Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

CrossCall Core-T4

Marjan Kodelja
Marjan Kodelja
Pred 185 dnevi
·
Čas branja: 7
·
Poslušaj vsebino

Kot prenosniki v vojaško zaščitenih ohišjih so tudi takšne tablice primerne za uporabo v manj varnih okoljih, kjer so bližnja srečanja s tlemi prej pravilo kot izjema.

Barva225 mm (v) x 135 mm (š) x 14 mm (d)
Dimenzije225 mm (v) x 135 mm (š) x 14 mm (d)
Teža610 gramov
Povečana odpornostIP68, MIL-STD 810G, temperaturno območje med –25 in 50 stopinjami Celzija
Deluje v omrežjih2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
SIM-karticanano SIM (ležišči za dve kartici SIM)
PovezljivostWiFi 5, Bluetooth 4.2, NFC, GPS (A-GPS, Glonass, Baidou), USB-C 2.0 in X-LINK
Procesor8-jedrni Qualcomm Snapdragon 450 (takt 1,8 GHz), proizveden na 14-nanometrski arhitekturi
Grafični procesorAdreno 506
Delovni pomnilnik3 GB
Notranji pomnilnik32 GB
Razširitev pomnilnikamikro SD do 512 GB
ZaslonIPS LCD, diagonala 20,32 cm (8 palcev), ločljivost 1280 x 800 slikovnih pik, razmerje stranic 18 : 10, svetilnost 450 cd/m²
Zadnja kamera13 MP s samodejnim ostrenjem in bliskavico
Sprednja kamera5 MP
Video zadnje kamere1080p@30 fsp
BaterijaLi-Ion, 7000 mAh
Tipalatipalo pospeška, žiroskop, e-kompas, tipalo osvetlitve, tipalo bližine
V kompletupodatkovni kabel, električni napajalnik, slušalke, plastični adapter za pritrditev dodatkov in kratek priročnik z navodili za uporabo

Za vzdržljive pametne mobitele vedno rečem, da so kot naročeni za obrtnike, ki jim je bolj kot zmogljivost in lepota pomembna skorajšnja neuničljivost. S podobnimi tabličnimi računalniki pa imam še vedno nekaj težav zaradi razumevanja njihove uporabnosti. Sodijo namreč ravno med mobitele in prenosne računalnike, vendar ne nudijo prednosti enih in drugih. So samosvoje naprave, zato je samosvoja tudi njihova raba. Naj kar takoj povem. Tablice Core-T4 nima smisla kupovati za domačo uporabo, saj je poudarek na njeni zaščiti, ne na zmogljivostih, ki jih cenimo domači uporabniki. Nekaj drugega pa so mobilni poslovni uporabniki, predvsem tisti del njih, ki ceni manjše mere in težo v primerjavi s prenosnim računalnikom. Če so jim na voljo tudi vse potrebne poslovne aplikacije za sistem Android, potem jim bo tablica zadoščala, hkrati pa je tudi dovolj vzdržljiva, da se bo dobro obnesla v vseh pogojih uporabe. Še posebej pa v gradbeništvu, gospodinjstvu oziroma povsod, kjer je možno, da naprava med uporabo pade na tla ali v vodo.

1Coret4 Kodelja Avg20 Clanek

Estetika in teža vzdržljivih mobitelov

Za tablico z dobrih 20-centimetrskim (8-palčnim) zaslonom je relativno težka in velika. Veliko gre na račun vzdržljivega plastičnega ohišja in notranjih ojačitev, ki preprečujejo, da bi se razbila ob padcu na tla z višine poldrugega metra. Enoročna uporaba ni najboljša tudi zaradi relativne debeline ohišja, verjetno pa ni mišljeno, da bi jo uporabljali na takšen način. Oblikovno pa ni mogoče spregledati smernic, ki jih je CrossCall uvedel za svojo družino vzdržljivih pametnih mobitelov. Obline pri njem niso priljubljene, raje ima ostrejše geometrijske vzorce in podrobnosti, ki že na prvi pogled dajejo občutek robustnosti in kakovostne izdelave. Da pa tablica ne bi drsela iz roka, še posebej, če jo prijemate s potnimi ali mokrimi rokami, imata robni površini hrbtišča grob površinski vzorec. Imata ga tudi mobitela Core-M4 in Trekker-X4, le da je pri zadnjem manj izrazit.

Posledica debeline tablice so debele in velike tipke, vendar zaradi razgibanega roba občutek pritiska ni najboljši. Še dobro, da uspešen pritisk pospremi dovolj glasen zvok (»klik«). Poleg običajnih tipk za vklop in jakost zvoka sta na voljo še dve, ki jima je mogoče v nastavitvah tako kot pri mobitelu Core-M4 spreminjati namembnost. Pod plastičnima pokrovoma, ki preprečujeta dostop vodi, se zgoraj skriva priključek za slušalke, spodaj pa USB tipa C, medtem ko je na levem robu še predal za kartice. Omenim lahko še za zaščito pomembno posebnost: zaslon je poglobljen v ohišje, tako da so okoli debeli izstopajoči robovi, ki ga ščitijo, če tablica pristane na tleh z »obrazom« navzdol.

2Coret4 Kodelja Avg20 Clanek

Spodobne zmogljivosti za poslovno rabo

Tablični računalnik Core-T4 je tudi videti kot povečani mobitel Core-M4, kar ni presenečenje, saj oba sodita v isto družino vzdržljivih naprav. So pa tudi razlike, o čemer ni nobenega dvoma. Sistem na čipu (procesor) je sicer še vedno nižjega razreda, vseeno pa njegovih osem jeder in solidna grafična enota brez večjih težav poganjajo tudi zahtevnejše mobilne igre, kot je na primer Asphalt 9. Kljub ne pretirano visokemu številu sličic na sekundo in pri upoštevanju omejitve v ločljivosti zaslona je igralna izkušnja presenetljivo gladka. Nekaj zaslug za to ima tudi 3 GB delovnega pomnilnika. Malo pa vseeno moti, da zagon in pogosti postopek nalaganja med stopnjami igre trajata frustrirajoče dolgo.

Zaslonska ločljivost WXGA je primerljiva z razločljivostjo HD, le da je razmerje 16 : 9, sicer pa je s 450 niti zaslon malce svetlejši od tistega pri mobitelu Core-M4. Še vedno premalo za odlično uporabo na prostem, vendar je zaslon vsaj približno čitljiv tudi pod neposredno sončno svetlobo. Kar glede na namembnost tablice ni nepomembno. Najmanj solidni so vidni koti, šele pri zelo ostrem pogledu s strani začneta motiti odsev in zmanjšanje svetilnosti, barve pa so lepe in blizu pravim. Sicer pa prikaza barv v nastavitvah ni mogoče prilagajati in se boste morali sprijazniti s ponujenimi.

3Coret4 Kodelja Avg20 Clanek

Morda celo bolj kot pri uporabi doma je pri uporabi v poslovne mobilne namene pomembna baterija. S kapaciteto 7000 mAh in siceršnjo manj energijsko potratno elektroniko, predvsem zaslonom in procesorjem, obeta dolgo življenjsko dobo. Videl sem tudi že tablice z večjimi baterijami in daljšimi avtonomijami, vendar nobena od teh ni bila iz kategorije vzdržljivih naprav.

Solidnost zaslona, procesorja in baterije pa vsaj malo »očrnita« zvočnik in shramba. Čeprav glede namembnosti kakovost zvoka ni pretirano pomembna, pa bi vseeno pričakoval, da bi siceršnji solidni zvočnik imel dvojčka na drugi strani zaslona. Dva zvočnika v sodobnem tabličnem računalniku sta skoraj nujnost. Druga kritika pa leti na 32 GB vgrajenega pomnilnika, kar bi bilo absolutno premalo, če ne bi bilo reže za pomnilniške kartice do velikosti 512 GB. Potrebna bo v ležišču, da bo Core-T4 vsaj približno uporaben. Žal tudi ni tipala prstnega odtisa, kar zna biti v primeru mobilne poslovne uporabe še največja težava tega tabličnega računalnika.

Večini poslovnih uporabnikov znano okolje

Lepo bi bilo, če bi bil operacijski sistem Android 10, vendar tudi 9-tka kar dobro služi. Lepo je videti, da razen Googlovih ni veliko drugih že naloženih aplikacij, ki jih večinoma nikdar ne potrebuje. Če pa že, potem jih najdete v tržnici Play. Od tistih, ki pa so in so manj znane, pa velja omeniti dve. Ena je X-Safe. Vpišete sporočilo in telefonsko številko in ko sprožite alarm, mobitel začne predvajati glasen zvok, aplikacija sproži klic in pošlje sporočilo. Uporabna storitev predvsem v primeru delovne nesreče. Druga aplikacija pa je prav tako od podjetja CrossCall, in sicer X4-Sensors, ki prikaže delovanje tipal naprave.

5Coret4 Kodelja Avg20 Clanek

Sistem Android je oblečen v preprost in izčiščen uporabniški vmesnik brez nepotrebnih dodatkov, ki velikokrat motijo v vmesnikih nekaterih pametnih mobitelov. Rezultat pa je pregleden vmesnik, preprost za uporabo, ki pa kljub temu zagotavlja čisto vse, kar od njega običajno pričakujete.

Pri kameri pričakovane zmogljivosti

Tablični računalnik Core-T4 je opremljen s 5-milijonsko sprednjo kamero, uporabno za videoklepete in skupinsko delo na daljavo, ter 13-milijonsko zadnjo, sposobno narediti dokaj kakovostne fotografije. Tu lahko vidite, kaj pomeni procesor, saj pametni mobitel Core-M4 s podobnim tipalom dela slabše fotografije.

4Coret4 Kodelja Avg20 Clanek

Fotografije zadnje kamere so v dobrih svetlobnih razmerah spodobne, z lepimi barvami, dovolj podrobnostmi in dobro dinamiko, čeprav je opazna izguba ostrine proti robovom. S tabličnim računalnikom verjetno ne boste snemali lepih trenutkov v življenju, prej jo boste uporabljali za pomembne stvari v poslu. Zato je na fotografiji okolice pomembno, da so podrobnosti hkrati vidne v svetlih in temnih predelih. Bližinska fotografija pa kaže sposobnosti fotografiranja od blizu, morda dokumentov, načrtov ali preprosto nečesa, kar morate urediti.

Slabše pa se kamera obnese v slabih svetlobnih razmerah – med fotografiranjem v takšnih boste morali uporabljati bliskavico, v temi pa tipalo ne vidi pravzaprav ničesar. Podobno pa velja tudi za sprednjo kamero, ki je verjetno ne boste uporabljali za selfi fotografije, zato ne moti, da nima lepotnih učinkov in da se slabo obnese v slabih svetlobnih razmerah. Tega pa od tabličnega računalnika tudi ne gre pričakovati, saj ni pametni mobitel, še manj pa namenska naprava za fotografiranje.

Sklepna beseda

Tablični računalnik CrossCall Core-T4 je zaradi vzdržljivega ohišja, odpornega proti prahu, vodi in padcem, primerna naprava za poslovno mobilno uporabo, a zaradi velikosti in teže neprimeren za uporabo doma. V zmogljivosti sicer 8-jedrni procesor sodi na začelje, a je dokaj nov, narejen v 14-nanometrski tehnologiji, zato je sposoben izvesti večino opravil, ki mu jih boste zastavili. Zaslon je povprečen, kameri pa delata solidne fotografije v dobri svetlobi. Škoda pa, da ni opremljen s tipalom prstnega odtisa in da je pomnilnika le 32 GB.