Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Cena

Asus Zenfone 9: kompakten Android z zmogljivimi kamerami

Matej Ribič
Matej Ribič
Pred 344 dnevi
·
Čas branja: 3 minute
·
Poslušaj vsebino

Čeprav je danes na trgu ogromno mobitelov, so ti v večini primerov vse prej kot kompaktni.

Apple nam sicer ponuja iPhone Mini in SE, ki sta žepom prijazna, je pa izbira precej bolj omejena, če želimo mobitel z operacijskim sistemom Android. Trenutno je bila naša najboljša izbira Samsung Galaxy S22, bo pa ta v septembru dobil novega tekmeca, Asus Zenfone 9.

Kompakten Android Asus Zenfone 9

Asus, ki je pri nas bolj poznan kot proizvajalec računalniške opreme, v široki ponudbi ponuja tudi mobilne telefone. Te deli na dve seriji, in sicer ROG (Republic of Gamers), kjer ponujajo mobitele, ki so močno osredotočeni na igranje iger, in Zenfone, kjer najdemo običajne oziroma občasno tudi kakšne posebne mobitele. Zadnji tak je bil ravno Zenfone 8 Flip, ki je kamere na hrbtni strani zasukal na sprednjo stran, žal pa je bil ta mobitel precej manj uspešen od preprostejšega modela Zenfone 8, ki je na trgu s svojo velikostjo ponujal to, kar ostali niso. Asus se je letos odločil nadaljevati samo z enim mobitelom, ki se prav tako pohvali s kompaktnimi dimenzijami, prinaša pa tudi nekaj izboljšav. Asus Zenfone 9 ima identičen zaslon kot njegov predhodnik. Gre za 5,9-palčni zaslon Super AMOLED z ločljivostjo 2400 x 1080 slikovnih pik in hitrostjo osveževanja vse do 120 Hz, pohvali pa se lahko tudi z visoko svetilnostjo. Tudi same dimenzije naprave so precej podobne, vključno s težo in povečano odpornostjo z oceno IP68. Več razlik je pri materialih, in sicer na hrbtni strani, ki je sedaj narejena iz plastike, medtem ko je bila pri prejšnjem modelu steklena. Rahlo nenavadna odločitev, nam pa Asus obljublja, da je mobitel zato precej bolj oprijemljiv. Spremembe je bil deležen tudi čitalec prstnih odtisov, ki se je izpod zaslona premaknil na desni rob ohišja, v večfunkcijski gumb.

Zmogljiv Asus Zenfone 9

Kar zadeva zmogljivost, je Snapdragon 888 v Zenfonu 8 nadomestil najnovejši in trenutno tudi najzmogljivejši Snapdragon 8+ Gen 1. Zmogljivosti tako ne bo treba žrtvovati za kompaktnejše dimenzije. Mobitel je na voljo z 8 GB delovnega polnilnika v kombinaciji s 128 GB ali 256 GB notranjega polnilnika, ponujajo pa tudi različico s 16 GB delovnega in 256 GB notranjega pomnilnika. Še največ novosti prinaša primarna kamera z ločljivostjo 50 MP, ki se pohvali s 6-osnim hibridnim kardanskim stabilizatorjem, kar popolnoma izniči potrebo po kakršnihkoli zunanjih stojalih. Tovrstne kamere sicer niso nič novega, saj jih že leta uporabljajo mobiteli znamke Vivo, je pa prvič, da je tak sistem v primarni, in ne v ultra široki kameri. Posledično lahko pričakujemo odlično stabilizacijo tako pri fotografiranju kot tudi pri zajemu videa, vse do ločljivosti 8K pri primarni kameri. Poleg te je tu še ultra široka kamera z ločljivostjo 12 MP in 113-stopinjskim vidnim kotom ter podporo za makrofotografijo. Sprednja kamera, ki se nahaja v majhnem izrezu v levem zgornjem kotu, ponuja ločljivost 12 MP in video vse do 4K. Asus Zenfone 9 navdušuje tudi z zvokom, saj je kljub prostorskim omejitvam našel prostor tako za dvojna zvočnika kot tudi za 3,5-milimetrski priključek za žične slušalke, kar je danes že prava redkost. Moje navdušenje se nadaljuje tudi pri bateriji, ki je v letošnjem modelu nadgrajena s 4000 mAh na 4300 mAh, kar je vsekakor impresivno, glede na to da so fizične dimenzije naprave skoraj identične. Mobitel podpira tudi hitro žično polnjenje (30 W), medtem ko brezžično polnjenje žal ni podprto.

Primarna kamera z ločljivostjo 50 MP

Zenfone 9 poganja tudi najnovejši Android različice 12 z uporabniškim vmesnikom ZenUI. Asus nam obljublja dve leti podpore, kar je precej manj kot recimo Samsung s štirimi ali pa Apple s petimi leti. Na koncu se dotaknimo še cene, ki je precej konkurenčna. Za različico z 8 GB delovnega in 128 GB notranjega pomnilnika bomo v Evropi odšteli 799 EUR, na voljo pa bo v modri, rdeči, beli in črni barvi.

Vir: Asus.com