Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Samsung Galaxy A32 5G

Marjan Kodelja
Marjan Kodelja
Pred 193 dnevi
·
Čas branja: 9
·
Poslušaj vsebino

Pri tem mobitelu nižjega srednjega razreda je poudarek na podpori omrežij pete generacije (5G), čemur je marsikaj podrejeno. Kaj to pomeni za uporabniško izkušnjo?

Operacijski sistem
Android 11, uporabniški vmesnik UI 3.0
Procesor
8-jedrni Mediatek MT6853 Dimensity 720 5G (2-krat Cortex-A76 s frekvenco 2,0 gigaherca in 6-krat Cortex-A55 s frekvenco 2 gigaherca), proizveden na 7-nanometrski arhitekturi
Grafični procesor
Mali-G57 MC3
Delovni pomnilnik
4 GB
Notranji pomnilnik
128 GB
Razširitev pomnilnika
mikro SD-kartica (do 1 TB)
Zaslon
LCD, diagonala 16,55 cm (6,5 palca), ločljivost zaslona 1600 x 720 slikovnih pik, z gostoto 270 slikovnih pik na palec, razmerje stranic 20 : 9, prekriva 81,6 % površine sprednje ploskve
Zadnja kamera
četverna in LED-bliskavica, glavna kamera z 48 MP, zaslonka f/1.8, goriščna razdalja 26 mm, ultra široka kamera z 8 MP, zaslonka f/2.2, 123-stopinjski vidni kot, globinska kamera z 2 MP, zaslonka f/2.4, makro kamera s 5 MP, zaslonka f/2.4
Sprednja kamera
enojna kamera s 13 MP, f/2.2
Video zadnje kamere
4K s 30 sličicami na sekundo ali FHD 1080p s 30/120 sličicami na sekundo
Video zadnje kamere
FHD 1080p s 30 sličicami na sekundo
Baterija
Li-Po 5000 mAh
Povezljivost
WiFi, bluetooth 5.0, NFC, GPS, USB-C
Deluje v omrežjih
2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE, 5G
Barva
bela, črna
Dimenzije
164,2 mm (v) x 76,1 mm (š) x 9,1 mm (d)
Teža
205 gramov
Garancija
2 leti

Nisem zagovornik enako označenih mobitelov z oziroma brez modema za omrežja pete generacije. Čez leto ali dve bodo namreč vsi podpirali vsa omrežja, a zaradi višjih cen in vse bolj perečega pomanjkanja komponent trenutno (kot kaže) ni druge poti. V primeru cenovno dostopnih naprav to žal tudi pomeni, da so na račun 5G degradirane nekatere komponente ali pa je cena »občutno« višja. Samsungov Galaxy A32 5G ceno ohranja skoraj na ravni modela Galaxy A32, zato nista neposredno primerljiva. Ne razlikujeta se namreč samo v podatkovnem modemu, temveč še v sistemu pri čipu (procesorju), zaslonu in kamerah.

Tehnični podatki

Kot vsak napredek mobilne telefonije bodo omrežja 5G pomenila velik skok v zmogljivostih. Telekom Slovenije 5G sicer že nudi, vendar bo napredek očitnejši v letu ali dveh, po podelitvi novih frekvenc. Poleg drugih prednosti bo uporabnik najprej opazil stabilnejše hitrosti prenosa podatkov. Toda zaradi odličnega delovanja njihovega omrežja 4G večina uporabnikov mobitelov 5G najbrž še ne potrebuje. Odločitev naj bo torej posledica potreb in ne želje po tehnološko izpopolnjeni napravi. Novo omrežje sicer podpirajo letošnji premijski modeli Appla, Samsunga in Huawejia, pri napravah nižjih cenovnih razredov pa imamo ravno zaradi tega možnost izbire.

Opazno debelejši in težji

Navajeni lahkih in tankih mobitelov boste presenečeni, da še vedno lahko obstajajo obilnejši. Ne pretirano, a dovolj, da je razlika opazna. Galaxy A32 5G sodi mednje, čeprav so robovi okoli zaslona sodobno ozki. Temu primerno slabša in manj udobna je enoročna uporaba – kljub v bočno tipko za vklop vgrajenemu tipalu prstnega odtisa. Plastični okvir je lepo zaobljen, kar izboljša oprijem, medtem ko se na svetlečem plastičnem hrbtišču prstni odtisi kar konkretno poznajo.

Izdelava je na ravni cenovno dostopnejših naprav. Poleg izbora materialov to pomeni manj kakovostno oblikovane podrobnosti, čeravno je ohišje solidno in robustno sestavljeno. Zadnje kamere niso združene v enoviti hrbtni izboklini, namesto tega izstopa vsak objektov posebej. A ne pretirano, saj je mobitel dokaj debel. Če nič drugega, mu to daje prepoznan videz vsaj z zadnje plati. S sprednje se namreč od tekmecev z objektivom v zaslonski zarezi oblike kapljice rose ne loči. Všeč mi je debelejša tipka za vklop in tudi kombinirana za jakost zvoka nad njo je prijetno odzivna in ima primeren hod.

Opazno debelejši in težji

Ko mu občasno poide sapa!

Medtem ko Galaxy A32 5G dobro poskrbi za delovanje v omrežju 5G in omogoča hitrost prenosa podatkov, kot jo dopuščajo razmere in morebitne omejitve operaterja, boste občasno opazili manj gladko delovanje sistema oziroma odprtih aplikacij. Cenovno dostopne naprave že dolgo niso več ves čas slabo odzivne, namesto tega modeli z manj zmogljivimi procesorji bolehajo za občasnim »zatikanjem«. Tipično se to kaže na primer med branjem daljše spletne strani, ko potegnemo s prstom navzgor po zaslonu in premikanje slike ni ves čas gladko, temveč se sem ter tja »zatakne«.

Po drugi strani pa ima procesor več kot dovolj moči za večino opravil, ki jih od svojega mobitela zahteva povprečno zahteven uporabnik, in hkrati podpira delovanje vgrajenih kamer, modema 5G in drugih funkcij. Poleg vseh vmesnikov za brezžično omrežje WiFi 5 sicer ne podpira principa delovanja MIMO, zato so dosežene hitrosti nižje, kot bi lahko bile, je pa odlično, da je pomnilnik premera 128 GB. Poleg tega je na voljo vložišče pomnilniške kartice. Toda v tem primeru je lahko sočasno v napravi ena sama kartica SIM. Podpore za kartico e-SIM namreč ni.

Dokaj glasen zvok enega samega zvočnika ni najbolj kakovosten, zato se kot dobra izkazuje odločitev Samsunga, da v tem razredu naprav ohranja 3,5 mm zvočni priključek. Že tako ne najboljši zvok je še bolj pridušen, če s prstom zakrijete reže na spodnjem robu. Težava, s katero se sooča kar nekaj sodobnih mobitelov z enim zvočnikom.

Ko mu občasno poide sapa

Če še v čem, potem mobitel izstopa v zmogljivi bateriji, ki bo manj zahtevnemu uporabniku, torej vsem, ki se z njim ne igrate ves čas ali po njem ne posegate na vsakih deset minut, brez večjih težav zdržala dva dni. Morda celo še kakšno uro več. Brezžičnega polnjenja seveda ni, a je z močjo 15 W hitro. Baterija se sicer ne bo napolnila v rekordnem času, a hitreje, kot če bi bil napajalnik običajen.

Zaslon en ali dva koraka nazaj

Največ kompromisov vgradnje modema 5G in ohranjanja cenovne ravni gre na račun zaslona. 16,5-centimetrski (6,5-palčni) je visoke razločljivosti (HD, 720p), kar je za sodobni mobitel najmanj na spodnjem delu lestvice še sprejemljivega, če ne celo izven tega. Zaradi velikosti zaslona boste morda uporabniki z odličnim vidom opazili pike. Nezaželeno, ker slabše vpliva na uporabniško izkušnjo. Zaslon sicer prikaže dokaj žive in kolikor toliko natančne barve, vendar je premalo svetel, da bi bil odličen za uporabo na prostem. V sončnem vremenu dodatne težave povzročajo očitni odboji, zato se zna pripetiti, da boste kdaj prisiljeni v fotografiranje na slepo.

Čeprav je Samsung znan po vgradnji zaslonov AMOLED v (skoraj) vse kategorije mobitelov, je presenetljivo v ta model vgradil zaslonsko tehnologijo LCD. Sicer zaslon ni pretirano slab, vendar bi ločljivost in še posebej svetilnost morali biti višji.

Vmesnik

Vse bolj všečen vmesnik

Čeprav operacijski sistem zasede slabih 21 GB, zato je dobro in primerno, da je pomnilnika 128 GB, je najnovejše, kar Google in Samsung trenutno zagotavljata. Ni odveč niti obljuba slednjega, da bo za letošnje modele mobitelov dovolj dobro zagotavljal popravke.

Odkar ima Samsung nov pristop, je uporabniški vmesnik vsako leto boljši in uporabnejši, zato letošnje leto ni izjema. Zgolj digitalnega pomočnika Bixbyja se nikakor nočejo znebiti. Ni dosegel namena, predvsem pa poleg Googlovega pomočnika, ki je tozadevno mnogo učinkovitejši in zmogljivejši, nima smisla. Z vsemi novostmi, ki jih nudi operacijski sistem Android 11, naprava dosega tudi pričakovano raven preproste uporabe.

Dve bi zadoščali

Izdelovalci mobitelov s sistemom Android so se zapletli v zanko, da je več kamer boljše od manj in da mora imeti glavna čim več svetlobnih pik. O smiselnosti lahko razpravljamo na dolgo in široko, vendar je bolj kot to pomembna fotografska vsestranskost. Dobra glavna kamera je podkrepljena s širokokotno in kamero z optično povečavo za primere, ko se prizoru ne morete približati ali oddaljiti. Bližinska (makro) kamere je ponekod vskočila kot dodaten magnet, vendar je v dobršni meri manj uporabna, sploh če sta odličnih fotografij od blizu sposobni glavna in širokokotna.

Tipalo glavne kamere mobitela Galaxy A32 5G ima 48 milijonov slikovnih točk, širokokotne 8 in bližinske 5 milijonov. Četrta kamera z 2-milijonskim tipalom je zaslužna za podatke o globini, v sklopu pa ni kamere z optično povečavo. Obnesejo se v dobrih svetlobnih razmerah, medtem ko v slabših razmerah kljub nočnemu načinu ne najbolje. Tudi zato boste večinoma uporabljali glavno kamero, širokokotno manjkrat in bližinske verjetno nikoli. Vključiti jo morate v razdelku »več« fotografske aplikacije, kar je, če nič drugega, dokaj zamudno, če ne celo nadležno. Nobena nima optične stabilizacije. Čeprav sistem tehnološko ne izstopa, je ostrenje v dobrih svetlobnih razmerah dovolj hitro in preprosto, le v slabih je z njim nekaj več težav. Kakovost videoposnetkov je na ravni fotografij. Solidni so v dobri in malo manj v slabi svetlobi.

Dve bi zadoščali

Glavna kamera levo z združevanjem pik in desno v polni ločljivosti se odlično obnese v skoraj idealnih svetlobnih razmerah. Barva so žive, celo za odtenek preveč poudarjene, da je fotografija na oko čim lepša, dinamika je dobra in podrobnosti je dovolj. Polna ločljivost je uporabna, ko bi radi fotografije tiskali na velik format ali iz nje naredili izreze s čim manjšo izgubo kakovosti. Za »dnevno« fotografijo bo več kot dovolj fotografija z združevanjem pik, še posebej če so svetlobne razmere nekoliko slabše.

Dve bi zadoščali

Kljub prilagojenemu načinu nočne fotografije niso najboljše. Leva fotografija širokokotne kamere je svetlejša, ker je prizor osvetljen z lučjo, medtem ko je glavna kamera (desno) ostrila na bolj temačnem delu. Na obeh je prav tako dokaj veliko šuma, nejasnosti in barve niso najbolj točne. Sicer je na fotografiji glavne nekoliko več podrobnosti.

Dve bi zadoščali

Barve na fotografiji širokokotne (levo) in glavne kamere so načeloma podobne, čeprav jih prva za odtenek bolj nasiči. Rumena stavba je na levem delu živahnejša kot na desnem. Zaradi manj pik na tipalu je manj podrobnosti in na robovih je opaziti popačenje zaradi širšega kota ter izgubo ostrine. Razlike med kakovostjo vendarle niso tolikšne, kot bi pričakovali od mobitela nižjega srednjega cenovnega razreda.

Dve bi zadoščali

Primerjava še najbolje prikazuje kakovostno razliko v širokokotni (levo) in glavni kameri (desno). Barve na desni fotografiji so bližje pravim in podrobnosti je več, kar je posebej lepo vidno na površini jabolka.

Dve bi zadoščali

Barve bližinske kamere (desno) vlečejo rumeno, in če mi ne bi zagodla ostrina fotografije glavne (levo) in bi bilo ostrenje na cvetovih, ne listih, bi bilo še bolj očitno, da vse, kar lahko stori prva, druga naredi bolje. Bližinska kamera zato nima večjega smisla, s stališča fotografske vsestranskosti bi bilo bolje, če bi imel mobitel kamero z 2- ali celo 3-kratno optično povečavo.

Dve bi zadoščali

Kar sem zapisal za glavno, do neke mere velja tudi za sprednjo kamero s 13-milijonskim tipalom. V dobrih svetlobnih razmerah so fotografije nad povprečjem razreda in v slabih pod povprečjem. Zelo uporabna se mi zdi možnost izbora dveh vidnih kotov v primeru, ko smo v prizoru sami ali nas je več. Širši kot ni drastično večji, vendar dovolj za večino »selfijev« s prijatelji.

Sklepna beseda

Veliko težav imam s tem, komu bi mobitel Galaxy A32 5G priporočal, saj je v ponudbi Telekoma Slovenije celo z nižjo ceno na voljo model Galaxy A32, ki ima poleg tega vsaj še boljši zaslon in tipalo glavne kamere. Naj bo. Morda je zato še najprimernejši za tiste uporabnike, ki jim je všeč cena ali vsaj osnovne lastnosti omenjenega, a zaradi tega ali onega nujno potrebujejo podporo omrežju 5G. Mobitel ni slab, a tudi pretirano dober ne, predvsem pa v ničemer posebno ne izstopa.