Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Cena

Aplikacija NEO TV Lite za vse, ki imate Android TV

Marjan Kodelja
Marjan Kodelja
Pred 352 dnevi
·
Čas branja: 5
·
Poslušaj vsebino

Razvoj okolja NEO za pametno življenje gre z velikimi koraki naprej tudi z aplikacijo, ki jo bodo veseli uporabniki pametnih televizorjev z operacijskim sistemom Android TV.

Nimajo vsi televizorji Googlovega operacijskega sistema, LG in Samsung vztrajata v svojem svetu, drugi pa delujejo po načelu »malo mešano na žaru«, čeprav postaja vedno bolj očitno, da je modelov brez sistema Android TV vse manj. Ali je to dobro ali slabo, bo verjetno moral vsak razčistiti pri sebi, kajti s stališča varnosti in zasebnosti se Google do zdaj ni ravno izkazal. Podatke, ki jih pridobi na podlagi uporabe Googlovih storitev in s privoljenjem uporabnikov, uporablja predvsem za oglaševalske namene. Obstajajo seveda tudi prednosti dejstva, da na pametnih mobitelih in televizorjih deluje zelo podoben sistem. Razvojni strokovnjak aplikacijo napiše enkrat, nakar lahko ta deluje na napravah neodvisno od blagovne znamke, nam pa je na voljo širši seznam različnih aplikacij. Če jih potrebujemo ali ne – saj poznate ponarodeli rek »od viška glava ne boli«. V tej luči je bilo samo vprašanje časa, kdaj bo Telekom Slovenije po spletni in mobilni aplikaciji NEO Pametno življenje ponudil še različico za pametne televizorje.

 

Neo Tv Lite Kodelja Dec20 Clanek1

Podobni, a vseeno z razlikami

Že aplikacija za TV-komunikator NEO Smartbox, samostojni digitalni sprejemnik, je namenjena sistemu Android, zato je njeno širjenje po ekosistemu okoli tega sistema logičen korak razvoja celovitega in izredno uporabnega okolja z zabavnimi vsebinami. Aplikacija za pametni televizor nudi enako intuitiven in uporabniku prijazen uporabniški vmesnik, kot ste ga vajeni pri NEO Smartboxu, a z manjšimi razlikami. Odločili so se, da bodo do nje upravičeni naročniki enega od paketov NEO v obliki opcije za dodatnih 1,49 € mesečno – z omejitvijo delovanja znotraj istega omrežja. Lahko jo boste uporabljali na drugih televizorjih ob upoštevanju omejitve do 5 naprav, na katerih lahko aplikacija sočasno deluje. Mednje sodijo pametni mobiteli in tablični računalniki s sistemom Android ali iOS in izbrani pametni televizorji. Poleg tega aplikacija ne podpira storitve Pametnega doma, ne prikaže podatkov o vanj vključenih napravah in ne omogoča glasovnega iskanja, ene od največjih prednosti NEO Smartboxa. Tako je zaradi omejitev operacijskega sistema Android TV za pametne televizorje, ki dovoljuje le uporabo Googlovega glasovnega pomočnika. Škoda, kajti v Telekomu Slovenije so za TV-komunikator NEO razvili »iskalnik« z odličnim razumevanjem slovenščine.

Podobno, kot je gumb za glasovno iskanje na sistemu Android TV rezerviran za Googlovo iskanje, je tudi gumb »domov« rezerviran za domači zaslon Android TV. V aplikaciji NEO TV Lite sta hitri meni in domača strani Moj TV dostopna na tipki desno. Sicer tudi na domači strani enostavno najdete NEO TV Lite in si ga lahko dodate med priljubljene aplikacije ali preuredite vrstni red ponujenih vsebin, tako da so TV-vsebine NEO bolj pri roki. 

Namestite, nastavite in gledate

Najprej je treba v tržnici Google Play vašega pametnega televizorja poiskati in namestiti aplikacijo NEO TV Lite. Po prvem zagonu steče aktivacija na spletni povezavi, ki vam jo zagotovi Telekom Slovenije. Kodo, ki jo boste videli na zaslonu televizorja, vpišete v polje v spletnem brskalniku osebnega računalnika ali mobilne naprave, kjer ste odprli povezavo za aplikacijo, in če je vse v redu – to predvsem pomeni, da sta TV-komunikator NEO Smartbox in pametni televizor v istem omrežju – se napravi med seboj »seznanita«. Nato sledijo krajše nastavitve z vpisom imena naprave, gledalčevega profila in kode PIN za zaščito neprimernih vsebin ter strinjanje s pogoji uporabe. Postopek traja manj kot minuto, nato se na zaslonu televizorja pojavi vsem znani domači zaslon TV-komunikatorja. Od tu naprej vam so na voljo programska shema, ki je enaka shemi, do katere imate dostop v spletni (neo.io) in mobilni aplikaciji, ter storitvi ogleda nazaj in snemanja oddaj.

Neo Tv Lite Kodelja Dec20 Clanek2

Kaj je na voljo?

Televizijski programi, ki jih prikazuje aplikacija NEO TV Lite, so na voljo v obliki prilagodljivega podatkovnega toka. V tem primeru se podatkovni tok »zajeda« v hitrost internetnega priključka, vendar aplikacija uporablja prilagodljiv videotok z določenimi videoprofili in se prilagaja dosegljivi pasovni širini. Opazna je časovna razlika med obema signaloma, torej signalom televizije IP, ki ga sprejema TV-komunikator NEO Smartbox, in »signalom« aplikacije, ki znaša uradno 15 sekund. Ko se bodo v dnevni sobi že veselili gola v nasprotnikovi mreži, boste v spalnici lahko pozornejši na akcijo. Kar ima lahko svoj čar, mar ne? Tako kot na NEO Smartboxu vam aplikacija za pametni televizor predlaga vsebine, za katere meni, da so primerne vašemu ugotovljenemu profilu, omogoča poslušanje radijskih postaj in listanje dodatnih vsebin v videotekah. Zaradi omejitev in Googlovih pravil glede nakupov si lahko dodatne vsebine izposojate in naročate na NEO Smartboxu. Priljubljene vsebine lahko posnamete za obdobje do 30 dni, medtem ko so v storitvi ogleda nazaj na voljo 7 dni.

Čeprav aplikacije zaenkrat ne boste mogli uporabljati na televizorju v počitniški hišici, ima še vedno veliko uporabno vrednost. Za drugi ali celo tretji domači televizor vam ne bo treba naročati TV-komunikatorja NEO Smartbox, če je ta namreč opremljen z operacijskim sistemom Android TV, bo za vas morda povsem dovolj NEO TV Lite. NEO TV Lite je tudi logičen razvojni korak in obenem širjenje okolja pametnega življenja NEO, ki ga Telekom Slovenije razvija v okviru storitve NEO. Saj veste – več je dostopov do vsebin, bolje je za uporabnika.