Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

34. Liffe je končan, vodomca je dobil film Tri tisoč oštevilčenih opek

Tehnik Maks
Tehnik Maks
Pred 12 dnevi
·
Čas branja: 4 min
·
Poslušaj vsebino

Na letošnjem Liffu je nagrado vodomec, ki jo podeljuje Telekom Slovenije, prejel madžarski film Tri tisoč oštevilčenih opek.

V lov na vodomca, osrednjo nagrado festivala, ki jo podeljuje glavni pokrovitelj festivala Telekom Slovenije, se je podalo deset filmov obetavnih režiserjev. Mednarodna žirija je med njimi izbrala madžarski družbenokritičen film z izvirnim scenarijem Tri tisoč oštevilčenih opek Ádáma Császija, občinstvo pa je prepričal odličen film Poljubi prihodnost – U2 v Sarajevu o Sarajevčanih med vojno, rdeča nit filma pa je njihovo povezovanje s skupino U2 in končni koncert v Sarajevu. Film je tudi prejel rekordno visoko skupno oceno občinstva in sicer kar 4,93 od 5. Nagrado mladinske žirije Kinotrip je prejel film Sladki vzhod, nagrado FIPRESCI pa film Lola. Žirija Art kino mreže Slovenije je nagrado podelila filmu Štirje mladi odrasli, ki ga je bilo v času festivala mogoče videti tudi v DKinu, nagrado za kratki filma pa je prejel film Dežela gora.

Kot smo že omenili in pisali na Tehniku, ste si tudi letos nekatere filme lahko ogledali v DKinu, tako predpremiere, ki bodo kmalu v kinu, kot tudi filme iz sekcije Perspektive, ki so se potegovali za nagrado vodomec, letos pa smo med festivalom beležili tudi rekordno izposojo filmov. Poleg zmagovalnih filmov in tistih, ki smo jih že izpostavili v predstavitvenem članku, predlagamo še ogled nekaterih drugih. Nekateri bodo kmalu v kinu, nekateri bodo kasneje prišli v DKino.

Edmond Máté Oláh Molnár Z Ženo, Mag. Boštjan Škufca Zaveršek, Simon Popek, Dušan Lah, Olga Kosanović

Vsekakor ne zamudite največjega hita festivala Varuhe formule o jedrski nesreči v Jugoslaviji, ki je pripeljale do zdravljenja s presaditvijo kostnega mozga, s katerim so v Parizu rešili vpletene znanstvenike. Varuhi formule so že v kinu. Med slovenskimi smo premierno lahko videli film Opazovanje Janeza Burgerja in Niti besede Hanne Slak, ki pravkar prihaja v kino, poleg tega so nas navdušili še filmi Nesrečna bitja, Interesno območje, Zlo ne obstaja, Reality, Rdeče nebo in mnogi drugi.

23863X4007

Telekom Slovenije je že 28 let glavni pokrovitelj Liffa in kot je na zaključni prireditvi izpostavil podpredsednik uprave mag. Boštjan Škufca Završek se ob ogledu dobrih filmov vidimo ponovno naslednje leto.

Spremljajte Tehnik na družbenih omrežjih Facebook, Instagram, X in TikTok.

📸 Sandi Fišer - mediaspeed.net © Cankarjev dom