Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Charlize Theron: mojstrica preobrazb

Tamara Harb
Tamara Harb
Pred 182 dnevi
·
Čas branja: 6 min
·
Poslušaj vsebino

Charlize Theron, igralka meseca avgusta, je Južnoafričanka, ki jo v Hollywoodu poznajo po delovni etiki, vpletenemu producentskemu delu, jasnem izražanju mnenja, zabavni osebnosti in … preklinjanju.

Kot producentka je močno vpletena v proces snemanje filmov ali serij, kar pri mnogih igralcih ne drži, saj to vlogo pogosto opravljajo le na papirju. Ker se z vso silo vrže v delo, je ustvarila množico izjemnih likov. Ob tem zaradi svoje predanosti pogosto stakne tudi kakšno poškodbo, nedvomno pa je tudi mojstrica preobrazbe, saj le stežka ugotovimo, da je igralka tako Furiosa v postapokaliptičnem Pobesnelem Maxu, serijska morilka v Pošasti, vohunka v Atomski blondinki in povsem navadna sveža mama v Tully. Plesalka, manekenka in igralka je hitro ugotovila, da se mora potruditi za različne vrste vlog in tako nabrala zavidljivo število žanrov, nagrad in filmov, saj jo lahko občudujemo v romantičnih komedijah, trilerjih, akcijah in tudi največjih blockbusterjih, kot je Hitri in drzni X, ki v avgustu pride v DKino.

Hitri in drzni X (Fast X)

Charlize Theron se v franšizi prvič pojavi v Hitrih in drznih 8 kot antagonistka in hekerka Cipher, ki glavnega junaka Dominica Toretta prisili, da izda svojo »družino«. Seveda je prisotna tudi v najbolj neverjetni akcijski sceni v filmu, saj je na podmornici, proti kateri se borijo avtomobili na ledeni plošči. Čeprav jo v devetem delu doleti zapor, pobegne in zaigra svojo smrt, v najnovejšem filmu pa se vrne. Za ljubitelje franšize je ogled Hitrih in drzni X nujen, pa tudi za vse tiste, ki jih navdušujejo nore avtomobilske akcije.

V DKinu so na voljo vsi deli Hitrih in drznih, tudi Hitri in drzni 8 ter Hitri in drzni X.

Pobesneli Max: Cesta besa (Mad Max: Fury Road)

V vlogi Furiose Charlize Theron težko prepoznamo, razen po odločnosti, ki jo v svojih vlogah pogosto izraža. George Miller je slavno trilogijo o Mad Maxu posnel že v osemdesetih z Melom Gibsonom, tako je nadaljevanje leta 2015 poželo veliko dvomov, a je režiser presegel tudi najbolj optimistična pričakovanja. Mad Maxa tokrat igra Tom Hardy, ki pa je v stranski vlogi, saj pobudo prevzame Furiosa, ki skupaj s skupino žensk zbeži izpod tiranije. Pobesneli Max: Cesta besa je seveda za vse ljubitelje Georga Millerja in Pobesnelega Maxa in vse, ki cenijo vizualno postapokaliptično kuliso, pa tudi tiste, ki jih navdušujejo dirke z avtomobili, saj so tukaj res spektakularne.

Na voljo v HBO Max in HBO OD. Kmalu tudi v DKinu.

Pošast (Monster)

Za glavno vlogo serijske morilke Aileen Wuornos, ki so jo na Floridi usmrtili zaradi umora več moških, je Charlize Theron dobila oskarja. Film temelji na resnični osebi in dogodkih ter spremlja morilko od njenega prvega umora do smrtne kazni, vizualno povsem spremenjena Charlize pa je naravnost odlična. To je tudi njen prvi film pri katerem je sodelovala kot producentka, saj je želela zaščititi vizijo, ki sta jo imeli z režiserko Patty Jenkins (Čudežna ženska).

Spet in drugače (Young Adult)

Charlize s svojim odličnim igralskim delom tudi izredno neprijetnim likom vlije človečnost, tako da z njimi sočustvujemo, pa čeprav delujejo povsem drugače, kot bi sami. V Spet in drugače je mladinska pisateljica, ki ne najde motivacije in ker meni, da so njena najboljša leta bila v srednji šoli, se odloči zapeljati svojega nekdanjega fanta, ki ima zdaj družino. Žal se ob tem ne zaveda, da je depresivna alkoholičarka. Scenaristka film Diablo Cody in režiser Jason Reitman sta pred tem uspešno združila moči že s filmom Juno in tudi v tem filmu nista sledila žanrskim klišejem.

The North Country

Svojo drugo nominacijo za oskarja je Charlize prejela za vlogo delavke v rudniku, ki se upre spolnemu nadlegovanju. Njena upodobitev vsakdanje ženske, ki se z akcijo dvigne iz anonimnosti, je navdušila kritike; nekateri so celo menili, da je njena igra bolj zrela kot v nagrajeni Pošasti.

Atomska blondinka (Atomic Blonde)

Odlična je tudi v akcijskih vlogah, kako zelo se vrže v svoje delo, pa žal pri tem filmu lahko pokaže tudi s poškodbami, saj je med treningom za film izgubila dva zoba. V Atomski blondinki se kot vohunka med hladno vojno odpravi v Berlin po seznam dvojnih agentov. Film je režiral David Leitch, ki je režiral tudi prvega Johna Wicka, drugega Deadpoola in lansko zabavno akcijo Hiter kot strel, tako si lažje predstavljate za kakšne vrste akcijo gre. Tudi zaradi njenih akcijskih vlog se jo je občasno omenjalo kot možno kandidatko za naslednjega Bonda, a je sama dejala, da je za to prestara.

Film je na voljo v DKinu.

Tully

V filmu Tully je še enkrat združila moči z Diablo Cody in Jasonom Reitmanom ter podala zgodbo ženske, ki jo trije otroci povsem izmučijo, nato pa ji brat najame nočno varuško. Zgodba ponudi vpogled v materinstvo, ki pokaže vse, kar pogosto ostane skrito oziroma olepšano.

One so bombe (Bombshell)

Tretjo nominacijo za oskarja ji je prinesel film o spolnih zlorabah na TV postaji Fox News, v katerem igra eno do njihovih ključnih novinark Megyn Kelly, poleg igrata še Margot Robbie, ki je bila prav tako nominirana za oskarja, in Nicole Kidman.

Zapelji me, če me moreš (Long Shot)

V zabavni romantični komediji Charlize Theron upodobi ameriško zunanjo ministrica, ki bi rada postala predsednica. Nato na zabavi sreča prijatelja iz otroštva, ki ga igra Seth Rogen in ki je zdaj raziskovalni novinar. Ker ji glede na javnomnenjske ankete manjka humorja ga najame za pisca govorov. Kemija med glavnima likoma je odlična, tako bo navdušila ljubitelje romantičnih komedij, v filmu pa ne manjka niti štosov značilnih za filme Setha Rogena, tako da bo zadovoljna tudi njegova publika. Film se občasno spogleduje tudi s politično satiro, predvsem s podajanjem komentarja na dvojne standarde v politiki, predvsem pa se Charlize Theron izkaže z odličnim smislom za komedijo.

Filme Charlize Theron lahko poiščeš z glasovnim iskanjem, v daljinec reci »Charlize Theron« in že se ti bo prikazal nabor njenih filmov v videotekah in na sporedu TV kanalov. Zbrani pa so tudi v posebnem razdelku Igralka meseca – Charlize Theron in tudi do sklopa Igralec/ka meseca je mogoče dostopati z glasovnim ukazom »igralka meseca«.

V videoteki DKino si filme lahko ogledate doma, v udobju dnevne sobe, tako si cela družina izbrani film ali risanko, nekatere že kmalu za tem, ko zapustijo kinematografe, ogleda za pol cene kino vstopnice. Za nakup vsebin v videoteki DKino lahko porabite tudi točke zvestobe in tako strošek nakupa filma še dodatno znižate.

Spremljajte Tehnik na družbenih omrežjih Facebook, Instagram, Twitter in TikTok.