Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Test na dlani: Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G

Marjan Kodelja
Marjan Kodelja
Pred 325 dnevi
·
Čas branja: 9
·
Poslušaj vsebino

Na videz je zelo podoben lanskemu modelu, toda mobitel Note 20 Ultra 5G predstavlja največ, kar je trenutno sposoben ponuditi Samsung. Najboljša od vsega pa je Samsungova aplikacija za zabeležke Note.

Barva
mistično črna, bela in bronasta
Dimenzije
164,8 mm (v) x 77,2 mm (š) x 8,1 mm (d)
Teža
208 gramov
Povečana odpornost
IP68
Deluje v omrežjih
2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE, 5G
SIM-kartica
nano SIM, podpora za dve SIM-kartici, podpora za e-SIM
Povezljivost
Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, NFC, satelitski sprejemnik (A-GPS, GLONASS, BDS in GALILEO), USB-C
Procesor
8-jedrni Exynos 990 (2x2,73 + 2x2,4 + 4x2 GHz) v 7 nm+ tehnologiji
Grafični procesor
Mail-G77 MP11
Delovni procesor
12 GB
Notranji pomnilnik
256 GB
Razširitev pomnilnika
reža za SD kartice
Zaslon
AMOLED, diagonala 17,5 cm (6,9 palca), ločljivost 1440 x 3088 slikovnih pik, z gostoto 496 slikovnih pik na palec, prekriva 91,7 % površine sprednje ploskve, zaščiten s steklom Corning Gorilla Victus, podpora za HDR10+, dinamično osveževanje do 120 Hz pri polni HD-razločljivosti
Kamere zadaj
trojna, LED-bliskavica, tipalo za lasersko ostrenje; glavna kamera s 108 MP, zaslonka f/1.8, goriščna razdalja 26 mm, velikost tipala 1/1.33”, velikost slikovne pike 0,8 µm, PDAF- in lasersko ostrenje, optična stabilizacija; ultra široka kamera z 12 MP, zaslonka f/2.2, goriščna razdalja 13 mm, velikost tipala 1/2.55”, vidni kot 120˚, velikost pike 1,4 µm; kamera s teleobjektivom z 12 MP, goriščna razdalja 120 mm, f/3.0, velikost slikovne pike 1 µm, PDAF, optična stabilizacija, 5-kratna optična povečava
Kamere spreda
10 MP, f/2.2, goriščna razdalja 26 mm, velikost tipala 1/3.2”, velikost pike 1.22 µm, PDAF
Video zadaj
8K s 24 sličicami na sekundo, UHD 2160p s 30 ali 60 sličicami na sekundo, FHD 1080p s 30,60 ali 240 sličicami na sekundo, HD 720p z 960 sličicami na sekundo. Podpora standarda HDR10+, snemanje stereo zvoka
Video spredaj
UHD 2160p s 30 ali 60 sličicami na sekundo, FHD 1080p s 60 sličicami na sekundo
Baterija
Li-Po 4500 mAh s podporo za brezžično (15 W) in hitro žično polnjenje (25 W)
Operacijski sistem
Android 10 s Samsung One UI 2.5
Tipala
tipalo pospeška, tipalo prstnih odtisov pod zaslonom, tipalo bližine, kompas, barometer
V škatli
podatkovni kabel, električni napajalnik, slušalke, ključ za odpiranje SIM-vrat in kratek priročnik z navodili za uporabo
Garancijska doba
24 mesecev

Pred leti sem zamenjal avtomobil Ford Focus z novim modelom, vendar enake srebrne barve, zato je prijatelj presenečeno vprašal: »Ali nisi rekel, da boš kupil nov avto?« Nekaj podobnega se mi je pripetilo, ko sem v roke vzel najnovejše, česar je sposoben Samsung. Še sreča, da v novi »mistično bronasti« (nekoč poimenovani rožnato zlati) barvi, sicer bi doživel 'déjà vu', saj ves napredek skriva nekje globoko v sebi. Po običaju Korejci drugi premijski model, poslovni mobitel s pisalom, predstavlja v začetku avgusta, da so mobiteli prvim kupcem na voljo še pred koncem poletnih počitnic. Ko se polni elana vrnejo na delo in potrebujejo novo zmogljivo orodje, novo zmogljivo igračko. Čeprav oblikovno Note 20 Ultra 5G ne prinaša ničesar novega, predvsem pa ne presežkov, pa po prepričanju izdelovalca v sebi skriva dovolj nadgradenj in izboljšav, da bo prepričal lojalne uporabnike mobitelov z velikimi zasloni.

2Note20 Ultra Sept20 Kodelja Clanek

Konja, ki zmaguje, ne menjaš

Zanemarimo širši sklop zadnjih kamer in dobili boste napravo, ki je silno podobna lanskemu modelu Note 10 Plus s pridihom spomladanskega modela Galaxy S20 Ultra. Obliko opisuje estetika pravokotnika in čistih linij, z ostro ukrivljenima robovoma zaslona, ki definirata zakrivljenost obeh bočnih stranic, in pravokotnimi vogali za ploskost. So se pa odločili za zrcaljenje. Tipki za vklop in jakost zvoka sta na desnem boku, pisalo in odprtine nad zvočnikom pa na levi strani spodnjega roba. S prestavitvijo odprtine za pisalo so lahko prestavili obe tipki, tako da sta na isti strani kot pri večini mobitelov, vendar bodo zato dolgoletni uporabniki »notov« vsaj malce zmedeni, ko se bodo privajali na novo normalnost.

Nedvoumno gre za velik mobitel, zato o ergonomiji enoročne uporabe nima smisla veliko razpravljati. Možno ga je uporabljati tudi tako, ultrazvočno tipalo na sredini spodnje tretjine zaslona je na primernem mestu, vsaj za moj okus pa je tipka za vklop, in posledično tudi za jakost zvoka, previsoko. Sicer pa mobitel lepo leži v dlani in iz nje kljub hrbtišču iz utrjenega stekla ne drsi. To je tudi zatemnjeno (matirano) in se zato prstni odtisi veliko manj poznajo, kar je v mojih očeh zelo velik plus. Zadnje čase ima večina naprav namreč sijoče površine, takšne pa so priljubljeno oprijemališče mastnih madežev.

Samsung se je odločil, da bo kamere postavil v ogromni robni sklop, ki pri mobitelu Note 20 Ultra občutno izstopa iz hrbtišča. Slabost postavitve se pokaže med uporabo kamere z zelo širokim vidnim kotom (prva zgoraj), saj morate biti zelo pozorni, kako ga držite v panoramskem (največkrat uporabljanem) načinu, da na fotografiji ni prsta. Ni treba, da veliko »štrli« preko roba, pa bo zabeležen za večnost. Objektivi so tudi obrobljeni z okrasnimi obroči, ki jih optično povečajo in napravi dajo resen »fotografski« videz. Ne vpliva pa to na kakovost fotografij.

3Note20 Ultra Sept20 Kodelja Clanek

Preprosto velik in močan

17,5-centimetrska diagonala pomeni, da je velik in blizu nevidne črte (če je ni celo prestopil) med velikim mobitelom in majhnim tabličnim računalnikom. Kdor ga bo imel, skoraj zagotovo ne bo potreboval ničesar drugega, ne za branje knjig ne za gledanje filmov ali televizije prek spleta. Aplikacija Netflix je že nameščena, tej pa dodate še aplikacijo TV-komunikatorja NEO Smartbox Telekoma Slovenije,(Android / iOS), pa boste imeli dostop do vsega, kar je vredno gledati.

Če sprejmete, da Huaweija odlikuje fotografska odličnost, potem je zaslon Samsungov as iz rokava. Preprosto odličen je, saj je na pravem mestu vsaka tehnična podrobnost. Natančnost barv, vidni koti in svetilnost. Ta je tolikšna, da je tudi na prostem pod močnim poletnim soncem čitljiv, odboji s površine pa ne pretirani. Najbolj pa na kakovost vpliva hitrost osveževanja, ki jo lahko mobitel tudi dinamično spreminja od najvišje 120 Hz pa tja do vsega 10 Hz, če se slika na zaslonu prav nič ne spreminja. Vendar je najvišja lahko le pri polni razločljivosti HD. Zakaj? Ker je oboje povezano s skrbjo za dobrobit baterije.

Baterija je tako ali tako ozko grlo vsakega mobitela in srž stalnega prerekanja med izdelovalci in uporabniki. Mi si seveda želimo, da bi zdržala čim dlje, izdelovalci pa nam tega (še) ne morejo nuditi. Vsako leto pa je za odtenek boljša in traja dlje. Tudi med dokaj zahtevno uporabo, na primer med snemanjem videa ali igranjem iger, bo po šestih urah vklopljenega zaslona v njej ostalo še nekaj življenja. Potem pa jo lahko dokaj hitro napolnite – brezžično ali žično. Velik mobitel, kar Note 20 Ultra je, mora imeti tudi veliko baterijo.

Zmogljivost baterije je toliko bolj impresivna, če le pomislimo, da mora poganjati najboljše komponente, ki jih Samsung ima. Nekako! Kot vsakič, ko gre za Samsungove premijske mobitele, je namreč treba omeniti politiko uporabe dveh različnih procesorjev. Zmogljivejši in energijsko učinkovitejši Snapdragon je v mobitelih za ameriški trg, Exynos pa v napravah za druge trge. Razlike so v praksi manj opazne, vendar je dobro vedeti, kateri procesor je v mobitelu, saj je na spletu več zmogljivostnih primerjav, v katerih se s tekmeci spopada »ameriški« Note! V obeh primerih pa gre za najboljša procesorja, ki ju Qualcomm in Samsung lahko ponudita, zato mobitel v obeh primerih deluje gladko, hitro in (skoraj) popolno. Na »krovu« je 12 GB delovnega pomnilnika, kar je dovolj za še tako zahtevno večopravilnost, in 256 GB pomnilnika v različici, ki je v ponudbi pri Telekomu Slovenije.

4Note20 Ultra Sept20 Kodelja Clanek

Pripravljen na prihodnost

V industriji mobilne telefonije potekajo napori iskanja poti do omrežij naslednje, pete generacije (5G). V procesu je aktiven tudi Telekom Slovenije, ki je že dosegel 25-odstotno pokritost (prebivalstva), do konca leta pa naj bi jo povečal na 33 odstotkov. V njem pa bo pomembno vlogo igral tudi mobitel Note 20 Ultra 5G.

Modem za novo omrežje ni del sistema na čipu (procesorja), temveč je ločen, kar zna bolj vplivati na porabo energije kot pri procesorjih, kjer je ta integriran, podpira pa frekvence pod 6 GHz, pa tudi tako imenovane milimetrske valove. Tako je zagotovljena celovita podpora novega omrežja za skupino uporabnikov, ki jim hitrost in stabilnost podatkovnih povezav pomenita več od drugih zmogljivosti pametnega mobitela. Niso namreč majhne. Skočijo do teoretičnih 5,1 Gbit/s na frekvencah pod in do 7,35 Gbit/s na frekvencah nad 6 GHz.

5Note20 Ultra Sept20 Kodelja Clanek

Nadgrajeno pisalo za (skoraj) popolne zapiske

Lastnost, ki mobitel loči od vseh drugih, je pisalo S-pen, ki je v letošnji izdaji dodatno izboljšano. Hitrejši procesor, hitrejše osveževanje in dosežki strojnega učenja vplivajo na zmanjšanje zakasnitve na vsega 9 ms – 80 % manj kot pri lanskem modelu, kar se kaže predvsem v natančnosti pisanja in risanja po zaslonu. Šele ko primerjate delovanje pisala z lanskim ali pisalom, ki je vgrajeno v mobitel Note 20, opazite razliko. Zdi se, da »črnilo« takoj priteče iz pisala, poleg tega pa ni težava na zaslon stisniti več besedila, saj zlahka »oblikujete« manjše črke. Enim je pisalo všeč, drugim pač ne, vendar če ne morete brez njega, potem je Note 20 Ultra verjetno edini mobitel, ki se ga zaradi tega splača kupiti.

Aplikacije Note20 Ultra Sept20 Kodelja Clanek

Do letos nisem dosti dal na ta Samsungov dodatek, vendar se mi dozdeva, da bi spremenil mnenje, če bi imel model Note 20 Ultra na voljo dlje časa. Ne zaradi krajše zakasnitve, čeprav vpliva na izkušnjo rabe, in zagotovo ne zaradi Samsungovih zračnih kretenj, ko se pisalo uporabi v vlogi daljinskega upravljalca. Morda zanimiva možnost, ki jo bo večina uporabila trikrat – prvič, zadnjič in nikdar več. Pravi razlog je Samsungova aplikacija Note. Menim (in verjetno nisem daleč od resnice), da je najboljša aplikacija za zapiske za pametne mobitele. Že zdaj namreč omogoča stvari, ki jih Apple dodaja, Microsoft pa zanemarja. Odlično prepoznava rokopis, mojega malo manj, ker ni ravno lep, in ga spremeni v besedilo. Omogoča, da ga del označite in samo tega kot besedilo prenesete nekam drugam ali s pritiskom na tipko poravnate, da naravno teče po zaslonu. Med zabeleženjem lahko poženete snemanje zvoka, posnetek pa postane del beležke. Zabeleženo pa lahko tudi pretvorite v druge zapise, pdf, navadno besedilo, sliko in zapise Microsoftove pisarniške zbirke Office. Omogoča še veliko več, tudi možnost urejanja zapiskov v mape, in je preprosto tako dobro zastavljena, da je uporabna tudi brez pisala, čeprav resnično zablesti le z njim.

Prestali deli Samsungove preobleke operacijskega sistema Android pa sledijo smeri, ki so jo pred leti začrtali z vmesnikom One UI. Korejci so vedno imeli željo dodajati čim več bolj ali manj zanimivih in uporabnih funkcij, nato so odločili za disciplino in enovitost razvoja aplikacij oziroma programske opreme. Digitalni pomočnik Bixby še vedno »je«, pa čeprav ves ta čas ni dosegel niti delčka Samsungovih pričakovanj. Zato so tudi umaknili njemu namenjeno dodatno tipko. Zdaj je dosegljiv z daljšim pritiskom na tipko za vklop. Poleg lastnih aplikacij je Samsung poleg že omenjene za Netflix na mobitel namestil tudi Facebook in običajno falango Googlovih in Microsoftovih aplikacij. Ni pa neželenih aplikacij, ki jih pogosto srečate na drugih mobitelih.

Vsestranski sklop zadnjih kamer

Čeprav pri družini Note nikdar ni šlo za poudarjanje fotografskih zmogljivosti, Note 20 Ultra blesti tudi v tej lastnosti. Kosa se lahko z vsemi pametnih mobiteli, vendar ga ne morem uvrstiti čisto na vrh. Nudi pa uravnotežene zmogljivosti, kakovostne fotografije in vsestranskost. Možnost snemanja videa razločljivosti 8K je plod razločljivosti tipala glavne kamere in zanimivost, ki pa bo večinoma ostala manj izrabljena. V naravni razločljivosti ga nimate kje predvajati, pa tudi število sličic na sekundo (24) je majhno, zato se je bolje držati preizkušenega snemanja v razločljivosti 4K.

Foto Note20 Ultra Sept20 Kodelja Clanek

Kakovost prednje kamere je na pričakovano visoki ravni, prav pa pride tudi možnost prilagajanja vidnega kota. Ožjega za takrat, ko ste na 'selfiju' sami, in širšega, ko vas je več. Paziti pa morate na vključene učinke polepšanja obraza, saj boste ob pretiravanju namesto lepote svojega obličja občudovali zmazek. Že nastavljene nastavitve pa se mi zdijo še kar dobre, čeprav je opaziti za Samsung običajno poudarjanje barv in ostenje, zaradi česar so fotografije na zaslonu mobitela videti lepše.

Zadnji fotografski sklop ni samo velik in močno izbočen iz sicer vitkega ohišja mobitela, v sebi skriva za moj okus dobra fotografska orodja. Kamera s širokim kotom in kamera s periskopskim objektivom se ponašata z 12-milijonskima tipaloma, medtem ko se pod glavno skriva 108-milijonsko. Ogromno, ker pa združuje pike, tudi ta običajno »dela« 12-milijonske fotografije. V dobrih svetlobnih razmerah lahko izkoristite tudi polno ločljivost, takrat je na fotografiji veliko več podrobnosti, vendar je vprašanje, zakaj bi jo potrebovali. Razen morda za izreze, vendar zna enako dobre fotografije narediti tudi kamera s 5-kratno optično povečavo.

2Foto Note20 Ultra Sept20 Kodelja Clanek

Običajno je kamera s širokim pogledom najšibkejša od vseh, delno je tako tudi v tem primeru. Največkrat je uporabna za panorame, pri katerih pa je prav tako pomembna sposobnost delovanja v slabših svetlobnih razmerah, in nima svetlobno podobno občutljivega tipala kot glava. Nočni način gor ali dol, fotografije so slabše, manj izrazne in bolj »zmazane« kot fotografije glavne. Ima pa za moj občutek v dobrih razmerah dovolj dober dinamični razpon, prav tako pa na fotografijah nisem opazil pretirane izgube ostrine proti robovom.

3Foto Note20 Ultra Sept20 Kodelja Clanek

Note 20 Ultra ima periskopski objektiv s petkratno optično povečavo. Podobno kot kamera s širokim objektivom ni najbolj uporabna v slabših svetlobnih razmerah, pride prav v primerih, ko želite objekt, kolikor je mogoče, približati. Barve so naravne, ne preveč poudarjene, pa tudi podrobnosti na fotografijah je več kot dovolj. Do 15-kratne digitalne povečave so fotografije še pogojno uporabne, višje pa jih že lahko ocenimo kot abstraktne slike slikarskih mojstrov.

Tipalo glavne kamere je enako tipalu, ki ga ima najboljši model družine Galaxy S, z laserskim tipalom ostrenja pa so izničili težave, ki jih je omenjeni imel. Ostrenje je hitro in bolj intenzivno – ne glede na goriščno razdaljo. 108-milijonsko tipalo združuje pike v eno, zato je bolj občutljivo na svetlobo, kar je najbolj razvidno med fotografiranjem ponoči, ko med fotografijami, narejeni z in brez nočnega načina, ni omembe vrednih razlik.

4Foto Note20 Ultra Sept20 Kodelja Clanek

Samsung realno gledano v fotografijah še vedno zaostaja za Applom, Googlom in Huaweijem, vendar so razlike majhne in jih morda nikdar ne boste opazili. Glavna kamera v priporočljivi ločljivosti 12 milijonov pik dela dobre fotografije z dobrim dinamičnim razponom, veliko podrobnostmi in pravilnimi barvami. Bolj kot to pa se mi zdi pomembna vsestranskost fotografskega sklopa, ki vam daje možnost, da se znajdete v vseh fotografskih položajih. Mobitel je orodje, kako bo fotografija videti, pa je odvisno tudi od »fotografa«.

Sklepna beseda

Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G je odličen mobitel z velikim zaslonom in pisalom, namenjen pa je predvsem poslovnežem. Njegove zmogljivosti so vrhunske oziroma v sozvočju, kaj nam tehnologija nudi. Zdi se, da so aplikacije v ozadju vedno odprte, tako hitro se naložijo, »zatikanja« v delovanju ni, najbolj pa izstopa zaslon oziroma še najbolj hitrost osveževanja slike. Mobitel nudi tudi kakovosten in vsestranski fotografski sklop, to pa je tudi verjetno edina lastnost, v kateri ga nekateri tekmeci prekašajo. V vrh pa (žal) sodi tudi s ceno.

6Note20 Ultra Sept20 Kodelja Clanek