Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Cena

Vodnik za nakup slušalk

Uroš Miklavčič
Uroš Miklavčič
Pred 353 dnevi
·
Čas branja: 4 minute
·
Poslušaj vsebino

Minili so časi, ko so bile preproste, a v večini primerov razmeroma dobre žične slušalke dodane (skoraj) vsakemu pametnemu mobitelu.

Žične ali brezžične?

Na kaj morate biti torej pozorni, da boste zadovoljni s kakovostjo in vam nakup ne bo pretirano izsušil denarnice? Prva dilema, s katero se boste soočili, je, ali naj bodo slušalke žične ali brezžične. Zvok je v jedru analogen, zato je vsaka digitalizacija večji oziroma manjši kompromis. Brezžične slušalke uvajajo digitalizacijo na prenosu »signala« od vira zvoka, zatorej na tem delu lahko pride do izgube kakovosti. Upoštevajte, da tudi na mobitel brez analognega priključka lahko priključite žične slušalke, le ustrezen pretvornik (adapter) boste potrebovali. V manjšem obsegu se namreč žične vračajo. Ker nimajo baterije, ni treba skrbeti, da je polna. Vedno so uporabne, so lažje in lahko nudijo boljšo kakovost zvoka kot brezžične slušalke enakega cenovnega razreda. Njihova šibka točka je kabel. Še posebej, če je tanek in občutljiv na poškodbe. Zato preverite, ali ga je mogoče preprosto zamenjati.

Vodnik Za Slusalke Kodelja Mar23 Clanek1

Večino fizična povezava med mobitelom in slušalkami moti in jih omejuje. Verjetno je to glavni razlog, zakaj so postale brezžične slušalke priljubljene. Poleg tega podpirajo funkcije, ki jih žične ne morejo –na primer sočasna povezava z dvema napravama in samodejno preklapljanje med njima v primeru potrebe. Zanimivo pa je, da predvsem dražje brezžične slušalke nudijo tudi možnost kabelske povezave. Zaradi razumljivega razloga med slednjimi ne boste našli ušesnih čepkov.

Ne glede na način povezave z napravo, ki služi kot vir zvoka, so v osnovi na voljo trije tipi slušalk, med katerimi se boste odločali.

Ušesni čepki (slušalke, ki jih namestite v uho)

Sodijo med slušalke, po katerih največkrat posežete. Večina je brezžičnih, čeprav se kje še vedno najdejo žične, ki se v tej kategoriji počasi poslavljajo. Ušesni čepki so različnih oblik in dveh zasnov, prednosti pa so večinoma enake. Nizka teža in temu primerno razmeroma udobna uporaba v vseh pogojih, tudi med športnimi dejavnostmi.

Čepki odprtega tipa ne zatesnijo ušesnega kanala, ne nudijo zvočne izolacije in imajo zelo omejeno učinkovito funkcijo aktivnega dušenja hrupa. Če jo sploh imajo. Ker prilagajanje ušesu ni popolno, lahko pri nekaterih ljudeh čepek zdrsne iz položaja. A so zato udobnejši za dolgotrajno nošenje, ker ne povzročajo zoprnega občutka tesnjenja znotraj slušnega kanala.

Vodnik Za Slusalke Kodelja Mar23 Clanek3

Drugi tip ušesnih čepkov se od odprtega loči po zamenljivih silikonskih konicah različne velikosti, ki imajo dvojno vlogo: boljšo zvočno izolacijo in posledično učinkovitejše aktivno dušenje hrupa ter prilagajanjem ušesom različnih oblik in velikosti. So stabilnejše v ušesu in jih lažje uporabljate med športnimi dejavnostmi.

Zaradi majhnosti imajo ušesni čepki omejitve. So izredno lahki, kar je neposredno povezano z udobnostjo uporabe, medtem ko so slabosti največkrat povezane z dušenjem hrupa in kakovostjo zvoka. Celo zvok najboljših in najdražjih se ne more primerjati z zvokom večjih slušalk preprosto zaradi majhnih zvočnih gonilnikov, ki ne morejo reproducirati globine in kakovosti zvoka, ki ga pričakujejo zahtevnejši uporabniki.

Naglavne slušalke za na uho

Značilne zanje so ušesne blazinice, ki ušesa ne objamejo, temveč ležijo na njem. Zvočna izolacija je boljša kot pri ušesnih čepkih, a ni popolna, ter dovoli sodelovanje v pogovorih in slišnost opozorilnih znakov. Naglavne slušalke tega tipa so relativno majhne, zato jih je preprosto imeti ves čas pri sebi, čeprav niso najbolj primerne za športne dejavnosti. V povprečju nudijo kakovostni zvok, razmeroma učinkovito dušenje hrupa, globoke nizke tone, zvok oddajajo na celotnem frekvenčnem območju, nekatere modeli pa nudijo tudi prostorski zvok. Udobje je večinoma odvisno od kakovosti izdelave blazinic in naglavnega traku. Zaradi zasnove blazinici tiščita na uhlja, kar lahko pri dolgotrajni uporabi povzroči zoprn občutek.

Najboljše naglavne slušalke v celoti objamejo uho

Med slušalkami z blazinicami, ki objamejo celotno uho, boste našli najboljše modele, namenjene profesionalcem in glasbenim sladokuscem. So izredno udobne za nošenje, saj ušesne blazinice namesto na uho pritiskajo na okoliško tkivo. Ker so velike, imajo v povprečju največje zvočne gonilnike in nudijo najboljšo kakovost zvoka. Obenem dobro zvočno izolirajo, zelo učinkovito dušijo hrup, kar pride še posebej prav v hrupnem okolju, zvok oddajo na celotnem frekvenčnem obsegu, poleg tega pa nudijo globoke nizke tone in pravi prostorski zvok. Ker so večje, niso najbolj primerne, da bi jih ves čas imeli pri sebi.

Vodnik Za Slusalke Kodelja Mar23 Clanek2

Velike razlike v kakovosti

Med slušalkami so lahko velike razlike ne glede na zasnovo. Ušesni čepki lahko na primer nudijo boljšo kakovost zvoka in boljše funkcije od slabih naglavnih slušalk, čeprav imajo slednje zasnovo z večjim potencialom. Na kaj morate biti pozorni:
  • Kakovost izdelave slušalk, predvsem vzdržljivost materialov in robustnost sestave. Zgodi se, da ohišje naglavnih slušalk ob rokovanju škriplje ali da ni mogoče natančno prilagajati dolžine naglavnega traku in naklona blazinic. Ni sicer nujno, a običajno velja preprosto načelo: dražje slušalke so iz kakovostnejših materialov, so robustno zasnovane in bodo trajale dlje.
  • Pri brezžičnih slušalkah obvezno preverite, kolikšno hitrost brezžičnega prenosa omogočajo, ali podpirajo kodeke zapisa glasbe brez izgube kakovosti in ali sodijo med prave brezžične stereo slušalke (TWS). Slednje pove, da zvočna gonilnika samostojno sprejemata brezžični signal, da med predvajanjem ni zamika med desnim in levim kanalom.
  • Ljudje smo različni in ne slišimo enako dobro. Ko pa gre za tehnične podatke, so boljše tiste slušalke, ki podpirajo širše frekvenčno območje.
  • Ker večina izdelovalcev ponuja aplikacijo, preverite tudi njene funkcije. Predvsem, ali nudi izenačevalnik zvoka (EQ), prostorski zvok in kakšne so možnosti prilagajanje delovanja funkcije aktivnega dušenja hrupa.
  • Ravno tako pomembni sta življenjska doba baterije in hitrost polnjenja. Slušalke z izpraznjeno baterijo so dobre kvečjemu kot obtežilnik za papir.
  • Naj vam ne bo škoda za slušalke porabiti nekoliko več denarja, kajti gre za nujni dodatek pametnemu mobitelu, pri katerem vas bo motila že najmanjša pomanjkljivost. Še tako kakovostne slušalke boste hitro pospravili v predal, če ne bodo dovolj udobne ter bodo med nošenjem povzročale čuden občutek ali celo bolečino.