Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Ekskluzivno: Šah z velemojstrico Lauro Unuk

Tamara Harb
Pred 164 dnevi
·
Čas branja: 4
·
Poslušaj vsebino

Šah z Lauro Unuk je kot programska opcija na voljo naročnikom platforme NEO na vseh zaslonih: televiziji, spletu in mobilni aplikaciji. Cena programske opcije Šah z Lauro Unuk znaša 2,99 EUR z DDV na mesec.

Se želiš naučiti igrati šah? Ga znaš igrati, a potrebuješ še nekaj znanja, da ga boš res obvladal_a? Sedaj se šah lahko učiš kar od velemojstrice Laure Unuk. Pripravila je namreč spletni tečaj, ki je ekskluzivno na voljo pri Telekomu Slovenije.

Kdo je Laura Unuk?

A res ne poznaš Laure Unuk? Če bi enako raven uspehov dosegala v kakšnem športu, v Sloveniji ne bi bilo nikogar, ki je ne bi poznal. A kot je ob predstavitvi spletnega tečaja povedala Laura, se tudi s tem trudi, da šah pridobi prepoznavnost in popularnost, ki si jo zasluži, in dodala, da mogoče pa s tem spodbudimo bodočega šahovskega velemojstra.

Laura Unuk je edina Slovenka v zgodovini, ki je prejela šahovski naziv mednarodni mojster, saj je letos uspešno napadla drug najvišji naziv v moški kategoriji, v ženski pa je že dosegla najvišji naziv velemojstrica. Že pri trinajstih je postala državna prvakinja, dvakrat pa je bila tudi svetovna mladinska prvakinja. V šahovskem tečaju boste tako v odličnih rokah, a kot v uvodu izpostavi tudi velemojstrica, bo potrebno marljivo sodelovanje. Potrebujete še šahovnico, saj je priporočeno, da sproti ponovite za Lauro, kar ste se naučili, na Telekomovi spletni strani pa so na voljo tudi delovni listi, ki jih je pripravila velemojstrica. Še posebej pa poudarja, da boste morali za popoln uspeh posamezna poglavja večkrat ponoviti.

Od poznavanja figur do zmage v končnici

S šahom se lahko spoznate popolni začetniki, lotite pa se ga lahko tudi tisti, ki vas zanima poglobljen prikaz igre. Celoten tečaj je razdeljen v osem sklopov in poleg osnovnega spoznavanja figur, igranja različnih otovoritev, strategij in končnic obsega tudi nekatere zanimivosti o šahu in nasvete; tako je na primer celotno poglavje posvečeno psihologiji in mentalni moči. In ne pozabite, klasičen šah zahteva tudi fizično, ne le šahovsko kondicijo.

NEO SAH Harb Dec21 Clanek

Po uvodnem spoznavanju ciljev partije, v kateri se boste naučili tudi kaj je pat in kako se mu izogniti, boste proučili še posamezne figure in njihove posebnosti, kot je na primer en passant pri kmetu ter prisluhnili mitom o nastanku šaha. Naslednji sklop je posvečen stilom igranja. Laura Unuk na začetku razloži, da na stil igranja ne vplivata le poznavanje šaha in mentalna moč, ampak tudi naš karakter, nato pa si lahko podrobno ogledamo različna stila na primeru slovitih šahistov: pozicijskega Anatolija Karpova in napadalnega Mihkaila Tala. Sledi poglavje o psihologiji in mentalni moči, takoj za tem pa se boste podali v samo igro, od otvoritve preko napada in obrambe do končnice. V nadaljevanju lahko naštudirate otvoritve tako s strani belega igralca, kot tudi odgovore črnega igralca, Laura pa tudi izda, da sama pogosto igra francosko otvoritev. Katera je to, boste izvedeli v tečaju.

Napadi in obrambe so psihološki del šaha, izvedeli boste, kako ohraniti samozavest tudi kadar se branite in kje udariti nasprotnika, velemojstrica pa nas opozori tudi na najpogostejše napake. Pri napadih nas Laura med drugim pouči o taktikah, pri katerih treniramo vizualizacijo, predvidevanje naprej, kar pride prav ne le v šahu, ampak tudi v vsakdanjem življenju. Pri poglavju menjave figur se bomo poučili tudi o tem, kako presoditi, ali je figuro pametno zamenjati, na koncu, v poglavju o končnicah, pa seveda, kako nasprotniku zadati mat, seveda pa bomo spoznali tudi množico različnih končnic.

Vaja dela mojstra

Tako kot pri vseh stvareh, tudi pri šahu velja, da je treba veliko vaditi. Spletni tečaj bo ostal z vami, tudi ko boste že uspešno odigrali partijo ali dve, a potrebovali boste še nekoliko osvežitve znanja, sploh, če boste želeli utrditi katero od strategij. Če vas tečaj preveč utrudi, pa seveda lahko video ustavite in nadaljujete kasneje, da se poglavje dobro usede v spomin, nato pa se vrnete kadarkoli želite.

Na koncu vam bo Laura pokomentirala še svojo šahovsko partijo in razmišljanje skozi njo. Zakaj se odloči za posamezno potezo in kako v nekem trenutku predvideva nasprotnikovo nadaljnje vedenje.

Šah z Lauro Unuk je kot programska opcija na voljo naročnikom platforme NEO na vseh zaslonih: televiziji, spletu in mobilni aplikaciji. Cena programske opcije Šah z Lauro Unuk znaša 2,99 EUR z DDV na mesec.

NEO SAH Harb Dec21 Kupi

Več o šahu z Lauro Unuk in delovne liste najdete na spletni strani.

MINI slovarček osnovnih šahovskih izrazov

Diagonala

Poševna vrsta zaporednih polj na šahovnici.

Dopisni šah

Igranje šaha s pošiljanjem potez po pošti.

Dvojni šah

»Napovedan« šah od dveh figur hkrati.

FIDE

Mednarodna šahovska federacija s trenutnim sedežem v Elisti (Kalmikija, Rusija).

Handicap match

Šahovska prireditev, na kateri igra en igralec istočasno z več nasprotniki. Podobna je simultanki, s tem, da je igralec handicap matcha časovno omejen.

Kibic

Kdor od strani prisostvuje šahovski partiji ter posega vanjo z navadno nezaželenimi pripombami.

Komentar

Besedilo, ki pojasnjuje in razlaga posamezne poteze ali variante v partiji.

Kvaliteta

Osvojiti kvaliteto pomeni dobiti trdnjavo za lahko figuro.

Linija

Ravna vrsta zaporednih polj na šahovnici, ki jo označujemo s črkami od A do H.

Oblike šaha

  • Tekmovalni (počasni, pospešeni, hitropotezni)

  • Problemski (problemi, študije)

  • Dopisni (pošiljanje potez po navadni pošti, po elektronski pošti, telefonu ipd.)

Odkriti šah

Odkriti šah povzroči umik figure izpred figure, ki daje šah.

Otvoritve (odprtja)

Poznamo odprte, polodprte in zaprte otvoritve (odprtja).

Rating

Število točk, s katerimi se ovrednoti vrednost (moč) igralca. V mednarodnem šahu poznamo FIDE rating samo za počasni šah. V Sloveniji imamo rating za počasni, pospešeni in hitropotezni šah.

Rokada

Dvojna poteza pri šahu. Obstajata velika in mala rokada.

Simultanka

Šahovska prireditev, na kateri igra en igralec istočasno z več nasprotniki.