Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Čas za angleški nogomet: Premier League na televiziji Telekoma Slovenije

Tehnik Maks
Tehnik Maks
Pred 186 dnevi
·
Čas branja: 2 minuti
·
Poslušaj vsebino

Tekme angleške nogometne lige Premier League so v polnem zagonu in naročniki televizijskih storitev Telekoma Slovenije jih lahko spremljate na Arena Sport 1 Premium.

Angleška Premier League je najbolj gledana nogometna liga na svetu, saj jo po ocenah analitikov spremljajo v kar 643 milijonih gospodinjstev po vsem svetu. Na vrh lestvic po kakovosti jo uvršča tudi UEFA, čeprav so po številu pridobljenih pokalov Lige prvakov in Evropskega pokala na drugem mestu za klubi iz španske La Lige. Tekme Premier League so tudi najbolj gledane v živo na stadionih, saj si jih je v zadnji predpandemični sezoni 2018-2019 ogledalo prek 14,5 milijona nogometnih navdušencev.

Premier League sestavlja 20 ekip, ki skozi sezono druga z drugo odigrajo po dve tekmi, tako da vsako moštvo odigra eno z nasprotnikom doma in eno v gosteh. Najboljše štiri ekipe se uvrstijo v nadaljnja evropska tekmovanja, najslabše tri pa izpadejo iz Premier League v Prvenstvo Angleške nogometne lige (EFL), znano tudi kot 2. angleška liga; vsako leto tudi tri ekipe iz EFL napredujejo v Premier League. To je del t.i. angleške nogometne piramide povezanih lig, ki v povprečju vključuje prek 7000 moštev. Poleg angleških je v »piramido« vključenih tudi 5 ekip iz Walesa in po ena iz Gurneseya, Jerseja in Otoka Man, pri čemer se je dvema valižanskima ekipama, Swansea City in Cardiff City, v prejšnjem desetletju že uspelo uvrstiti v Premier League, a sta kasneje izpadla, tako da trenutno Premier League sestavljajo sama angleška moštva. Najboljše ekipe v Premier League se nato uvrstijo v UEFA ligo prvakov.

Med dvajseterico v Premier League izstopa t.i. velikih šest, kar so ekipe z največ zmagami – in povezano najvišjimi proračuni – in vključujejo: Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester United, Tottenham Hotspur in Manchester City. Slednji so tudi aktualni prvaki, saj so spomladi zaključili lansko sezono pred Liverpoolom, Chelseo in Tottenhamom. Čeprav se je sezona 2022/23 šele prav začela, se analitiki in stavničarji že trudijo napovedovati zmagovalce. Trenutno sta glavna favorita Manchester City in Liverpool, ki sta prvi dve mesti odnesla tudi lani, pri čemer pa mnogi napovedujejo izboljšave za Tottenham, Arsenal in Manchester United, nekoliko slabše pa naj bi se pisalo Chelsei. No, samo en način je, kako ugotoviti, če napovedi držijo: glejte prenos nogometne tekme v živo ali z zamikom.

Najboljše nogometne lige

Angleški Premier League je posvečen nov televizijski kanal Arena Sport 1 Premium, ki bo prenašal zgolj z angleškim nogometom povezane vsebine. Poleg tekem v živo in posnetkov tekem iz Premier League bodo na sporedu tudi prijateljske tekme, tekme EFL, drugi pokali, v katerih sodelujejo angleške ekipe, studijske oddaje s komentiranjem dogajanja in dokumentarni prispevki o slovitih angleških nogometaših, kot je denimo Wayne Rooney, drugi najboljši strelec v zgodovini Premier League.

Arena Sport 1 Premium je na voljo v programskih shemah Standard in Mega HD na programskem mestu 509. Uporabniki NEO lahko do vsebine pridete še lažje: preprosto pritisnite gumb z mikrofonom na daljincu in izgovorite »Arena Premium«.

Če vam angleški stil nogometa ne sede, lahko na kanalih Arena Sport spremljate tudi špansko La Liga, francosko Ligue 1, italijansko Serie A, tekme Evropske lige UEFA in številnih drugih.