Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Katere novosti prinaša Applov nov iOS 17?

Tehnik Maks
Tehnik Maks
Pred 65 dnevi
·
Čas branja: 5 minut
·
Poslušaj vsebino

S prihodom novih mobitelov iPhone smo dobili tudi novo generacijo operacijskega sistema iOS, ki ne prinaša nobene velike novosti, vendar pa kopico manjših izboljšav.

Klici

Začnimo pri najbolj osnovnih funkcionalnostih telefona, klicih in sporočilih. Pri klicih je med samim klicem takoj opazen nov vmesnik, ki vse možnosti ponudi na dnu zaslona, kjer jih tudi najlažje dosežemo z eno roko. Te vključujejo prenos zvoka na zvočnik ali bluetooth, dostop do številčnice, utišanje mikrofona (mute), preklop na FaceTime ali dodajanje stikov v konferenčni klic. Druga večja novost je »poster stika« s katero si lahko ustvarimo svojo sliko, ki se bo prikazala ljudem, ki jih kličemo. Seveda zgolj tistim, ki imajo iPhone z iOS 17 ali novejšim.

Apple Ios 17 Contact Posters

Sporočanje

Podobno majhne, a potencialno uporabne in/ali zabavne so tudi novosti v Messages. Tako lahko med drugim žive fotografije (live photo) spremenimo v animirane nalepke (animated sticker) in jih uporabimo v sporočilih. Nalepkam lahko dodamo učinke, naredimo jih lahko iz emojijev, ljudi, ki jih fotografiramo, in kar je še tega. Na bolj funkcionalni strani je izboljšano iskanje, dodane so možnosti organiziranja sporočil, lažjega branja zamujenih sporočil iz skupin, izboljšana pa je tudi varnost. Tako lahko izberemo samodejno brisanje potrditvenih kod iz sporočil (tudi e-pošte), možnost Check In pa omogoča uporabnikom, da samodejno sporočijo izbranemu stiku, da so varno prispeli domov.

Varnost in Safari

Na področju varnosti je še nekaj izboljšav. Morda najbolj praktična je rešitev, ki omogoča, da lahko vzpostavimo družinska gesla in dodamo dostopne podatke za tiste storitve, spletne strani in aplikacije, ki jih želimo deliti z družino, tako da nas ne sprašujejo vsakič, ko se odjavijo. Apple je z iOS 17 tudi izboljšal način preverjanja katere aplikacije in storitve dostopajo do naših fotografij v Photos in koledarja v aplikaciji Calendar.

Novosti je bil deležen tudi brskalnik Safari, med katerimi je najbolj dobrodošla uvedba profilov. Tako lahko imamo ločene profile z odprtimi zavihki za službene ali študijske zadeve od tistega za zasebne, ali pa jih celo razdelimo za posamezne projekte. Sicer je nekaj sprememb tudi pri zasebnem načinu uporabe (private mode), kjer lahko sedaj denimo izberemo ločen iskalnik.

Apple Ios 17 Safari Profiles

Vreme

Če smo še pri najpogosteje uporabljanih aplikacijah, novosti ima tudi vremenska aplikacija Weather. Pod napovedmi za prihodnjih deset dni, med podatki o vetru, vrednosti UV-indeksa, časom sončnega vzhoda/zahoda, vlažnosti in zračnega pritiska najdemo sedaj tudi informacije o luninih menah, ki jih spremlja ilustracija. Dodatno lahko s klikom na posamezni dan pridemo tudi do informacij o včerajšnjem dejanskem vremenu, kar je pravzaprav uporabno, če načrtujemo, kako se obleči.

Fotografije

Fotografije zdaj omogočajo tudi izrezovanje slik z eno potezo, saj nam Photos ponudi izrez (crop), ko povečamo sliko, program pa sedaj prepozna tudi domače ljubljenčke, ki jim lahko dodamo ime. Tovrstne funkcionalnosti še zmeraj zaostajajo za Google Photo in isto velja tudi za Maps. Applova rešitev končno ponuja možnost shranjevanja zemljevidov in poti na telefon, kar je uporabno, če se znajdemo na področju brez signala ali v državi, kjer je podatkovno gostovanje drago. Apple Music pa je končno dobil možnost prehoda brez tišine (cross-fade) med pesmimi, z eno prihodnjih posodobitev pa so obljubljeni tudi kolaborativni seznami predvajanja, ki jih bomo lahko ustvarjali skupaj z drugimi, izbranimi uporabniki.

Apple Ios 17 Offline Maps

Beležke in opomniki

Še ena majhna, a potencialno uporabna novost je v aplikaciji za beležke Notes, kjer lahko ustvarjamo povezave med samimi beležkami, kar potencialno omogoča gradnjo wikijev, v opomnikih Reminders pa je bistveno izboljšana funkcionalnost ustvarjanja nakupovalnega seznama, ki samodejno razdeli izdelke v kategorije. Kar seveda ne deluje v slovenščini. Isto velja za izboljšave pri samodejnih popravkih (Autocorrect) pri pisanju in pri uporabi glasovne pomočnice Siri, ki sedaj mimogrede sliši zgolj na »Siri« in ne več na »Hej, Siri«. V zadnjih mesecih smo slišali nekaj potencialnih obljub glede lokalizacije iOS v slovenščino, a na konkretne rezultate bomo očitno morali še počakati.

Apple Ios 17 Standby Live Activities Smartgym

StandBy

Zadnja novost v iOS, ki jo bomo izpostavili, se imenuje StandBy in omogoča, da iPhone spremenimo v domačo bazo oziroma uro na nočni omarici. Ko telefon priklopimo na polnjene in ga postavimo v horizontalno lego (npr. v posebnem brezžičnem polnilcu) zaslon ostane vklopljen in prikazuje želene informacije, npr. uro, fotografije, koledar in podobno, v tem načinu pa lahko tudi predvajamo glasbo ali upravljamo z aplikacijami za pametni dom.

 

Apple Ios 17 Standby Clock Face

iOS 17 je že na voljo za telefone iPhone, podprti so vsi modeli od generacije XR/XS naprej, ki je prišla na trg leta 2018 in iPhone SE 2. generacije, ki je na trgu od leta 2020. Hkrati z iOS 17 je prišel tudi iPadOS 17, ki ponuja večino istih funkcionalnosti in je na voljo za tablice iPade od letnika 2018 naprej. Nekatere funkcionalnosti, denimo v Safariju, Notes in FaceTimu prihajajo tudi na operacijski sistem macOS Sonoma, ki bo na voljo od konca septembra. iOS 17 je primarno na voljo v telefonih iPhone 15 in iPhone 15 Pro, ki so na voljo pri Telekomu Slovenije.

Spremljajte Tehnik na družbenih omrežjih Facebook, Instagram, Twitter in TikTok.