Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Takšne so nove ure, slušalke in sistem Harmony OS

Marjan Kodelja
Marjan Kodelja
Pred 193 dnevi
·
Čas branja: 4 minute
·
Poslušaj vsebino

Pričakovanjem navkljub Huawei še ni določil datuma predstavitve naslednje generacije premijskih mobitelov. Namesto nanje so pozornost tako preusmerili na »nov« operacijski sistem in obenem prestavili še nekaj zanimivih naprav.

Pod imenom Harmony OS se namreč skriva operacijski sistem za različne sodobne in povezane naprave, zato gre verjetno za več sistemov ali celo nadgradenj in delno predrugačenje prostokodnega sistema Android in lastnega LiteOS, ki sta do zdaj kraljevala na njihovih napravah. Da gre za od začetka na novo spisano programsko kodo, marsikdo dvomi in tudi smiselno ni, kajti potem bi o združljivosti s starejšimi napravami in o brezhibni nadgradnji težko govorili! Toda pustimo dileme ob strani, saj so drugotnega pomena.

Slušalke

Harmony OS za naslednjo generacijo naprav

Pomembna je namreč napoved ali obljuba, da sistem ponuja skupen jezik za povezovanje in sodelovanje različnih zvrsti naprav in uporabnikom zagotavlja priročnejše, bolj gladko in varnejše okolje. Poudarek je na povezovanju naprav in deljenju vsebin. Na primer predvajanje filma z mobitela na zaslonu televizorja, medtem ko bi ta zvok pošiljal slušalkam, ali preprosti izmenjavi fotografij s tabličnim računalnikom. Poudarek preprostih in intuitivnih povezav je tolikšen, da Huawei govori o funkciji »povleci in integriraj« ter o racionaliziranem in organiziranem začetnem zaslonu. S potegom navzgor na primer ustvarite servisni pripomoček za storitve, ki v resničnem času prikazujejo informacije, ali za hitro dostopnost želenih storitev brez potrebe po zagonu aplikacij. Medtem opravilno središče omogoča njihovo preprosto prenašanje med napravami – brez potrebe po nameščanju na vsako posebej. Tako so funkcije in storitve na voljo povsod in kadar jih potrebujete. V katerikoli napravi, ki je del oziroma je povezana v sistem, si lahko ogledate naloge, ki jih izvajajo druge. Če na primer med igranjem mobilne igre želite večji zaslon od tistega na pametnem mobitelu, preprosto povlečete s prstom navzgor, da se odprejo zaslonske možnosti, in nato igro prenesete na zaslon tabličnega računalnika. Nova je celo pisava Harmony OS Sans, prav tako so pripravili drugačne animacije znotraj sistema.

Pametne ure

Bodo ure merile telesno temperaturo?

Ene prvih naprav s sistemom Harmony OS bodo pametne ure družine Watch 3 z običajnim in modelom »pro«. Razlike med različicama so v velikosti, materialu ohišja (nerjaveče jeklo ali titan) in paščka ter različno veliki bateriji in s tem avtonomiji delovanja. Ker ima procesor, ki je poganjal dosedanje modele, že dolgo brado, je verjetno izboljšan, medtem ko tipala ter funkcije beleženja dejavnosti in zdravja iz prejšnjih modelov ostajajo. Dodano je natančno tipalo temperature, s katerim ura beleži telesno temperaturo, in funkcija zaznave padca. Ali zna beležiti krvni tlak, še ni poponoma jasno, čeprav bi se tako dalo sklepati na podlagi nekaterih informacij. Za uri je značilna večja neodvisnost od pametnega mobitela, kajti poleg podpore za vmesnika bluetooth in WiFi podpirata še mobilna omrežja 4G. Poleg na dotik občutljivega zaslona upravljanje poteka prek vrteče krone, na boku pa je še dodaten gumb. Imata mikrofon in zvočnik ter trgovino AppGallery, kjer bodo zanju na voljo aplikacije. V pametnem načinu delovanja naj bi zdržali 3 ali 5 (model pro) in v načinu dolgega delovanja 14 ali 21 dni.

Nadaljevanje razvoja aktivnega dušenja hrupa

Poleg ur je Huawei predstavil novo generacijo ušesnih čepkov z aktivnim dušenjem hrupa Freebuds 4. Za učinkovito odpravljanje hrupa uporabljajo tehnologijo prilagajanja ušesom (AEM – Adaptive Ear Matching), s katero ušesna čepka samodejno zaznata obliko obeh ušes in določita optimalne nastavitve za vsakega uporabnika posebej. Kakovost zvoka zagotavljajo kompozitna membrana iz tekočega kristala (LCP) s podporo frekvenčnega območja do 40 kHz, 14,3 mm dinamični gonilnik in zaprta zvočna votlina za boljšo reprodukcijo nizkih tonov. Ko je funkcija aktivnega dušenja hrupa izklopljena, slušalke nudijo 4 ure neprekinjenega predvajanja glasbe. Skupaj s polnilnim ohišjem ta čas naraste na 22 ur. Če je dušenje vklopljeno, slušalke delujejo 2,5 ure. Poleg tega hitro polnjenje zagotavlja 2,5 ure delovanja po le 15-minutnem polnjenju.

Tablični računalniki in monitorji

Tablični računalniki in monitorji

Duh osredotočenosti na nov operacijski sistem nadaljuje nov tablični računalnik Huawei MatePad Pro, ki se lahko pohvali z 32-centimetrskim oziroma 12,6-palčnim zaslonom OLED FullView in 90-odstotnim razmerjem med zaslonom in ohišjem. Bistvo pa se tudi v tem primeru skriva v podpori sodelovanju na več zaslonih, saj lahko postane dodatni zaslon osebnega računalnika. Čisto na koncu predstavitve so pokazali še monitorja MateView in MateView GT, ki zaključujeta bero novosti, ki jih je Huawei predstavil pred poletjem.

Mobitelov družine P50 tokrat še niso razkrili, zgolj podražili so nas z eno fotografijo in napovedali predstavitev enkrat v prihodnje. »Zaradi razlogov, ki jih vsi poznate, datum predstavitve še ni določen,« je povedal Richard Yu. Razlogi so verjetno blokiran dostop do nekaterih ključnih sestavnih delov, ki so povezani z ameriško tehnologijo in jih dobavitelji v skladu s prepovedno ameriške administracije ne smejo prodajati Huaweiju, ali splošne težave z dobavami polprevodnikov, s kakršnimi se soočajo vsi proizvajalci zabavne elektronike.