Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Kako otroka pripraviti na odgovorno rabo mobilnega telefona

V današnjem svetu so mobilne naprave pomemben del našega vsakdana. Otroci se že v zgodnjem otroštvu srečujejo z mobiteli in tabličnimi računalniki, zato jih pripravimo na odgovorno uporabo.

Kdaj je čas za prvi mobilni telefon

Pravi čas za nakup mobilnega telefona za otroka je, ko otrok razume pomen uporabe telefona. Starši se različno odločamo, a večina se s to odločitvijo sreča okoli devetega leta otrokove starosti. Pogosto se za nakup odločimo ob začetku otrokove samostojne poti v šolo, kar pa ni nujno tudi idealen čas glede na otrokovo pripravljenost.

Priporočljivo je, da upoštevamo otrokovo zrelost in stopnjo odgovornosti. V pomoč so nam lahko vprašanja, kot so:
  • ali otrok uboga in upošteva pravila,
  • ali vpraša za dovoljenje pri stvareh, ki zahtevajo soglasje,
  • ali se drži pravil in dogovorov ter
  • kako sistematičen je pri svojih obveznostih.

 

Pomembno je tudi, ali otrok razume pravila pri uporabi mobilnega telefona, kako mirno sprejme, če mu telefon odvzamete, ali zna argumentirati potrebo po telefonu ter ali je nagnjen k sistematičnosti in redu. Te smernice lahko pomagajo določiti najprimernejši čas za uvajanje mobilnega telefona v otrokovo življenje.

Priporočljivo je, da otrok v tem starostnem obdobju še nima lastnega mobitela oziroma da ga ne uporablja na tak način, kot to počnejo odrasli. Ko otrok uporablja pametni telefon, naj ga uporablja pod nadzorom staršev.

Pametni telefon ali pametna ura

V obdobju med 6. in 9. letom starosti se otroci pogosto začnejo bolj zanimati za tehnologijo, a v tem obdobju ni nujno, da otrok že dobi svoj mobilni telefon. Slovenski pediatri v tem obdobju otrokom še ne priporočajo uporabe pametnih telefonov. Lahko uporabljajo mobitel svojih staršev, vendar le ob dovoljenju. Ponudimo pa jim lahko aplikacije, ki so povezane z otrokovimi interesi in ki spodbujajo razvoj bralnih, računskih, ustvarjalnih in raziskovalnih spretnosti.

Mnogi telekomunikacijski operaterji v tem obdobju priporočajo t. i. "startphone" oziroma otroško pametno uro. Ta omogoča samostojno mobilno številko, ne omogoča pa brskanja po spletu. Uro lahko tudi na daljavo izključimo in urejamo njen urnik uporabe. Več o otroški pametni uri si lahko preberete v prispevku Kaj naj bo otrokova prva pametna naprava.

Med 9. in 11. letom pa je že bolj primeren čas za nakup prvega mobitela. Vseeno pa je pomembno, da so pravila glede uporabe mobilne naprave jasna in razumljiva, da se otrok lahko postopoma nauči odgovornosti. Tudi v tem obdobju je priporočljivo, da otrok uporablja mobitel samo ob nadzoru staršev, in ne samostojno. Za uporabo družbenih omrežij je recimo še prezgodaj.

Kako izbrati pravo napravo

Pri izbiri mobilnega telefona za otroka je ključno upoštevati potrebe, starost in proračun. Obstaja raznolik izbor cenovno dostopnih do dražjih modelov, zato je pomembno najti ravnotežje med kakovostjo in ceno.

Mlajši otroci bodo morda potrebovali preprostejši mobitel, medtem ko bodo starejši morda želeli naprednejše funkcije, kot so internetni dostop, aplikacije in družbena omrežja.

Odgovorna Raba Mobilnega Telefona 2

Namesto mobitela lahko za otroka najprej izberete t. i. "startphone" oziroma otroško pametno uro. Ta omogoča samostojno mobilno številko, ne omogoča pa brskanja po spletu. Uro lahko tudi na daljavo izključimo in urejamo njen urnik uporabe.

Upoštevajmo tudi dodatne funkcije glede na otrokove interese, na primer dobro kamero za ljubitelje fotografije ali odlično kakovost avdia, če ima rad glasbo.

V vsakem primeru je ključno, da izbrani mobilni telefon omogoča varnostne funkcije, kot so starševski nadzor, filtriranje spletnih vsebin in sledenje lokacije, kar bo zagotovilo otrokovo varnost med uporabo telefona.

Otrokova Pametna Ura 2

Glede na to, da bo otrok sprva potreboval mobitel le, da vas pokliče ali vam pošlje sporočilo, je bolj smiselna predplačniška telefonija. Telekom Slovenije ponuja predplačniške pakete Mobi, ki vsebujejo tudi mobitel.

Priprava otroka na odgovorno uporabo mobilnega telefona

Družinska pogodba za uporabo mobitela je ključnega pomena pri nakupu prvega mobilnega telefona za otroka. Pogodba jasno opredeljuje omejitve časa in vsebine, prilagojene razvojnemu obdobju otroka. Pogodba staršem olajša komunikacijo z otrokom pri vzpostavljanju družinskih pravil glede uporabe naprave in spleta.

Pomembni elementi vključujejo določitev časa uporabe, obveznost izklopa zvečer, omejitve uporabe v določenih situacijah in določitev prostorov za uporabo. Pravila vključujejo tudi starševski nadzor nad geslom, odgovornost otroka za varnost naprave ter preprečevanje deljenja osebnih podatkov in neprimernih fotografij na spletu.

Spletne vsebine, do katerih otrok ne bi smel dostopati

  • vsebine za odrasle
  • nasilne vsebine
  • družbena omrežja
  • starosti neprimerne vsebine
  • oglasi

Poudariti je treba, da je uporaba mobitela za zabavo privilegij, povezan z izpolnjevanjem določenih aktivnosti, medtem ko so nagrade in posledice realne in dosledno izvedljive. Poleg tega otroka naučite, da mobilne naprave niso edina oblika zabave in komunikacije. Spodbujajte ga k fizični aktivnosti, branju knjig, druženju s prijatelji in drugim dejavnostim.

Otroci nas posnemajo. Če želimo, da otrok odgovorno uporablja mobilni telefon, moramo biti pozorni, da smo jim tudi sami dober vzor. Zavestno uporabljajmo mobitel in druge naprave ter spoštujmo postavljene omejitve. Naše vedenje vpliva na otrokovo razumevanje odgovorne uporabe digitalne tehnologije.

Razmišljate o nakupu prvega mobitela?

Skupaj s prvim telefonom lahko otroku podarite tudi pogodbo, s katero jasno določite pravila uporabe.