Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Cena

Test na dlani: Sonos ARC in Sonos Five

Marjan Kodelja
Marjan Kodelja
Pred 198 dnevi
·
Čas branja: 5 minut
·
Poslušaj vsebino

Zvočno letev in brezžični sobni zvočnik poleg sodobne minimalistične estetike odlikujeta še odlična izdelava in izjemna zvočna izkušnja.

Tnd Sonos Kodelja Mar23 Clanek1

Specifikacije zvočne letve Sonos ArcSpecifikacije brezžičnega sobnega zvočnika Sonos Five
Zvočni gonilniki8 srednjetonskih in 3 visokotonski zvočni gonilniki3 srednjetonski in 3 visokotonski zvočni gonilniki
Ojačevalnik11 razreda D (class D)razreda D (class D)
PriključkiHDMI (ARC), pretvornik HDMI v optični zvočni priključek, ethernetethernet
Brezžični vmesnikiWiFi 4 in infrardeči (IR)WiFi 4
MikrofonDaNe
Mere1141,7 x 87 x 115,7 mm203 x 364 x 154 mm
Teža6,25 kg6,36 kg
Vgrajen globokotonesNeNe

Sonos je eno vse redkejših podjetij, ki želijo imeti vse niti v svojih rokah, a le redkokatero posveti tolikšno pozornost transportni škatli in zaščiti izdelka v njej. Poleg mehke obloge, ki preprečuje poškodbe med prevozom in skladiščenjem, je zvočnik zavit v nežno belo tkanino. Ali pretiravajo? Malo zagotovo. Toda občutek, ko pridobitev razpakirate, je izjemno dober. Na daleč namreč »diši« po tem, da Sonosu ni vseeno, kakšen vtis bo pustil zvočnik, ko ga prvič primete in postavite na njegovo mesto.

Sodoben minimalistični videz

Zvočnika sta v primerjavi z izdelki drugih ponudnikov, na papirju podobno zmogljivimi, razmeroma težka. Morata biti, da pri višji jakosti ne plešeta po površini ali povzročata tresljajev, ki bi pokvarili zvok. Minimalistična oblika bele ali črne zvočne letve Sonos Arc se lepo poda sodobno oblikovanemu televizorju in pohištvu. Enako velja za drugi kos kompleta, ki sem ga preizkusil, sobni zvočnik Sonos Five. Letev in samostojni zvočnik imata na telesu še preproste gumbe za prilagajanje jakosti zvoka ter skakanje naprej ali nazaj. Daljinskega upravljavca ni, saj funkcijo prevzame aplikacija.

Tnd Sonos Kodelja Mar23 Clanek2

Domače omrežje je nujno, če želite, da delujeta povezano. Vanj ju povežete brezžično ali z računalniškim (UTP) kablom, kadar je v bližini vtičnica s priključkom ethernet, usmerjevalnik ali omrežno stikalo. Ne morete pa ju neposredno povezati z žico, kar bi imelo smisel, ko samostojni zvočnik vedno deluje v sozvočju z zvočno letvijo, ki je s priključkom HDMI povezana s televizorjem. Takrat se Five še posebej dobro obnese v funkciji oblikovanja prostorskega zvoka. Čisto brez »kabelske« povezave Sonos Five sicer ni, saj je namenjen tudi samostojni uporabi. Na njem boste našli majhno luknjico s 3,5-milimetrskim zvočnim priključkom za neposredno povezavo z virom zvoka. Morda s pametnim mobitelom, ki ga še ni izgubil. V takšnem primeru zvočnik skladbe, ki jih dobi od priključene naprave, zlahka posreduje drugim zvočnikom v omrežju.

Vse izključno z aplikacijo

Zvočnikov ni mogoče povezati v omrežje in uporabljati brez aplikacije Sonos. Pri tem ni nepomembno, da v okolju operacijskega sistema iOS nudi več kot v okolju sistema Android. Ker zvočnika podpirata Applov protokol AirPlay, a ne Googlovega Chromecasta, lahko prek Applovega mobitela ali tabličnega računalnika predvajate zvok iz brezplačne storitve YouTube, česar ne morete na napravi s sistemom Android. Razlog so razprtije med Sonosom in Googlom, ki zmanjšajo uporabno vrednost zvočnikov za uporabnike, ki iz tega ali onega razloga nimajo vsaj ene »jabolčne« mobilne naprave. Nikakršnih težav pa ne boste imeli s predvajanjem glasbe iz storitev pretočne glasbe, med katere sodi tudi Googlova YouTube Music.

Tnd Sonos Kodelja Mar23 Clanek3

Všeč mi je izvedba povezave zvočnika v omrežje. Ko ga zazna aplikacija, se z njim mobitel seznani prek zvočne kode – specifičnega zvoka. Ko se seznanita, je novi zvočnik dodan med naprave v »domu«, da z njimi počnete, kar želite: povezujete zvočnike med seboj, jim dodelujete vire zvoka, prilagajate zvok in podobno. S tem delom sem imel nekaj težav. Aplikacija nudi veliko funkcij, toda za moj okus uporabniški vmesnik ni intuitiven oziroma tako preprost za uporabo, kot bi lahko bil. Zaznal sem še nekaj drugih nelogičnosti. Zvočno letev, ta je bila s kablom povezana s televizorjem, sem povezal s samostojnim zvočnikom in potem izklapljal televizor, zvočnike in popolnoma zaprl aplikacijo. Večinoma sta bila po ponovnem vklopu še vedno povezana in sta predvajala zvok televizorje, le ko sem vse naprave »fizično« izklopil iz električnega omrežja, se je povezava izgubila in jo je bilo treba v aplikaciji ponovno aktivirati. Za nekatere bo pomembno še to, da ima zvočna letev mikrofon in kot takšna podpira digitalne pomočnike, medtem ko jih samostojni sobni zvočnik ne.

Bogat in uravnotežen zvok

Sonos Arc je zasnovan, da čim bolj izkoristi zvočno tehnologijo Dolby Atmos in obenem zagotavlja najboljši približek prostorskemu zvoku, ne da bi zato morali v prostor namestiti več zvočnikov. Prostorski učinek je dosežen z izkoriščanjem fizikalnega načela, natančneje odboja zvočnih valov od sten in stropov. Da je učinkovito, mora zvočnik natančno nadzirati smer, v katero valove oddajajo zvočni gonilniki, pri čemer se Arc dobro izkaže. Osem eliptičnih srednjetonskih zvočnih gonilnikov obenem zagotavlja bogat in čist »bas«, ki ga uravnotežijo topli in jasni srednji toni. Natančnost in uravnoteženost dopolnjujejo še trije visokotonci. Rezultat je glasen in odličen zvok, ki se podobno dobro obnese med poslušanjem glasbe praktično katerikoli zvrsti – od trdega metala do nežnih klavirskih recitalov – in gledanjem filmov. Zadnje bo največkrat prišlo do izraza, kajti zvočna letev Sonos Arc je namenjena predvsem postavitvi poleg televizorja. Ker pri modelih z nižjim stojalom ohišje letve prekrije sprejemnik infrardečega signala daljinskega upravljalca, so vanjo vgradili še infrardeči vmesnik (IR), ki se sinhronizira s televizorjem.

Tnd Sonos Kodelja Mar23 Clanek4

Čeprav bo Arc zadostil zvočnemu okusu večine, je ena od značilnosti izdelkov Sonos sposobnost, da povezani zagotovijo še za razred boljšo zvočno izkušnjo. V primeru, da zvočni letvi dodamo samostojni zvočnik Five, je verjetno najbolje, da ga postavimo na drugo stran sobe, za hrbet poslušalcev, in obenem v aplikaciji vključimo funkcijo prostorskega zvoka. Zvočne valove bo oddajala membrana gonilnika za vami, namesto da bi poslušali od stene odbite valove. Dejal sem, da ima Arc zavidljivo sposobnost simulacije prostorskega zvoka, toda prava stvar vedno preseže simulacijo. Sonos Five se še posebej odlikuje v nizkih tonih (basih), zato je njegov zvok kanček slabše uravnotežen od zvoka letve. Kar je dobro, ko sta zvočnika povezana, in manj, kot Five uporabljate samostojno. Kljub temu je zven v vseh frekvenčnih območjih še vedno boljši od marsikaterega podobnega (a cenejšega) izdelka. Predvsem pa zaradi poudarjenih nizkih tonov reprodukcija drugih pretirano ne trpi.

Sklepna beseda

Sonos Arc in Five sta se povezana odlično obnesla in dnevni prostor napolnila z bogatim in čistim zvokom brez popačenj ne glede na izbrano jakost. Zmotila me je predvsem njuna aplikacija, brez katere je upravljanje z njima manj uporabno. Poleg tega, da sta občasno izgubila povezavo, je druga slabost omejeno delovanje v okolju operacijskega sistema Android. Marsikoga bo še posebej zmotilo, da v njem ne deluje funkcija TruePlay, ki omogoča preprosto prilagajanje zvoka obliki in velikosti sobe z mobitelom v roki.

Tnd Sonos Kodelja Mar23 Clanek5