Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Cena

Kako z zaklepanjem poskrbeti za varnost tablice ali mobitela

·
Čas branja: 2 minuti
·
Poslušaj vsebino

V mobitelih in tablicah so shranjeni mnogi osebni podatki in vsebine. Zagotovo ni prijetno, če klici, SMS-i, slike, videi, spletno brskanje in še kaj pridejo v roke nepovabljenim.

Vsi mobiteli in tablice imajo možnost vklopa gesla, s katerim omejite dostop do naprave. Najbolj enostavno varovanje mobitela je zaklepanje zaslona z dobrim geslom. To geslo je lahko določena številka ali vzorec, ki ga narišete s prstom po zaslonu. Večina mobitelov ponuja še zaklepanje z biometričnim geslom, torej s prstnim odtisom ali s prepoznavo obraza s sprednjo kamero. Vse te načine zaklepanja mobitela in tablice lahko najdete v nastavitvah naprave (običajno v sklopu Varnost).

Koristno pa si je nastaviti še samodejno zaklepanje zaslona, ki po kratkem času (npr. po minutki ali manj) napravo zaklene. Tako se učinkovito izognete neprijetnim situacijam, ki jih lahko kdo zlorabi v trenutku, ko nimate naprave pod nadzorom. Še več, če napravo izgubite ali vam jo ukradejo, si s podatki na njej ne bodo mogli kaj veliko pomagati, saj do podatkov ne bodo prišli brez vnosa pravega gesla, vzorca, prstnega odtisa ali obraza.

Poleg tega pa je priporočljivo dodatno zavarovati še dostop do posameznih aplikacij. O tem več v članku Varovanje programske opreme.

Bistveno pa je tudi zaščititi SIM-kartico z geslom. Tako je ob kraji tat ne bo mogel uporabiti v drugem mobitelu in vam s tem povzročiti stroškov zaradi klicev.

Za nasvete in dodatna vprašanja smo vam na voljo

Obrnite se na naše strokovne svetovalce

Pišite nam

Pišite nam na tehnicna.pomoc@telekom.si.

Pokličite nas

Dosegljivi smo na telefonski številki 080 1000.

Si Cert Logo 434Px

Si.cert odzivni center

SI-CERT (Slovenian Computer Emergency Response Team) je nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost.

Safe Si Logo 434Px

Safe.si središče za pomoč

SAFE.SI od leta 2005 deluje kot nacionalna točka osveščanja otrok in najstnikov o varni rabi interneta in mobilnih naprav.

Varni Na Internetu Logo 434Px

Varni na internetu

Projekt Varni na internetu izvaja nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT, ki deluje pod okriljem javnega zavoda Arnes.