Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Test na dlani: iRobot Roomba Combo

Marjan Kodelja
Marjan Kodelja
Pred 179 dnevi
·
Čas branja: 5
·
Poslušaj vsebino

Ameriški izdelovalec robotskih sesalnikov in pomivalcev tal se je dolgo časa otepal kombinirane naprave. Toda zaradi uspešnosti robotov Xiaomi jo je bil prisiljen ponuditi, kar pa je naredil na svoj način.

Sistem Čiščenja
kombinirani – sesa in briše
Stranska metlica
dve metlici, postavljeni pod kotom 27°
Čistilna glava
krtača v obliki črke V
Mokro čiščenje
da
Zaznava umazanije
ne
Filter
visoko učinkovit
Prostornina koška
0,45 l
Prostornina posode za vodo
0,3 l
Navigacija
sistematična in odzivna navigacija
Kazalnik polnosti koška
ne
WiFi
da
Višina roba
7,9 cm
Baterija
Ni-MH
Čas delovanja
110 minut
Čas polnjenja
do 4 ure
Roombacombo 2

Čeprav so kitajski robotski sesalniki dokazali, da so kombinirane naprave mogoče, še vedno velja ukoreninjeno prepričanje, da sta sesanje in pomivanje nezdružljivi funkciji. Vsaka gospodinja vam bo razložila, da je najbolje najprej posesati in šele potem pomiti. Kjer so tla primerna. Pomivanje tekstilnih talnih oblog in preprog namreč nima nikakršnega smisla. Toda natanko to počnejo kombinirane naprave, kajti bodisi nimajo možnosti kartiranja prostora ali pa je dovoljen le en tloris z ročno vnesenimi prepovedanimi površinami na stanovanje (ali nadstropje). Med pomivanjem gredo tudi čez površine, kjer jih najraje ne bi videli. Poleg tega zahteva kombinirana naprava redno skrb za napolnjenost posode z vodo in čistočo krpe, pa še pomivanje po urniku, ko nas ni doma, v tem primeru ni najbolj priporočljivo, če ne želimo, da bi naprava po nepotrebnem močila tla. Po drugi strani si pa ravno takrat, ko nas ni doma, želimo, da robot posesa. Ker je vedno več stanovanj brez kakršnegakoli tekstila na tleh in ker lahko nastavimo, da sesalnik zgolj sesa oziroma hkrati še pomiva, so pri iRoobotu prišli do zaključka, da si uporabniki za obe funkciji ne želijo dveh naprav. Čeprav sta vsaka zase učinkovitejši od kombinirane.

Niso je razvili, temveč kupili

Čeprav je iRobot ves čas večji poudarek dajal sesanju, je leta 2012 kupil podjetje Evolution Robotics in posledično dobil pomivalce tal Braava, nato pa na trg poslal tudi kombinirano napravo. Že na prvi pogled je očitno, da je s to Roombo nekaj narobe. Drugačna je. Spredaj nima noska, kolesa so drugačna, stranski metlici sta dve, medtem ko je v sesalni glavi ena sama krtača. Razumljivo, saj ni bilo mogoče na katerega od obstoječih robotov preprosto namestiti posode z vodo in mu dodati držalo s krpo. Kombinirana naprava zahteva drugačno zasnovo. Ker bi jo morali razviti na novo, so se odločili za bližnjico. Kupili so jo, opremili s svojo blagovno znamko in ji omogočili upravljanje v obstoječi aplikaciji. Na račun možnosti hkratnega pomivanja pa so osiromašene druge zmogljivosti. Ni glave z dvema nasproti vrtečima krtačama, katerih učinkovitost se najbolj pozna med sesanjem preprog in tekstilnih oblog. Prav tako ni sistema za zaznavo večje koncentracije smeti, zaradi katerega se Roombe dlje časa zadržijo na bolj umazanih površinah.

Roombacombo 3

Sistematična navigacija, a brez tlorisa

Čeprav Roomba Comba ne pozna naprednega sistema navigacije s kamero ali laserskim sistemom, sesa sistematično po vzporednih pasovih, se izogiba oviram in posesa večino površine, če le ni prevelika za predvideno največ 110-minutno delovanje. Žal ne hrani tlorisa prostora, si ga ne zapomni in ker se med sesanjem ne more odpraviti na postajo napolnit baterije in nato nadaljevati z delom, ne more čistiti neomejeno velikega prostora. Običajno to ne povzroča večjih težav, kajti z lahkoto opravi s povprečno velikim stanovanjem, v večjih pa je priporočljivo, da Roombi fizično omejite področje dela. Z zapiranjem vrat med prostori ali kako drugače.

Sistematična vožnja je mogoča po zaslugi tipal pod robotom, s katerimi spremlja vzorec tal in se na podlagi tega orientira. Ker nima kamere kot dražji iRobotovi modeli, lahko dela v popolni temi, prav tako ji ne delajo težave prevleke, ki visijo s postelj, in do tal segajoče zavese, ki dosti težav povzročajo laserski navigaciji. Roboti s kamero največkrat ne morejo pod posteljo in ne dosežejo ozkega pasu med zavesami in steno.

Algoritem premikanja je podoben drugim iRobotovim sistematičnim sesalnikom brez kamere. Robot gre najprej ob robovih sobe in nato še po njej. Ne premika se pretirano hitro, kar je s perspektive delovanja čistilne glave dobro, medtem ko zaradi vožnje po vzporednih pasovih in izogibanja oviram lahko spregleda težje dostopne površine. Toda večkratno delo v istem prostoru z različno razporejenimi ovirami v njem (stoli, mize) je pokazalo, da ga robot dokaj dobro obvlada in da spregledanih površin ni pretirano veliko.

Roombacombo 4

Učinkovitost sesanja in pomivanja

Kot vedno kombinacija pomeni, da je učinkovitost deljena na dve funkciji čiščenja. Dober robotski sesalnik bo bolje posesal in pomivalec bolje pobrisal tla kot kombinirana naprava, ki sicer lahko oboje naredi sočasno. Ko se robot premika, krtača v čistilni glavi in srk zraka pobereta smeti, v naslednjem trenutku pa krpa tla še pobriše. Učinkovito za izredno droben prah raztresene moke, ki povzroča težave vsakemu robotskemu sesalniku. Toda jasno je, da krpe ne more pritisniti, kot bi jo pritisnil človek, zato učinkovito pomiva svežo umazanijo, ne pa tudi zasušene. Tega sicer ne zmore noben pomivalec. Smiselno je torej, da Roomba Combo sesa in pomiva vsak dan.

V primerjavi z drugimi Roombami je torej zmanjšana učinkovitost sesanja. Ena sama krtača iz kombinacije gume in ščetin je relativno ozka in jo je težje čistiti. Še posebej težko iz nje odstranite zavite daljše lase. Manjša je še sesalna moč in manjši je tudi košek za smeti, kajti dokaj velik del telesa robota zaseda posoda za tekočino. Ta je vedno v robotu. V primeru, da deluje le v funkciji sesanja, potem na njem ni držala s krpo.

Roombacombo 5

Roomba Combo ima kot eden redkih sesalnikov dve stranski metlici, ki smeti potiskata pod ustje čistilne glave, s čimer delno nadomesti njeno manjšo širino v primerjavi z nekaterimi drugimi roboti. V teoriji sta dve metlici boljši, toda ker sta relativno veliki, smeti mečeta stran od robota. Če smet odleti tja, kjer je robot že opravil z delom, bo na tleh ostala najmanj do naslednjega sesanja. Težave dveh metlic ste še izrazitejši, ko želimo robota uporabiti na manjšem področju, kjer se nam je na primer raztresel riž.

Roombacombo 6

Upravljanje z aplikacijo

Čeprav robot ni sposoben kartiranja prostora, ga moramo povezati v domače omrežje, da je potem dosegljiv v aplikaciji iRobot. V njej je najlažje spreminjati način delovanja (sesanje, pomivanje ali oboje), nastavljati urnike in zagnati delovanje. Aplikacija hkrati skrbi še za nadgradnje programske opreme. Ko robot zaključi z delom, je na voljo podatek o času dela, ki je potem osnova za obvestila za vzdrževalne posege. Čiščenje krtače, filtra in drugih elementov robota, ki zahtevajo redno vzdrževanje. Žal v košku ni tipala napolnjenosti, zato ga je treba redno prazniti. Zaradi majhnosti verjetno po vsakem čiščenju.

Roombacombo 7

Sklepna beseda

Roomba Combo je sesalnik, namenjen uporabnikom, ki nočejo robota drugega izdelovalca in ne želijo imeti dveh naprav za sesanje in pomivanje. Upoštevati morate, da ni čistokrvna Roomba in posledično ne nudi podobne učinkovitosti, a se lahko ob bok postavi podobnim dragim kitajskim robotom, ki že več let kombinirajo obe funkciji. Upoštevati pa morate, da zahteva vzdrževanje več časa, da ne more napolniti baterije in nadaljevati dela ter da ga ni priporočljivo pustiti na polnilni postaji s polno posodo za tekočino, če so tla iz materiala, občutljivega na tekočine.