Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Samsung Galaxy Z Fold4 5G

Marjan Kodelja
Marjan Kodelja
Pred 181 dnevi
·
Čas branja: 7
·
Poslušaj vsebino

Samsung je prestižen zložljiv pametni mobitel osvežil s hitrejšim in zmogljivejšim procesorjem ter nadgradil njegove fotografske zmogljivosti. Drugo ostaja pretežno nespremenjeno.

Dimenzije
razprt 155,1 (v) x 130,1 (š) x 6,3 mm (d); zložen 155,1 x 67,1 x 14,2–15,8 mm
Teža
263 g
Procesor
8-jedrni Qualcomm SnapDragon 8+ Gen 1 (1 x 3,19 + 3 x 2,75 + 4 x 1,8 GHz) v tehnologiji 4 nm
Delovni pomnilnik
12 GB
Notranji pomnilnik
256 ali 512 GB
Zunanji zaslon
dinamični AMOLED 2X, diagonala 15,75 cm (6,2 palca), ločljivost 904 x 2.316 slikovnih pik, razmerje stranic 23,1 : 9, zaščiten s steklom Corning Gorilla Victus+, dinamično osveževanje do 120 Hz
Notranji prepogljivi zaslon
dinamični AMOLED 2X, diagonala 19,3 cm (7,6 palca), ločljivost 1.812 x 2.176 slikovnih pik, gostota 373 pik na palec, 90,9-odstotno razmerje med zaslonom in telesom, zaščiten s plastičnim filmom, podpora za HDR10+, dinamično osveževanje do 120 Hz, svetilnost 1200 nit
Glavna kamera
trojna, LED-bliskavica; glavna kamera s 50 MP, zaslonka f/1.8, goriščna razdalja 23 mm, velikost slikovne pike 1,0 µm, PDAF, optična stabilizacija; ultra široka kamera z 12 MP, zaslonka f/2.2, goriščna razdalja 12 mm, velikost pike 1,12 µm; kamera s teleobjektivom z 10 MP, 3-kratna optična povečava, velikost slikovne pike 1,0 µm, PDAF, optična stabilizacija
Sprednja kamera
10 MP, f/2.2, goriščna razdalja 24 mm, velikost pike 1,22 µm; kamera pod prepogljivim zaslonom, 4 MP, f/1.8, velikost pike 2 µm
Povezljivost
Bluetooth 5,2, WiFi 6e, satelitski sprejemnik
Baterija
Li-Po 4400 mAh s podporo za brezžično (15 W) in hitro žično polnjenje (25 W)

Samsung se dobro zaveda položaja. Praktično edini zložljive pametne mobitele ponuja globalno. Vivo, Honor in Xiaomi so osredotočeni na kitajski trg, kakovostno izdelani Huaweijevi modeli pa se še vedno soočajo z oteženim delovanjem Googlovih storitev in predvsem njegovih aplikacij. Južnim Korejcem se zato ni treba pretirano truditi. Zavedajo se, da bodo kupci na bogatih zahodnih trgih najverjetneje posegli po njihovih modelih, če bodo hoteli zložljiv mobitel. Rezultat je na dlani. Žal. Letošnji model ni dosti drugačen od lanskega, če odmislimo posodobitev z novim in hitrejšim procesorjem. To ni nujno slabo. Običajno se ob prihodu novega modela starejši poceni. Z malo sreče boste lahko z manj denarja kupili izredno lansko napravo, ki bo zagotavljala vse, kar od nje pričakujejo najbolj zahtevni uporabniki.

Z Fold 4 4

Ostaja enak, kot so ga zasnovali v prvi generaciji


Letošnji Fold je malenkost nadgrajeni lanski model, ki je odpravil največje slabosti druge generacije, zato bi večje razlike v uporabnosti stežka našli. Da je relativno debel, pretirano ne moti. Jasno je, da ga večino časa, na primer med fotografiranjem, telefoniranjem in hitrim iskanjem informacij, uporabljamo v zložljivi obliki. Sprednji zaslon je v tem pogledu celo bolj pomemben kot večji zložljivi v notranjosti naprave. Še vedno je sicer ožji od zaslonov klasičnih mobitelov, toda služi svojemu namenu. Dokaj dobro, moram reči, če odmislim popačenja v prikazu okna spletnega brskalnika oziroma aplikacij, ki so se morale prilagoditi samosvojemu zaslonskemu razmerju. Spredaj je mobitel zaščiten z utrjenim steklom, medtem ko ima notranjo zaščitno plast plastično.

Ohišje je zaščiteno pred vodo, ne pa tudi pred prahom, kar je verjetno povezano z zasnovo tečaja. Ta med obema polovicama v zaprtem položaju še vedno pušča režo. Na uporabnost ne vpliva, a bi bil videz mobitela brez nje lepši. Tečaj teče dovolj mehko, da odpiranje ne zahteva pretirane sile, in kot smo pri Foldu navajeni, ostane v vsakem položaju. To prinese inovativne načine uporabe, kot bi recimo imeli pred seboj zelo majhen prenosni računalnik.

Čeprav sta polovici ohišja po zgledu sodobnih premijskih mobitelov tanki, je ta mobitel, ko je zložen, debel, kar je treba sprejeti. Zgoraj in spodaj sta reži obeh zvočnikov, kombinirana tipka in tipka za vklop pa sta na desnem boku. Na isti strani, le na drugi polovici je reža s pladnjem za kartice SIM, spodaj pa je še priključek USB.

Z Fold 4 5

Praktično enaka zaslona kot lani


Zaslona, prednji in zložljivi, sta primerno svetla za uporabo na prostem, barvita in nudita 120-herčno osveževanje. Osveževanje je pričakovano dinamično, sistem hitrost samodejno prilagaja sliki, da je porabe energije manjša. Drugače pa so prednosti znane: lepa slika med igranjem iger ali opravili, kot je brskanje po spletu, ko se moramo prebiti skozi daljši seznam novic ali česa podobnega. Na sredini zložljivega zaslona je guba, ki je bolj opazna, če je mobitel svetel. Je pa to edini predel, kjer začutite, da zaslon ni popolnoma raven. Dejal sem, da je sprednji zaslon zelo uporaben, toda notranji je še bolj, kar spodbuja odpiranje naprave vedno, ko se izkaže, da opravilo zahteva večjo zaslonsko površino.

Lani je Samsung omogočil pisanje po zaslonu Folda s posebej temu modelu namenjenim pisalom S-Pen. Možnost ostaja, a ker pisalo ni priloženo, je dobro, da so podporo razširili še na model S Pen Pro. Še vedno pa, tako kot v primeru mobitela S22 Ultra, v telesu ni vložišča zanj. Rešitev je v zaščitnem ovitku, ki ga ima.

Z Fold 4 6

Odlične zmogljivosti


Strojne zmogljivosti se kosajo z vsakim premijskim pametnim mobitelom. Zlahka imamo hkrati odprtih pet ali celo več aplikacij. Brez težav poganja zahtevne igre ali urejamo videoposnetke. Toda med takšnimi opravili in med dolgim snemanjem v ločljivosti 4K se kar občutno segreje. Odvajanje toplote je dokaj velika težava vseh zložljivih mobitelov, ki se kaže v postopnem upočasnjevanju hitrosti jeder. V primeru Folda zmogljivosti celo padajo hitreje, ko je ta zložen. Razlog se skriva v tečaju. Predstavlja namreč oviro, ki preprečuje, da bi se toplota enakomerno razširila po vsem ohišju. Polovica mobitela s procesorjem se dokaj hitro segreje, medtem ko druga ostaja bolj kot ne hladna. Kot sem dejal, še nisem videl zložljivega mobitela, ki ne bi imel enakih težav.

Fold 4 Obremenitev

Pomnilnik 256 GB v osnovni različici zadošča. Prav tako tudi baterija, ki zlahka zdrži do konca dneva, čeprav njena kapaciteta ni pretirano velika. Pri še tako pogosti in zahtevni uporabi zvečer nikdar ni padla pod 25 %. 30-minutni obremenitveni test kaže podobno sliko. Padec napolnjenosti je v povprečju 13-odstoten, kar pomeni skoraj 4 ure delovanja pri polni obremenitvi. Na voljo je še hitro in brezžično polnjenje. Glede na tip naprave sta stereo zvočnika solidna in tudi bočno nameščeno tipalo prstnega odtisa je hitro in v večini primerov takoj odklene napravo.

Od prvega Folda Samsung poudarja večjo produktivnost in uživanje v vsebinah, prikazanih na večjem zaslonu. Ker se zlahka prelevi v manjši tablični računalnik, je seveda boljši od klasičnega mobitela. Ali je zato na zaslonu vedno prikazane več vsebine, je vprašljivo. Nekatere aplikacije so na večjem zaslonu smešno povečane, medtem ko imajo druge manj težav pri prilagajanju na zaslonska razmerja. Bistvo večjega zaslona pa je verjetno drugje. V izboljšani produktivnosti sočasne uporabe dveh aplikacij, ene poleg druge. Samsung je izboljšal uporabniški vmesnik do te mere, da bolje izrablja zasnovo dveh zaslonov. A prostor za izboljšave še vedno ostaja.

Fold 4 Vmesniki

Lani je Samsung prvič pokazal pod zaslon skrito kamero, ki ostaja. Njena ločljivost je še vedno premajhna za kaj več od videoklepeta, a je opaziti, da so močno izboljšali skrivanje. Ko ni v uporabi, je manj opazna, kot je bila pri prejšnjem modelu, pri čemer ne takrat ne zdaj ni moteča. Vrstica, kjer so še podatki o bateriji, omrežju, ura in ostalo, je tako ali tako skoraj vedno prisotna, zato luknjica v njej nikogar pretirano ne moti.

Kakovostni skok fotografije


Poleg procesorja je bil nadgradnje deležen sklop treh zadnjih kamer. Verjetno se ne motim veliko, ko trdim, da so enake kameram premijskih mobitelov Galaxy S22 in S22+. Zaradi različnih tipal in leč v objektivih se razlikujejo v občutljivosti na svetlobo, kar se pozna pri svetlosti fotografij. Glavna kamera v tem vsekakor izstopa, a vse tri odlikuje sposobnost reprodukcije enakih barv. Te so nekoliko nasičene (poudarjene). Priznati pa je seveda treba, da so takšne veliko bolj privlačne. Ravno tako je na njih več kot dovolj podrobnosti, hkrati pa imajo dobro dinamiko. Pravzaprav so v vrhu tistega, česar so ta hip sposobni pametni mobiteli.

Galaxy Fold Foto1

Fotografije od leve proti desni (širokokotne, glavne in kamere s 3-kratno povečavo) so v dobrih svetlobnih razmerah dobre in jim ne morem česarkoli pomembnega očitati. Širokokotne fotografije so sicer pri robovih nekoliko manj ostre, toda ne toliko, da bi pretirano motilo.

Galaxy Fold Foto2

Razlike med kamerami so najbolj očitne v svetlobno slabših razmerah (ponoči). Medtem ko so fotografije glavne kamere dobre, imata tako širokokotna kot telekamera težave z ostrenjem. Njune fotografije so manj svetle, manj jasne in bolj »zamazane«. Z drugimi besedami, ponoči je smiselno uporabljati le glavno kamero. Podobno velja za snemanje videa, za kar zlahka uporabite katerokoli kamero, toda najboljše rezultate bo spet dala glavna. Kadri bodo svetlejši, z več podrobnosti in tudi gibanje je bolj gladko.

Galaxy Fold Foto3

Za bližinske fotografije Fold nima posebne kamere, vendar jih zlahka naredite s širokokotno ali kamero z 2-kratno optično povečavo. So najmanj solidne, saj so omilili že skoraj pregovorno pretiravanje pri ostrenju robov.

Galaxy Fold Foto4

Sprednja (selfi) kamera z 10-milijonskim tipalom pretirano ne izstopa, vendar zadostuje potrebam večine uporabnikov. Še posebej v dobrih svetlobnih razmerah. Na voljo imate ožji in širši pogled ter še cel kup učinkov in filtrov, da postanete celo lepši, kot ste v resnici.

Še bolj kot za fotografiranje je Fold uporaben za snemanje videa. Ker je prijetno ozek in debel, je prijem med snemanjem boljši kot pri večini mobitelov. Pomaga, da je sliko mogoče podvojiti na obeh zaslonih, kar daje boljši nadzor nad kadriranjem prizora in snemanjem na splošno. Pri tem je kakovost videa odlična in povsem na ravni premijskih mobitelov.

Sklepna beseda


Največji razlog, zakaj po tem mobitelu ne poseže več kupcev, ostaja vsa leta isti Galaxy Z Fold 4 je za marsikoga še vedno predrag. Na ožje in debelejše ohišje ter na režo med polovicama bi se hitro navadili, saj je na voljo velik razprt zaslon, ki omogoča načine uporabe, kakršnih pri klasičnih mobitelih nismo vajeni ali jih preprosto niso zmožni. Poleg tega lahko pohvalim še premijsko oblikovano in izdelano ohišje, fantastična zaslona in stabilnost tečaja v kateremkoli položaju. Še vedno pa ima mobitel tudi nekaj slabših plati. Nekatere aplikacije ne znajo izkoristiti večjega zaslona, zunanji zaslon ima nekoliko nenavadno razmerje in kamera nad notranjim zaslonom je le pogojno uporabna. A nič od tega verjetno ne odtehta dejstva, da boste z mobitelom Galaxy Z Fold 4 nekaj časa v središču pozornosti.

Z Fold 4 7