Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Test na dlani: iPhone 15 PRO Max

Boris Tramte
Boris Tramte
Pred 25 dnevi
·
Čas branja: 5 minut
·
Poslušaj vsebino

Nova generacija mobitelov iPhone se je zdaj dodobra zasidrala med nami.

Pred nekaj dnevi sem dobil priložnost, da sem se malce poigral s tisto različico, ki trenutno tiči na samem vrhu Applove ponudbe mobitelov: z modelom iPhone Pro Max 15.

V bistvu je preteklo že kar nekaj časa, odkar sem v roki držal tako masiven mobitel, saj sem z Applovo ponudbo velikanov nazadnje srečal leta 2020, ko sem za Tehnika skupaj spravil vtise za za iPhone 12 Pro Max. Takrat me je tako navdušil, da sem zapustil topli objem Androidnega ekosistema in skočil v Applovega, a zaradi bolj praznih žepov sem si privoščil zgolj običajno različico iPhona.

Tri leta pozneje sem se tako zopet srečal s Pro Maxom in čeprav me ta tokrat ni tako 'odpihnil' kot pred leti, je jasno, da je tole dobrodošla evolucija mobitelov iPhone, ki s sabo tokrat prinaša kar zajeten kupček sprememb in nadgradenj, zaradi svojih strojnih 'mišic' pa zna postati privlačen tudi vsem tistim, ki trenutno v rokah držite lanskoletne različice Pro Max 14.

IMG 7728

Kar se same oblike tiče, se Pro Max 15 od mojega zadnjega srečanja z njim ni kaj preveč spremenil. Še vedno je to ogromen kos prenosne opreme, ki mu manjka samo še nekaj 'žgancev', preden bi ga oklical za manjšo tablico. Zaslon Super Retina XDR OLED v premer meri 6,7 palca oziroma 110 cm, teža mobitela pa je nekoliko zmanjšana in znaša 221 gramov. Dobro, mobitel spet ni lahek kot peresce in težo boste čutili še posebej tisti, ki ste vajeni v rokah držati običajne izvedenke iPhonov, vendar pa je bil moj prehod na novo različico mobitela lažji kot pred tremi leti. Skratka, nove teže se kmalu navadiš, zato je bila moja ločitev od testne kopije izdelka še toliko … no, težja.

Applu je uspelo zmanjšati težo na račun novih stranic mobitela iz titana namesto iz nerjavečega jekla. Zmanjšane so bile tudi črne stranice okoli zaslona, za katere se zdi, da so vsako leto kakšen milimeter tanjše, letošnja različica pa ponuja največjo površino zaslona doslej. Brez skrbi, na vrhu boste še vedno našli kamere, ki se zdaj skrivajo znotraj dinamične zareze, imenovane Dynamic Island, ta pa tudi letos lahko izriše razne ikone in tako omogoča lažji dostop do različnih trenutno aktivnih aplikacij.

Dynamic Island

Te stvari resda dražji in novejši iPhoni ponujajo že nekaj časa, a kot sem že zapisal, sem sam navajen mobitela izpred treh let, zato so te stvari zame nove. Zame je bila sveža tudi frekvenca osveževanja zaslona, ki se pri Pro Max 15 osvežuje pri 120 Hz, a razlika, vsaj meni osebno, ni bila tako drastična, čeprav sem že dolgo navajen na 60 Hz. Vsekakor je zadeva odzivna in se uspešno odreže v vseh vsakdanjih opravilih, zaslon pa je še izjemno svetel, tako da sem tudi zunaj, sredi največjega sonca, z mobitela znal prebrati članke, ki so vsebovali bolj droben tekst.

Kamere so še vedno impresivne. Sprednja kamera za zajemanje selfijev sicer že dlje časa ostaja nespremenjena in vsebuje ločljivost 12 MP, ki je dovolj kakovostna za videopogovore in občasne fotografije, ki niso slabe niti ob slabi svetlobi. Zadnja stran pa zopet poseduje trojico kamer, ki so zame kot novinca iPhonov višjega ranga naravnost gromozanske. Njihova ločljivost se v bistvu ni spremenila od lanskoletne različice Pro Max 14: glavna kamera vsebuje ločljivost 48 MP, ultraširoka leča pa 12 MP. Tudi telefoto leča ponuja nespremenjenih 12 MP, a ta tokrat ponuja petkratno približevanje, medtem ko je lanskoletni model zmogel samo trikratni zoom.

Z novo kamero sem se pogumno sprehodil čez Ljubljano in posnel kar nekaj lepih fotografij. Najbolj me je navdušilo slikanje s petkratnim približevanjem, saj je kljub temu slika ostala sorazmerno ostra in končni rezultat so posnetki, ki obdržijo razne detajle in omogočajo celo branje besedila na bolj oddaljenih objektih. Snemanje videov je še vedno odlično in v bistvu niti ni potrebovalo nekih resnih nadgradenj od prej: ločljivost 4K pri 60 sličicah na sekundo je dandanes povsem zadosti in v bistvu me veseli, da Apple ni izgubljal časa z razvojem neke podpore za 8K, ki je v bistvu videti lepo na papirju, v praksi pa zaenkrat nima kakšnega posebnega smisla.

IMG 7745

Ena od novosti, ki jo prinaša iPhone 15 Pro Max, je napredna obdelava fotografij, saj lahko vključimo način fotografiranja v portretu tudi po tem, ko je bila fotografija že narejena. Preprosto izberemo želeno fotografijo in z enim samim gumbom mobitel samodejno označi fokus objekta in za njim primerno zamegli fotografijo. Vašega mačka tako ne bo več treba prositi, naj bo pri miru, medtem ko vi iščete pravo razdaljo za uspešno izveden portret: preprosto ga fotografirajte, od koderkoli hočete, pa naj se potem umetni algoritmi ukvarjajo z raznimi učinki.

Namesto Stikala Zdaj Gumb

iPhone 15 Pro Max prinaša še dve bistveni spremembi v primerjavi s prejšnjimi generacijami mobitelov. Najprej je tu tako imenovani gumb »Action«, ki ga najdemo na zgornji levi strani mobitela in ki je zdaj namesto tistega fizičnega stikala, ki smo ga uporabljali za instantno utišanje vseh funkcij mobitela. Zdaj imamo namesto stikala tule majhen gumb, ki pa mu lahko prilagajamo funkcionalnost prek priročnega menija. Gumb Action zdaj lahko hitro sproži kamero, hudo priročen pa je tudi instantni vklop svetilke. Tipko še vedno lahko uporabljamo za utišanje mobitela, lahko pa si nastavimo povsem svojo bližnjico. Ko enkrat z gumbom sprožimo novo funkcijo, ga lahko še naprej uporabljamo za upravljanje sprožene aplikacije: če z njim denimo sprožimo kamero, bomo s ponovnim klikom sprožili zajem fotografije.

Gumb Action je hudo priročen in sam sem ga uporabljal za svetilko, pa tudi za kamero in z njim lahko dejansko prihraniš čas, saj ti ni treba tapkati po zaslonu. Je pa Pro Max 15 tako obilen, da ga boste samo z eno roko malce težje dosegli, zato se sprašujem, ali ne bi bila morda njegova postavitev smiselna na kakšnem drugem mestu.

Druga novost je sam priklop, saj je EU letos udaril po mizi in Apple prisilil, da so z veliko nerganja vendarle opustili svoj lastni priključek Lightning in preklopili na standardni USB-C. To je dobra novica za vse tiste, ki imate pri sebi doma že kup naprav, ki jih polnite prek tega vhoda, in tako vam ob kakšnem preveč zagnanem fotografiranju piknika ne bo več treba prositi prijatelje, ali morda kje v predalu skrivajo Applov polnilec. Kakšnega filozofiranja na tem področju ni treba delati: mobitel preprosto priključimo na USB-C in drug konec prek izhoda USB-A priklopimo na prost vhod računalnika ali namenskega polnilca – priporočljiv je tisti, ki ponuja polnjenje z 20 W, a ob mobitelu boste dobili zgolj kabel.

Kot rečeno, iPhone 15 Pro Max zlahka opravi z vsemi vsakdanjimi opravili, zaradi svoje velikosti pa je celo priporočljiv za gledanje filmov in celo igranje iger. Novi čip A17 Pro je omogočal brezskrbno poganjanje naslovov tipa Call of Duty Mobile in Genshin Impact in to brez kakršnekoli sledi o zatikanju. Vse to je sicer veljalo tudi za prejšnje generacije dražjih različic iPhonov, a zdaj je naprednost teh čipov prišla celo do te stopnje, da je Apple na zadnji konferenci napovedal predelavi iger Resident Evil Village in Resident Evil 4 – in to ne v neki poceni različici, kjer bi morali gledati slabšo grafiko – čip A17 Pro je tako napreden, da podpira celo napredno osvetljevanje 'ray tracing'. Občutek imam, da bosta ti igri sprožili novo dobo igričarske zabave na mobitelih in končno bomo vse te silne 'mišice' novejših mobilnikov uporabili še za kaj več kot pa za milisekundno hitrejše poganjanje aplikacij.

Za konec moram pohvaliti še baterijo, ki je izjemno vzdržljiva. Eno polnjenje zadostuje za dva dni intenzivne uporabe, kar je glede na velikost in frekvenco osveževanja zaslona vsekakor hvalevreden dosežek inženirjev.

Zaključek tega opisa je torej logičen: iPhone Pro Max 15 dostavi odlično izkušnjo v vseh pogojih in je trenutno eden najboljših mobitelov, ki jih najdemo na trgu. Dobro, raznovrstnost barv bi bila lahko malce večja, saj je Apple letos stavil na nekam dolgočasne in monotone barve, kot so srebrna, črna, bela in modra. Tudi cena seveda ni nizka, saj boste zanj pri Telekomu Slovenije brez vezave odšteli 1.689 €, to pa vam bo prineslo različico mobitela z 256 GB prostora, na voljo pa sta tudi različici s 512 GB za 1.949 €, na samem vrhu pa stoji različica s kar 1 TB prostora, ta pa zahteva 2.229 €.

To niso majhne številke, vendar pa je po drugi strani ta mobitel namenjen tistim, ki si želijo trenutno najbolj zmogljiv mobilnik, ki jim bo na račun naprednega čipa služil še daleč v prihodnosti, ob tem pa bo zmožen poganjati tudi grafično resnično impresivne igre. Splošno gledano je to nova stopnička v evoluciji iPhonov, ki me sicer tokrat še ni prepričala v nadgradnjo, a če bo Apple še naprej tako vlagal v izboljševanje karakteristik mobitela in se bodo morda dobro odrezale prej omenjene predelave iger Resident Evil, potem sem skoraj prepričan, da bom že z izidom mobitela iPhone 16 stal v digitalni vrsti novih kupcev, ki si bodo želeli privoščiti svojo kopijo mobitela, preden ta spet ne bo izginil iz zalog.