Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Platforma NEO za pametno življenje 2.0

Marjan Kodelja
Marjan Kodelja
Pred 345 dnevi
·
Čas branja: 4 minute
·
Poslušaj vsebino

Digitalna storitev mora živeti in se prilagajati novostim, vsebinam in v prvi vrsti uporabnikom. Telekom Slovenije to vsekakor razume, kajti poleg rednih nadgradenj TV-komunikatorja NEO je občutno in pomembno nadgradil še spletno stran neo.io in aplikacijo NEO za mobilne naprave.

A preden si pobliže pogledamo najpomembnejše izboljšave, velja nekaj besed nameniti TV-komunikatorju NEO. Še zdaleč ni to edina njegova svetla plat, toda glasovno iskanje je za dobršen del uporabnikov tista funkcija za udobno in preprosto rabo, ki bi se ji odpovedali nazadnje. Veliko podobnih storitev poznamo, ne nazadnje lahko glasovno ukazujemo Alexi in Googlu, vendar sta ta dva po rodu »Američana«, zato slabo ali sploh ne razumeta slovenskih ukazov. Glasovna funkcija, ki so jo skupaj s slovenskimi strokovnjaki razvili v Telekomu Slovenije, pa razume slovenščino in se zato veliko bolje obnese v naših domovih. Da je res priljubljena, kaže podatek, da govorna prepoznava vsak mesec obdela skoraj devet milijonov izgovorjenih ukazov in da je število izgovorjenih besed že preseglo dvesto tisoč. Če izgovorjenega ukaza sistem ne prepozna povsem pravilno, ga lahko gledalci odslej enostavno korigirajo z navidezno tipkovnico. V prihodnje bosta oba podatka zagotovo narasla, kajti iskalnik podpira tudi iskanje po vsebinah YouTube in Voyo, medtem ko se obeta dodajanje še več virov informacij.

Neo Web 1

Do nedavnega so bili nekateri televizijski programi rezervirani za TV-komunikator NEO, zdaj pa je ogled večine omogočen še na spletnem mestu in v mobilni aplikaciji. Kar je zagotovo dobrodošla sprememba. Telekom Slovenije je osvežil njun videz in ju naredil še bolj priročna za uporabo. Nekatere spremembo so majhne, vendar imajo velik vpliv. Ko se na spletni strani s kazalcem miške le dotaknete sklopa TV-programi, se pod njim samodejno prikaže trak z ikonami televizijskih programov, tako da je premikanje med njimi preprostejše in tudi veliko hitrejše. Medtem ko klik na ikono prikaže že znano mrežo, v kateri je zdaj zaradi poenotenja dostopa do vsebin na različnih napravah mnogo več televizijskih programov.

Neo Web 2

Kartice z vsebinami so odlične, kadar želimo izvedeti več o oddaji, filmu ali seriji. Zdaj imajo dodano možnost Več, ki v manjšem lebdečem oknu prikaže kratek opis, ne da bi morali odpreti podstran. Uvedene so bile dodatne informacijske ikone v zgornjem desnem kotu. Ikona, ki pove, da je vsebina na voljo le na TV-komunikatorju NEO, bo manj pogosta, izjema so vsebine iz določenih videotek. Nove so še ikona, ki uporabniku pove, da je vsebina posneta in koliko časa je še na voljo, ikona za oddaje v živo in ikona s prikazom trenutnega deleža gledanosti.

Neo Web 3

Kartice z vsebinami pregledujemo v sklopu TV-spored. Tu je na traku z vsebinskimi kategorijami dobrodošel dodatek »v živo«. Športni dogodki, informativne oddaje ali prenos iz parlamenta so namreč vsebine, ki jih veliko gledalcev išče in ne želi zamuditi. Klik na sliko v seznamu odpre stran s podrobnostmi izbrane vsebine, medtem ko klik na ikono TV-programa stran s sporedom zanj. Ker gre za pogosto uporabljeno funkcijo, je doživela kar nekaj sprememb. Uveden je trak s programi za hitre skoke med njimi, poleg naprednih filtrov pa je še ikona za »pripni na spored«, katere naloga je omogočiti pregled med sporedi televizijskih programov v istem času.

Neo Web 4

Meni s podatki o računu se nahaja v desnem zgornjem delu, meni s strukturo strani oziroma aplikacije pa na levem zgornjem delu. V obeh primerih klik na meni prikaže podrobno menijsko okno. Dostop do različnih možnosti je tudi zaradi tega olajšan in spet hitrejši. Ko smo že pri samo spletni strani, lahko le pohvalimo, da je struktura strani dinamična in prilagodljiva različnim velikostim zaslonov in zmožnostim brskalnika. Stran torej ni enaka na vseh napravah in zaslonih, temveč se jim prilagaja in tako glede na danosti naprave ponudi najbolj pregleden prikaz vsebin.

Neo Web 5

Novosti je še nekaj. Na primer urejanje (filtriranje) vsebin glede na ocene IMDB in Rotten Tomatoes v videotekah, prikaz namigov na ikonah in gumbih, prikaz originalnih naslovov vsebin in novi liki v risankah v Otroškem parku. Nekaj sprememb je trenutno v fazi preizkušanja in bodo uvedene kasneje.

Neo Web 6

Športni navdušenci se boste preprosto zaljubili v VRHUNCE, še posebej, kar bo funkcija na voljo med gledanjem tekem evropskega prvenstva v nogometu na programu Šport TV. Za kaj pravzaprav gre? Med vsako tekmo oziroma športnim dogodkom so pomembnejši trenutki oziroma vrhunci, ki si jih želimo ogledati večkrat, in ne le tedaj, ko se zanje odloči režiser prenosa. Da so na voljo, opazite na spodnjem traku z ukazi predvajanja po pritisku tipke OK, saj bo levo od ukaza za hitro predvajanje naprej ikona treh črtic. Po pritisku nanjo se bo na desnem delu zaslona prikazal stolpec z vrhunci, ki so na voljo in med katerimi lahko izbirate s smernimi tipkami. Po koncu predvajanja izbranega vrhunca se samodejno začne predvajati naslednji, po koncu zadnjega pa se predvajanje vsebine nadaljuje tam, kjer ste nazadnje zaključili.

Neo Web 7

Večina zapisanega velja tudi za aplikacijo za mobilne naprave. Vendar ima ta še eno zanimivo funkcijo. Ogled vsebine na televizijskem zaslonu. Zagotovo funkcija, ki ste jo pogrešali in jo boste z veseljem uporabljali. Aplikacijo za pametne mobitele in tablične računalnike najdete v kar treh mobilnih tržnicah: Play za naprave s sistemom Android in z Googlovimi mobilnimi storitvami, AppGallery za naprave Huawei in App Store za iPhone in iPade.