Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Test na dlani: Samsung Galaxy S21

Andrej Jurij Pirnat
Andrej Jurij Pirnat
Pred 344 dnevi
·
Čas branja: 8 minut
·
Poslušaj vsebino

Samsung je leto s svojo paradno serijo ubral nekoliko drugačen pristop. Medtem, ko je svoj najmočnejši mo-del Galaxy S21 Ultra pripravil za največje sladokusce, z osnovnim modelom S21 želi doseči uporabnike, ki želijo odličen mobitel, a ne bi radi zanj odšteli preveč. Prav tako pa je pri oblikovanju spustil z vajeti svoje oblikovalce.

Samsung S21

Mobilna omrežja
2G (GSM/EDGE), 3G (UMTS/HSPA+/DC-HSDPA), 4G (Gibabit LTE), 5G
Procesor
8-jedrni Exynos 2100 (1 x 2,9 + 3 x 2,8 + 4 x 2,2 GHz) v 5-nm tehnologiji
Grafični procesor
Mali-G78 MP14
Delovni pomnilnik
8 GB
Notranji pomnilnik
128 GB
Razširitev pomnilnika
/
Zaslon
dinamični AMOLED, diagonala 15,75 cm (6,2 palca), ločljivost 1.080 x 2.400 slikovnih pik, z gostoto 421 slikovnih pik na palec, razmerje stranic 20 : 9, prekriva 87,2 % površine sprednje plos-kve, zaščiten s steklom Corning Gorilla Victus, podpora za HDR10+, dinamično osveževanje od 48 do 120 Hz
Glavna kamera
trojna, LED-bliskavica; glavna kamera z 12 MP, zaslonka f/1.8, goriščna razdalja 26 mm, velikost tipala 1/1.76”, velikost slikovne pike 1,8 µm, PDAF, optična stabilizacija; ultra široka kamera z 12 MP, zaslonka f/2.2, goriščna razdalja 13 mm, velikost tipala 1/2.55”, velikost pike 1,4 µm; kamera s 64 MP s teleobjektivom, 3-kratna hibridna povečava, velikost tipala 1/1.72”, velikost slikovne pike 0,8 µm, PDAF, optična stabilizacija
Sprednja kamera
10 MP, f/2.2, goriščna razdalja 26 mm, velikost pike 1,22 µm, velikost tipala 1/3.24”
Video zadaj
8K 4320p s 24 sličicami na sekundo, UHD 2160p s 30 ali 60 sličicami na sekundo, FHD 1080p s 30, 60 ali 240 sličicami na sekundo, HD 720p z 960 sličicami na sekundo
Video spredaj
2160p ali FHD s 30 ali 60 sličicami na sekundo
Povezljivost
Bluetooth 5, WiFi 6, satelitski sprejemnik (GPS, Glonnass, BDS in Galileo), NFC in pri-ključek USB-C
Senzorji
merilnik pospeška, senzor bližine, žiroskop, barometer, kompas, bralnik prstnih odtisov pod zaslonom
Baterija
Li-Po 4000 mAh s podporo za brezžično (15 W) in hitro žično polnjenje (25 W)
Operacijski sistem
Android 11 s Samsung One UI 3.1
Teža
169 g
Vodotesnost
IP68
SIM-kartica
Dual SIM (nanoSIM in eSIM)
Barve
siva, bela, rožnata, vijoličasta
Dual SIM

Sledečega dejstva ne gre zanikati: Ljudje imajo radi cenovno ugodne mobitele z velikimi zasloni. Če ima pov-prečen uporabnik, ki kupuje nov mobitel za enako ceno na voljo enega z velikim in enega z manjšim zaslo-nom, je velika verjetnost da bo vzel tistega z večjim. Gre za povsem psihološko reakcijo na podzavestni ravni. Z večjim zaslonom preprosto dobi nekaj več, zakaj bi se torej temu odrekel. Mobitel z večjim zaslonom je enostavno privlačnejši.
Tako menijo tudi pri največjem proizvajalcu mobitelov na svetu, Samsungu, ki je letošnjo paradno serijo predstavil s tremi modeli – Galaxy S21, Galaxy S21 Plus in Galaxy S21 Ultra. Vse pa so ponudili po nižji vstop-ni ceni, kot ob izidu lanske predhodnike. Samsungova paradna linija je od nekdaj slovela po svoji vsestransko-sti. Mbiteli Galaxy S so bili vsako leto odraz viška tehnologije na vseh področjih, od surove zmogljivosti, ču-dovite slike na zaslonu in odlične kamere.
Letos pa so ubrali nekoliko drugačen pristop. Do zdaj so si bili modeli njihovih paradnih serij vedno zelo po-dobni, po specifikacijah praktično enako. Nekoliko so se ponavadi razlikovali le v velikosti in malenkost v zmogljivosti kamere. Pri letošnji seriji pa so razlike nekoliko opaznejše. Razlog: želeli so naredite odličen mo-bitel tako za povprečnega, kot tudi najbolj zahtevnega uporabnika, ki je pripravljen plačati več. Tako je osno-ven model namenjen tistim, ki želijo dober in zanesljiv mobitel, a ne želijo povsem izprazniti svoje denarnice, najboljši model Ultra pa cilja na zahtevne poslovneže in tehnološke zanesenjake, ki prisegajo le na zadnji dosežek tehnološkega razvoja. S tem pa so naslovili tudi eno največjih kritik prejšnje serije, da so njihovi mobiteli postali predragi.

Trojna glavna kamera

Srednjega predstavnika, Galaxy S21+ smo na Tehniku že vzeli pod drobnogled, danes pa je na vrsti vstopni model, Galaxy S21.

Dizajn

Čeprav sem uvodoma podal trditev, da ljudi na prvo žogo načeloma bolj privlačijo mobiteli z večjim zaslonom (tudi mene), me je pri Galaxyju S21 v prvem stiku prepričalo ravno nasprotno. Njegova kompaktnost. Galaxy S21 namreč ni zajeten mobitel, pravzaprav je v svojih merah zelo povprečen. A ravnopravšnji za udobno eno-ročno upravljanje, kjer te ni strah, da boš z nerodnimi rokami vsak trenutek izgubil nadzor nad njim. Pa tudi v žep paše veliko lepše, kot njegovi večji bratje. Za udobno držanje v dlani pa poskrbijo tudi prijetno zaobljeni robovi.

Sam dizajn so sicer letos zastavili kar nekoliko igrivo in s tem stopili nekoliko vstran od svojega bolj konserva-tivnega pristopa, s katerim so vedno nekako ciljali na širše množice. Osebno se mi nova strategija dopade, tudi z bolj živahnimi odtenki, kot je vijoličasti, ki sem ga dobil na preizkus, res pa je, da to verjetno ne bo povšeči marsikateremu dolgoletnemu uporabniku Samsungovih mobitelov. Stvar okusa in nenazadnje okolja v katerem se gibljete. Težko si namreč predstavljam resnega poslovneža, ki v srajci in kravati ves dan sedi na sestankih, da bi izbral vijoličasti model z zlato obrobljeno kamero. Čeprav bi s svojo progresivnostjo verjetno požel kar nekaj pogledov bolj togih sodelavcem. Ampak nanje je Samsung tako ali tako bolj ciljal z modelom Ultra.

Kompakten zaslon

Še ena stvar, ki do zdaj ni bila značilna za paradno linijo Samsungovih telefonov – pri osnovnem modelu hrbtni del ohišja ni steklen ampak plastičen. To ima tako svoje prednosti, kot slabosti. Plastika ne deluje tako premijsko, kot steklo, kar pomeni, da mobitel ne izraža tistega prestiža, ki bi ga morda uporabnik želel v tem razredu. Je pa, vsaj po mojem mnenju, dobra stran plastika da je bolj odporna na praske in udarce, saj se ne zdrobi ob vsakem bližnjem srečanju s tlemi. Pa tudi, če vam pri padcu na tla ohišje poči, si predstavljam, da je popravilo plastičnega cenejše, kot steklenega. Zaradi navedenega sem osebno celo morda bolj ljubitelj plasti-ke, kot stekla, četudi deluje nekoliko bolj ceneno.

Zaslon

Kaj pa spredaj? Pregovorno dober zaslon AMOLED, kaj pa drugega. Sicer je za odtenek »švohnejši« kot pri močnejšem modelu Ultra, saj vsebuje manj slikovnih pik, a vseeno gre za odličen zaslon. Konec koncev to od Samsunga tudi pričakujemo.
Zaslon v diagonalo meri 15,75 centimetra oziroma 6,2 palca z ločljivostjo 1080p oziroma polnim HD. To po-meni manj, kot pri lanskem predhodniku S20, ki se je lahko pohvalil z ločljivostjo Quad HD. Pa tudi manj sli-kovnih pik na palec ima, kot lanska različica. »Le« 421, medtem, ko jih je imel S20 563. Ampak v praksi tega okleščenja ne boste občutili, tudi po zaslugi samodejnega prilagajanja nivoja frekvence osveževanja, ki sega od 48 Hz do 120 Hz, odvisno kaj slika prikazuje.

Amoled zaslon

Ko igrate igre, se frekvenca osveževanja slike dvigne, saj gre tu za bolj dinamično dogajanje, ki terja hitrejšo prilagodljivost, ko se ukvarjate z bolj umirjenimi nalogami, na primer branjem članka, pa se frekvenca osve-ževanja zniža, saj je slika bolj statična. Na ta način mobitel tudi zniža porabo baterije. Moram reči, da manj kompleksen sistem deluje dobro – to pomeni, da tega procesiranja in spreminjanja v ozadju vaše oči niti ne zaznajo.

Čez končni rezultat – sliko – nimam kaj reči. Navduši z ostrino, svetlostjo in barvami v vseh situacijah. Pri pre-biranju besedil, sprehajanju čez menije, ogledu videov in igranju iger. Četudi ga je Samsung letos nekoliko tehnično oklestil, kakovost ostaja.

Zmogljivost

Za odličnost slike gre zasluge zagotovo pripisati tudi zmogljivosti, zlasti pri dinamičnih vsebinah, kot so na primer igre. Z novim procesorjem Exynosom 2100, ki je narejen na 5-nanometrski zasnovi, ne gre češenj zo-bati. V primerjavi s predhodnikom naj bi bil 10 odstotkov bolj zmogljiv in porabil 20 odstotkov manj energije, po podatkih testnih programov, kot je na primer Geekbench 5, pa naj bi bil prvič tudi dorasel aktualnemu prvaku Qualcomma, Snapdragonu 888, ki sicer poganja ameriške različice novega Galaxyja S21.

Zmogljiv procesor

Exynos 2100 je sicer prisoten v vseh treh različicah Galaxyja S21, kar pomeni, da pri nobenem niste prikrajša-ni na področju zmogljivosti. V teoriji bi lahko z najmanjšim osnovnim modelom celo pridobili. Spričo manjše-ga zaslona ima namreč na razpolago več »konjev«, ki jih lahko vpreže za druge naloge, kot izrisovanje v večji ločljivosti. Res pa je tudi, da ima večji Ultra na razpolago več delovnega pomnilnika. V osnovni različici ga je 8 gigabajtov, v Ultri 12 oziroma 16.
Ampak brez skrbi, Galaxy S21 leti v vseh primerih. Ta mobitel vas ne bi smel pustiti na cedilu vsaj naslednja tri leta, ne glede na to katero nalogo mu zadate. Kombinacija moči in odličnega zaslona je namreč recept za dobro popotnico, tudi ko bodo na trg prihajale nove in strojno zahtevnejše igre.
Ena stvar, ki sem jo na Galaxyju S21 pogrešal je reža za spominsko kartico mikro SD. Najbrž zato, ker sem je pri Samsungu vajen, veliko drugih proizvajalcev je namreč nad njo obupalo že nekaj časa nazaj. Ampak mislim, da se bo dalo živeti tudi brez nje, Galaxy S21 ima namreč 128 gigabajtov notranjega pomnilnika.
Še ena stvar, ki je osnovni S21 nima je ultra širokopasovna podpora (UWB). To je novost na področju povez-ljivosti, ki so jo začeli proizvajalci implementirati v svoje najboljše telefone, omogoča pa veliko boljšo povez-ljivost in večjo natančnost pri lokacijskem pozicioniranju povezanih naprav. Na primer pametnih obeskov oziroma sledilnikov. Večina uporabnikov sicer tega ne bo pogrešala (kakor tudi niso do zdaj), bi se pa znal zgoditi velik preskok na tem področju v prihodnjih letih. Zelo verjetno se bodo ultra širokopasovne podpore posluževale brezžične slušalke in številne druge brezžične naprave.

Kamera in fotoaparat

Galaxy S21 sicer podpira povezljivost v omrežju 5G, kar pomeni, da je pripravljen na hitre prenose prihodno-sti. Hitrost prenosa v Telekomovem omrežju tu doseže tudi 400 Mbps, kar je izjemno. Ko to enkrat izkusiš, se kar težko posloviš. Seveda je 5G trenutno še v povojih in kaj dosti več od hitrih prenosov iger in filmov v viso-ki ločljivosti ne boste imeli, ampak potencial za prihodnost je velik. Je pa treba povedati še nekaj. Ko ste na 5G-ju, bo ta oklestil baterijo precej hitreje od počasnejših omrežij. Ampak skupno vzeto, moram reči, da je Galaxy S21 kar ekonomičen pri porabi energije v 4000-miliamperski bateriji, tudi zavoljo različnih samodejnih optimizacij. To pomeni, da ga boste brez polnilca lahko uporabljali cel dan, morda celo dan in pol, kar se mi zdi več kot zadovoljivo. Ko ga boste izpraznili, pa se bo tudi hitro napolnil, popolnoma v približno eni uri.

Kamera in fotoaparat

In za konec še kamera. Iskreno sem malo razočaran. Ne da ne bi bila kakovostna in ne bi zajemala dobrih fotografij, le napredovala ni kaj prida v enem letu. S tehničnega vidika je namreč kamera enaka, kot na S20 in (pričakovano) zaostaja za tisto pri S21 Ultra. Vsebuje osrednji objektiv z ločljivostjo 12 MP in podporo optični stabilizaciji, ultra širokokoten objektiv prav tako z ločljivostjo 12 MP in 120-stopinjskim vidnim kotom ter teleobjektiv z ločljivostjo 64 MP in 3-kratno optično ter 30-kratno digitalno povečavo.

Zaslon Samsung S21

Je pa Samsung več trudi vložil v programje, ki teče v ozadju in obdeluje fotografije. Bolje na primer procesira fotografije zajete v slabi svetlobi in nekaterih drugih manj optimalnih pogojih. Ko potegnem črto, ne morem reči, daje kamera S21 slaba ali karkoli takega. Nasprotno, je zelo dobra. Mogoče so bila le moja pričakovanja večja. Mislil sem, da bodo pri Samsungu vsaj pošteno nadgradili lansko različico in da bo med kamerama najboljšega in najšibkejšega predstavnika nove serije manjša razlika.

Ampak na koncu je pomembno le, kakšne so fotografije. Sam sem bil z večino njih več kot zadovoljen, zlasti tistih zajetih v dobrih svetlobnih pogojih. Nekoliko manj s tistimi v nočnih razmerah, še posebej, ko sem jih odprl na velikem računalniškem zaslonu. Prostor za izboljšavo torej je. Kljub temu pa moram povedati, da S21 vseeno velja za enega najboljših mobitelov na področju fotografije. Nekaj primerov fotografij lahko po-gledate spodaj in presodite še sami.

Nočni način, Opera
Primer fotografije v nočnem načinu: Opera
Čopova ulica v nočnem načinu
Primer fotografije v nočnem načinu: Čopova ulica v Ljubljani
Fotografija v slabi svetlobi
Primer fotografije v slabi svetlobi: Sončni zahod nad Kranjem
Dnevna fotografija
Primer fotografije v dnevnem načinu: Kranj
Povečava v nočnem načinu
Primer fotografije z maksimalno povečavo v nočnem načinu: Župnija Kranj

Pomembna vprašanja praktičnega preizkusa

  • Ali se mobitel pregreva? Presenetljivo prav nič tudi pri poganjanju zahtevnejših aplikacij in iger.

  • Kako se obnese fotoaparat? Pričakoval sem več, kot le programsko nadgradnjo lanskega modela, ampak skupno gledano fotografije ne razočarajo.

  • Ali je baterija vzdržljiva? Nadpovprečna, kaj dosti več pa ne.

  • Ali je mobitel dober za igranje iger in ogled video vsebin? Zmogljivostjo zagotovo prepriča, nima pa največjega zaslona, kar utegne zmotiti najbolj zagrizene filmofile in gamerje. Za njih sta primer-nejša modela S21+ in S21 Ultra.