Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Denzel Washington: Pravičnik z dvema oskarjema

Tamara Harb
Pred 19 dnevi
·
Čas branja: 5 minut
·
Poslušaj vsebino

Denzel Washington je z dvema oskarjema dobil potrditev odličnega igralskega dela, gledalce pa navdušil tudi v trilogiji Pravičnik, ki se letos s tretjim filmom zaključuje.

Igralec meseca novembra Denzel Washington je v svoji več kot štiridesetletni karieri prejel dva oskarja in množico drugih nagrad tako za ustvarjanje na filmu kot tudi v gledališču. A ne glede na svetovno slavo in prepoznavnost se Washington drži stran od žarometov in prednje stopi le, kadar promovira filme. Upošteval naj bi nasvet legendarnega igralca Sidneya Poitierja, ki naj bi dejal, da če te ljudje čez teden gledajo zastonj, čez vikend ne bodo plačali, da te vidijo še v kinu.

Letos smo Washingtona ponovno lahko videli v bolj akcijski vlogi nekdanjega vladnega morilca Roberta McCalla v filmu Pravičnik 3: Zadnje poglavje, ki je že na voljo v DKinu, naslednje leto pa se bo poleg množice zvezdnikov pojavil v nadaljevanju kultnega Gladiatorja Ridleya Scotta. A najprej si oglejmo katere vloge so mu prinesle prepoznavnost in nagrade.

Pravičnik (The Equalizer)

Režiser Antoine Fuqua in Denzel Washington sta v filmu Pravičnik 3: Zadnje poglavje že petič združila moči in zaključila trilogijo o nekdanjem vladnem morilcu, ki ni povsem izgubil moralnega kompasa in sedaj s svojimi specifičnimi znanji pomaga pomoči potrebnim. Pravičnik 3 nas popelje v Italijo, kjer McCall uživa mir, dokler mafija ne ogrozi njegovih novih prijateljev in mora pokazati vse svoje sposobnosti. Skoraj desetletje po prvem filmu se zgodba, ki je k ogledu pritegnila široko občinstvo, torej zaključuje. No, navsezadnje bo Denzel čez par let praznoval sedemdeseti rojstni dan, a se za razliko od Sylvesterja Stallonea in njegovih soigralcev v Plačancih zaveda, da je pri določenih letih akcijo dobro pustiti za sabo.

V DKinu sta na voljo najnovejši Pravičnik 3: Zadnje poglavje in Pravičnik, Pravičnik 2 pa na HBO OD in HBO Max, kjer je tudi prvi film.

Yt1

Oskarjevski filmi: Dan za trening (Training Day) in Bitka za slavo (Glory)

Antoine Fuqua in Denzel Washington sta prvič sodelovala pri filmu Dan za trening, ta film pa je Denzelu prinesel oskarja za glavno vlogo, a to ni bil njegov prvi. Oskarja za stransko vlogo je namreč dobil že desetletje prej za film Bitka za slavo, postavljenim v čas državljanske vojne. Washington v filmu igra pobeglega sužnja, ki se pridruži vojski in postavi za pravice temnopoltih, ki so izjemno pripomogli k zmagi severa. Z oskarjem za vlogo v Dnevu za trening je dobil še eno potrditev izjemnega igralskega dela, nominacijo pa je prejel tudi njegov soigralec Ethan Hawke za vlogo ambicioznega policija, ki en dan spremlja Washinhgtonov lik iz oddelka za narkotike na ulicah Los Angelesa, a se ta dan obrne povsem drugače kot si je predstavljal. Washington je za eno svojih bolj zloveščih vlog zasluženo prejel oskarja in za nagrado tisto leto med drugim premagal Russela Crowa za Čudoviti um ter Willa Smitha za film Ali.

Yt2

Odvetnik (Roman J. Israel, Esq.) in druge nominacije za oskarja

A prvo nominacijo za oskarja je Denzel Washington prejel že davnega 1988 za film Krik svobode (Cry Freedom), v katerem igra aktivista, ki se je boril proti apartheidu in so ga policisti pretepli do smrti. Za pripravo na vlogo je imel na voljo le malo posnetkov, menda samo en posnet intervju, a mu je veliko pomagal aktivistov prijatelj in novinar, ki se je lotil razkrivanja te zgodbe in je posledično moral zbežati iz države. Dve leti zatem je Washington prejel prvega oskarja za film Bitka za slavo, par let kasneje je sledila nova nominacija, tokrat za glavno vlogo v filmu Spikea Leeja, MalcolmX, biografiji naslovnega aktivista za človekove pravice, ki po mnenju mnogih zvodeni zaradi dolžine, a se vsi strinjajo, da je Washington odličen. Na novo nominacijo je čakal slabo desetletje in jo dobil za glavno vlogo boksarja v filmu Hurikan (The Hurricane), že dve leti kasneje pa je prišel naslednji oskar in sicer za vlogo veterana oddelka za narkotike v L.A.-ju v filmu Dan za trening, nato pa Denzela desetletje ni bilo med nominiranci. A z vlogo pilota v filmu Let (Flight), ki reši potnike po okvari letala, preiskava pa razkrije tudi njegovo neprijetno skrivnost, je prepričal vse in se ponovno uvrstil med nominirance. Naslednjo nominacijo mu je prinesla vloga v filmu Ograje (Fences), ki ga je tudi režiral, vlogo pa je odigral tudi na gledaliških deskah. Za vlogo eksentričnega odvetnika, ki je v filmu Odvetnik vržen pred težke odločitve, je močno spremenil tudi svoj izgled in med drugim odstranil zobno krono ter pokazal vrzel med sekalcema. Zadnjo nominacijo je dobil za klasično vlogo Macbetha v impozantnem filmu The Tragedy of Macbeth, kjer je vlogo lady Mcbeth odigrala oskarjevka Frances McDormand.

Odvetnik je na voljo v DKinu, na HBO OD in HBO Max. V DKinu so trenutno na voljo še akcijska komedija 2 na muhi, v HBO OD in HBO Max pa še Telesni čuvaj in Dnevnik za Jordana.

Filme Denzela Washingtona lahko poiščeš z glasovnim iskanjem, v daljinec reci »Denzel Washington« in že se ti bo prikazal nabor njegovih filmov v videotekah in na sporedu TV kanalov. Zbrani pa so tudi v posebnem razdelku Igralec meseca – Denzel Washington in tudi do sklopa Igralec/ka meseca je mogoče dostopati z glasovnim ukazom »igralec meseca«.

V videoteki DKino si filme lahko ogledate doma, v udobju dnevne sobe, tako si cela družina izbrani film ali risanko, nekatere že kmalu za tem, ko zapustijo kinematografe, ogleda za pol cene kino vstopnice. Za nakup vsebin v videoteki DKino lahko porabite tudi točke zvestobe in tako strošek nakupa filma še dodatno znižate.

Spremljajte Tehnik na družbenih omrežjih Facebook, Instagram, X in TikTok.