Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Huawei P30

Marjan Kodelja
Marjan Kodelja
Pred 197 dnevi
·
Čas branja: 5
·
Poslušaj vsebino

Kamera je bilo vedno v središču družine pametnih mobitelov serije P in tako je tudi letos. P30 Pro ima za razred ali dva boljše karakteristike, toda mnoge bistvene fotografske lastnosti si mobitela delita.

Deluje v omrežjih
2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
Procesor
8-jedrni Kirin 980 (2 × Cortex-A76 Based 2.6GHz+ 2 x Cortex-A76 Based 1.92GHz + 4 x Cortex-A55 1.8GHz), zasnovan na 7-nanometrski tehnologiji
Grafični procesor
Mali-G76 MP10
Delovni pomnilnik
6 GB
Notranji pomnilnik
128 GB
Razširitev pomnilnika
spominska kartica do 256 GB
Zaslon
OLED, diagonala 15,5cm (6,1 palca), 2340 x 1080 slikovnih pik, 422 ppi, 16 milijonov barv, 85,8 % površine prednje ploskve, razmerje stranic 19,5 proti 9
Glavna (zadnja) kamera
trojna; glavna 40 MP (zaslonka f/1.8, 27 mm, velikost tipala 1/1.7 palca, PDAF in lasersko samodejno ostrenje); širokokotna 16 MP (zaslonka f/2.2, 17 mm, PDAF in lasersko samodejno ostrenje), telekamera 8MP (zaslonka f/2,4, 80 mm, velikost tipala 1/4 palca, PDAF in lasersko samodejno ostrenje, optična stabilizacija, 3-kratna optična povečava)
Sprednja kamera
32 MP (zaslonka f/2.0)
Video zadaj
2160p@30fps, 1080p@60fps, 1080p@30fps (gyro-EIS), 720p@960fps
Povezljivost
WiFi, WiFi direct, bluetooth 5.0, GPS (A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO), NFC, USB-C, 3,5 mm priključek za slušalke
Senzorji
optični čitalnik prstnih odtisov pod zaslonom, merilnik pospeška, žiroskop, senzor bližine, kompas, tipalo svetlobe, tipalo barvne temperature
Baterija
Li-Po 3650 mAh, hitro polnjenje (22,5 W)
Operacijski sistem
EMUI 9.1, ki temelji na Androidu 9
Dimenzije
149,1 mm (v) × 71,36 mm (š) × 7,57 mm (d)
Teža
165 g
SIM-kartica
nano SIM (podpora dvema karticama SIM)
Tehnični podatki
Tehnični podatki

P30 nima kamere s periskopskim teleobjektivom, pa tudi ne tipala za zaznavo globine TOF kot P30 Pro. Oboje smo sicer spoznali že pri mobitelih drugih izdelovalcev, si pa z njim deli tipalo glavne kamere, ki je unikum v svetovnem merilu. Sonyjev izdelek ločljivosti 40 milijonov slikovnih pik ima namreč neobičajen barvni filter, zaradi katerega po prepričanju Huaweija zabeleži do 40 odstotkov več informacij. Če se lahko tako izrazim, je pika na fotografskem tipalu namreč barvno “slepa”, saj zazna le “količino” svetlobe, ki pade nanjo. Nad njo je plast, ki prepušča svetlobne valove ene od treh osnovnih barv, odvisno od “barve” svetlobe, ki naj jo pika zazna. Blokirane so valovne dolžine drugih dveh osnovnih barv, kar praktično pomeni, da pika izmeri le približno tretjino svetlobo, ki pade nanjo. Dve tretjini pa gresta v “maloro”. Večina tipal, pa naj bodo v pametnih mobitelih, kamerah ali fotoaparatih, ima Bayerjev filter, ki ga je pred 43 leti iznašel Bryce Bayer iz podjetja Eastman Kodak. Sestavljen je iz rdečih, zelenih in modrih pik in ker je zelenih toliko kot drugih dveh skupaj, se zanj uporablja tudi izraz filter RGGB. Tipalo v telefonu P30, posledično pa tudi v P30 Pro, pa ima filter RYYB. Zelene pike na filtru so zamenjale rumene (Y). Kdor se je kdaj igral z mešanjem barv, ve, da rumeno dobiš, če zmešaš zeleno in rdečo, v zasnovi fotografskega tipala pa, da “izmeri” več podatkov o rdeči svetlobi. Ker pa rumena pika meri obe barvi hkrati, nimamo podatkov za zeleno in če ne bi obstajala rešitev tudi za to težavo, barve ne bi bile v redu. Koliko zelene je v skupni meritvi rumene pike, namreč lahko dokaj natančno izračunamo na podlagi meritev rdečih pik v soseščini rumene. Barve so zato pravilne, tipalo pa izmeri več svetlobe, kar se najbolj pozna pri fotografijah v slabih svetlobnih razmerah.

Zaradi oblike in velikosti lepo sede v roko

P30 za današnje razmere ni prevelik, ker pa robov okoli zaslona skoraj ni, s 15,5 centimetri nudi dovolj veliko zaslonsko površino, zaradi modernega razmerja pa ga je mogoče tudi preprosto uporabljati z le eno roko. Hrbtišče je stekleno, pri nas pa bo P30 na voljo v klasično črni barvi in prelivajoči se barvi “dihajočega” kristala (tak je bil primerek na našem testu) ter severnega sija. Čeprav je mobitel skoraj v celoti iz stekla, kovinski je le okvir, ne drsi iz rok, je pa kajpada velik magnet za prstne odtise. Drugače pa je, če ga odložite na površino pod rahlim naklonom. Zaradi izstopajočih objektivov treh kamer se mobitel ne dotika površine s celotnim hrbtiščem, zato se lahko zgodi, da zdrsne in pade na tla. Se pa s podobno težavo soočajo skoraj vsi moderni mobiteli višjega razreda, če jih nimamo varno shranjenih v ovitkih. Drugega kot kamer pa na hrbtišču ni, kajti tipalo prstnega odtisa je tudi pri tem mobitelu pod zaslonom. Čeprav je P30 relativno tanek mobitel, nudi v roki dober občutek, ker sta obe daljši stranici kovinskega okvirja nežno zaobljeni. Zaradi tega ga je tudi preprosto prijeti, če je kje odložen. Krajši zgornja in spodnja stranica pa sta ravni, kot bi ju pobrusili, kar mobitelu daje zanimiv oziroma edinstven videz. P30 ima le dve tipki, na levem robu sta tipka za vklop in dvonamenska tipka za prilagajanje jakosti zvoka. Kombinirana reža za dve kartici SIM ali kartico SIM in pomnilniško kartico je na zgornjem delu levega roba, na spodnjem pa sta priključka za slušalke in USB tipa C.

Lanska modela družine P20 sta bila mnogo bolj različna kot letošnja, še vedno pa so med njima razlike. Toda ne v kakovosti izdelave, če spregledam nižjo raven odpornosti na vplive okolice (IP53). Ta je na visoki ravni ali, če posplošim, ohišje se ne zvija in čeprav na prvi vtis daje občutek, da je mobitel težji, kot pokaže tehtnica, to le kaže, da je dobro in kompaktno sestavljen.

oblika in velikost

Moči zlepa ne bo zmanjkalo

Sistem na čipu Kirin 980 SoC (kar dostikrat posplošimo kar v procesor) je tudi motor, ki poganja P30. Izkazal se je že lani v družini Mate 20 in vsaj do jeseni ostaja najboljši čip Huaweija. Čeprav je pri družini P (skoraj) vse podrejeno fotografiji, pa to ne pomeni, da je drugo zanemarjeno. Pri nas je na voljo različica P30 s 6 GB delovnega in 128 GB notranjega pomnilnika. Oboje bo večini več kot zadoščalo, če pa ne, ima mobitel še režo za pomnilniške kartice. Lastnosti, ki skupaj zagotavljajo, da P30, vsaj kar se tiče teh zmogljivosti, nikakor ni podhranjen in bo sposoben gladko poganjati aplikacije, tudi najboljše in hkrati najzahtevnejše mobilne igre.

Letos ima tudi cenejši P30 zaslon OLED, kar se seveda pozna pri živahnosti barv in visokem kontrastu. Je pa tudi dovolj svetel in dokaj dobro viden tudi pod neposredno sončno svetlobo. Zaseda skoraj celo sprednjo površino, na vrhu se vanj “zajeda” zareza v obliki vodne kapljice, v kateri je sprednja kamera. Zaslon je polne razločljivosti HD+ (2340 x 1080 pik), kar je morda manj od nekaterih tekmecev na trgu, a še vedno sprejemljivo glede na velikost zaslona in pričakovanja večine uporabnikov.

Strojne zmogljivosti nadgradi sistem EMUI 9.1, ki temelji na Androidu 9. Še vedno je opaziti željo “hočem biti čim bolj podoben Applu”. Predal za aplikacije ni prednastavljen, možnost je treba poiskati in aktivirati v nastavitvah, prav tako pa so podvojene nekatere aplikacije. Poleg Googlovih še s Huaweijevimi. Nekaterim je všeč agresivno opozarjanje sistema, da je bila odkrita odprta aplikacija, ki v ozadju kuri veliko energije, spet drugim gre to pošteno na živce. Je pa ravno oblikovanje tudi funkcionalnost “softverskega” dela naprave področje, pri katerem Huawei še veliko možnosti za izboljšave, po drugi strani pa je tudi res, da pozabiš na slabe plati vmesnika, ko se enkrat nanj navadiš in ga, kolikor je le mogoče, prilagodiš svojim potrebam. Tudi, da je videz uporabniškega vmesnika v primerjavi z videzi sistemov tekmecev videti nesodoben. Je pa sistem zagotovo korak naprej v hitrosti izvajanja aplikacij, porabi energije in videzu v primerjavi z lansko različico EMUI 8.

Uporabniški vmesnik

Vse bolj se zavedam, da je vse drugo brezpredmetno, če pod “pokrovom” ni dobre baterije. Kljub relativni majhnosti mobitela ima baterija za odtenek večjo kapaciteto od lanskega P20, pa že ta ni bila ravno “slaba”. 3650 mAh zlahka omogoči celodnevno delovanje pri srednje zahtevnem vzorcu uporabe, ker pa je baterija manjša kot pri P30 Pro, vgrajeni “porabniki” pa so podobni, pomeni, da bo ta zdržal še dlje. Dvodnevno resno uporabo pa bo dosegla le stežka. P30 nima možnosti brezžičnega polnjenja, kar pa Huaweiu celo malo zamerim. Dodati tuljavo pod hrbtišče ni ravno velik strošek, pa tudi konstrukcijska težava ne, zato te funkcije po mojem namenoma ni. Ima jo namreč P30 Pro! Ima pa P30 vsaj možnost hitrega polnjenja.

“P” kot fotografija

Ne bom sem dosti zmotil, če trdim, da je v fotografski zmogljivosti P30 vsaj nekje tam, kjer je lanski P20 Pro, morda pa je zaradi tipala glavne kamere z novim filtrom celo za odtenek boljši. Kar se še najbolj pozna v kakovosti nočnih fotografij. Glavni kameri delata družbo širokokotna s tipalom ločljivosti 16 milijonov svetlobnih pik in 8 milijonska kamera s trikratno optično povečavo. Zakoni fizike otežujejo vgradnjo teleobjektivov v pametne mobitele, saj je debelina odvisna od želene povečave, pa tudi fizične velikosti tipala. Trikratna optična povečava je verjetno največ, kar je mogoče dobiti pri klasični postavitvi objektiva nad tipalom. P30 pa se za doseganje povečav ne zanaša le na optiko. Dobršen del primaknejo tudi programski algoritmi. Dokler uporabnik ne gre prek trikratne povečave, kamere s teleobjektivom sploh ne uporablja. Uporabi namreč visoko ločljivost tipala glavne kamere in sposobnost sestavljanja več sočasno posnetih fotografij v eno, nato pa iz nje »izreže« želen pogled. Od tu naprej mobitel sočasno uporablja obe kameri. S kombinacijo posnetkov obeh in sposobnostjo obdelave fotografij visoke ločljivosti glavne kamere v realnem času je P30 sposoben doseči petkratno hibridno povečavo skoraj brez izgube kakovosti fotografije.

Širokokotna fotografija

širokokotna fotografija

Normalna fotografija brez povečave

normalna fotografija

3-kratna povečava

3 kratna povečava

5-kratna povečava

5 kratna povečava

Maksimalna povečava (30-kratna)

max povečava (30 krat)

Od zgoraj navzdol prizor, posnet s širokokotno kamero, glavno kamero brez povečave, s trikratno, petkratno in na koncu še največjo, 30-kratno povečavo, pri kateri pa je izguba kakovosti fotografije opazna, podrobnosti pa še vedno opazne. Širokokotna kamera ni novost, prvi Huawei z njo je bil Mate 20 Pro, in je dobrodošla osvežitev fotografskih možnosti. So primeri, ko se ne moremo niti za ped oddaljiti od prizora in bomo še kako veseli te možnosti, ki bo omogočila, da bo na fotografiji prav vse, kar želimo. Zaradi tega pa ni več monokromatskega tipala, saj je njegovo funkcijo zajema več svetlobnih informacij prevzelo glavno tipalo z novim filtrom. A zaradi tega črno-bele fotografije niso nič slabše.

Ker tipalo glavne kamere zajame več podatkov svetlobe, ki pade nanj, so kajpada lepše fotografije posnete v slabših svetlobnih razmerah in ponoči. Sicer so v tem blesteli že lanski Huaweijevi premijski pametni mobiteli, vendar se mi zdi, da sta novinca meje tovrstne fotografije premaknila še malo bolj naprej. Dobrodošla možnost je, da je fotografsko umetno inteligenco mogoče izključiti na osnovnem zaslonu fotografske aplikacije, če nam njeni posegi v fotografijo niso po godu, kajti prej smo morali v nastavitve in jo izključiti tam. Kakovost fotografij, pa tudi videa, da ne bo pomote, pa je v dobršni meri še vedno odvisna od ustvarjalnosti fotografa, ki mu lahko umetna inteligenca pomaga, da so barve živahne in je na fotografijah polno podrobnosti.

Sklepna beseda

Huawei P30 je zanimiv mobitel in neupravičeno v senci svojega »močnejšega« brata. Kajpada ne nudi vsega, kar nudi slednji, a je cenejši in večini uporabnikov bodo njegove fotografske sposobnosti več kot zadoščale. Naj dodam še, da je mobitel dovršeno dodelan in da mu pravzaprav v resnici kaj dosti ne manjka.

Vprašanja in odgovori

Prstni odtis ali prepoznava obraza? Družina pametnih mobitelov P30 nima sistema prepoznave obraza, kot ga ima Mate 20 Pro. Zaradi tega tudi zareza nad zaslonom ni velika, saj je v njej le sprednja kamera s tipalom ločljivosti 32 milijonov svetlobnih pik. Kljub temu da je kamera zmogljiva in poleg snemanja kakovostnih selfijev omogoča tudi prepoznavo obrazov, ta sistem ni popolnoma brez napak. Ima pa P30 pod zaslonom optično tipalo prstnega odtisa, ki je po mojih izkušnjah zanesljivo, pa tudi dovolj hitro.

Kako odporen je Huawei P30? Nekaj pa mora ostati tudi za model P30 Pro, bi lahko dejali. Zaščita po standardu IP53 mu sicer daje odpornost proti prahu, proti vodi pa le, če se mobitel le nežno poškropi. Morda je tako tudi zato, ker ima P30 3,5-milimetrski priključek za slušalke.

Kaj pa video? Sposobnost, da tipalo glavne kamere zajame več svetlobnih informacij, se pozna tudi pri kakovosti videoposnetkov, predvsem če jih snemamo v slabših svetlobnih razmerah. Tako kot fotografije so tudi videoposnetki mobitela P30 v vrhu tistega, česar so ta hip sposobni najboljši pametni mobiteli. Bi pa lahko video ločljivosti 4K imel več kot le 30 sličic na sekundo.