Pametna infrastruktura prihodnosti

01/04

Hitrost

Že obstoječa mobilna omrežja so hitra, a je omrežje 5G še veliko hitrejše. S 5G vstopamo v obdobje gigabitov, kar pomeni nekajkrat višje prenosne hitrosti, kot jih poznamo danes. Razvoj bo postopen, gigabitne hitrosti pa lahko pričakujemo po nadgradnji frekvenčnih pasov.

Odzivnost

5G zagotavlja veliko krajši odzivni čas omrežja z izjemno nizko zakasnitvijo (latenco) nekaj milisekund. To je ključno za vrhunsko povezanost na področju zaščite in reševanja, zdravstva, razvoja pametnih mest, industrije 4.0., pa tudi pri robotiki, navidezni resničnosti in e-igrah.

Zmogljivost

5G omogoča učinkovito in zanesljivo povezovanje ogromnega števila naprav – od opreme za proizvodnjo do senzorjev, interneta stvari, avtonomnih vozil, gospodinjskih aparatov ali varnostnih kamer in drugih naprav za udobje pametnega doma.

Digitalizacija gospodarstva

5G je najnovejša generacija mobilnih omrežij, ki v primerjavi z dosedanjimi mobilnimi omrežji prinaša veliko večje hitrosti prenosa podatkov (od in do uporabnika) in veliko krajši odzivni čas z izjemno nizko zakasnitvijo (latenco), ob tem pa tudi hkratno učinkovito povezovanje velikega števila naprav ter možnost rezinjenja (slicing) omrežja.

Internet 5G
0 sek
0%
Prenos 100MB velike datoteke
Primerjaj
0%
Internet 4G
0 sek
Internet 5G
0 sek
0%
Nalaganje 100MB velike datoteke
Primerjaj
0%
Internet 4G
0 sek

Do okolja, v katerem delujemo, smo skrbni in odgovorni

Že vse od prvega mobilnega omrežja, ki smo ga vzpostavili v Sloveniji, smo pri tehnološkem razvoju odgovorni do okolja, v katerem delujemo in živimo. Skrbimo za to, da je vpliv tehnologije na okolje in ljudi čim manjši. Najsodobnejša mobilna tehnologija poleg tega temelji na standardih, ki jih poznamo in nadgrajujemo že nekaj desetletij. 5G ne prinaša nove radijske tehnologije. Prinaša pa novo, boljšo in še naprednejšo uporabniško izkušnjo.

Spoštujemo stroge varnostne standarde

Slovenska zakonodaja je na področju vplivov na okolje med najstrožjimi na svetu. Meritve morebitnih vplivov na okolje izvajajo neodvisne strokovne institucije, ki so za to pooblaščene s strani Agencije RS za okolje.

PREVERI VEČ

Pokritost s 5G signalom

POKRITOST MOBILNEGA OMREŽJA

Vprašanja in odgovori

5G je najnovejša generacija mobilnih omrežij, ki predstavlja nadgradnjo mobilnega omrežja 4G. Kot evolucija obstoječe tehnologije omogoča razvoj novih možnosti uporabe in še boljšo uporabniško izkušnjo. Nadgradnja omrežja je dolgoročen proces, ki bo postopno potekal v naslednjih letih, in sicer tako pri pokritosti prebivalstva kot uvajanju novosti, ki jih bo v prihodnjih letih omogočila tehnologija 5G. 5G prinaša v primerjavi z dosedanjimi mobilnimi omrežji veliko večje hitrosti prenosa podatkov tako v smeri od kot v smeri do uporabnika in veliko krajši odzivni čas z izjemno nizko zakasnitvijo (latenco) nekaj milisekund. Ob tem pa prinaša tudi hkratno učinkovito povezovanje velikega števila naprav (prek milijon) in možnost rezinjenja (slicing) omrežja, kar bo gospodarstvu omogočilo nadaljnjo digitalizacijo in uvedbo številnih navideznih namenskih (kampus) omrežij. Ta bodo prilagojena potrebam posameznih poslovnih vertikal, kot so energetika, transport, logistika, industrija, pametna mesta, zdravstvo, zaščita ter reševanje (javna varnost) in podobno.

Zelo hiter. Že na začetku bodo hitrosti nekajkrat višje kot v hitrem obstoječem omrežju LTE/4G, z razvojem pa bodo hitrosti še višje. 5G se tehnološko še razvija, zato lahko v prihodnje pričakujemo tudi hitrosti okoli 10 Gbit/s.

V prvi fazi smo 5G omogočili na obstoječih baznih postajah in na obstoječem frekvenčnem spektru 2600 MHz, ki ga uporabljamo tudi za omrežje četrte mobilne generacije. 5G uporabi razpoložljive frekvence še učinkoviteje in lahko zato dosega višje hitrosti in boljše odzivne čase, kar pomembno vpliva na kakovost uporabniške izkušnje. Dolgoročno bo del omrežja uporabljal tudi višje frekvence, ki jih mora operaterjem podeliti država.

Mobitel ali drugo mobilno napravo, ki podpira omrežje 5G.

Seveda. V Telekomu Slovenije omrežja vzpostavljamo ob spoštovanju vseh predpisov, z opremo najboljših proizvajalcev ter z vso potrebno skrbnostjo na način, da je čim manj posegov v infrastrukturo in okolje. 5G bo uporabljal tudi podobne frekvence, na katerih so druga mobilna omrežja. Zaradi hitrega tehnološkega razvoja pa bodo vsi elementi omrežja učinkovitejši, praviloma bodo delovali z nižjo močjo, porabili manj energije in bodo še prijaznejši do okolja.

Pričakujemo, da bo izpostavljenost elektromagnetnim poljem podobna kot pri drugih mobilnih omrežjih. Skupna izpostavljenost pa bo krepko pod mednarodnimi varnostnimi standardi ter občutno pod slovenskimi mejnimi vrednostmi. Slovenska zakonodaja je na tem področju med najstrožjimi na svetu. Več

5G prinaša odzivni čas zgolj nekaj milisekund. Kratek odzivni čas, zelo stabilne povezave in gigabitne hitrosti prenosa podatkov odgovarjajo na potrebe e-športa, igranja iger tudi v oblaku, navidezne resničnosti visoke ločljivosti in vsega, kar bo ta industrija omogočila v prihodnjih letih.

Življenja brez dostopa do video- in drugih vsebin na vsakem koraku si ne predstavljamo več. Prav tako kot komunikacije prek različnih aplikacij, neomejenega dostopa do informacij, družbenih omrežij ali možnosti dela na daljavo. Ob tem pa so prometne kapacitete obstoječih mobilnih omrežij omejene, kar se je ob hkratni množični transformaciji učenja in dela na daljavo pokazalo tudi v obdobju razglašene epidemije. Mobilni podatkovni promet se še naprej eksponentno povečuje, v našem mobilnem omrežju uporabniki danes opravijo 20-krat več prenosa podatkov kot v letu 2013, ko smo uvedli četrto generacijo mobilnih omrežij. Tudi zato, predvsem pa, da zagotovimo nadaljnji tehnološki razvoj, potrebujemo naslednji razvojni korak.

Zahteva po 160-% zgostitvi omrežja 40-% skupna letna rast količine podatkov, prenesene v enem mesecu na uporabnika [GB] Uvedba 4G+ Omejitev zmogljivosti omrežja 4G pri trenutni gostoti Zahteva po 160% zgostitvi omrežja Uvedba 4G+ 2010 2015 2020 2025 omejitev zmogljivosti omrežja 4G pri trenutni gostoti 40% skupna letna rast količine podatkov prenešene v enem mesecu na uporabnika [GB]

Rešitve interneta stvari bodo omogočile večjo digitalizacijo procesov, kot so zagotavljanje storitev in poprodajne podpore na daljavo, virtualizacija uporabniške izkušnje (v medijskem poročanju, na turističnih lokacijah, v filmski industriji itd.), razvoj specifičnih kompleksnih rešitev (npr. v zdravstvu diagnostika, svetovanje in operacije na daljavo), monitoring in upravljanje na daljavo (logistika, komunala, javne storitve …), zagotavljanje varnosti in pomoč v kriznih situacijah (večja odzivnost in usklajenost pristojnih služb), avtomatizacija in robotizacija delovnih procesov (tako v proizvodnji kot pri zagotavljanju storitev), mobilnost (e-cestninjenje, avtonomnost vožnje, deljenje vozil, kombinirani prevozi) …

ZGODOVINA RAZVOJA OMREŽJA