Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Test na dlani: Apple Watch serije 6 in SE

Marjan Kodelja
Marjan Kodelja
Pred 347 dnevi
·
Čas branja: 7 minut
·
Poslušaj vsebino

Slovenci imamo lep pregovor: 'kuj železo, dokler je vroče', ki se ga vse pogosteje držijo tehnološki velikani. Potem ko je, kot smo ugotovili pri Tehniku, Apple s pametnim mobitelom iPhone SE zadel žebljico na glavico, zdaj nekaj podobnega poskuša še s pametno uro Watch SE.

Procesor
2-jedrni Apple S6
Grafični procesor
PowerVR
Notranji pomnilnik
32 GB
Razširitev pomnilnika
/
Zaslon
Retina LTPO OLED, 368 x 448 pik, safirno steklo, svetilnost 1.000 nit
Kamera
/
Povezljivost
WiFi, bluetooth 5.0, satelitska navigacija, NFC
Senzorji
merilnik pospeška, žiroskop, barometer, merilnik srčnega utripa, merilnik ravni kisika (SpO2), kompas
Baterija
Li-Ion 303,8 mAh
Operacijski sistem
WatchOS 7
Dimenzije
44 mm (v) × 38 mm (š) × 10,4 mm (d)
Teža
47,1 g

Procesor
2-jedrni Apple S5
Grafični procesor
PowerVR
Notranji pomnilnik
32 GB
Razširitev pomnilnika
/
Zaslon
Retina LTPO OLED, 329 x 394 pik, utrjeno steklo, svetilnost 1.000 nit
Kamera
/
Povezljivost
WiFi, bluetooth 5.0, satelitska navigacija, NFC, možnost LTE
Senzorji
merilnik pospeška, žiroskop, barometer, merilnik srčnega utripa, kompas
Baterija
Li-Ion, do 18 ur standardne uporabe
Operacijski sistem
WatchOS 7
Dimenzije
40 mm (v) × 34 mm (š) × 10,4 mm (d)
Teža
30,49 g

Applova ponudba pametnih ur je čez noč prešla iz preproste v presenetljivo zapleteno. Medtem ko ste včasih lahko izbirali med novim in leto starejšim modelom po nižji ceni, zdaj izbirate med tremi modeli po različnih cenah in z različnimi zmogljivostmi: vstopnim (poceni) modelom Watch 3 z že kar dolgo brado, srednjim Watch SE z zanimivo mešanico starega in novega ter kronskim draguljem, pametno uro Watch 6.

Letošnji novinki sta si na videz tako zelo podobni, da ju je težko ločiti. Vsaj dokler ju ne obrnete in opazite različnih optičnih tipal, kajti Watch 6 ima dodatne sijalke za merjenje ravni kisika v krvi. Watch SE te funkcije nima, kar ni ravno velika pomanjkljivost. Če se ne ukvarjate z vzdržljivostnim tekom na visokih nadmorskih višinah, je zelo verjetno ne boste potrebovali. Obe uri sta na voljo v velikosti 40 ali 44 mm in lahko imata vmesnik za mobilno omrežje. Bistvene oblikovalske razlike se skrivajo v podrobnostih. Model SE je na voljo izključno z ohišjem iz aluminija in ne tudi iz nerjavečega jekla ali titana. Zaščitno steklo je sicer utrjeno, a ni modela s safirnim steklom. Prav tako SE ni na voljo v živahni rdeči ali modri barvi, ki ju Apple rad poudarja v povezavi z letošnjimi glavnimi novostmi. Dražja različica je ohranila tipalo za merjenje elektrokardiograma (EKG), ki na sončni strani Alp ne deluje.

Presenetljivo udobna zadevica

Kdor hoče najboljšo pametno uro, nima druge izbire, kot da se odloči za Applovo. Ne trdim, da druge niso dobre, le da večina ne nudi tako celovite uporabniške izkušnje. Huawei nudi uro z odlično vzdržljivostjo baterije in je kot prvi omogočil nekatere zmogljivosti beleženja. Samsungove prav tako zdržijo dlje in imajo večino funkcionalnosti, ki jih od pametne ure pričakujemo in jih Huaweijevim manjka. Vendar kot celota – skupek programske in strojne opreme v povezavi z ekosistemom aplikacij – Applove nimajo prave konkurence. Vendar nikoli ni vse tako enoznačno in preprosto. Mogoče so predrage. Mogoče ne potrebujete vseh funkcij, ki jih nudijo. Nekaterim se zdijo pomembnejše pametne, drugim športne, tretjim zdravstvene funkcije in veliko vas zgolj zaradi ure ni pripravljenih prenehati uporabljati pametni mobitel s sistemom Android. Zakaj bi? V njegovih nedrjih žal Applove ure ne delujejo. Prav tako niste redki tisti, ki pravokotnih ur ne priznavate za 'legitimne', in še več vas jih ni pripravljenih polniti čisto vsak dan.

Ne sodim med zagovornike okroglih ur, vendar ne morem skrivati navdušenja nad obliko, tankostjo in udobnostjo Applove ure. Njene mere so ravno pravšnje, da je stabilna na zapestju, kar je mimogrede pogoj za natančno merjenje srčnega utripa. Obenem je ravno prav tanka, da z njo nisem zadeval ob vratna krila, kar se mi redno dogaja skoraj z večino drugih. Sodim med nerodne? Ne vem, a s tanjšimi urami se mi to ne dogaja tako pogosto. Oblikovno ura ne skriva sodobnosti – oblikovalskih smernic tradicionalnih urarskih mojstrov pri njej ne boste opazili. A je kljub temu Applu uspelo najti nekakšen samosvoj videz, enako primeren za popoldneve v športni in večere v slovesni opravi.

1Apple Watch6

Kako to, da lahko gre hitro in učinkovito?

Veliko pametnih ur sem preizkusil. Razumem težave razdrobljenosti naprav z operacijskim sistemom Android, a mi vseeno ni jasno, kako to, da izdelovalci ne morejo narediti enake izkušnje uporabe ure ne glede na znamko pametnega mobitela. Dokler sta obe napravi iz istega »hleva«, večinoma težav ni, a se pogosto pojavijo, ko ni tako. Razen tega, da je treba na Applovih napravah prav tako pogosto potrjevati dostop do virov mobitela in se strinjati s pogoji uporabe, ki jih seveda skoraj nihče podrobno ne prebere, drugo pa deluje kot strel iz puške. Seznanjanje obeh naprav ni samo preprosto in razumljivo, hitro je zaključeno. Ko z uro na zapestju odtavate izven dometa povezave bluetooth, se napravi spet hitro povežeta. Kaj pa druge pametne ali športne ure? Kakor katera. A glede na moje izkušnje nobena ne vedno tako učinkovito.

Z novima urama je Apple ponudil še eno zanimivo možno funkcijo, za katero upam, da bo na voljo v našem okolju. Nastavite jo lahko za družinskega člana (family setup). Imeti mora vmesnik za mobilno omrežje, zatem jo seznanite s svojim mobitelom iPhone in predate v uporabo otroku ali starejšemu družinskemu članu. Lahko opravlja klice, pošilja sporočila, a kar je povezana z vašim pametnim mobitelom, veste, kje je, in mu omejujete storitve, ki jih lahko na uri uporablja. Ali jo boste dali otroku in ga nadzirali, je seveda odvisno od tega, koliko mu zaupate. Zanimiva nova možnost, vendar zna biti ceneje, če mu kupite pametni mobitel za stotaka.

2Apple Watch6

Funkcijska nebesa

Novi pametni uri imata enak nabor pametnih in športnih funkcij kot dosedanje, ki delujejo, kot od njih pričakujete. Brez težav in zapletov. Beleženje telesnih znakov in dejavnosti je natančno, uri brez težav prikazujeta sporočila z mobitela in jima je na voljo verjetno najbolj obširen seznam aplikacij. Če želite, lahko namestite Googlove Zemljevide in še nekatere druge znane aplikacije neodvisnih razvijalcev, vendar Apple raje vidi, da uporabljate njegove.

Če je le mogoče, Apple vsako leto predstavi kakšno dodatno storitev. Ponekod bo kmalu na voljo plačljiva storitev Fitness+ oziroma zbirka videovadb, ki jim sledite, ura pa jih beleži. Ocenjujem, da bi jo z veseljem uporabljali tudi slovenski uporabniki in fitnes trenerji, če bi jim bila dosegljiva. Še ni in ne vem, ali sploh kdaj bo. V ponudbi športnih načinov in možnosti, kot je na primer povezava z dodatnimi tipali, Applovi uri prekašajo samo nekatere najdražje specializirane športne ure, ki seveda nimajo enakih zmogljivosti na drugih področjih. Prepričan se, da vam bodo na primer všeč z velikimi znaki prikazani najpomembnejši podatki športnega načina – brez manj pomembnih, da je zaslon preprosto čitljiv. Po dokončanem beleženju so vsi zabeleženi dostopni na uri in, kar je še bolje, v aplikaciji na mobitelu. Applove ure slovijo po natančnosti beleženja srčnega utripa in novi od tega ne odstopata. Z novim operacijskim sistemom je med podatki po analizi dejavnosti na voljo še kazalnik Vo2Max – ocena učinkovitosti porabe kisika med vadbo, ki je do zdaj Applova aplikacija Health ni izračunavala.

3Apple Watch6

V zmogljivostih se druge težko kosajo

Pametna ura Watch 6 je opremljena s hitrejšim procesorjem, česar, roko na srce, ne boste kaj prida opazili. Slabe strojne zmogljivosti ali slaba optimizacija strojne in programsko opreme je nekaj, česar Applu nikakor ne morete očitati. Hitra in zmogljiva je bila lanska in še ena prej. Prepričan sem, da bo v tem pogledu marsikomu zadoščala pametna ura Watch 3 in zato jo je Apple obdržal v ponudbi. Poleg manjših izboljšav v svetlosti zaslona in hitrosti polnjenja baterije je glavna novost optično tipalo za merjenje ravni kisika v krvi. Že videno in preizkušeno pri urah tekmecev, zato so kritike nekaterih na račun natančnosti na mestu. Med testom sicer nisem imel na voljo umerjenega, medicinski rabi namenjenega, merilnika, zato sem primerjal rezultate z drugimi urami z enako sposobnostjo in vsaka je kazala nekoliko drugačno raven. Kar me sicer niti malo ne preseneča. Merjenje ravni kisika z nosljivimi napravami je novost, zato menim, da programska oprema še ni dodelana. Ko bo, bo meritev natančnejša. Me je pa motilo, da v tretjini primerov kljub upoštevanju navodil za pravilno nošenja ure meritev ni bila uspešna. Sicer natančnost večine pametnih in športnih ur ni na ravni, ki jo zahtevajo zdravstvene ustanove, zato niso registrirane kot medicinski pripomočki. Temu primerno so rezultati meritev informativnega značaja, česar se morajo uporabniki zavedati.

4Apple Watch6

Podobno kot mobitel iPhone SE vključuje istoimenska pametna ura zanimivo mešanico novih in starejših tehnologij ter komponent. Operacijski sistem je najnovejši Watch OS 7, ohišje je iz aluminija, steklo le utrjeno, procesor in druge komponente pa so večinoma vzete iz lanskega (procesor) in predlanskega (zaslon) modela. Ni funkcije EKG in vedno vklopljenega zaslona. Zadnje je še največji minus, kajti sodim med tiste, ki menijo, da mora ura ves čas kazati čas in druge podatke, ne pa črnega zaslona.

Baterija, kot je bila

Nobena od novih ur ne prinaša bistvenih izboljšav baterije – razen omenjenega hitrejšega polnjenja, zaradi katerega je baterija dražja in napolnjena prej kot v dveh urah namesto v dveh urah in pol. Še vedno bo baterija zadoščala za dan in pol uporabe brez beleženja dejavnosti. Watch 6 ima sicer varčnejši procesor, a tudi ves čas vklopljen zaslon, ki porabi več energije kot zaslon ure Watch SE, tako da boste morali obe večinoma polniti vsak dan. Če nameravate uporabljati funkcijo beleženja spanja, boste morali najti primernejši čas od klasičnega polnjenja ponoči. Spremljanje daljše dejavnosti je še ena stvar, ki zna povzročiti težave. Baterija bo sama po sebi zadoščala za daljše pohode in športne podvige. Kaj potem? Boste imeli takoj na voljo električni priključek in pri sebi kabel za polnjenje ali ne? Pri tej lastnosti so namreč v prednosti ure, katerih baterije zdržijo dlje, a hkrati ne morem mimo dejstva, da gre daljša avtonomija baterije vedno na račun zmogljivosti ali pomanjkanja pametnih funkcij. Applovi uri sta v tem pred drugimi, a da delujeta, kot pričakujete, zahtevata discipliniranega uporabnika, ki nikdar ne pozabi na njuni bateriji.

Sklepna beseda

Pametne ure niso naprave, ki bi jih redno menjali. Vse bolj se kaže, da jih večina uporabnikov menja v roku od treh do pet let, zato je kar malce čudno, da izdelovalci nove predstavljajo kot po tekočem traku. Nobene potrebe ni, da bi lastniki lanskega posegli po letošnjem, še manj, da bi ga zamenjali z modelom SE. Ta je namenjen tistim, ki pametne ure nimate, a bi jo radi imeli, vendar ne bi takoj posegli po najdražji. Ker bo dlje deležna posodabljanja programske opreme, je primernejša od modela Watch 3. Kdor ima tega, bo vendarle posegel po Watch 6, kajti prinesla mu bo veliko novega, pri tem pa ne merim na merjenje ravni kisika v krvi. A vse to velja le v primeru, da imate Applov pametni mobitel, saj nobena njegova ura ne deluje v okolju sistema Android. Na neki čudni način pravzaprav kar škoda.