Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Kako otroku primerno omejiti uporabo spleta

Otroci danes vse bolj uporabljajo internet in digitalne naprave, kar prinaša številne koristi, hkrati pa predstavlja tudi izzive za starše.

Določitev časovnih omejitev uporabe interneta

Internet je fantastično orodje. Vseeno pa moramo paziti, da otrok na njem ne preživi preveč časa in da se ob uporabi dobro počuti. Prekomerna raba interneta lahko povzroči različne težave, med drugim tudi težave s pozornostjo, psihološke težave, debelost, odvisnost od interneta, težave s prehranjevanjem in spanjem. Otroka spodbujajmo k omejeni uporabi interneta in k ravnovesju med zabavo na spletu in druženjem v živo.

Mlajši otroci potrebujejo krajše časovne omejitve, saj njihova sposobnost obvladovanja spletnih vsebin še ni tako razvita. Za otroke med 6. in 9. letom starosti je priporočljiva uporaba interneta do 1 ure na dan, za otroke od 10. do 18. leta starosti pa od 1,5 do 2 uri na dan.

Določimo jasna pravila glede časa uporabe interneta in pri tem vztrajajmo. S tem otroku pomagamo razviti rutino in razumeti pomembnost omejevanja časa za uporabo digitalnih naprav.

Najbolje je, da starši z otrokom pripravimo družinski načrt uporabe interneta in zaslonov. V njem na primer določimo, da med obroki nihče ne bo uporabljal zaslonov, da bo otrok igral samo igrice, ki jih bo izbral skupaj s starši, pa tudi, da starši omejitev dostopa do interneta ne bomo uporabljali kot kazen.

Starši se z otrokom pogovorimo o primernih vsebinah ter mu omejimo dostop do neprimernih spletnih strani. Redno moramo preverjati, ali otrok spoštuje določena pravila, ter biti pozorni na morebitne spremembe v njegovem vedenju, ki bi lahko nakazovale na težave na spletu. Tako bo otrok ustvaril varno in odgovorno spletno okolje, ki mu bo pomagalo organizirati čas tako, da bo lahko užival tudi v drugih aktivnostih.

Kako Otroku Omejiti Uporabo Spleta 2

Sodelovanje z otrokom pri uporabi interneta

Skupaj z otrokom raziskujmo varne in izobraževalne vsebine. To lahko vključuje skupno brskanje po spletnih straneh, igranje spletnih iger ali gledanje izobraževalnih videoposnetkov.

Pomembno je upoštevati, da omejevanje uporabe spleta otrokom zahteva uravnotežen pristop. Otroci potrebujejo tudi priložnost, da raziskujejo in se učijo na spletu, zato je treba vzpostaviti zdravo ravnotežje med varnostjo in svobodo za raziskovanje.

 

Prva Pogodba (1)

Poznate aplikacijo Učim se?

To je mobilna aplikacija z zabavnimi nalogami za otroke, stare od 6 do 12 let. V aplikaciji lahko rešujejo spletne uganke, kvize in igrajo igre, ki krepijo razvijanje logike, večajo besedni zaklad itn. Naloge so razdeljene v 3 težavnostne skupine: super lahka, srednja in težka. Aplikacija je ekskluzivno namenjena le naročnikom Telekoma Slovenije.

Na koncu pa je ključnega pomena, da se tudi starši izobražujemo o varni rabi interneta. Tako bomo lahko otroku bolje pomagali pri razumevanju in obvladovanju izzivov na internetu. Otroci starše opazujejo in posnemajo.

Starševski nadzor

Tako kot je otroke treba pripraviti na varnost v prometu, tako je danes nujno, da jih pripravimo na varno rabo interneta. Otroke spodbujajmo, da so do spletnih vsebin kritični. Povejmo jim, naj nam nemudoma sporočijo, če med uporabo interneta naletijo na kaj nenavadnega ali neprimernega. Otroku zagotovimo, da ne bomo jezni, ampak da želimo vedeti, kaj se dogaja, da mu lahko pomagamo.

Poleg pogovora z otrokom pa se za večjo zaščito otrok na spletu priporočajo varnostni programi ali aplikacije, ki omogočajo starševski nadzor. Ti programi omogočajo blokiranje neprimernih vsebin, omejevanje časa uporabe spleta in spremljanje otrokove spletne dejavnosti.

Varen Splet Naprave Hero

Vključite storitev Varen splet

Zaščitite sebe in svoje otroke pred nevarnostmi na spletu - vključite storitev Varen splet na domačem omrežju in mobilnih napravah, ki jih uporabljate. S tem blokirate neželene spletne vsebine in omogočite svoji družini varno brskanje po spletu.

Priporočamo se tudi prakticiranje digitalnega odklopa. V primeru, da ob upoštevanju priporočil in omejitev zasloni kljub vsemu negativno vplivajo na razpoloženje in vedenje otroka, je treba ukrepati  skrajšati čas ali celo omejiti uporabo samo na določene dneve. Manj je bolje.