Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Samsung Galaxy A41

Marjan Kodelja
Marjan Kodelja
Pred 194 dnevi
·
Čas branja: 5
·
Poslušaj vsebino

Samsung Galaxy A41 je najnovejši član Samsungovih mobitelov serije A, hkrati pa je tudi eden izmed manjših, če ne celo najmanjši mobitel, ki jih dandanes ponuja Samsung. Poleg odličnega AMOLED-zaslona in glavne kamere z 48 MP je njegova največja prednost vsekakor zelo atraktivna cena, kaj vse pa bo uporabnik moral žrtvovati v primerjavi z zelo priljubljenim, toda rahlo dražjim A51 pa preberite v nadaljevanju testa na dlani.

Barva
Črna, modra, bela
Dimenzije
149,9 mm (v) x 69,8 mm (š) x 7,9 mm (d)
Teža
152 gramov
Povečana odpornost
Brez
Deluje v omrežjih
2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
SIM-kartica
nano SIM, podpora za dve nano SIM kartici, ločeno vložišče za mikro SD-kartico
Povezljivost
WiFi, bluetooth 5.0, NFC, GPS (A-GPS, GLONASS, BDS in GALILEO), USB-C, FM radio
Procesor
8-jedrni Mediatek MT6768 Helio P65 (2-krat Cortex-A75 s frekvenco 2,0 gigaherca in 6-krat Cortex-A55 s frekvenco 1,7 gigaherca) proizveden na 12-nanometrski arhitekturi
Grafični procesor
Mali-G52 MC2
Delovni pomnilnik
4 GB
Notranji pomnilnik
64 GB
Razširitev pomnilnika
MicroSD (do 512 GB)
Zaslon
Super AMOLED, diagonala 15,49 cm (6,1 palcev), ločljivost 2400 x 1080 slikovnih pik, z gostoto 431 slikovnih pik na palec, razmerje stranic 20 : 9, prekriva 85,9 % površine sprednje ploskve
Kamere zadaj
Trojna in LED-bliskavica, 48 MP glavna kamera, zaslonka f/2.0, goriščna razdalja 26mm, 80-stopinjski vidni kot 8 MP ultra široka kamera, zaslonka f/2.2, goriščna razdalja 12mm, 123-stopinjski vidni kot 5 MP globinska kamera, zaslonka f/2.4
Kamera spredaj
Enojna, 25 MP široka kamera, zaslonka f/2.2, goriščna razdalja 25mm
Video zadaj
FHD 1080p s 30 sličicami na sekundo
Video spredaj
FHD 1080p s 30 sličicami na sekundo
Baterija
Li-Po 3500 mAh s podporo za hitro žično polnjenje (15W)
Operacijski sistem
Android 10.0 s Samsung One UI 2.1
Senzorji
Senzor pospeška, senzor prstnih odtisov, žiroskop, geomagnetni senzor, senzor za pokrov, senzor svetlobe, zaznavanje navidezne bližine
V škatli
Podatkovni kabel, omrežni polnilec, slušalke za prostoročno telefoniranje, ključ za odpiranje SIM vrat in kratek priročnik z navodili za uporabo
Garancijska doba
24 mesecev
Tehnični podatki
Ohišje

Ohišje

Brez večjih presenečenj. Ohišje je večinoma nespremenjeno in zelo podobno vsem drugim mobitelom serije A. Narejeno je iz plastike, čemur Samsung pravi 3D Glasstic, kar je samo “fensi” ime za mešanico steklenih vlaken in plastike. Seveda pri tako nizki ceni tu ne pričakujem premium materialov, je pa kljub plastiki občutek v rokah več kot soliden. Mobitel obdaja lepo zaobljen rob sive barve, ki je prijazen do naših dlani in na mojem modelu v beli barvi nudi nek vizualni prestop med črnim sprednjim delom in belo hrbtno stranjo. Kar se tiče občutka v rokah, Galaxy A41 vsekakor najbolj izstopa z “velikostjo”. 6,1-palčni zaslon je dandanes eden izmed manjših in splošno gledano prinaša svežino tako v serijo A kot tudi na trg. Prijatelji so bili nad mobitelom precej navdušeni, še posebej nad njegovo majhnostjo, in so ga pogosto opisovali z besedama, kot sta “kjut” in “luškan”.

Ohišje

Glede na dimenzije ohišja je ustrezno majhen tudi črn pravokotnik, v katerem domuje sistem kamer. Ta je bil pri A51 (Test na dlani) in A71 (Test na dlani) precej večji, delno seveda zaradi dodatne kamere, mislim pa, da je ta pri A41 videti mnogo bolje, pa čeprav Samsung praznino tokrat zapolni z napisom “48 mega pixeels”. Sistem kamer tudi tu rahlo prodira iz ohišja, pa čeprav le za slab milimeter, toda to še vedno povzroča zibanje mobitela, kar bo motilo predvsem tiste, ki na sporočila odpisujete, medtem ko mobitel leži na mizi. Hrbtna stran A41 mi je na splošno vsekakor všeč, še posebej v beli barvi. Ta ob sončnih dneh odvisno od kota svetlobe prikazuje mavrični žarek, je pa ta učinek manj prisoten pri modri ali črni barvi, če vam take stvari ne ustrezajo.

Ohišje

Moderen dizajn se nadaljuje tudi na sprednji strani mobitela, kjer se sprednja kamera nahaja v zarezi v obliki črke U. Ta ni tako moderna kot tista pri A51, ki se nahaja v zaslonu, je pa to še vedno mnogo boljša rešitev od običajne zareze. Času primerni so tudi stranski robovi, ta pa je komaj opazno debelejši na spodnjem robu. V spodnjem predelu zaslona bomo opazili tudi čitalnik prstnih odtisov, kar je še vedno mogoče samo na OLED-zaslonih. Ta s pomočjo svetle zelene barve osvetli naš prst, nato senzor pod zaslonom prebere odtis in odklene napravo. Tudi tega smo že videli pri drugih mobitelih serije A, je pa vsekakor odlično, da ga imamo tudi pri mnogo cenejšem A41. Ta je zelo zanesljiv, se bomo pa v primeru mokrih rok morali zanašati na odklepanje z obrazom.

TND Galaxy A41 Ribic Jul20 Clanek6

Rob modela A41 je sicer precej pust – brez kakršnihkoli dodatnih gumbov. Tu najdemo običajni tipki za prilagajanje glasnosti, tipko za vklop in izklop naprave ter veliko vložišče, kamor bomo poleg dveh nano SIM-kartic lahko vstavili še mikro SD-kartico. Galaxy A41 ohranja tudi standardni priključek za slušalke, modern USB tipa C in enojni zvočnik, pri katerem se vedno pritožujem, da je precej žalosten. Dvojni zvočniki so nekaj, kar bi po mojem ne glede na ceno moral imeti čisto vsak mobitel.

Povezave in kakovost klica

Povezave in kakovost klica

Tudi manjši model A41 si zasluži same pohvale, kar se tiče kakovosti klica, saj nam tako kot njegovi predhodniki kljub razliki v ceni še vedno ponuja HD-govor in podporo za VoLTE ter VoWiFi. Več o tem lahko preberete v ločenem članku, povedano na kratko pa to pomeni, da bomo uporabniki uživali v kar najboljši kakovosti pogovora prek GSM-, WiFi- ali LTE-omrežja. Pohvale se nadaljujejo tudi pri že prej omenjenem velikem vložišču, kamor bomo lahko vstavili dve nano SIM-kartici hkrati, A41 pa nam ponuja tudi ločen prostor za mikro SD-kartico, s katero bomo lahko razširili notranji pomnilnik. Pri klicu nam bodo prišle prav tudi priložene slušalke za prostoročno telefoniranje, zadovoljen pa sem tudi s Samsungovo odločitvijo, da obdrži standardni 3,5-milimetrski vtič za slušalke – tako uporabnikov ne sili v nakup dragih brezžičnih slušalk. A41 prav tako podpira bluetooth različice 5, NFC za brezkontaktno poslovanje in ima široko podporo GPS-a (A-GPS, GLONASS, BDS in GALILEO). Mobitel, kar se tiče komunikacij, vsekakor ne sprejema nikakršnih kompromisov, če ne upoštevamo enojnega zvočnika, ki je, kot sem že omenil, povsem povprečen.

Programska oprema

Uporabniški vmesnik

Pri cenejših mobitelih se rado zgodi, da proizvajalci ne nudijo najnovejše programske opreme, njene posodobitve pa so vprašljive. To seveda ne drži za Samsung, ki je v zadnjem letu ali dveh tu vsekakor naredil velik napredek. A41 tako poganja najnovejši Android 10 s Samsungovo prevleko One UI 2.1, pri čemer mi je še posebej všeč, da z nakupom A41 nismo nič prikrajšani, saj nam ta še vedno ponuja skoraj identično izkušnjo oziroma večino funkcij, ki jih nudijo Samsungovi paradni konji.

Uporabniški vmesnik

Uporabniku je na voljo gora nastavitev, Samsung pa preseneti že pri prvotnem zagonu mobitela, ko nam ponudi izbiro ponudnika iskanja oziroma privzeti iskalnik, pa tudi pregled dodatnih aplikacij, ki bodo naložene. Te lahko že vnaprej onemogočimo, da se nam ne bo s tem treba ukvarjati pozneje. Samsung nam tokrat ponuja tudi novost, imenovano Quick Share, ki osebam v bližini omogoča, da vam pošiljajo datoteke – podobno kot AirDrop na Applovih napravah. Tu so še napredne nastavitve zaslona, ko lahko prilagodimo temen način in filter modre svetlobe, kar bo prišlo prav tistim, ki večere preživite z mobitelom, pa tudi izbiro načina zaslona in ravnovesje beline. Sicer je Samsungov AMOLED-zaslon vizualno popoln, se pa osebno nagibam k živahnejšim in toplejšim barvam, zato so mi tovrstne nastavitve vsekakor prišle prav. Omeniti moram še zaslon na robu, kamor bomo lahko dodali najljubše aplikacije in do njih hitro dostopali, pa tudi Always On Display, ki nam bo prikazoval obvestila in uro, tudi ko je mobitel zaklenjen. Programska oprema je preprosto odlična in po mojem mnenju eden izmed razlogov za izbiro Samsungove serije A namesto konkurenčnih naprav, ki jih nudijo proizvajalci, kot sta Xiaomi in LG.

Zaslon

Zaslon

Programska oprema, ki spremlja zaslon, je, kot sem povedal zgoraj, odlična, enako pa velja tudi za strojno opremo. Specifikacije zaslona nas vsekakor ne bodo sezule iz čevljev, je pa zaslon enak tistemu pri A51 in A71, pri čemer je edina opazna razlika le velikost zaslona, kar je pri tej ceni preprosto odlično. Samsungov AMOLED-zaslon je zelo kakovosten in nudi dovolj visoko svetlost, da ga lahko uporabljamo na prostem, hkrati pa ponuja tudi odličen kontrast in žive barve. Prav tako nam nudi povsem zadovoljivo ločljivost, ki znaša 2400 x 1080 slikovnih pik, pa tudi moderno razmerje stranic 20 : 9, kar nam bo prišlo prav tako pri držanju mobitela kot tudi pri gledanju filmov. Zaslon je prav tako odlična izbira za igričarje, saj nam ponuja izjemno hiter odzivni čas 1 milisekunde, si pa naslednje leto želim še večje hitrosti osveževanja od standardnih 60 Hz, kar nam letos v tem razredu že nudi nekaj konkurenčnih mobitelov.

Kamere

TND Galaxy A41 Ribic Jul20 Clanek17

Samsung se seveda tako kot tudi drugi proizvajalci rad pohvali z visoko ločljivostjo glavne kamere, ki znaša 48 MP. Ta je po specifikacijah enaka kot pri A51, po mojih izkušnjah z obema pa lahko potrdim, da so rezultati bolj kot ne enaki, kar je glede na nižjo ceno A41 več, kot sem sprva pričakoval. Tudi ta združuje informacije iz štirih slikovnih pik v eno, kar pomeni, da bo uporabnik deležen končnih slik v ločljivosti 12 MP z odličnim dinamičnim razponom, kar pa bomo izgubili, če se odločimo fotografirati v polni ločljivosti 48 MP. Ta način ostaja nekoliko skrit v nastavitvah razmerja stranic na levi strani, kjer moramo za polno ločljivost namesto [4:3] izbrati 4:3 48 MP.

kakovost kamere
kakovost kamere

Z večjo ločljivostjo bomo seveda zajeli bistveno več detajlov, fotografijo pa lahko kar precej digitalno povečamo brez večje izgube kakovosti. Datoteke v polni ločljivosti navadno znašajo okoli 15 MB, kar je precej več kot 4 MP za običajne fotografije, kar pa zna predstavljati težavo, saj je A41 nekoliko omejen s prostorom za shranjevanje.

kakovost kamere
kakovost kamere

Pomanjkljivosti se zaradi temne zaslonke in pomanjkanje stabilizacije pokažejo šele pri fotografiranju pri slabši svetlobi. Samsung nam tu ne nudi nikakršnih dodatnih načinov, kot je na primer nočni način, tako da smo prepuščeni sami sebi, fotografije pa se bodo morale zanašati na naše mirne roke.

kakovost kamere
kakovost kamere

Sistem kamer dopolnjuje še ultra široka kamera, ki pa se žal ni prenesla iz A51, temveč prej iz starejšega modela A50. Nižja ločljivost 8 MP se dokaj hitro opazi, saj fotografije delujejo mehkejše, če jih primerjamo s tistimi iz primarne kamere, opaznih pa je tudi nekaj deformacij v robovih fotografij, kar je posledica 123-stopinjskega vidnega kota. Ta nam v primerjavi z 80-stopinjskim vidnim kotom primarne kamere omogoča mnogo širši pogled na svet, nam bo pa prišla še posebej prav, kadar bo na fotografijo treba strpati več prijateljev. Če pogosto uporabljate ultra široko kamero, vam vsekakor priporočam dražjega A51.

kakovost kamere
kakovost kamere

A51 v primerjavi z modelom A41 poleg boljše ultra široke kamere nudi še dodatno makro kamero, ki je tu ni, medtem ko jima je skupna tretja globinska kamera z ločljivostjo 5 MP. Rezultati te so občasno odlični, spet drugič pa povsem napačno določi globino, tako da bomo morali za uspešen portret pogosto zajeti kakšno fotografijo več.

kakovost kamere
kakovost kamere

Z zameglitvijo ozadja oziroma načinom bokeh pa se bori tudi sprednja kamera, kjer ji največ preglavic povzročajo ravno lasje, kot lahko vidite na spodnji fotografiji. Čeprav nam ta na papirju ponuja ločljivost 25 MP, se tega načina raje izogibajte, saj boste v nasprotnem primeru končali z napačno osvetljenimi fotografijami.

TND Galaxy A41 Ribic Jul20 Clanek28

Nič kaj pohvale vredne niso pri A41 sposobnosti zajetja videa, kjer pogrešam dodatne načine, kot je na primer počasni posnetek. Prav tako ni nikakršnih presežkov, kar se tiče ločljivosti, kjer nas Mediatek Helio P65 omejuje s FHD 1080p in 30 sličicami na sekundo tako zadaj kot tudi spredaj. Posnetki so sicer kljub povprečni ločljivosti dobri, če nam je na voljo dovolj svetlobe, kar pa hitro pade v vodo v primeru slabših pogojev zaradi že prej omenjene zaslonke in pomanjkanja vsakršne stabilizacije.

Zmogljivost

Zmogljivost

Galaxy A41 na presenečenje vseh poganja čip Mediatek in ne Samsungov Exynos. Ta je sicer v primerjavi z Exynos 9611, s katerim je opremljen A51, kar se tiče surove moči, le rahlo zmogljivejši, česar pri uporabi najverjetneje ne bomo opazili. Med testom je bil mobitel precej odziven, brez težav pa je brez občutnega prekomernega segrevanja poganjal tudi zahtevnejše igre. Na težave sem naletel šele, ko sem poganjal več aplikacij hkrati in med njimi pogosto preklapljal, je pa za to delno kriv tudi notranji pomnilnik, ki s 4 GB občasno omejuje mobitel. Enako lahko rečem tudi za notranji pomnilnik, kjer nam je od 64 GB na voljo okoli 47 GB, kar zna predstavljati težavo za določene uporabnike, še posebej, če nanj nalagamo serije, filme in fotografiramo v polni ločljivosti. Lahko pa ga po potrebi do 512 GB seveda povečamo z mikro SD-kartico.

Baterija

TND Galaxy A41 Ribic Jul20 Clanek30 31

Ker so dimenzije mobitela nekoliko manjše, je manjša tudi baterija, ki se je skrčila na 3500 mAh. Ta tako kot pri A51 ponuja hitro žično polnjenje (15 W), žal pa tudi tu ne bomo našli brezžičnega polnjenja. Od mobitela lahko pričakujemo najmanj dan uporabe. Sam sem imel tudi ob koncu napornega dne še kar nekaj odstotkov baterije za rezervo, sem ga pa tudi nadpovprečno obremenjeval z igranjem zahtevnih iger, prenašanjem serij, brezžičnim deljenjem zaslona na projektor in nekaj navigacije z Android Auto. Pri vsem tem sem imel tudi vedno vključen podatkovni prenos, WiFi, lokacijo in Always On Display, tako da lahko to vzamete kot najslabši možni scenarij. Če ste 'lažji' uporabnik in se vmes poslužujete še kakšnega izmed načinov varčevanja, bi delovanje brez težav raztegnili na dan in pol ali celo dva.

Sklepna beseda

Sklepna beseda

Večina bo model A41 primerjala s konkurenčnimi mobiteli (na primer Xiaomi in Realme), ki za ceno 250 EUR na evropskem trgu vsekakor ponujajo boljše specifikacije, medtem ko nam Galaxy nudi brezkompromisno komunikacijo, odličen AMOLED-zaslon in zelo dodelano programsko opremo. Izberite Samsung Galaxy v super akciji Modri Fon julija po izjemni modri ceni.

S Samsungom Galaxy A41 nam kljub nizki ceni ne bo treba sprejeti večjih kompromisov. Med pomanjkljivosti sodita predvsem zajem videa, za kar krivim čip Mediatek, in dandanes skromna količina delovnega pomnilnika, kar pa bo predstavljalo težave zahtevnejšim uporabnikom. Takim raje predlagam A51 ali še bolje opremljenega A71, bomo pa zanju morali odšteti kar nekaj več denarja.

Ne spreglejte še Test na dlani mobitelov: