Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Test na dlani: Apple iPhone 12 Pro

Marjan Kodelja
Marjan Kodelja
Pred 196 dnevi
·
Čas branja: 8 minut
·
Poslušaj vsebino

Od legendarne »štirice« Apple ni naredil pametnega mobitela, ki bi se oblikovno tako temeljito razlikoval od tekmecev. Tokrat pa jim je ponovno uspelo z iPhoni 12, ki uvajajo še polno podporo tehnologiji omrežij pete generacije (5G) in inovativne magnete za držanje naprave v primernem položaju med brezžičnim polnjenjem.

Prednosti
  • Odlična baterija
  • Nizka cena
  • 5G povezava
Slabosti
  • Počasen procesor
  • Povprečna kamera, s slabo vidljivostjo v temi

Barva
modra, grafitno siva, zlata, srebrna
Dimenzije
146,7 mm (v) x 71,5 mm (š) x 7,4 mm (d)
Teža
189 gramov
Deluje v omrežjih
2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE in 5G
SIM-kartica
nano SIM in eSIM
Povezljivost
WiFi 6, bluetooth 5.0, NFC, GPS (A-GPS, GLONASS), USB (Lightning)
Procesor
6-jedrni Apple A14 Bionic (2-krat 3,1 GHz Firestorm in 4-krat 1,8 GHz Icestorm), proizveden v 5-nanometrski tehnologiji
Grafični procesor
Apple GPU (4 jedra)
Delovni pomnilnik
6 GB
Notranji pomnilnik
128, 256 ali 512 GB
Zaslon
15,5 cm (6,1 palca), OLED, ločljivost 1170 x 2532 slikovnih pik, z gostoto 460 slikovnih pik na palec, razmerje stranic 19,5 : 9, prekriva 86 % površine sprednje ploskve, zaščiten s keramičnim steklom
Kamera zadaj
glavna: 12 MP, f/1.6, fazno ostrenje, velikost pike 1,4 µm, optična stabilizacija slike, goriščnica 26 mm; širokokotna: 12 MP, f/2.4, velikost tipala 1/3,6 palca, vidni kot 120˚, goriščnica 13 mm; kamera z optično povečavo: 12 MP, f/2.0, fazno ostrenje, velikost pike 1,0 µm, velikost tipala 1/3,4 palca, optična stabilizacija slike, 2-kratna optična povezava, goriščnica 52 mm, tipalo globine LiDAR
Kamera spredaj
12 MP, f/2.2, velikost tipala 1/3,6 palca, goriščnica 23 mm; biometrično in tipalo globine
Video zadaj
4K 2160p s 24, 30 ali 60 sličicami na sekundo, FHD 1080p s 30, 60, 120 ali 240 sličicami na sekundo, 10-bitni HDR, Dolby Vision HDR (do 60 sličic na sekundo), stereo zajem zvoka
Video spredaj
4K 2160p s 24, 30 ali 60 sličicami na sekundo, FHD 1080p s 30, 60 ali 120 sličicami na sekundo
Baterija
Li-ion 2815 mAh s podporo za hitro polnjenje (20 W) in brezžično polnjenje (15 W)
Operacijski sistem
iOS 14.1
Tipala
prepoznava obraza (Face ID), tipalo pospeška, žiroskop, kompas, tipalo bližine, barometer
V škatli
podatkovni kabel, ključ za odpiranje reže za kartico SIM in kratek priročnik z navodili za uporabo
Garancijska doba
12 mesecev
Iphone12pro 1

Obliki navkljub se mi zdi glavno sporočilo, ki ga je Apple z novimi pametnimi mobiteli podal, polna podpora omrežjem 5G. Nobenega slepomišenja, z več različicami istega mobitela s podporo ali brez novi tehnologiji. Vse »dvanajstice« brez izjeme imajo modem 5G, s čimer je zagotovljeno, da bo imel uporabnik v pričakovani življenjski dobi, ki se je zavlekla preko dveh let, na voljo vse prednosti novih tehnologij. Po svoje zanimivo, saj je bil Apple vedno zadržan pri sprejemanju novosti in je raje počakal leto ali dve, preden jih je vključil v svoje naprave. Tokrat so očitno sklenili, da ne morejo čakati in da bi ponudba istega mobitela v dveh različicah, z ali brez podpore za 5G, le medla uporabnike.

Podjetje, ki je bilo vedno samosvoje v pogledih in dejanjih ter mu ni bilo prav, ko je Evropska unija napovedala umik napajalnikov iz kompletov z novimi mobiteli, ker naj bi prepoved preprečila inovacije, je naredil prav to! V škatli ni napajalnika in slušalk. A ker so cene ostale na približno lanski ravni, to pravzaprav pomeni skrito podražitev. Še posebej, ker originalni napajalniki niso najbolj poceni. Če nameravate kupiti enega od štirih novih iPhonov, nikar ne zavrzite starega napajalnika oziroma ga v primeru odprodaje starega ne predajte kupcu. Potrebovali ga boste!

Iphone12pro 2

Osvežena oblika brez zaobljenih stranic

Oblika letošnjih iPhonov, ki se bo verjetno obdržala najmanj naslednja štiri leta, malo spominja na legendarni pametni mobitel iPhone 4. Okvir iz nerjavečega jekla ima popolnoma ravne stranice in zaobljene vogale. Zaslon je zaščiten z nekakšnim materialom med keramiko in steklom, ki naj bi bil odpornejši na padce in praske, medtem ko je hrbtišče kot lani iz stekla, vendar izboljšanega. Ker je matirano, so prstni odtisi manj opazni. Kot lani so enako debeli robovi okoli zaslona in zaslonska zareza na zgodnjem delu, v katerem se skrivajo kamera in tipala prepoznave obraza. Iz razumljivih razlogov odpornosti nisem preizkusil, vendar proti poškodbam ni popolne varnosti in bo zaščitni ovitek nujen dodatek, da bo mobitel po letu ali dveh še vedno kot nov.

Mobitel s 15,5-centimetrskim (6,1-palčnim) zaslonom ne sodi med največje, zato je ergonomija enoročne uporabe na dovolj visoki ravni. Izboljša jo možnost odklepanja s prepoznavo obraza, kljub temu da imamo trenutno zaradi nošenja mask s tem sistemom nekaj težav. Bočne tipke niso le dolge, temveč tudi debele in nudijo dober občutek na konici prsta. Čemu to omenjam? Ker so se med tekmeci uveljavile tanke z obrazložitvijo, da so elegantnejše. Vendar Apple dokazuje, da debelejše niti malo ne kazijo videza naprave. Dober pripomoček je še funkcija dvojnega dotika hrbtišča, ki ga spremeni v eno veliko »tipko« z določljivo namembnostjo. iPhone 12 Pro je nekoliko težji od enako velikega modela brez oznake »pro« in daje občutek robustnosti in kakovosti. Hkrati se mi zdi lažji od podobno velikih mobitelov s sistemom Android. Sicer to ne pomeni veliko, saj gre pričakovano za kakovostno izdelan pametni mobitel. Nenazadnje naj bi ohišje zdržalo do 30 minut v globini 6 metrov, česar tekmeci vsaj uradno še niso dosegli.

Iphone12pro 3

Pričakovan letni »pridelek« zmogljivosti

Apple vsako leto oblikuje nov sistem na čipu (procesorju), ki v primerjavi s tekmeci nima številčnih jeder, ne na procesorskem in še manj na grafičnem delu, a se v nekaterih primerjavah običajno izkaže za boljšega. Optimizacija med strojno in programsko opremo je namreč ocenjevalnega pomena. Letošnji model poleg hitrosti in zmogljivosti krasi še izdelava v 5-nm procesu izdelave, zaradi česar je prvi takšen na svetu. Izboljšani so pravzaprav vsi elementi čipa, zato trditve, da gre za najboljši Applov procesor do zdaj, niso pretirane. Ker so razlike med Applovim in ekosistemom operacijskega sistema Android prevelike, neposredne primerjave nimajo smisla. iPhoni 12 so hitri in zmogljivi, vendar bodo izboljšave v zmogljivostih v primerjavi z lanskimi modeli opazili le res najzahtevnejši uporabniki.

Iphone12pro 4

Podoben je tudi zaslon OLED. Svetilnost 800 nit oziroma v skrajnem primeru 1200 nit pri prikazu vsebine z visokim dinamičnim razponom obeta kakovostno sliko in dobro čitljivost tudi na prostem. Barve so, kot se za Applovo napravo spodobi, lepo nastavljene, so pravilne in živahne, in ko gre za vsebine HDR, je dodana podpora standardu Dolby Vison. A ne HDR 10+, kajti tega vendarle spodbuja Samsung.

Še najmanj napredka je bila deležna vzdržljivost baterije, saj letošnji model zdrži približno podobno kot lanski. Kar ne pomeni, da na tem področju Apple ni storil koraka naprej. Vgradnja magnetov poleg tuljav brezžičnega polnjenja, da mobitel med polnjenjem držijo na optimalnem mestu in preprečujejo, da bi zdrsnil s polnilca, je tako silno preprosta in hkrati uporabna, da je kar malce čudno, da česa podobnega ni uvedel že kdo drug. Ker imajo MagSafe, kakor se zadeva imenuje, vsi novi modeli, morda kaže, da bo Apple počasi ukinil še zadnji fizični priključek. Tokrat še priključek Lightning. Sicer so verjetno magneti pod hrbtiščem uporabni še za kaj drugega, na primer kot magnetno držalo mobitela v vozilu brez potrebe po kovinski nalepki.

Iphone12pro 5

Ena redkih naprav, ki ne pozna našega jezika

Apple vsako leto poleg procesorja nadgradi operacijski sistem. Aktivacija mobitela je še vedno mogoča le z vstavljeno kartico SIM ali povezavo mobitela z računalnikom in v postopku je potreben še kakšen dotik več na zaslonski gumb »strinjam se«. Strinjati se morate z vsem mogočim, čeprav je jasno, da večina nikdar ne prebere spremnega besedila. Še posebej ne več strani dolgih pravil uporabe. Še dobro, da je Apple veliko bolj naravnan na varovanje zasebnosti uporabnika kot na primer Google, čeprav je število zahtev za dovoljenje pri aktivaciji obeh sistemov verjetno dokaj podobno. Ko je govor o operacijskem sistemu iOS, me moti dvoje. Še vedno ni preveden v slovenščino, kar žal kaže na Applov podcenjujoči odnos do manjših trgov. A bolj kot to, me moti nepoznavanje geografije, zgodovine in kulturnih razlik. Ko določite Slovenijo, vam mobitel poleg angleščine ne predlaga, temveč kar doda še hrvaščino. Če je nočete, jo marate odstraniti. Morda se zdita jezika Applu podobna ali pa jim je vseeno, a je to z vsem spoštovanjem do Hrvatov nesprejemljivo.

Iphone12pro 6

Kljub vsej svoji samozadostnosti Apple vseeno ni imun na dobre rešitve. Končno je namreč na voljo predal za aplikacije, da vam ni treba imeti čisto vseh na zaslonih in mapah. Sicer deluje drugače kot predal v sistemih Android, vendar je ideja podobna. Zanimivo je, da za iskanje po njem kot tudi za iskanje, ki ga izvedete z domačega zaslona, Apple ne uporablja več Googlovega, temveč je razvil lastni iskalnik. Še ena poteza, s katero bi radi zmanjšali odvisnost od Googla?

Preden stečete k Telekomu Slovenije po novo pridobitev, velja razmisliti še o nečem. Kot verjetno veste, ni reže za pomnilniške kartice, prostor v oblaku pa je relativno omejen. 128 GB pomnilnika osnovnega modela, čeprav se sliši veliko, zna biti omenitev, še posebej, če boste veliko fotografirali in snemali videoposnetke razločljivosti 4K. Bodisi kupite napravo z večjim pomnilnikom bodisi pozneje najemite več prostora v Applovi oblačni shrambi.

Malo izboljšane in še vedno (skoraj) na vrhu

Iphone12pro 7

iPhone 12 Pro nudi tri kamere, s katerimi pokriva večino potreb povprečno zahtevnega navdušenca nad mobilno fotografijo. Vse tri imajo tipalo ločljivosti 12 milijonov pik, in čeprav so razlike v fizični velikosti in s tem v velikosti pik, je kakovost fotografij, sploh ko gre za enakost barv in obsega podrobnosti, primerljiva. Poleg glavne kamere, ki ima svetlobno najbolj močan objektiv in se zato najbolje obnese v slabih svetlobnih razmerah in celo mraku, sta še kameri s širokim pogledom in 2-kratno optično povečavo. Za Applove algoritme obdelave sta značilna manjša nasičenost barv in manj agresivno ostrenje robov predmetov v prizoru v primerjavi z napravami azijskih izdelovalcev. Fotografije običajno lepše izpadejo na zaslonu mobitela, medtem ko so Applove naravnejše in mehkejše.

Iphone12pro 8

Poleg preprostosti uporabe so pomembne tudi podobno kakovostne fotografije v vseh razmerah fotografiranja. Barve na fotografijah glavne kamere so pravilne, dinamika je dobra, enako tudi številčnost podrobnosti. Digitalnega šuma ni veliko, niti v ne najbolj optimalnih svetlobnih razmerah. Obenem ni opaziti pretiranega nasičenja barv. Prav tako odlična je portretna fotografija, če ste ljubitelj te zvrsti. Pomaga tipalo globine, pa tudi zmogljivost procesorja za prepoznavo prizora, natančneje njegovega dela za umetno inteligenco.

Iphone12pro 9

Podobno so na visoki ravni fotografije kamere s širokokotnim objektivom. Na njih je veliko podrobnosti, in kar je najpomembneje, barve so enake na fotografijah te in glavne kamere. Uravnoteženost obeh, to velja še za kamero z 2-kratno povečavo, je na visoki ravni, kar pravzaprav pričakujemo od naprav najvišjega cenovnega razreda. Na širokokotnih fotografijah je opaziti izostanek popačenja na robovih, ravne linije so res ravne, in izgubo ostrine, a je na njih več šuma, še posebej v temnejših delih, kar je posledica manjše občutljivosti tipala in objektiva na svetlobo.

Iphone12pro 10

Škoda, da je optična povečava tretje kamere le 2-kratna, kajti v luči fotografske vsestranskosti mi je bližje 3-kratna. Ne rečem, da bi morala biti 5-kratna, kot jo imajo nekateri tekmeci s podobno kakovostnim tipalom, kajti ta zna biti celo preveč. Razlika v prizoru med glavno in kamero z optično povečavo je namreč premajhna in se med fotografiranjem okolice ne obnese prav dobro, ji pa dajem večji pomen v portretni fotografiji.

Iphone12pro 11

Nočni način je na voljo za vse tri in po novem tudi za sprednjo kamero, ki pridobi zanimiv učinek nočnih selfijev. Vključi se samodejno, ko kamera zazna slabe razmere, ali jo vključite ročno. Rezultati so v obeh primerih dokaj podobni. Pri ostrenju v slabih svetlobnih razmerah pomaga tipalo globine LIDAR, uporabno še za učinke zamegljenega ozadja in nekoč za izboljšane aplikacije dodane resničnosti (AR). Do takrat lahko zmogljivosti in uporabnost preverjate z aplikacijo za merjenje predmetov in površin v okolici. Pričakovano je na fotografijah v nočnih razmerah več šuma in tudi kakšna nejasnost, vendar moram priznati, da so fotografije vseh treh kamer podobne, dovolj svetle in solidnih barv.

Iphone12pro 12

Medtem kakovost fotografij selfi kamere ni vprašljiva. Odlika Applovih mobitelov je snemanje videoposnetkov, kjer je poglavitna novost dostopa z modelom iPhone 12 Pro snemanje v razločljivosti 4K z visokim dinamičnim razponom (standard Dolby Vison). Samodejno ostrenje je zaradi vgrajenega LIDARJA dobro v vseh razmerah, medtem ko je dobrodošla možnost preklapljanje med kamerami med snemanjem.

Sklepna beseda

Od vseh štirih »dvanajstic« ravno iPhone 12 Pro najbolj »visi v zraku«. Za iPhone 12 mini se boste odločili vsi, ki menite, da so pametni mobiteli postali preveliki in komaj čakate na napravo, ki je velika, kot so bile nekdaj. iPhone 12 in iPhone 12 Pro imata enako velik zaslon in sta si sicer podobna, če odštejemo material ohišja in odsotnost kamere z optično povečavo v cenejšem modelu. Ker to ni ravno nekaj, brez česar ni mogoče živeti, se bo večina kupcev spogledovala z njim. O tem skoraj ne dvomim. Kaj pa zahtevni uporabniki? Ti bodo počakali na model iPhone 12 Pro Max z večjim zaslonom, fizično večjim tipalom glavne kamere in veliko boljšim sistemom stabilizacije videa. Fotografsko bo ta najzmogljivejši od vseh štirih in veliko boljši od iPhona 12 Pro, zato bo zanj, kljub nesporni kakovosti in zmogljivosti, Apple še najtežje našel kupce. Nevarnost širše ponudbe, ki ji je treba dodati še vedno dovolj zmogljiv, vendar cenovno dostopnejši iPhone SE. Na voljo nam je torej kar pet zmogljivih in v vseh pogledih zanimivih pametnih mobitelov, med katerimi se lahko odločite.

Maks

Kontaktirajte digitalnega svetovalca Maksa

Ne najdete, kar iščete? Vprašajte Maksa, digitalnega svetovalca Telekoma Slovenije, ki vam bo pomagal po najboljših močeh.