Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Test na dlani: Samsung Galaxy Z Flip5

Marjan Kodelja
Marjan Kodelja
Pred 189 dnevi
·
Čas branja: 8 min
·
Poslušaj vsebino

Samsung Galaxy Z Flip5 zagotavlja stilsko in edinstveno zložljivo izkušnjo z žepno napravo, ki je ustvarjena za samoizražanje.

Tega že nekaj let nisem rekel: Samsung me je tokrat pozitivno presenetil. Poleg procesorja so občutno izboljšali sprednji zaslon in tečaj, zaradi česar je mobitel za dame, po katerem bodo z veseljem posegali tudi moški, za razred bolj uporaben!

TEHNIČNI PODATKI
Barvagrafitno črna, sivka, mint zelena in kremna
Teža178 g
Dimenzijerazprt 165,1 (v) x 71,9 (š) x 6,9 mm (d); zložen 85,1 x 71,9 x 15,1 mm
Povečana odpornostIPX8
Deluje v omrežjih2G, 3G, 4G, 5G
SIM-karticakartica SIM in podpora za eSIM
Procesor8-jedrni Qualcomm SnapDragon 2 Gen 1 (1 x 3,36 + 3 x 2,8 + 4 x 2 GHz) v 4-nm tehnologiji
Grafični procesorAdreno 740
Delovni pomnilnik8 GB
Notranji pomnilnik256 ali 512 GB
Razširitev pomnilnikaNe
Zunanji zaslonSuper AMOLED, diagonala 8,64 cm (3,4 palca), ločljivost 720 x 748 slikovnih pik, zaščiten s steklom Corning Gorilla Victus 2
Notranji prepogljiv zaslondinamični AMOLED 2X, diagonala 17 cm (6,7 palca), ločljivost 1.080 x 2.640 slikovnih pik, gostota 425 pik na palec, 85,9-% razmerje med zaslonom in telesom, podpora za HDR10+, dinamično osveževanje do 120 Hz, kratkotrajna največja svetilnost 1.750 kandel
Glavna kameradve, LED-bliskavica; glavna kamera z 12 MP, zaslonka f/1.8, goriščna razdalja 24 mm, velikost slikovne pike 1,8 µm, PDAF, optična stabilizacija; ultra široka kamera z 12 MP, zaslonka f/2.2, velikost pike 1,12 µm, vidni kot 123˚
Sprednja kamera10 MP, f/2.2, goriščna razdalja 23 mm, velikost pike 1,22 µm
Video zadaj4K 2160p s 60 sličicami na sekundo, FHD 1080p s 60 ali 240 sličicami na sekundo, HD 720p z 960 sličicami na sekundo
Video spredaj in zadaj4K 2160p s 30 (spredaj) ali 60 sličicami na sekundo
PovezljivostBluetooth 5,3, WiFi 6e, satelitski sprejemnik (GPS, Glonnass, BDS in Galileo), NFC in priključek USB-C
Senzorjibočno nameščeno tipalo prstnega odtisa, merilnik pospeška, senzor bližine, žiroskop, barometer, kompas
BaterijaLi-Po 3700 mAh s podporo za brezžično (15 W) in hitro žično polnjenje (25 W)
Operacijski sistemAndroid 13 s Samsung One UI 5.1.1
V kompletukabel, kratka navodila za uporabo
Garancija24 mesecev

Leta pozneje me je doletela resničnost. Malo kdo ga potrebuje in zna smiselno uporabiti, medtem ko je vsakdo vesel naprave, ki jo brez težav hrani v manjši torbici ali hlačnem žepu. Sprememba mnenja ne boli, ravno tako mi ni težko priznati, da moja prva ocena o uporabnosti mobitelov z navzdol prepogljivim zaslonom ni bila najbolj točna. Nisem pa se zmotil pri drugi kritiki. Ves čas me je motila špranja med polovicama, ki je preprečevala, da bi se popolnoma zložili. Bila je estetska in varnostna motnja, saj zloženi glavni zaslon ni bil popolnoma zaščiten. Samsung je, kot sem sklepal že lani, snoval nov, robustnejši tečaj z manj deli in upogibom zaslona v ohišju, s katerim je slabost uspešno odpravil.

TND Galaxy Z Flip5 Kodelja Avg23 Clanek2

Očem všečen in prijeten za uporabo

Ker ni špranje, je debelina ohišja povsod enaka. Obilnejši je od večine sodobnih mobitelov, toda to kompenzira zožen z manjšimi in izredno priročnimi merami. Zasnovi so prilagojeni praktično vsi elementi ohišja. Tipalo prstnih odtisov ni za zaslonom, temveč v bočni tipki. Njen položaj in položaj tipke za jakost zvoka sta na običajnih mestih, kar zahteva privajanje. Navaditi se morate, da je poleg njiju še druga polovica ohišja in da zaradi tega nista na sredini zložene bočne stranice, kot sta, ko je razprt.

Ko gre za materiale, Samsung ni iskal bližnjic. Glavni zaslon je zaščiten s folijo, kar je običajno za prepogljive zaslone, in sprednji z utrjenim steklom. To najdete še na drugi polovici hrbtišča, kar skupaj drži okvir iz posebej trpežnega aluminija. Poglavje zase je tečaj. Čeprav je nov, še vedno dovoli, da zaslon ostane razprt pod želenim kotom. To nudi celo vrsto inovativnih načinov uporabe, a se mi zdi, da je zaradi tega guba na pregibu opaznejša.

Glede vzdržljivosti ohišja sem prepričan, da ni nič slabša, kvečjemu boljša od vzdržljivosti dosedanjih različic, saj se je Samsung v vsem tem času, odkar je Flip dostopen na trgih, marsičesa naučil. Seveda kot za vsak drug mobitel velja nasvet, da uporabite zaščitni ovitek, še posebej zanj pa, da ga ne razpirate in zapirate po nepotrebnem. Zaradi večjega in bolj uporabnega sprednjega zaslona je letošnji model najmanj za razred uporabnejši zaprt, saj tudi takrat omogoča opravljanje vsaj polovice najpogostejših dnevnih nalog.

Zaradi zasnove in popolnega zapiranja je rokovanje z zaprtim ali razprtim preprosto odlično, a najpomembnejše je, da nudi popolnoma drugačno uporabniško izkušnjo kot drugi sodobni mobiteli. Ravno v tem sta njegova največji čar in uporabnost. Vprašanje, na katero bom skušal odgovoriti v nadaljevanju, pa je, ali napredku sledijo tudi elektronske komponente in programska oprema.

TND Galaxy Z Flip5 Kodelja Avg23 Clanek3

Zaradi zasnove počasno odvajanje toplote

Kljub vsestranskim prednostim prepogljive zasnove ima ta vsaj eno slabost, to je odvajanje toplote. Samo eno, če predpostavimo, da okvare zaslona na pregibu niso prepogoste, kar so pri Samsungu pri prejšnjih generacijah Flipa reševali tudi tako, da so marsikatero poškodbo zaslona, do katere ni prišlo zaradi malomarnosti ali nesreče, v garancijski dobi popravili brezplačno. Hlajenja procesorja pa ni mogoče drastično izboljšati. Razlog je preprost. Toplota ne prehaja prek tečaja. Po 30-minutnem obremenitvenem testu je zgornja polovica vroča skoraj do te mere, da jo je težko držati, medtem ko je spodnja hladna. Slabše odvajanje toplote se pozna pri hitrejšem upočasnjevanju delovanja procesorja, kot bi se upočasnjevanje enakega procesorja v fizično enako velikem in debelem mobitelu običajne zasnove. Ker do tolikšne obremenitve med običajno uporabe pride poredko ali sploh nikoli in ker je v Flip vgrajen letošnji najboljši Snapdragon, zlahka rečem, da vam bodo njegove zmogljivosti zadoščale celo med krajšim igranjem grafično zahtevnih iger.

TND Galaxy Z Flip5 Kodelja Avg23 Clanek4

Ena od komponent, ki se od lani ni spremenila, je baterija. Ker je kapaciteta enaka, je zgolj energijska učinkovitost procesorja razlog za odtenek daljšo avtonomijo. Ta je ob polni obremenjenosti dobre tri ure in pol, kar pri normalni uporabi pomeni, da bo Flip zlahka zdržal do večera.

TND Galaxy Z Flip5 Kodelja Avg23 Obremenitev

Posebnost prepogljivih mobitelov je zaslon oziroma v tem primeru dva zaslona. Sprednji je še enkrat večji od lanskega in le prostor za objektiva obeh »zadnjih« kamer je razlog, da ne zasede cele polovice ohišja. Ni pa, kot bi morda pričakovali, običajen zaslon, ki ga uporabljate kot glavnega, le da je manjši. Na njem ne morete prikazati uporabniškega vmesnika z vsemi njegovimi elementi, temveč lahko le izbirate med že oblikovanimi pripomočki za opravila, kot so uporaba fotografske aplikacije, koledarja elektronske pošte in podobno. Manjša škoda je še, da zaslon ni svetlejši, kajti med uporabo na prostem se mi je na trenutke zazdelo, da je, ko nanj neposredno padajo sončni žarki, slabše čitljiv.

TND Galaxy Z Flip5 Kodelja Avg23 Vmesnik2

S svetilnostjo nima težav glavni osrednji zaslon. Ta v vseh lastnostih dosega merila, ki jih za svoje zaslone zahteva Samsung. Barve, dinamika, hitrost osveževanja in kontrast so odlični, in če kaj, potem boste morda pogrešali višjo razločljivost. Ni nujna, kajti s polno visoko razločljivostjo boste zagotovo zadovoljni, pa še baterija bi bila v tem primeru hitreje prazna. Pravzaprav se tokrat kar strinjam z izborom razločljivosti. Kot se pričakuje, je sredi zaslona guba. Dobro je vidna in tudi otipljiva. Nikakor ne moti, a vseeno je prav reči, da sem v rokah že imel mobitele, pri katerih je bila manj očitna.

Prepogljivost ni v celoti izkoriščena

Samsungov uporabniški vmesnik je med vsemi vmesniki sistema Android z izjemo Googlovega najbolj dodelan, izčiščen in celovito popolnjen s funkcijami. Niti najmanj ni odveč obljuba, da bo Flip deležen štirih nadgradenj operacijskega sistema, kar pomeni, da ste lahko mirni do Androida 17! Tolikšni čas podpore za programsko opremo priča o trajnostni naravnanosti mobitela kot tudi o prepričanju Samsunga o njegovi robustnosti.

TND Galaxy Z Flip5 Kodelja Avg23 Vmesnik1

Čeprav je bil uporabniški vmesnik deležen kar nekaj nadgradenj in je enak vmesniku na mobitelih družine Galaxy S 23, ne izkorišča zasnove z dvema zaslonoma, kot bi jo lahko oziroma kot pričakujemo. Tako se mobitel, ko ga zaprete, zaklene, namesto da bi prenesel zaslon odprte aplikacije na sprednji zaslon, če obstaja pripomoček zanjo. Napredek vseeno je. Zagotovljena je podpora za večjo ločljivost sprednjega zaslona in več pripomočkov zanj, ki jih zlahka izbirate, brišete ali dodajate. S tem je izboljšana večopravilnost in povečana uporabnost Flipa, ko je ta zložen.

Izboljšave na račun procesorja, saj so tipala nespremenjena

Fotografske zmogljivosti tokrat niso v ospredju, na kar kažeta tipali dveh kamer z dokaj dolgo brado, ki se od lani praktično nista spremenili. Zasluga, da so fotografije za odtenek boljše, česar večina seveda ne bo opazila, gre torej na račun izboljšanega procesorja. To ne pomeni, da Flip ni dober v tej lastnosti, temveč, da ne sodi v sam vrh. Pri tem niti malo ne moti, da sta kameri samo dve, temveč, da Samsung ni vgradil sodobnejših tipal z nekaj deset milijoni svetlobnih pik. Delno to »slabost«, če ji lahko tako rečem, odpravi možnost fotografiranja med postavitvijo na pol odprtega mobitela na ravno površino in uporaba obeh zadnjih kamer za »selfi« fotografijo.

 

TND Galaxy Z Flip5 Kodelja Avg23 Fotodnevna
TND Galaxy Z Flip5 Kodelja Avg23 Fotodnevna2
TND Galaxy Z Flip5 Kodelja Avg23 Fotodnevna1

Glavna in širokokotna kamera se dobro obneseta v dnevnih pogojih. Barve so kontinuirano enake, podrobnosti bo za večino dovolj kljub tipalom z morda premajhno ločljivostjo, medtem ko dinamični razpon ni najboljši. Pri fotografiranju proti soncu se za moj okus hitro prikrade malce preveč šuma in tudi ostrina na temnejših delih prizora ni najboljša. Veliko boljše so fotografije s soncem za hrbtom. Na širokokotnih sta sicer na robovih opazni rahla nejasnost in zamazanost, toda tega ni toliko, da bi resnično motilo. Celo fotografije glavne kamere z 2-kratno digitalno povečavo so najmanj dobre in z dovolj podrobnosti, kljub omejeni ločljivosti tipala.

TND Galaxy Z Flip5 Kodelja Avg23 Fotonocna
TND Galaxy Z Flip5 Kodelja Avg23 Fotonocna1

Zadovoljstvo s kamerama se rahlo zmanjša, ko nastopijo slabši svetlobni pogoji oziroma se namenimo fotografirati ponoči med sprehodom po mestu. Glavna kamera se obnese pričakovano dobro za mobitel, ki sodi v premijski razred, širokokotna pa občasno ne doseže pričakovanj. Kot je razvidno iz primerov, je z njo težko posneti ostro fotografijo kljub držanju mobitela, kolikor je le mogoča pri miru. Fotografija je zato za odtenek premehka s premalo podrobnosti, kar je škoda, saj se v barvah in svetlosti zlahka kosa s fotografijami glavne.

Kar sem zapisal za fotografijo, ravno tako velja za snemanje videa. Kakovost je v povprečju boljša podnevi kot ponoči, toda znotraj okvirjev, ki jih pričakujemo. Enako velja za sprednjo kamero. Čeprav zadostuje in se zadovoljivo obnese celo ponoči, nikar ne pozabite, da zaradi zasnove lahko za fotografiranje in snemanje sebe preprosto uporabite tudi glavno in širokokotno kamero.

Sklepna beseda

Samsung je naredil, kar sem od njega pričakoval. Konstrukcijsko je izboljšal prepogljivo zasnovo do te mere, da je enakovredna prepogljivim zasnovam Motorole, Honorja, Oppota, Vivovota, Huaweija in Xiaomija, ki vse agresivneje stopajo na svetovne trge. Samsung je obenem ravno prav nadgradil elektronske komponente, vgradil osvežen procesor in obdržal komponente, ki so se že lani razmeroma dobre obnesle. Toda! Nov tečaj je glavni razlog, zakaj je letošnji Flip po mojem mnenju za razred zanimivejši od lanskega. Prepričan sem, da bo kot »celota« zadovoljiv za vse, ki stavite na Samsungovo programsko okolje in obenem želite, da je vaš naslednji mobitel prepogljiv. Tozadevno se mi zdi odločitev zanj celo boljša od odločitve za mobitel Galaxy Z Fold 5.

TND Galaxy Z Flip5 Kodelja Avg23 Clanek6