalnem poganjanju operacijskega sistema iOS 16.

Če pa v roki držite iPhone 12 ali 13, pa je morda nadgradnja na različico 14 malce vprašljiva. Apple je preprosto izmaknil preveč funkcij in te preselil na modele Pro, zaradi česar postane navadna štirinajstica osiromašena. Takšnim kupcem svetujem, da morda počakajo na 15. generacijo ali pa malce širše odprejo denarnice in si privoščijo izvedenko Pro, ki se občuti kot resničen napredek industrije mobilnih telefonov.