Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Apple Music nasveti

Tehnik Maks
Tehnik Maks
Pred 341 dnevi
·
Čas branja: 4
·
Poslušaj vsebino

Glasbena storitev Apple Music prinaša 75 milijonov pesmi, ki jih lahko začnemo poslušati takoj in to na več napravah v najvišji kakovosti.

Glasbena storitev Apple Music prinaša 75 milijonov pesmi, ki jih lahko začnemo poslušati takoj in to na več napravah v najvišji kakovosti. Podrobnosti o tem, kako deluje in kako jo uporabljati smo predstavili v testu na dlani, danes pa predstavljamo nekatere bolj skrite nastavitve in funkcionalnosti, ki lahko izboljšajo glasbeno izkušnjo.

Uravnavanje glasnosti in izenačevalnik (EQ)

Če ste kdaj poslušali glasbo na CD-jih ali ploščah, ste najbrž opazili, da so nekatere preprosto posnete glasneje kot druge. Takrat smo ta problem razrešili tako, da smo prilagodili glasnost na predvajalniku, mobilni telefoni, kot je iPhone, pa so dovolj zmogljivi, da to storijo sami. Nastavitev za uravnavanje glasnosti se imenuje Sound Check, najdemo pa jo v Settings/Music pod razdelkom Audio. Tudi druge nastavitve v tem razdelku si je vredno ogledati. Prvi dve, Dolby Atmos in Audio Quality, smo predstavili v ločenem članku o dvigu kakovosti glasbe, tretja pa se imenuje EQ in predstavlja izenačevalnik zvoka. Apple Music sicer ne ponuja napredne možnosti podrobne nastavitve za ločene frekvence, ima pa obsežen spisek prednastavitev na katerem boste našli možnosti za številne glasbene zvrsti (Rock, Pop, Jazz, Classical …) in načine poslušanja (Small Speakers, Late Night, Vocal Booster).

Glasba v telefonu

Med nastavitvami glasbe sta pomembna še dva razdelka. Sync Library poskrbi, da se naša glasbena knjižnica usklajuje prek različnih naprav (iPhone, iPad, računalnik), v razdelku Downloads pa urejamo nastavitve glede shranjevanja glasbe na telefon. Najprej nam Downloaded Music pokaže, koliko prostora na disku trenutno zaseda glasba, opcija Optimise Storage pa omogoča, da telefon po lastni presoji prične z brisanjem glasbe iz naprave, kadar prične zmanjkovati prostora. Za vsakdanjo rabo je to lahko uporabno, saj nam ni treba besno iskati, kam je izginil prostor na pomnilniku, med dopustom pa se lahko izkaže za nepriročno, ko nam zaradi obilice novih fotografij in video posnetkov nenadoma izgine glasba. Preostale nastavitve v razdelku so povezane s tem, koliko imamo pomnilnika v telefonu oziroma koliko imamo zakupljenih podatkov: Download over Mobile Data (ali uporabiti mobilno povezavo za prenos glasbe na telefon – pretočno poslušanje deluje neodvisno od tega), Download in Dolby Atmos (ali prenašati glasbo v kakovosti prostorskega zvoka) in Automatic Downloads (samodejni prenos glasbe ob dodajanju v knjižnico). Kadar ne gostujete v tujih omrežjih lahko pustite prvo opcijo vključeno, druga in tretja pa bosta prišli prav le redkim.

Glasba v telefonu

iCloud+ in (skoraj) VPN

Z zadnjo nadgradnjo operacijskega sistema iOS (in iPadOS) je storitev iCloud pridobila »+« v imenu in nekaj novih funkcionalnosti za večjo zasebnost. Najbolj odmevna je Private Relay, zasebni prenos, ki zamaskira uporabnikov naslov IP in s tem poveča njegovo zasebnost med brskanjem po spletu. Tukaj gre za podobno storitev kot jo zagotavljajo navidezna zasebna omrežja (VPN – virtual private network), a s precej bolj omejeno funkcionalnostjo – medtem ko povezave VPN omogočajo dostop do določenih virov (npr. strežnik podjetja) ali prek posrednikov tudi do storitev v drugi državi, pa Private Relay predvsem onemogoča oglaševalcem in spletnim stranem natančno lociranje uporabnika med brskanjem po spletu. Funkcijo vključimo v Settings/Ime uporabnika/iCloud+/Private Relay (Beta), nato pa lahko izbiramo, ali želimo, da nas locira na našo približno lokacijo (Maintain general location) ali pa na območje države (Use country and time zone). Izbira naše približne lokacije omogoča, da denimo pri iskanju restavracij v Googlu dobimo najprej zadetke, ki so v istem kraju kot mi. Private Relay deluje zgolj v Safariju, tako da uporabniki Chroma ali drugih brskalnikov te funkcionalnosti ne boste mogli izkoristiti.

Druga varnostna funkcionalnost iCloud+ se imenuje Hide My Email in ponuja ustvarjanje ločenega e-poštnega naslova za prijavljanje v različne spletne storitve. To vam omogoča uporabo različnih spletnih storitev ne da bi njihovim avtorjem zaupali svoje osebne podatke, predvsem e-poštni naslov. Podobna funkcionalnost je denimo prijava z računom za Facebook/Google/Apple, le da je tukaj vaša zasebnost še nekoliko bolj zaščitena. Če uporabljate to funkcijo, vam sistem sam ustvari e-poštni naslov z domeno @privaterelay.appleid.com in ga samodejno vnese v prijavno polje, morebitno pošto ponudnika storitve pa potem posreduje na vaš izbrani naslov. Nastavitve urejate na Settings/Ime uporabnika/iCloud+/Hide My Email, kjer imate tudi seznam vseh storitev v katere ste se tako prijavili.

Razpoložljivost in cena

Apple Music je na voljo za 5,99 EUR na mesec. Naročniki Telekoma Slovenije, ki se odločijo za storitev, lahko izkoristijo posebno promocijsko ugodnost in uživajo kar 4 mesece brezplačnega promocijskega obdobja. Za aktivacijo je potrebno poslati sporočilo SMS s ključno besedo Apple Music na 1919 in v povratnem sporočilu boste prejeli navodila za vzpostavitev storitve.

Novi naročniki na storitev iCloud+ s 50 GB prostora v oblaku lahko izkoristijo posebno promocijsko ugodnost in uživajo kar 4 mesece brezplačnega promocijskega obdobja. Za aktivacijo je potrebno poslati sporočilo SMS s ključno besedo iCloud+ na 1919 in v povratnem sporočilu boste prejeli navodila za vzpostavitev storitve.