Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Oskarji 2023: Kdo bo zmagal?

Tamara Harb
Tamara Harb
Pred 341 dnevi
·
Čas branja: 4 minute
·
Poslušaj vsebino

Podelitev oskarjev bo potekala v nedeljo, 12. marca, in si jo bo mogoče ogledati v živo, a boste za to morali žrtvovati spanec.

No, seveda si lahko ogledate ponovitve v ponedeljek. Prireditev bo že tretjič vodil Jimmy Kimmel, glede na dogajanje preteklih let pa niti nima težke naloge, saj mora poskrbeti le, da nihče ne bo prejel klofute in da bo nagrada za najboljši film šla v prave roke. Torej, filmu Vse povsod naenkrat :)

Najboljši film: Vse povsod naenkrat (Everything Everywhere All at Once)

Ko je Vse povsod naenkrat v začetku 2022 prišel v kino, nihče ni niti pomislil, da bi lahko prejel 11 nominacij za oskarje, a prav toliko jih ima in ostaja glavni favorit za najboljši film. Če ga še nisi videl/a, skoči v DKino in si ga oglej. Zgodba je osredotočena na lastnico pralnice, ki jo fenomenalno odigra Michelle Yeoh (Prežeči tiger, skriti zmaj), ki se ukvarja z davčno revizijo, nato pa z njo stopijo v stik osebe iz vzporednega vesolja in jo prosijo za pomoč, kar sproži niz norih dogodivščin polnih borilnih veščin, družinske drame in komedije.

Vse povsod naenkrat je na voljo v DKinu, Fabelmanovi (The Fabelmans) prihaja v DKino konec meseca, Elvis je že v DKino in HBO Max.

Drugi nominiranci za najboljši filmFabelmanovi (The Fabelmans), Duše otoka (The Banshees of Inisherin), TÁR, Avatar: Pot vode (Avatar: The Way of Water), Trikotnik žalosti (Triangle of Sadness), Na Zahodu nič novega (All Quiet on the Western Front), Top Gun: Maverick, Women Talking.

Najboljši režiser: Daniel Scheinert and Daniel Kwan za Vse povsod naenkrat

Ja, tudi letos so nominirani le režiserji in ker so žal to nagrado doslej dobile le TRI režiserke, jih lahko vedno znova naštejemo: Jane Campion, Chloe Zhao in Katrhyn Bigelow. No, letos naj bi po mnenju nekaterih to nagrado pobral Steven Spielberg za osebni film o odraščanju, ustvarjanju in filmski industriji, a zaenkrat še vedno najbolje kaže režiserjema Danielu Scheinertu in Danielu Kwanu za Vse povsod naenkrat.

Drugi nominiranci: Martin McDonagh za Duše otoka (The Banshees of Inisherin), Todd Field za TÁR in Ruben Östlund za Trikotnik žalosti (Triangle of Sadness).

Najboljši film: Vse povsod naenkrat

Najboljša igralka: Michelle Yeoh za Vse povsod naenkrat

Po mnenju mnogih kritikov bi nagrado vsako drugo leto dobila Cate Blanchett za vlogo dirigentske v filmu TÁR, a letos temu naj ne bi bilo tako, saj že ima dva oskarja. Film njena igralske sposobnosti zagotovo povzdignejo, kar je tudi bil namen, saj je režiser dejal, da filma ne bi posnel, če igralka ne bi sprejela glavne vloge. Michelle Yeoh ima na drugi strani za sabo dolgo kariero in oskarji se pogosto podelijo tudi za življenjsko delo. Prvič nas je povsem navdušila v filmu Anga Leeja Prežeči tiger, skriti zmaj, tokrat pa kot lastnica pralnice, ki išče pot med družinskimi težavami in težavami iz druge dimenzije. Druge nominiranke pravzaprav nimajo nobenih možnosti.

Vse povsod naenkrat je na voljo v DKinu, Fabelmanovi prihajo v DKino konec meseca, Za Leslie je prav tako na voljo v DKinu.

Druge nominiranke: Cate Blanchett za TÁR, Michelle Williams za Fabelmanove (The Fabelmans), Andrea Riseborough za film Za Leslie (For Leslie) in Ana de Armas za Blonde.

Najboljši igralec: Austin Butler za Elvisa

Že od napovedi nominirancev se bije enakovreden boj med tremi igralci, Austinom Butlerjem, Brendanom Fraserjem in Colinom Farrellom, a je slednji med sezono podeljevanja nagrad izgubil nekaj zagona, čeprav lahko v nedeljo še vedno preseneti. Prav vsi nominiranci so letos prejeli prvo nominacijo za oskarja in prav vsi bi si ga tudi zaslužili. Paul Mescal za vlogo v krasnem filmu Po soncu se bo zagotovo še vrnil, navdušil je tudi Bill Nighy v vlogi na smrt bolnega uradnika, ki izkoristi še eno priložnost, vendar pa očitno ni dovolj orosil oči glasovalcev. Jih je pa zato s povratkom v Hollywood Brendan Fraser z vlogo v filmu Kit, a mu ne gre v prid, da film ni med nominiranci za najboljši film. Tako kot se je Austin Butler s pomočjo prostetike prelevil v legendarnega Elvisa, se je s pomočjo prostetike v svoj lik prelevil tudi Brendan Fraser in prav tovrstne preobrazbe na oskarjih pogosto radi nagradijo.

Elvis je na voljo v DKino in HBO Max.

Drugi nominiranci: Colin Farrell za Duše otoka (The Banshees of Inisherin), Brendan Fraser za Kit (The Whale), Bill Nighy za Živeti (Living) in Paul Mescal za Po soncu (Aftersun).

Nominiranci za druge nagrade, ki so na voljo v videotekah Telekoma Slovenije

V DKinu je že na voljo nominiranec za kostumografijo Ga. Harris gre v Pariz, kmalu bo na voljo tudi nominiranec za animirani film Obuti maček: Zadnja želja. Nominiranca za dokumentarni film Navalni, ki se mu obeta zmaga, in Vse, kar diha sta na voljo v HBO Max, kmalu bo tam na voljo tudi Vsa ta lepota in prelivanje krvi, ki je prav tako nominiran med dokumentarci. Batman, nominiranec za vizualne učinke, masko in najboljši zvok, pa je na voljo v DKino in HBO Max.