Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Varna uporaba elektronske pošte

·
Čas branja: 5 minut
·
Poslušaj vsebino

Lahko rečemo, da je ključ do vaših zasebnih podatkov vaš e-naslov. Pomislite, koliko uporabniških imen za dostop do spletnih storitev in naprav imate povezanih z e-naslovom in kam vse z njim vstopite.

Družbena omrežja, spletne trgovine, uporabniška imena na novičarskih portalih, spletne tržnice ... Na spletu praktično ni storitve, ki od vas ne bi zahtevala vnosa e-naslova, kar pomeni, da lahko nepridipravi z dostopom do vašega e-nabiralnika dostopajo do vseh storitev, povezanih s tem e-naslovom.

Kako si torej odpreti in zavarovati e-naslov, da bi do njega dostopali razmeroma preprosto, in ob tem poskrbeti, da bo dostop do vaših sporočil in nabiralnika na voljo samo vam, medtem ko bodo drugi ostali pred varno zaklenjenimi e-vrati?

Poštni strežnik: Prostor za pošto

Najprej premislite, komu bi zaupali gostovanje e-pošte.

Zavedati se je treba, da spletne storitve za e-pošto (Gmail, Hotmail in ostale) v zameno za brezplačno gostovanje e-naslova le-tega uporabljajo kot vir oglasnih sporočil. Uporabo torej "plačujete" s posredovanjem svojih podatkov in vsebin, ki jih nato ponudnik storitve uporablja za ciljano oglaševanje.

Obstaja tudi možnost odprtja e-naslova pri ponudniku dostopa do interneta. V Sloveniji tako večina ponudnikov dostopa do interneta ponuja tudi možnost gostovanja e-pošte. Če ste uporabnik oz. naročnik fiksnega interneta pri Telekomu Slovenije, imate na voljo storitev Spletna pošta.

Tretja možnost je gostovanje lastnega poštnega strežnika, kar od uporabnika zahteva kar nekaj tehničnega znanja, pa tudi strojne opreme, ki jo mora znati povezati v splet in na njej vzpostaviti delujoče programsko okolje za pošiljanje in prejemanje e-pošte.

Večina uporabnikov se odloča za prvo možnost, saj veliki ponudniki e-poštnih storitev poleg gostovanja omogočajo še brezplačno odstranjevanje zlonamerne kode, napredne filtre za nezaželeno (spam) pošto in povezovanje e-poštnega predala s pametnim telefonom prek aplikacij, s katerimi lahko e-pošto pregledujete tudi na poti.

Zlonamerna poštna sporočila

Ko vzpostavite in ustrezno zavarujete svoj e-poštni nabiralnik, se morate posvetiti sporočilom, ki prihajajo vanj. Poleg komunikacije z vam znanimi osebami boste v svoj e-poštni nabiralnik slej ko prej začeli dobivati tudi več oblik nezaželene pošte, ki vam lahko povzročijo raznoliko škodo, od virusnih okužb računalnika do kraje podatkov in ugrabitve uporabniških računov.

Nepridipravi lahko do vašega e-naslova pridejo na več različnih načinov.

  1. Najenostavnejši način je pregledovanje vseh spletnih strani in iskanje spletnih naslovov, ki jih objavite sami. Največkrat gre za spletne forume, poslovna spletišča z imeniki zaposlenih in druga mesta na spletu, ki vsebujejo e-naslove.
  2. Drug način je preprosto ugibanje in kombiniranje imen, priimkov, uporabniških imen ter naslovov strežnikov. Logično je, da so najbolj na udaru prej omenjene spletne rešitve za dostop do e-pošte, ki imajo ogromno uporabnikov.
  3. Tretji način so piramidne spletne nagradne igre, kjer vaš naslov objavijo prijatelji in ga tako vključijo v baze za pošiljanje nezaželene pošte brez vašega vedenja.
  4. In nenazadnje, vaš e-naslov lahko pošiljateljem nezaželene pošte preproda lastnik spletne storitve, v katero se prijavite.

Hitro lahko ugotovite, da se prejemu zlonamerne pošte ne boste mogli izogniti, obstaja pa več načinov, kako lahko po prejemu z njo ravnate na odgovoren način in tako preprečite širjenje takih sporočil ter onemogočite njihovo zlonamerno delovanje v e-poštnem nabiralniku.

Taktike obrambe pred zlonamerno e-pošto

Prvi in najbolj osnoven nasvet – neznane pošte ne odpirajte in nanjo ne klikajte. Zveni preprosto, a je zaradi narave sporočil, ki skušajo v nas vzbuditi čustveno reakcijo, to izredno težko. Ko namreč dobite e-sporočilo z naslovom "Vaš bančni račun je ugrabljen!" ali pa "Imamo vaše gole fotografije!" ali "Mama, potrebujem pomoč!", namreč odreagirate čustveno in ne pomislite, ali je sporočilo zanesljivo.

Pri tem je ključno, da sporočila ne odpirate, razen če ste stoodstotno prepričani, da prihaja od znanega pošiljatelja in da pošiljatelju ustreza tudi vsebina. Na srečo so strategije zlonamernih pošiljateljev večinoma zelo očitne.

Težava pri zlonamerni pošti je namreč, da lahko že samo z odpiranjem sporočila sprožite nalaganje zlonamerne kode, ki nato okuži našo napravo, ukrade podatke oziroma naredi drugo škodo. Ker se to zgodi brez vašega vedenja oziroma avtomatično, tega običajno sploh ne opazite, dokler ni prepozno.

Pri tem povzročite dvojno škodo – ker se zlonamerna sporočila najbolj pogosto širijo po e- naslovih, ki jih imate v svojih e-poštnih imenikih, pri prejemnikih ustvarite občutek, da so pošto dobili od znanega pošiljatelja, kar še dodatno poveča možnosti uspešne prevare. Skratka, pošto pregledujte umirjeno in ne klikajte na neznana oziroma sumljiva sporočila. Nekateri ponudniki spletne pošte že sami zaznajo večino škodljivih e-poštnih sporočil in jih sistemsko izbrišejo ali pa prestavijo v posebno mapo.

Pri tem so vam lahko poleg spletnih e-poštnih storitev v pomoč tudi protivirusni programi, ki vas dodatno varujejo. Čeprav se nanje ne bi smeli brezpogojno zanašati, vseeno opravljajo koristno delo odstranjevanja sporočil in okuženih priponk v njih.

Kljub previdnosti se lahko zgodi, da svojo napravo z virusom okužite s klikom na priponko ali povezavo v elektronski pošti. V takšnem primeru nemudoma prekinite povezavo računalnika z internetom in poženite posodobljen antivirusni program, ki mora biti predhodno posodobljen. Posvetujte se s strokovnjaki; na voljo so vam tudi naši svetovalci za tehnično pomoč.

Si Cert Logo 434Px

Si.cert odzivni center

SI-CERT (Slovenian Computer Emergency Response Team) je nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost.

Safe Si Logo 434Px

Safe.si središče za pomoč

SAFE.SI od leta 2005 deluje kot nacionalna točka osveščanja otrok in najstnikov o varni rabi interneta in mobilnih naprav.

Varni Na Internetu Logo 434Px

Varni na internetu

Projekt Varni na internetu izvaja nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT, ki deluje pod okriljem javnega zavoda Arnes.