Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Test na dlani: Garmin Venu 3S

Igor Harb
Igor Harb
Pred 45 dnevi
·
Čas branja: 5 minut
·
Poslušaj vsebino

V tretji generaciji je Garmin Venu še boljša ura za športnike in rekreativce – pa tudi za tiste, ki bi radi imeli predvsem atraktivno in uporabno pametno uro.


Garmin Venu v tretji generaciji še povečuje nabor novih funkcionalnosti, s katerimi cilja tako na športnike, kot tudi na običajne uporabnike pametnih ur. S še hitrejšim delovanjem in boljšo odzivnostjo zaslona na dotik je Garmin Venu 3 ena najbolj preprosto uporabnih ur v Garminovi ponudbi.

Specifikacije
ZaslonAMOLED, velikost 3 cm, 390 x 390 slikovnih pik
Pomnilnik8 GB
Senzorjimerilnik srčnega utripa, žiroskop, barometer, merilnik pospeška, višinomer, merilnik zasičenosti krvi s kisikom (SpO2), merilnik maksimalne aerobne kapacitete (VO2max), kompas, merilec temperature zraka
PovezljivostBluetooth, WiFi, ANT+ (za merilnik srčnega utripa in kolesarsko opremo)
Baterija8 ur GPS + glasba, 21 ur GPS, 10 dni običajne rabe
Podpora navigacijiGPS, Galileo, Glonass
Druge lastnostiSteklo Gorila Glass 3, Garmin Pay, vodotesna do 50 m (5 ATM)
Dimenzije41 x 41 x 12 mm
Teža40 g

Podobno kot prejšnje generacije je Garmin Venu 3 na voljo v dveh različicah, klasičnem večjem modelu s premerom zaslona 35,4 mm, in manjšemu Venu 3S, ki ima 30-mm zaslon in smo ga tudi dobili v test. Garmin z manjšo uro cilja na uporabnice, vendar je izbira med modeloma predvsem odvisna od velikosti zapestja uporabnika, sta pa obe izjemno lahki, sploh v primerjavi z večjimi modeli Fenix ali Instinct. Z izjemo velikosti in teže sta edini razliki med Venu 3 in 3S v ločljivosti zaslona in trajanju baterije, sicer gre za identični uri. Ključna inovacija serije Venu je bila uvedba zaslona na dotik, ki ga ima zdaj že večina Garminovih modelov, tukaj pa je še bolj izpiljen in hitrejši. Hkrati je tudi nekoliko večji, z boljšo ločljivostjo in predvsem izjemno hitrostjo delovanja, ki bo prepričala tudi zaprisežene uporabnike gumbov.

Po specifikacijah Venu 3 prekaša predhodnika po hitrosti delovanja, ločljivosti zaslona, vzdržljivosti baterije, novi generaciji senzorja za merjenje srčnega utripa Elevate, ob tem pa je pridobila še kup novih funkcionalnosti, kot so podpora za merjenje variacije srčnega utripa (HRV), ki nakazuje fizično pripravljenost, jutranje poročilo, merjenje popoldanskega spanca, kar je povsem nova funkcionalnost pri Garminu, podpora plavanju v odprtih vodah z merjenjem GPS in še bi lahko naštevali. Ob tem Venu 3 ohranja tudi vse medijske funkcionalnosti, kot so video prikazi vadb, ki so na novem zaslonu videti še bolje.

Venu 3 Series For Newsroom 2

Oblikovanje, zaslon in uporabniški vmesnik

Pri oblikovanju Venu 3 ne odstopa od predhodnikov, saj ima zgolj 3 gumbe, vse na desni strani zaslona. Zgornji gumb ima enako osnovno funkcionalnost kot vse Garminove ure – vklop športne vadbe, medtem ko z daljšim pritiskom pridemo do hitrega menija, ki ga pri klasičnih, 5-gumbnih garminih dobimo z daljšim pritiskom na zgornji gumb na levi strani zaslona. Srednji gumb odpre nedavne aktivnosti, ob daljšem pritisku pa vklopi govornega asistenta, kar je v bistvu povezava do govorne funkcije pametnega telefona (tj. Siri, Google Assistant ali Bixby). Spodnji gumb privzeto pomeni korak nazaj, daljši pritisk pa pripelje do nastavitev. Nastavimo si lahko tudi kretnje na zaslonu za vklop določenih pogosto uporabljanih funkcionalnosti. Tudi pri manjšem modelu Venu 3S, ki smo ga testirali, je bilo upravljanje z zaslonom na dotik preprosto in natančno, saj so ikone dovolj velike tudi za nekoliko debelejše prste.

Po menijih se privzeto premikamo z drsenjem po zaslonu, možnosti izbiramo s pritiskom na zaslonu, prav tako tudi potrjujemo ali zavračamo izbire. To premikanje se odlično obnese pri suhem zaslonu, pa tudi med uporabo v dežju se je Venu 3 obnesel bolje kot predhodnik – kadar se ne, lahko še vedno uporabimo gumbe. Ob zagonu imamo na voljo širok nabor analognih in digitalnih videzov ure, še več jih najdemo v Garminovi spletni trgovini Garmin IQ. Poleg časa in datuma lahko prikazujejo tudi podatke o številu prehojenih korakov, srčnem utripu, številu nadstropij v katere smo se povzpeli, stanju baterije, številu neprebranih obvestil, ali čem drugem. Nekateri tudi omogočajo nastavitve posameznih polj, da imamo na dlani zmeraj tiste podatke, ki jih želimo.

IMG 4510

Športne funkcije

Garminove ure so primarno športne naprave in to velja tudi za dizajnersko serijo Venu, še posebej za tretjo generacijo. Ta je bogatejša za nove športe, med katerimi najbolj izstopa plavanje na odprtem, a še pomembnejše so funkcionalnosti, ki spremljajo športno vadbo. Tako je denimo Venu 3 prva ura v tej seriji, ki podpira stanje spremenljivosti srčnega utripa (HRV – heart rate variation), kar je zelo dober indikator fizične pripravljenosti oziroma izčrpanosti. Tako je osnova načrtovanja treninga in – še pomembneje – počitka in spanca.

Ura, tako kot predhodniki, seveda analizira tudi spanec, vendar je z uporabo nove generacije senzorjev Elevate bolj natančna in meri tudi popoldanski (ali dopoldanski) dremež. Prav tako meri izčrpanost po vadbi in jo – tako kot nekateri drugi novejši garmini – prilagaja glede na uporabnikovo dejansko (ne)aktivnost. Če denimo po naporni vadbi priporoča 30 ur pred naslednjo vadbo, mi pa se takoj lotimo počivanja, nam sporoči, da se je ta čas skrajšal, ker telo okreva hitreje od pričakovanj.

IMG 4465

Podprti so vsi pričakovani športi, tako na odprtem, kot tudi v zaprtih prostorih, vključno seveda s tekom, kolesarjenjem, pohodništvom, smučanjem, plavanjem, pa tudi dvigovanjem uteži, uporabo eliptičnega tenažerja, jogo in celo meditacijo. Ura ponuja tudi treninge za tek in druge športe, ki uporabniku vsak dan priporočajo vrsto vadbe glede na njegovo oz. njeno počutje (HRV, spanec, utrujenost …) in vključuje tudi video prikaze koristnih vadb.

Mnogi športniki (in tudi drugi uporabniki) bodo veseli tudi daljšega trajanja baterije, ki glede na prejšnjo generacijo podaljša delovanje za več dni oziroma med športanjem za več ur. Tako Venu 3 zdrži kar 14 dni običajne rabe, nekoliko manjši Venu 3S pa 10 dni. Med testom tega sicer nismo mogli potrditi, saj smo testirali zgolj en teden, vendar pa je stanje porabe kazalo, da to drži. Pri uporabi med športom z vklopljenim GPS-om naj bi Venu 3 zdržal 20 ur (11 ur z glasbo), Venu 3S pa 15 ur (8 ur z glasbo). To je seveda občutno manj kot trenutno najzmogljivejši model na tem področju, ultramaratonski Garmin Enduro 2, ki podpira do 150 ur delovanja, vendar je več kot dovolj za veliko večino športnikov.

IMG 4522

Zdravstvene funkcije in pametna ura

Zdravstvene funkcije so koristne za športnike, pa tudi za uporabnike, ki se rekreacije lotijo le občasno. Meritev srčnega utripa, spanja, nasičenosti kisika v krvi, ravni stresa in gibanja lahko pripomorejo k bolj zdravemu življenjskemu slogu in posledično boljšemu počutju, obenem pa tudi opozorijo na znake morebitne bolezni ali izčrpanosti. Seveda je pri tem treba upoštevati, da tudi ob izboljšavah, ki jih prinašajo najnovejše generacije senzorjev, Garminove ure nimajo iste stopnje natančnosti kot medicinske naprave in da je poleg zanašanja na cifre treba poslušati tudi svoje telo.

Garmin Venu 3 prinaša nekaj izboljšav tudi uporabnikom, ki želijo z uro nadomestiti prepogosto seganje po mobitelu. Kot prejšnje generacije prinaša možnost prikaza vsebine obvestil iz telefona, pri čemer uporabniki Androidov lahko na uri sedaj vidijo tudi slike iz sporočil. Nadalje vgrajen zvočnik omogoča predvajanje zvoka in glasbe, mikrofon pa podpira uporabo asistenta na telefonu (Siri, Google Assistant, Bixby) in opravljanje klicev. Slednja funkcija sicer ni najbolj uporabna, saj moramo imeti v bližini telefon, ki je privzeto bolj primeren za telefoniranje, tako da bi bilo še bolje, če bi začeli vgrajevati podporo za eSIM in omogočili mobilno povezljivost vključno s telefoniranjem. Forerunner 945 LTE izpred več kot dveh let je še zmeraj edina Garminova ura s podporo za mobilna omrežja, pa še ta omogoča zgolj podatkovni promet. Upajmo, da se to kmalu spremeni.

Sicer pa Garmin Venu 3 nudi še nekatere druge pametne funkcionalnosti, denimo v povezavi z glasbo. To si lahko naložimo na uro (bodisi mp3-je bodisi Spotifyjeve sezname predvajanja), prav tako pa lahko z uro upravljamo glasbo, ki se predvaja iz telefona, ne glede na ponudnika). Z uro lahko tudi prevzamemo ali prekinemo klic in prek iskanja telefona vklopimo predvajanje zvoka na napravi. Še ena uporabna funkcionalnost je Garmin Pay, ki omogoča brezstično plačevanje, vendar storitve zaenkrat še ne podpira nobena slovenska banka.

IMG 4470

Uporabniška izkušnja

Čeprav številni privrženci starejših modelov Garminovih ur še zmeraj niso pripravljeni sprejeti zaslonov na dotik, ponudi Garmin Venu 3 intuitivno in brezhibno uporabniško izkušnjo, ki ne bo našla veliko nezadovoljnih uporabnikov. Barvni zaslon in hitrost delovanja odtehtata večino pomislekov stare garde, širok nabor funkcionalnosti pa bo hitro prepričal marsikoga. Kot pametna ura morda ne ponuja vseh funkcionalnosti iz Applovega ali Googlovega nabora, a večina nas je zadovoljnih že s prikazom obvestil iz telefona, možnost upravljanja glasbe in uporabe pametnega asistenta pa dodatno poveča uporabnost te ure.

Tudi pri športanju se Venu 3 odlično odreže, saj so menuji dovolj dobro strukturirani, da se ne izgubljamo med njimi, ko želimo začeti z rekreacijo, med samo aktivnostjo pa ponudijo vse informacije, ki bi jih lahko želeli – in na svetlem zaslonu AMOLED jih brez težav razberemo v vseh svetlobnih pogojih. Dodatna možnost svetilke, ki uporablja osvetlitev zaslona (in ne ločene diode LED, kot denimo Garmin Instinct 2X), osvetli nočno okolico. Prav tako Venu 3 nagovarja igralce video iger s funkcionalnostjo GameOn, ki omogoča povezovanje z igrami na računalniku, da lahko spremljamo svoje podatke (npr. srčni utrip) kar na zaslonu med samim igranjem. Zaenkrat so podprte samo igre za PC, a je njihov nabor res obsežen.

IMG 4501

Sklepna beseda

Garmin Venu 3 je nedvomno najbolj atraktivna ura iz ponudbe ameriškega proizvajalca, saj je barvita in elegantna, s svetlim zaslonom in dobro zasnovanim uporabniškim vmesnikom pa nikakor ne deluje igračarska ali poceni. Široka podpora športnim, navigacijskim in pametnim funkcionalnostim bo zadovoljila bolj ali manj vse uporabnike, tudi bolj zahtevne športnike, medtem ko bodo rekreativci zlahka spremljali svoje fizično počutje in napredek. Skratka, Garmin Venu 3 je elegantna in vsesplošno uporabna ura, ki bi lahko premamila tudi bolj športne uporabnike Forerunnerjev ali tiste, ki prisegajo na modele Fenix, ko bodo pripravljeni za nove modele.

IMG 4472

Spremljajte Tehnik na družbenih omrežjih Facebook, Instagram, Twitter in TikTok.