Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Test na dlani: Samsung Galaxy Z Fold5

Marjan Kodelja
Marjan Kodelja
Pred 53 dnevi
·
Čas branja: 8 min
·
Poslušaj vsebino

Nekaterim se bo zdel novi tečaj manj pomemben, toda po mojem mnenju ravno tu tiči razlog, zakaj mi je Galaxy Z Fold5 bolj všeč od njegovih predhodnih inkarnacij.

Barva
fantomsko črna, ledeno modra in kremna
Dimenzije
razprt 154,9 (v) x 129,9 (š) x 6,1 (d) mm; zložen 154,9 x 67,1 x 13,4 mm
Teža
253 g
Povečana odpornost
IPX8 (30 minut do globine 1,5 m)
Deluje v omrežjih
2G, 3G, 4G, 5G
SIM-kartica
do dve kartici nano SIM in ena eSIM (v načinu dvojne pripravljenosti)
Procesor
8-jedrni Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 (do 3,36 GHz) v 4-nm tehnologiji
Grafični procesor
Adreno 740
Delovni pomnilnik12 GB
12 GB
Notranji pomnilnik
256 ali 512 GB
Razširitev pomnilnika
ne
Zunanji zaslon
dinamični AMOLED 2X, diagonala 15,75 cm (6,2 palca), ločljivost 904 x 2.316 slikovnih pik, razmerje stranic 23,1 : 9, zaščiten s steklom Corning Gorilla Victus 2, dinamično osveževanje do 120 Hz
Notranji prepogljivi zaslon
dinamični AMOLED 2X, diagonala 19,3 cm (7,6 palca), ločljivost 1.812 x 2.176 slikovnih pik, gostota 373 pik na palec, 91,9-% razmerje med zaslonom in telesom, zaščiten s plastičnim filmom, podpora za HDR10+, dinamično osveževanje do 120 Hz, vrhnja svetilnost 1.750 nit
Zadnja kamera
trojna, LED-bliskavica; glavna kamera s 50 MP, zaslonka f/1.8, goriščna razdalja 23 mm, velikost slikovne pike 1,0 µm, PDAF, optična stabilizacija; ultra široka kamera z 12 MP, zaslonka f/2.2, goriščna razdalja 12 mm, velikost pike 1,12 µm; kamera z 10 MP s teleobjektivom, 3-kratna optična povečava, velikost slikovne pike 1,0 µm, PDAF, optična stabilizacija
Sprednja kamera
10 MP, f/2.2, goriščna razdalja 24 mm, velikost pike 1,22 µm; kamera pod prepogljivim zaslonom, 4 MP, f/1.8, velikost pike 2 µm
Video spredaj in zadaj
do 4K s 60 sličicami na sekundo (spredaj); do 8K s 30 sličicami na sekundo
Povezljivost
Bluetooth 5,3, WiFi 6e, satelitski sprejemnik (GPS, Glonnass, BDS in Galileo), NFC in priključek USB-C
Senzorji
bočno nameščeno tipalo prstnega odtisa, merilnik pospeška, senzor bližine, žiroskop, barometer, kompas
Baterija
Li-Po 4400 mAh s podporo za brezžično (15 W) in hitro žično polnjenje (25 W)
Operacijski sistem
Android 13, Samsung One UI 5.1.1
V kompletu
kabel, kratka navodila za uporabo
Garancija
24 mesecev
Galaxy Z Fold 5 (2)

Odkar so ga naredili, se sprašujem, komu je namenjen. Ne čemu, temveč komu – zaradi razmeroma visoke cene in specifične sposobnosti transformacije iz mobitela v manjši tablični računalnik s skoraj kvadratnim zaslonom. V teoriji je primeren za marsikaj. Ne toliko za preprosto brskanje po spletu in »vpijanje« raznolikih vsebin, kot za izboljšanje produktivnosti pri sočasnem opravljanju dveh nalog. Čeprav se res odlično obnese pri večopravilnosti, pa je teorija običajno oddaljena od prakse. Morda je presenetljivo, a Folda so posvojili ljubitelji zahtevnih mobilnih iger. Marsikaj v in na njem se še posebej dobro obnese tedaj, ko na njem tečejo grafično zahtevne igre. Nisem presenečen. Vem, kako pomembna sta za »gejmerje« velika zaslonska površina in zmogljiv procesor.

Končno tak, kot sem ga želel

Nikoli nisem skrival, da me moti reža, ki zija med zloženima polovicama dosedanjih Foldov. Zaradi nje se je zdelo, da zasnova ni popolna. Občutek se je še okrepil, ko so tekmeci pokazali, da reža ni nujna in da je mogoče ukrivljeno površino zaslona »skriti« znotraj tečaja. Na to pot je zdaj z novim tečajem stopil še Samsung. Z njim so prešli na strukturo vodne kapljice in mu obenem zmanjšali število delov ob ohranitvi odlične lastnosti, da je stabilen v vsakem položaju »odprtosti«. Odpravili so režo, zmanjšali gubo na odprtem notranjem zaslonu, ki je sicer še vedno vidna in otipljiva, za dobra dva milimetra stanjšali ohišje ter zelo verjetno hkrati izboljšali vzdržljivost.

Peto utelešenje Folda ne sodi med najtanjše njemu podobne na trgu, kar ni nujno slabo. Pretiravanje pri tanjšanju zlahka povzroči strukturne težave in zmanjša robustnost ohišja. Tega si ne želimo, saj prepogljivi mobiteli že zaradi zasnove in dveh zaslonov med uporabo zahtevajo večjo previdnost. Letošnji model je tanjši zaradi popolnega zlaganja polovic in ne morebiti zato, ker bi bili ti nadvse tanki. Zdita se ravno prav debeli za uporabo v razprtem položaju, medtem ko je nekoliko večja debelina kompenzirana z manjšo širino v zloženem. Uporaba z eno roko je udobnejša in predvsem vsaj pogojno mogoča, pri čemer je v pomoč tipalo prstnega odtisa, natančno vgrajeno v tipko za vklop, a se morate na ožji zaslon in predvsem na prikaz na njem navaditi. Svojevrstno razmerje stranic sprednjega zaslona še najbolj moti med prikazovanjem spletnih strani ter tipkanjem po zaslonski tipkovnici z razmeroma ozkimi tipkami in nekoliko manj med drugimi vsakodnevnimi opravili.

Galaxy Z Fold 5 (3)

Pri drugih konstrukcijsko oblikovnih značilnostih se lanski in letošnji model ne razlikujeta prav veliko. Statiko ohišja zagotavlja okvir iz posebej vzdržljivega aluminija, medtem ko sprednji zaslon in hrbtišče ščiti utrjeno steklo. Prepogljivi notranji zaslon pričakovano ščiti zaščitna plastična folija. Mobitel ne drsi iz dlani, a se prstni odtisi zaradi sijoče površine na njej nadvse rado prijemljejo. Teža ne more biti dosti manjša, kot je, nenazadnje gre za napravo, ki se po želji transformira v večjo. Ta ne moti med uporabo v razprtem položaju, ko mobitel držimo z obema rokama, a pri držanju z eno roko, ko je zložen, se lahko v prstih med daljšo uporabo pojavi občutek utrujenosti. Ravno tako ga je zaradi velikosti težje prenašati v žepih, kot na primer Flipa, ki se zaprt transformira v napravo, fizično manjšo po dolžini.

Samsung se je odločil, da bo vztrajal

Ker je Fold razmeroma uspešen, Samsungu vsaj tokrat ni bilo treba spreminjati velikosti zaslonov. Po eni strani je odločitev razumljiva, saj približevanje širine sprednjega zaslona širini zaslonov bolj običajnih mobitelov vpliva na velikost notranjega zaslona in zasnovo ohišja. Od tu neobičajno razmerje stranic sprednjega in kvadratna oblika notranjega prepogljivega zaslona. Ne samo, da se niso odločili za spremembo zasnove, ravno tako so praktično ostale enake lastnosti. Edina razlika v primerjavi z lani je večja svetilnost notranjega zaslona. Vrhnja zdaj dosega 1.750 kandel (lani 1.200), zaradi česar je čitljivost na prostem izboljšana.

Zaslona, prednji in zložljivi, sta primerno svetla za uporabo na prostem, barvita in nudita 120-herčno osveževanje. Osveževanje je pričakovano dinamično, sistem hitrost samodejno prilagaja sliki, da je porabe energije manjša. Sicer pa so prednosti znane: gladka slika med igranjem iger ali opravili, kot je brskanje po spletu, ko se moramo prebiti čez daljši seznam novic ali kaj podobnega. Na sredini zložljivega zaslona je guba, ki je bolj opazna, ko je svetel. Je pa edini predel, kjer začutite, da ta ni popolnoma raven. Dejal sem, da je sprednji zelo uporaben, toda notranji je še bolj, kar spodbuja odpiranje naprave vedno, ko se izkaže, da opravilo zahteva večjo zaslonsko površino. Ostala je tudi podpora za elektronsko pisalo S-Pen.

Ne poklekne niti med delovanjem zahtevnih aplikacij

Odvajanje toplote je velika težava vseh prepogljivih mobitelov, ki se kaže v postopnem upočasnjevanju hitrosti jeder. V primeru Folda zmogljivosti padajo celo hitreje, ko je ta zložen. Razlog se skriva v tečaju. Predstavlja namreč oviro, ki preprečuje, da bi se toplota enakomerno razprostrla po vsem ohišju. Polovica mobitela s procesorjem se dokaj hitro segreje, medtem ko druga ostaja bolj kot ne hladna. A ker je površina stranice s procesorjem večja od stranice modela Z Flip, s katerim si deli trenutno najzmogljivejšega Snapdragona, je omejevanje zmogljivosti zaradi segrevanja počasnejše in manj izrazito. Ker je tolikšno segrevaje, kot ga kaže obremenitveni test, v realnih razmerah redko, je Fold omejen čas grafično zahtevne mobilne igre več kot sposoben poganjati z izredno dobro izkušnjo.

Galaxy Z Fold 5 Obremenitev

Zmogljivi procesorji se bolj grejejo od manj zmogljivih. Tega ni mogoče preprečiti oziroma lahko izdelovalec težavo omili z optimalnejšim prenosom toplote na ohišje naprave. Od tu naprej je prenos odvisen od razmer v okolici. Prav je, da povem še nekaj. Tudi po 30 minutah so bile zmogljivosti procesorja kljub padcu še vedno višje od zmogljivosti, ki jih zmorejo nekateri procesorji srednjega zmogljivostnega razreda.

Slabši kot lani so podatki o porabi energije. V 30 minutah polne obremenjenosti je napolnjenost baterije padla v povprečju za 15,6 odstotkov, kar bi pomenilo dobre tri ure delovanja. Avtonomija med običajno srednje zahtevno uporabo je seveda daljša. Ali drugače: mobitel bo brez težav zdržal do večera, ko bo baterija po zaslugi 25-vatnega polnjenja spet dokaj hitro polna.

Še vedno nekaj prostora za izboljšave

Bistvo zasnove sta večja produktivnost in uživanje v delu na večjem zaslonu. Ker se Fold hitro prelevi v manjši tablični računalnik, je seveda boljši od običajnega mobitela. Ali je zato na zaslonu vedno prikazane več vsebine, je vprašljivo. Nekatere aplikacije so na večjem zaslonu smešno povečane, medtem ko imajo druge manj težav pri prilagajanju na neobičajna zaslonska razmerja. Ponovim lahko, kar sem že večkrat dejal. Samsung bi moral svoj sicer odličen uporabniški vmesnik bolj prilagoditi zasnovi z dvema zaslonoma, četudi bi to pomenilo ločeno različico od različice za običajne mobitele. Prav bi tudi bilo, da bi odpravili manjšo nedoslednost, ki marsikoga moti. Ob zaprtju mobitela se aktivna aplikacija namreč ne prenese na sprednji zaslon, da bi na njem nadaljevali delo. Namesto tega se sistem zaklene, saj verjame, da je to tisto, kar želimo ob takšnih dejanjih. Nekateri tekmeci v takšnem primeru mobitela ne zaklenejo, kar se vsaj meni zdi boljše.

Galaxy Z Fold 5 Vmesniki1
Galaxy Z Fold 5 Vmesniki2

Pri prepogljivih mobitelih je veliko vprašanj povezanih še s trajnostjo – kako dolgo bo Fold deloval brez poškodb, ki se lahko zgodijo med uporabo zaradi prepogljivosti zaslona. Veliko obeta na novo oblikovan tečaj z manjšim številom delov in še bolj zaveza o nadgradnjah. Obljubljene so štiri nadgradnje sistema (do Androida 17) in pet let zagotovljenih varnostnih popravkov.

Kamere so tokrat pustili pri miru

Kamer so tokrat niso dotikali, vključno s kamero, skrito pod večjim zaslonom, ki ima še vedno občutno premajhno ločljivost za karkoli drugega kot videokonferenco. Še malce bolj je skrita, kot je bila, saj je skoraj neopazna, ko ni v uporabi. Še vedno pa se mi zdi, da je prej prikaz sposobnosti izdelovalca kot nečesa, kar bi izboljšalo izkušnjo uporabe sprednjega zaslona. Vrstica, kjer so še podatki o bateriji, omrežju, ura in drugo, je tako ali tako skoraj vedno prisotna, zato luknjica v njej nikogar ne bi pretirano motila.

Galaxy Z Fold 5 Foto 1
Galaxy Z Fold 5 Foto 2

Fotografije od levo proti desni širokokotne, glavne in kamere s 3-kratno povečavo so v dobrih svetlobnih razmerah dobre in jim ne morem očitati česarkoli pomembnega. Širokokotne fotografije so sicer na robovih nekoliko manj ostre, toda ne toliko, da bi pretirano motilo.

Galaxy Z Fold 5 Foto 3
Galaxy Z Fold 5 Foto 4

Razlike med kamerami so najbolj očitne v svetlobno slabših razmerah (ponoči). Medtem ko so fotografije glavne kamere dobre, imata tako širokokotna kot telekamera občasno težave z ostrenjem. Obenem so fotografije širokokotne kamere manj svetle, manj jasne in bolj »zamazane«. Z drugimi besedami, ponoči se splača uporabljati glavno in občasno kamero z optično povečavo. Podobno velja za snemanje videa, za kar zlahka uporabite katerikoli kamero, toda najboljše rezultate bo spet dala glavna. Kadri bodo svetlejši, z več podrobnosti in tudi gibanje je bolj gladko.

Galaxy Z Fold 5 Foto 5

Sprednja (selfi) kamera z 10-milijonskim tipalom pretirano ne izstopa, vendar zadostuje potrebam večine uporabnikov. Še posebej v dobrih svetlobnih razmerah. Na voljo imate ožji in širši pogled ter še cel kup učinkov in filtrov, da postanete celo lepši, kot ste v resnici.

Še bolj kot za fotografiranje je Fold uporaben za snemanje videa. Ker je prijetno ozek in debel, je prijem med snemanjem dober in boljši kot pri običajnih mobitelih. Pomaga, da je sliko mogoče podvojiti na obeh zaslonih, kar daje boljši nadzor nad kadriranjem prizora in nasploh snemanjem. Pri tem je kakovost videa odlična in povsem na ravni premijskih mobitelov.

Sklepna beseda: Nekaterim se bo zdel novi tečaj manj pomemben, toda po mojem mnenju ravno tu tiči razlog, zakaj mi je Galaxy Z Fold5 bolj všeč od njegovih predhodnih inkarnacij. Vpliva na dvoje: videz in robustnost ohišja, kar ni čisto brez pomena. Samsung je obenem ravno prav nadgradil elektronske komponente, vgradil osvežen procesor in obdržal komponente, ki so se že lani razmeroma dobre obnesle. Z letošnjim letom Fold postaja torej zrelejši in uporabnejši prepogljiv mobitel, ki bo zadovoljil vsakogar, ki bo znal izkoristiti njegove danosti. To pa sta dva zaslona, ki omogočata večjo svobodo uporabe, izboljšanje produktivnosti in morda, kar je za nekatere najpomembnejše, drastično izboljšanje izkušnje igranja mobilnih iger.

Galaxy Z Fold 5