Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Poletna Samsungova svetovna predstavitev novih mobitelov

Tehnik Maks
Tehnik Maks
Pred 25 dnevi
·
Čas branja: 6 min
·
Poslušaj vsebino

Samsung predstavil dva nova pregibna telefona, dve novi uri in tri nove tablice

Peta generacija njihovih pregibnih telefonov Flip in Fold, šesta generacija pametnih ur Watch in nova generacija premijskih tablic Tab S9 so novosti, ki jih je Samsung danes predstavil na svoji svetovni premieri Unpacked v Seulu.

Skladno s Samsungovo dolgoletno tradicijo so zadnji dnevi julija ali prvi dnevi avgusta rezervirani za drugo od njihovih dveh vsakoletnih velikih svetovnih predstavitev, pri čemer je Samsung nekoliko presenetil z izbiro kraja dogodka – ali pa tudi ne, saj so se v nasprotju z dozdajšnjimi navadami odločili za prestolnico svoje domovine Seul.

Samsung Unpacked Tehnik Jul23 Clanek1

Samsung Galaxy Z Flip5: tanjši, a vendarle odpornejši

Luč sveta sta uradno zagledala nova Samsungova pregibna telefona Samsung Galaxy Z Flip5 in Samsung Galaxy Z Fold5. Flip je manjši, lahko bi mu rekli tudi damski, a se je tudi njegovo okno povečalo na 3,4 palca, kar je 8,6 centimetra.

Kot eno izmed njegovih glavnih prednosti navajajo številne možnosti prilagajanja zaslonskega prikaza in izražanja individualnosti med uporabo, da bo še lažje in lepše sedel v damski torbici ali kje drugje, pa so z novo in trpežnejšo tehnologijo tečaja poskrbeli, da je v primerjavi s svojim predhodnikom tanjši za dva milimetra.

Pregibnost spodbuja ustvarjalnost

Pri izražanju individualnosti, predvsem pri fotografiranju, lahko pomaga prav njegova pregibnost. Že res, da ima za selfije novi pregibnež tudi namensko kamero Selfie Flex, a ravno njegova pregibnost omogoča možnost snemanja selfijev z glavno kamero pod različnimi koti.

Novi Samsung Galaxy Z Flip5 bo, skladno z napovedmi na predstavitvi, na voljo v štirih barvah, za katere so navdih našli v naravi: grafitna, krem, mentol (Mint) in sivka (Lavender). Na voljo bo tudi več originalnih zaščitnih ovitkov, predanost naravi pa so dokazali s še večjim deležem uporabljenih recikliranih materialov tako za notranje kot tudi zunanje gradnike in embalažo, ki je v celoti izdelana iz recikliranega papirja.

Samsung Unpacked Tehnik Jul23 Clanek2

Samsung Galaxy Z Fold5: tanjši zaradi in odpornejši

Čeprav govorice pred dogodkom sprva niso omenjale večjega Samsungovega pregibneža, so v korejski prestolnici predstavili tudi peto generacijo veliko večjega modela Fold. Njegov zaslon meri 7,6 palca, kar je 19,3 centimetra, zato se tudi on na račun nove tehnologije tečaja lahko pohvali, da je tanjši od svojega predhodnika, konkretno za 2,4 milimetra. Tanjše, kar za 56 odstotkov, je tudi pisalo S Pen, so ponosno povedali v Seulu.

Pri Samsungu poudarjajo, da je tudi lažji in svetlejši, zaradi prenovljenega načina pa tudi učinkovitejši pri hlajenju. Enako kot novega Samsunga Galaxy Z Flip5 tudi novega pregibneža Samsung Galaxy Z Fold5 poganja najnovejši Qualcommov procesor Snapdragon 8 Gen 2, ki so ga dodatno prilagodili in optimizirali za Samsungove pametne telefone.

Večopravilnost in povezljivost

Velik zaslon in zmogljiv procesor sta jamstvo za učinkovito večopravilnost, programska oprema pa je olajšala in pospešila dostop do štirih nedavno uporabljenih aplikacij ter omogočila prikaz več oken aplikacij, med katerimi je mogoče preprosto (Povleci in spusti, Drag and drop) izmenjevati vsebino.

Tudi sicer je poudarek na izmenljivosti in povezljivosti, saj se oba pregibneža učinkovito povezujeta predvsem z drugimi Samsungovimi napravami in tudi z osebnimi računalniki, smo še med drugim slišali na predstavitvi.

Ker je mobilna fotografija pomemben dejavnik pri izbiri pametnega telefona, moramo omeniti glavno kamero z ločljivostjo 50 milijonov pik, ki ji družbo delata še dve, tudi ultraširoka s trikratno optično povezavo.

Novi Samsungov pregibni velikan bo na voljo v ledeno modri, fantomsko črni in kremni barvi.

Samsung Unpacked Tehnik Jul23 Clanek3

Šesta generacija ur kot varuh zdravja in počutja

Pod sojem žarometov sta bili tudi dve novi pametni uri šeste Samsungove generacije, Galaxy Watch6 Classic, ki na prvi pogled oblikovno bolj posnema tradicionalno uro, in Galaxy Watch6.

Na predstavitvi so kot poglavitne prednosti novih ur izpostavili podrobnejše spremljanje spanja, poglobljene vpoglede v parametre zdravstvenega stanja, vključno s krvnim tlakom, osebno prilagojene nasvete na podlagi vzorcev spanja ter vodenje (coaching) tako za zagotavljanje primernega okolja za spanje kot tudi za čim učinkovitejšo rekreacijo (fitness) in prehrano.

Večji zaslon, več svetilnosti

Novi Samsungovi pametni uri imata po navedbah njunih snovalcev večji zaslon, ki je tudi svetlejši, kar bo zlasti prišlo prav pri branju na odprtem pod močno sončno svetlobo. Poglobljeni so tudi vpogledi v zdravstveno stanje, vključno s tlakom.

Ponovno so izpostavili pestre možnosti povezovanja Samsungovih pametnih ur z drugimi (predvsem Samsungovimi) mobilnimi napravami, kar med drugim omogoča tudi oddaljeno upravljanje kamere povezanega pametnega telefona – pametna ura prevzame funkcijo sprožilca.

Samsung Unpacked Tehnik Jul23 Clanek4

Trg si želi premijske tablice

Seznam tokratnih Samsungovih novosti zaključujejo tri tablice prestižne serije Galaxy Tab S9. Zanje so se odločili, ker so, kot pravijo, zaznali povečane zahteve in povpraševanje trga po premijskih tablicah. Tri tablice v tej najnovejši Samsungovi družini se razlikujejo predvsem po velikosti zaslona in posledično tudi zmogljivostih akumulatorja, saj je ravno zaslon med največjimi porabniki energije mobilnih naprav.

Vsem trem so skupni trenutno najzmogljivejši Qualcommov procesor Snapdragon 8 Gen 2, ki je občutno zmogljivejši od procesorja Snapdragon 8 Gen 1 na tablicah Samsung Galaxy Tab S8, zaslon Dynamic AMOLED 2x, katerega prikaz ima dinamično osvežitev med 60- in 120-krat v sekundi in ustrezne prilagoditve, ki prispevajo očesnemu udobju, ter prenovljena tehnologija hlajenja, ki, kot zatrjujejo, zagotavlja najboljši učinek med njihovimi tablicami doslej. Velikost zvočnikov na novih Samsungovih tablicah je glede na predhodno generacijo večja za petino.

Tekst je bil izvirno objavljen na Siol.net

Avtor teksta in fotografij: Srdjan Cvjetović

Spremljajte Tehnik na družbenih omrežjih Facebook, Instagram, Twitter in TikTok.