Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Samsung projektor The FreeStyle

Marjan Kodelja
Marjan Kodelja
Pred 181 dnevi
·
Čas branja: 5
·
Poslušaj vsebino

Samsung se je podal v vode prenosnih projektorjev. Zabavnemu FreeStylu tako oprostimo premajhno svetilnost in odsotnost baterij ter ga okronamo kot popolno »igračko« za poletne večerne zabave.

Svetilnost
550 LED lumnov, življenjska doba svetlobnega vira 20 tisoč ur
Razločljivost
1.920 x 1.080 pik (1080p)
Zvočnik
360-stopinjski, 5 W
Operacijski sistem
Samsung Tizen
Velikost slike
od 76 cm (30 palcev) do 254 cm (100 palcev)
Največja priporočljiva razdalja
265,4 cm
Funkcije
samodejno prilagajanje geometrije slike, samodejno ostrenje, HDR10
V kompletu
daljinski upravljalnik, podatkovni kabel, napajalnik in kratka navodila za uporabo

Samsungov projektor FreeSytle je zanimiva naprava, ki so jo vrgli na nikogaršnjo zemljo. S ceno slabega tisočaka je dražja od poceni projektorjev kitajskih blagovnih znamk, a hkrati občutno cenejša od običajnih klasičnih projektorjev in laserskih »televizij«. Sodi med naprave, ki so absolutno nepotrebne, vendar silno zabavne. Samo pomislite, kako bo prikaz videoposnetkov z YouTuba na pročelju hiše poživil vrtno zabavo ali kako zabavno je gledati film na stropu med ležanjem v postelji. V tem je čar tega projektorja. Samsungu je uspelo nekaj, na kar očitno nihče prej ni pomisli: nič kaj posebej lepa, a izredno učinkovita noga, ki ga drži v praktično kakršnemkoli položaju, ki si ga zaželite.

Sodček na majavi nogici


Že oblika je sama po sebi nekaj posebnega. Kako to, da noben projektor do zdaj ni imel cilindričnega ohišja? Videti je kot majhen sodček, toda kot tak ni le zanimiv, temveč tudi funkcionalen. Telo je z dvema ne pretirano debelima, in če sem odkrit, tudi ne pretirano lepima kovinskima trakovoma povezano s podstavkom. Konstrukcija je stabilna v vsakem položaju, kajti projektor lahko obrnemo od pogleda pod rahlim kotom navzdol in do pravokotnega navzgor. Oglašujejo kar 180-stopinjski nagib. Za obračanje v levo in desno napravico obrnemo. Še na nekaj pomembnega so pomislili. Priključka za napajalni in kabel HDMI sta ob strani tik pred stičiščem s trakom stojala. Tam namreč ne motita. Če bi bila na drugi strani ali celo na spodnji ploskvi »cilindra«, projektor tolikšne svobode premikanja ne bi mogel nuditi. Poleg je še fizično stikalo za izklop mikrofona. Vključen je, da delujeta digitalna pomočnika Bixby in Amazon Alexa. Dodatne na dotik občutljive površine, z njimi na primer na napravi prilagajate jakost zvoka, so na zgornji ploskvi poleg objektiva. Tu sta še tipalo razdalje, ki projektorju pomaga pri prilagajanju slike, in vmesnik daljinskega upravljalca.

Med pogostimi kritikami projektorja sem zasledil težave zaradi konstrukcije stojala. Na ohišje je pritrjeno z dvema plastičnima vijakoma, zato se lahko primeri, da se projektor in s tem slika počasi nagibata navzdol. Rešitev je torej jasna. Zategniti je treba vijaka. Ko bi vsaj bilo tako premočrtno. Samsung namreč svari pred pretiravanjem, kajti tanka vijaka lahko zaradi tega počita. Sicer težave, ki naj ne bi bila pogosta, med preizkušanjem nisem opazil.

Ohišje, na katerem je polno prezračevalnih luknjic v simetričnih krogih, ki pomagajo ohraniti elektroniko primerno hladno, je v osnovi dolgočasno belo, toda ponekod po svetu bodo na voljo »ovitki« oziroma kože v različnih barvah. Smiselna je še priročna zaščitna torbica, saj je mišljeno, da ga prenašate, čeprav nima baterij. To je sicer ena od tistih pomanjkljivosti, ki mu jih najbolj zamerim.

Projketorfreestyle3

Skoraj kot televizor


FreeSytle ima enak sistem, kot ga imajo Samsungovi televizorji, kar pa še ne pomeni, da jim je enakovreden. Nima televizijskega sprejemnika, a podpira priljubljene aplikacije in nanj lahko s HDMI-kablom priključite na primer TV-komunikator NEO Telekoma Slovenije. Ko to storite, zlahka gledate naročeno televizijsko programsko shemo pravzaprav na katerikoli steni. Ali pa vsebino na bližnjo steno prikazujejo aplikacije, med katerimi so pričakovano nekatere najbolj priljubljene, na primer YouTube, Netflix, Disney + in podobne.

Za vsak primer, če bi ga želeli, je na voljo še ambientalni način. Čeprav v vseh teh letih še nisem naletel na primer, ko bi ga kdo na svojem televizorju dejansko uporabljal. Dodana je še »kapica«, ki poveznjena čez objektiv spremeni projektor v nekoliko predrago nočno svetilko. Morda tega nikdar ne boste uporabili, toda čisto odveč morda vendarle ni. Zaradi tega namreč projektor ni dražji. Ali obratno – ne bi bil niti malo cenejši brez tega prozornega dodatka.

Bolj preprosto ne bi moglo biti


Uporaba projektorja je preprosta in intuitivna. Kot se za Samsungove vizualne naprave spodobi, ga je mogoča nastaviti z aplikacijo SmartThings na pametnem mobitelu ali s pritiskanjem na tipke ličnega daljinca s polnilnimi baterijami. Veliko vam seveda ni treba storiti. Izberete jezik, dodelite nič koliko dovoljenj in napravo povežete v domače brezžično omrežje. Zaradi tipkovnice je nastavljanje na zaslonu za odtenek preprostejše, toda spet ne toliko, da drug način ne bi bil smiseln. Sam se običajno odločim za daljinec, kajti aplikacija pozneje ne nudi dovolj, da bi si zaslužila namestitev na moj mobitel. Traja nekoliko dlje, sploh ko je treba vnesti geslo, toda ker gre za enkratni proces, ne moti pretirano.

Uporabniški vmesnik je poznan lastnikom Samsungovih televizorjev. Podatek o vgrajenem procesorju ni naveden, a očitno je dovolj zmogljiv, saj je delovanje sistema gladko in v večini primerov dovolj hitro. Moti me zgolj to, da se nekatere aplikacije relativno dolgo časa zaganjajo.

Projketorfreestyle4

Samodejno prilagajanje geometrije in ostrine slike


Pri tem projektorju mi je všeč, da ga potem, ko je povezan z virom ali prikazuje vsebine zagnane aplikacije, usmerite na steno in mu prepustite nastavljanje slike. Samodejno bo skušal prilagoditi geometrijo in jo primerno izostriti. Samodejni funkciji v večini primerov dobro opravita nalogi. Če je ne, je na voljo ročno prilagajanje. Bolje je, če vam tega ni treba pogosto početi. Običajne projektorje nastavite enkrat ali občasno, ko jih premaknete drugam. Pri tem pa že ime »prenosni« pove, da projektor pogosteje uporabljate v različnih okoljih. Zato je pomembno, da samodejno funkcije delujejo čim bolje. Kot sem namignil – z ostrenjem nisem imel težav, medtem ko je bilo prilagajanje geometrije popolno v približno dveh tretjinah primerov.

V času, ko se govorimo le še o razločljivosti 4K, se polna visoka zdi ostanek preteklosti. Vendarle pa za namene, zaradi katerih je projektor narejen, zadošča. Če zanemarim svetilnost, ki ne zadošča projekciji v svetlih okoljih, je slika pravzaprav dobra. Barve ravno tako niso slabe. Če kaj vpliva nanje, potem je to stenska površina, na kateri projektor prikazuje sliko. Bela vpliva na kakovost slike in na prikaz barv manj kot tista v barvi. Vse to velja, ko projektor od stene ni oddaljen manj, kot predpisuje Samsung. Torej približno poltretji meter. Ko ga postavite dlje, ne moremo več govoriti o dobri sliki, kajti hitro postane neostra in medla.

Glede svetilnosti nas Samsung pušča v nevednosti. Oglašuje namreč 550 lumnov, vendar pri tem ne uporablja metodologije merjenja ANSI, ki je standard za primerjavo svetlobne jakosti projektorjev. Nekateri nepotrjeni podatki kažejo, da je svetilnost pravzaprav 240 ANSI lumnov, kar potrjujejo moje praktične ugotovitve. Projektor je podnevi in brez zatemnitve prostora praktično neuporaben.

Projketorfreestyle5

Povprečen zvočnik


Pomemben del naprave je zvočnik. Je v spodnjem delu cilindričnega ohišja in širi zvočne valove v vse smeri (360 stopinj). Nekje sem prebral, da je dober glede na velikost ohišja. S tem se ne morem v celoti strinjati. Zvočni gonilnik je en sam in pet vatov je vsaj za kanček premalo, da bi bil zvok dovolj glasen za uporabo v vseh pogojih in prostorih. V primeru, da bo projektor »osrednja« naprava napovedane zabave, povezava z močnejšimi zunanjimi brezžičnimi zvočniki najbrž ne bo odveč.

Omenil sem že, da projektor nima baterije. To je po svoje res škoda, kajti v primerih, ko v bližini ni električne vtičnice, je edina druga možnost napajanje z zunanjimi. Lepo in prav, a morajo biti dovolj močne. Primerne so namreč zgolj tiste, s katerimi lahko polnimo prenosne računalnike. Torej takšne z močjo najmanj 50 vatov. Ravno tako je škoda, da ni na voljo dodatnega USB-priključka za žično povezavo z zunanjo napravo, kajti edini ves časa zaseda napajanje.

Projketorfreestyle6

Sklepna beseda


Samsung FreeStyle je zagotovo zanimiva in predvsem zabavna napravica, ki lahko v manjšem stanovanju in pod pogojem, da je na voljo ravna, čista in kakovostno pobeljena stenska površina, celo zamenja televizijski sprejemnik. Bolje se sicer obnese v vlogi osrednje zvezde večerne zabave. Vprašanje pa je, ali sta za to pripravljeni odšteti slabega tisočaka? Takšnih dilem pa nimajo drugi potencialni uporabniki. Poslovneži, ki jim je projektor pravzaprav pisan na kožo. Zaradi estetike, preprostosti uporabe in prenosljivosti. Poleg uporabe za predstavitve je namreč uporaben še kot »dodatni« monitor prenosnega računalnika.