Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Test na dlani: Samsung Galaxy S24 Ultra

Marjan Kodelja
Marjan Kodelja
Pred 20 dnevi
·
Čas branja: 6 min
·
Poslušaj vsebino

Samsung Galaxy S24 Ultra, z Galaxy AI prinaša nove mobilne izkušnje.

Z naskokom najboljši Samsungov pametni mobitel na že tako z zmogljivostmi in storitvami bogato obloženo mizo doda priročne storitve umetne inteligence. Kaj prinašajo in ali bodo vplivale na naša življenja?

Specifikacije
Barvatitan vijoličasta, črna, rumena in siva
Dimenzije162,3 mm (v) x 79 mm (š) x 8,6 mm (d)
Teža232 gramov
Povečana odpornostIP68 (30 minut do globine 1,5 m)
Deluje v omrežjih2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE, 5G
SIM-karticanano SIM, podpora za eSIM (v načinu dvojne pripravljenosti)
Procesor8-jedrni Snapdragon 8 gen. 3 (3,39 GHz) na 4-nm tehnologiji
Grafični procesorAdreno 750 (1 GHz)
Deloveni pomnilnik12 GB
Notranji pomnilnik256, 512 GB ali 1 TB
Razširitev pomnilnikane
ZaslonLTPO AMOLED, diagonala 17,27 cm (6,8 palca, razločljivosti 1.440 x 3.120 pik), svetilnost 2.600 kandel (vrhnja), osvežitev 1-120 Hz, HDR 10+, zaščiten s steklom Gorilla Glass Armor
Kamere zadajglavna, 200 MP, f/1,7, 24 mm, optična stabilizacija, lasersko ostrenje; periskopska, 50 MP, f/3,4, 111 mm, 5-krat optična povečava optična stabilizacija; telefoto kamera, 10 MP, f/2,4, 67 mm, optična stabilizacija; širokokotna kamera, 12 MP, f/2,2, 13 mm, 120˚
Kamera spredaj10 MP, f/2,4, 26 mm
Video zadaj/spredajdo 8K s 30 sličicami na sekundo/do 4K s 60 sličicami na sekundo
BaterijaLi-Po 5000 mAh s podporo za brezžično (15 W) in hitro žično polnjenje (45 W)
Operacijski sistemAndroid 14 s Samsung One UI 6.1
Povezljivostbluetooth 5,3, WiFi 7, satelitski sprejemnik (GPS, Glonnass, BDS in Galileo), NFC in priključek USB tipa C
Tipalaultra zvočno tipalo prstnih odtisov pod zaslonom, tipalo pospeška, tipalo bližine, kompas, žiroskop, barometer
V škatlipodatkovni kabel, ključ za odpiranje ležišča in kratek priročnik z navodili za uporabo
Garancijska doba24 mesecev

Vse težje nas prepričajo, da je novi model z naskokom boljši od starejšega. Dvoštevilčne rasti zmogljivosti procesorja večina preprosto ne opazi. Opazijo jih ljubitelji zahtevnih mobilnih iger in oni, ki z največjim veseljem na mobitel namestijo programske emulatorje, da potem na njem igrajo igre za konzole in osebne računalnike. Toda ti so v manjšini. Drugim so procesorske moči izpred nekaj let (uporabil bom vsem razumljivo besedno zvezo) »vrh glave«. Hkrati je na trhlih nogah teza, da je dobro kupiti odličen mobitel, saj čez več let, ko bodo razvite zahtevnejše aplikacije in na voljo boljše storitve, ne bo zastarel. Razmišljanje je sicer na mestu. Kot tudi dilema, ali naj že zdaj kupim boljši mobitel, čeprav obstoječi zadosti potrebam, ali počakam, da ne bo več zadostoval in se za nakup odločam takrat.

S tem se soočajo Samsung in preostali izdelovalci, ko iščejo odgovore, kako nas vseeno prepričati. Zanje bi bilo še vedno daleč najboljše, da mobitele menjamo vsako leto, saj bi se to odlično poznalo na bančnih računih in zadovoljstvu delničarjev. Zato poleg nežnih kozmetičnih popravkov in nadgradenj elektronike, čemur smo priča zadnje čase, iščejo nove poti. Samsung jih je našel v algoritmih umetne inteligence, za kar gre kar velik del zaslug Googlu, ki mu je odškrtnil vrata do modela umetne inteligence Gemini.

Namesto nežnih oblin spet popularna »deska«

Tam nekje od leta 2016, ko je Samsung predstavil pozneje s trga umaknjeni mobitel Galaxy Note 7, smo priča povečevanju ostrine na bokih zakrivljenega zaslona. Ta proces je zdaj prišel na konec poti, saj zakrivljenosti ni več. Boka sta spet pravokotna. Tako popolna, da se ju niti Pitagora ne bi sramoval. Videz mobitela zaradi tega ni nič slabši, nekateri se boste strinjali, da je celo boljši. Podobno je z oprijemom. Ni slabši niti boljši, je zgolj drugačen. Komur je bila ostra krivina lanske »ultra« všeč, bo morda za njo potočil kakšno solzo, a drugi bomo zamahnili z roko in živeli dalje.

Ni samo oblika doživela popravkov. Novi so tudi materiali. Za okvir pravijo, da je iz titana. Žal ne vem, v kolikšnem deležu. Obdelava lahke in trdne kovine ni mačji kašelj, zato ne morem izključiti, da je Samsung uporabil podoben trik, kot ga je lani Apple. Na okvirju iz aluminija je na vidnih delih plast titana. Tako sta volk sit in koza cela. Titan doda nekaj k trdnosti in prefinjenemu videzu, medtem ko je izdelava mobitela še vedno razmeroma preprosta. K tej tezi se še posebej močno nagibam po tehtanju, saj je tehnica pokazala vsega tri grame razlike v teži lanskega in letošnjega modela. Podobno je z drugim novim materialom. Za zaščitno steklo nad zaslonom in na hrbtu Gorilla Armor so povedali, za koliko odstotkov je odpornejše proti razbitju in praskam v primerjavi s prejšnjimi stekli. Še nekaj, česar ne morem preprosto preveriti, zato mi preostane, da verjamem (ali ne) uradnim podatkom.

Mobitel Galaxy S24 Ultra je šel skozi proces nežnih kozmetičnih popravkov. Ničesar drastičnega niso spremenili, saj se zavedajo, da nima smisla spreminjati oblike, ki smo jo sprejeli. Slabost takšnega pristopa je, da je na prvi pogled zelo težko ločiti lanski od letošnjega modela, ki sta obenem enaka tudi po merah. Toda razlike so. Na žalost. Objektivi zadnjih treh kamer, nanizanih navpično eden pod drugim, so ravno toliko premaknjeni, da stari zaščitni ovitek na novi mobitel ne paše. Sami presodite, ali gre za naključje.

Hitreje, bolj na svetlo in rahle težave s hlajenjem

Že nekaj časa se ponavljam z oceno o perfektnosti zaslona. Ne boste verjeli. Ponovil jo bom. Zaslon na tem mobitelu je res nekaj najboljšega, če bi mi dejali, naj izpostavim eno samo lastnost. Samsung je tozadevno žrtev lastnega uspeha. Višje ločljivosti in več milijard barv nima smisla nuditi, saj na zaslonu tolikšne velikosti ne pridejo do izraza, barve pa so le težko še bolj lepe in natančne, kot so že nekaj časa. Ostane dinamični razpon v povezavi s svetilnostjo. Tu je razlika. Vrhnja svetilnost 2.600 kandel je trenutno najvišja vrednost. Ne samo na zaslonih za mobitele, temveč na vseh. Do izraza pa bo seveda prišla med uporabo na prostem in pri prikazu vsebine v visokem dinamičnem razponu (HDR).

Največja nadgradnja elektronike gre seveda na račun novega procesorja. Da je hitrejši, ni dvoma, saj to jasno pokažejo sintetični testi. Kot vedno je »moč« povezana s segrevanjem in na tem področju po mojem mnenju ostajamo, kjer smo bili. Čeprav so izboljšali prehajanje odvečne toplote s procesorja na ohišje mobitela, ozko grlo ostaja hlajenje hrbtišča. Ni me presenetilo, da je krivulja omejevanja hitrosti jeder podobna kot lani, le da je zaradi višjih začetnih in končnih zmogljivosti postavljena višje. Padec za slabih 40 odstotkov je na prvi pogled razmeroma velik, toda upoštevati je treba, da je celo takrat zmogljivost procesorja višja od zmogljivosti, kot jih je enak test pokazal lani. Da primerjave s procesorji srednjega razreda, kjer je razlika moči še večja, posebej ne omenjam. A nedvoumno je, da je ohišje po tridesetih minutah že toliko segreto, da držanje mobitela ni več udobno. Še dobro, da tolikšne obremenitve med resnično uporabo niso dolgotrajne, saj je bilo segrevanje občutno manjša težava po pol ure igranja igre Genshin impact. Ker sočasno tudi zmogljivosti niso bile pretirano omejene, dolgotrajnejše igranje zahtevnih iger ni nemogoče.

TND Samsung Galaxy S24 0001 Slika S24ultra Obremenitev

Podobna kot lani je tudi energijska učinkovitost procesorja. Obremenitveni test je v povprečju porabil dobrih 14 odstotkov energije, kar pomeni skoraj štiri ure delovanja, medtem ko se je baterija v enakem času igranja igre 'skrčila' za slabih 10 odstotkov. Glede na zmogljivosti procesorja to niti približno ni slabo. Če kaj, potem nas bo zmotilo, da niso storili praktično ničesar v smeri hitrejšega polnjenja, saj Samsung že dlje časa ostaja pri 45 vatih. Morda zato, ker je to bolje za baterijo. Še nekaj je ravno tako res. Čeprav mi je všeč, da baterijo konkretno napolnim v nekaj desetih minutah, se ravno tako ni težko navaditi na daljšo rutino polnjenja, sploh ker so v sistem vgrajeni mehanizmi za ohranjanja zdravja baterije.

Da so druge elektronske komponente praktično vzete iz lanskega modela, ne jemljem kot nekaj slabega. To med drugim velja za podzaslonsko ultrazvočno tipalo prstnih odtisov, povezljivost, pomnilnik in za stereozvočnike, ki jim ne morem očitati ničesar, kar ni povezano s fizikalnimi zakoni in je tozadevno nerešljivo.

Sedem pravljičnih let in vseprisotna umetna inteligenca

Ne vem natanko, kdo ali kaj je sprovociral Samsung, da se je odločil ponuditi sedem nadgradenj operacijskega sistema in uporabniškega sistema, a sem vesel, da so se tako odločili. Zame je to v luči trajnosti pomembnejše od lovljenja odvrženih ribiških mrež in njihovo spreminjanje v snov, primerno za vgradnjo v mobitele. Pomeni namreč, da verjamejo, da Galaxy S24 Ultra najmanj toliko časa ne bo zastarel in goden za upokojitev v muzejih novejše tehnološke zgodovine.

TND Samsung Galaxy S24 0002 Slika S24ultra Iskanje

Z naskokom najpomembnejša »nadgradnja« uporabniškega vmesnika (deležne naj bi jo bile izbrane starejše naprave) je uvedba algoritmov umetne inteligence. Zagotovo je uporabna funkcija iskanja, tako da obkrožite del zaslona, na katerem je iskana stvar. Bil sem skeptičen, a časi, ko je že dolgo leta poznana Googlova storitev (Lens) ponudila bolj ali manj dobre približke, so mimo. Zdaj je iskalnik dejansko našel, kar sem iskal, in to je bilo uporabno. Da ne bo pomote. Zasluga ni toliko Samsungova kot Googlova, ki je korejskemu izdelovalcu odškrnil vrata do storitev, ki so bile do zdaj rezervirane za mobitele Pixel.

TND Samsung Galaxy S24 0003 Layer 1

Ravno tako odlično deluje tolmač; prevajanja telefonskega klica nisem preizkusil, a ker so v ozadju isti algoritmi, zagotovo deluje. Pozabite na idejo prevajanja Krsta pod Savico v eksotične jezike. Dva sta razloga, zakaj ne bo šlo. Storitev podpira 13 jezikov, med katerimi ni slovenščine, in nekaj sto megabajtov jezikovnega paketa, ki ga morate pretočiti na pomnilnik mobitela, verjetno ne vključuje ravno širokega besednega zaklada. Po drugi strani pa deluje brez povezave v internet, saj razumevanje govora (presenetljivo dobro je na primer prepoznal moje mesarjenje zborne angleščine, prevajanje v drug jezik in sintezo govora) poteka na napravi in z uporabo procesorskih zmogljivosti. Paziti velja le na to, da ne govorite v hrupnem okolju in pritisnete na tipko za konec snemanja govora, saj sicer zlahka ujame še kakšno besedo, ki ni del sestavka za prevajanje. Ravno tako ni nezmotljiv, saj je treba občasno ponoviti govor, dokler ga tolmač ne sprejme brez napake.

Igračkanje s postprodukcijo, več točk in manjša optična povečava

Algoritmi umetne inteligence za pomoč pri fotografiranju in računalniški fotografiji, ki so najbolj izraziti pri nočni fotografiji, ostajajo. Po novem so se razširili še v Galerijo, kjer pomagajo pri popravi očitnih napak, kot so refleksi na steklenih površinah. Dodanih pa je nekaj novih funkcij, kot je premikanja ali brisanje predmetov in ljudi na fotografijah, o katerih sem prepričan, da bodo marsikomu prišle še kako prav.

TND Samsung Galaxy S24 0000 Slike S24ultra Obdelava

Nadvse preprosto jih je uporabljati, kar je razvidno na zgornjih zaslonskih slikah, dovolj je obkrožiti področje, na katerem želite spremembe, in nato ukazati, kaj pravzaprav želite. Brisanje ali premikanje obkroženega predmeta ali osebe. Pri tem ni nepomembno, da funkcija zahteva povezavo v internet, kar zna omejiti njeno uporabnost v razmerah, ko ni na voljo ali je zaradi visokih cen gostovanja strošek takšnega igranja lahko visok. Takrat se jih splača premakniti na primernejši čas.

Kamere Galaxy S24 Ultra so preprosto rečeno odlične in nad njihovo predstavo nima smisla vihati nosov. Kot vedno se najbolje izkaže glavna kamera, medtem ko je na fotografijah širokokotne kamere opaziti mehčanje oziroma izgubo podrobnosti in rahlo deformacijo geometrije. Na podobni ravni sta tudi kameri z optično povečavo. Še najbolj mi je v oko padla 10-kratna povečava, kajti zdi se mi, da so fotografije identične lanskim, čeprav je tokrat dosežena z združevanjem pik. Se pa seveda opazi, ko preklapljate med kamerami, da sta objektiva obeh telekamer manj občutljiva na svetlobo kot glavna in širokokotna.

Še najmanj napredka sem opazil v videoposnetkih. Dnevni so odlični, saj jim nimam veliko očitati ne glede na to, katero kamero sem uporabil. Le posneti zvok me ne prepriča najbolj. Manjka mu malo glasnosti, posebej ko želiš zajeti svoj govor, ko si za mobitelom. V takšnih primerih je dodatni mikrofon, ki ga je mogoče zavrteti v smer, od koder prihaja zvok, vsaj priporočljiv. Nočni videi »iz roke« niso popolni, kot bi nas Samsung rad prepričal. Težave ne povzroča ostrenje, to večinoma deluje dobro, temveč pojav šuma in nejasnosti v temnih prizorih. Verjamem, da se lahko ultra v takšnih razmerah izkaže bolje, a zato jo boste morali vpeti v stojalo.

Sklepna beseda

Všeč so mi določene nadgradnje, predvsem dodani algoritmi umetne inteligence, toda vprašanje je, ali upravičijo nakup novega mobitela po ne do denarnice najprijaznejši ceni. Posebej, ker je Samsung obljubil, da bodo nadgradnje prejeli izbrani starejši modeli, in presenečen bi bil, če med njimi ne bi bilo lanske Ultre. Sicer pa je njena letošnja inkarnacija odlična in sedem let podpore me navdaja z upanjem, da bo zdržala toliko časa. Čemu bi sicer karkoli takšnega sploh obljubljali?

Spremljajte Tehnik na družbenih omrežjih Facebook, Instagram, X in TikTok.