Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Test na dlani Apple Watch Series 8 in Apple Watch Ultra

Marjan Kodelja
Marjan Kodelja
Pred 179 dnevi
·
Čas branja: 6
·
Poslušaj vsebino

Applove pametne ure pojmujemo kot najboljše v tržnem segmentu takih ur. Letošnji osrednji model je pridobil tipalo temperature kože, medtem ko se za nekaj časa osredotočenost podjetja seli na uro za zahtevne rekreativce, športnike in pustolovce, ki prosti čas preživljajo globoko v divjini.

Specifikacije Apple Watch Series 8Specifikacije Apple Watch Ultra
Omrežje/GSM, HSPA in LTE
Procesor2-jedrni Apple S82-jedrni Apple S8
Grafični procesorPowerVRPowerVR
Notranji pomnilnik32 GB32 GB
ZaslonRetina LTPO OLED, 1,9-palcev (4,8 cm), 396 x 484 pik, svetilnost 1.000 kandel (največja)Retina LTPO OLED, 1,92-palcev (4,87 cm), 410 x 502 pik, svetilnost 2.000 kandel (največja)
PovezljivostWiFi 3, bluetooth 5.3, satelitska navigacija, NFC, UWBWiFi 3, bluetooth 5.3, satelitska navigacija, NFC, UWB, eSIM
Tipalamerilnik pospeška, žiroskop, barometer, višinomer, merilnik srčnega utripa, merilnik ravni kisika (SpO2), kompas, EKG, termometermerilnik pospeška, žiroskop, barometer, višinomer, merilnik srčnega utripa, merilnik ravni kisika (SpO2), kompas, EKG, termometer
BaterijaLi-Ion 308 mAhLi-Ion 542 mAh
Operacijski sistemWatchOS 9WatchOS 9
OdpornostIP6X, vodotesnost 50 metrovIP6X, 40 metrov (potapljanje), vodotesnost 100 metrov, MIL-STD 810H
Dimenzije45 mm (v) × 38 mm (š) × 10,7 mm (d)49 mm (v) × 44 mm (š) × 14,4 mm (d)
Material ohišjanerjaveče jeklo, keramika, safirno steklotitan, keramika, safirno steklo
Teža51,5 g61,3 g

Applove pametne ure nudijo veliko več od tekmecev, ko gre za gole zmogljivosti, funkcije in dostopnost raznovrstnih aplikacij z bogatega seznama. Obenem ni dvoma, da so kakovostno izdelane, da je programska oprema usklajena s strojnimi komponentami (elektroniko) in da imajo do potankosti optimizirano povezavo z mobiteli iPhone. Z drugimi jih tako ali tako ni mogoče povezati. Apple se rad hvali, da lahko pomagajo zaznati težave s srcem, čeprav je v drobnem tisku jasno zapisano, da niso primerne kot medicinske naprave. Celovitost, vsestranskost in zaprtost ekosistema tudi v tem primeru Applu koristi. Zelo verjetno je, da se imetnik njihovega mobitela odloči za eno od njihovih ur, čeprav druge, pametne in športne, ravno tako delujejo v okolju sistema iOS.

Še nekaj je zanimivo. Ko vse več neodvisnih raziskav jasno prikaže, da je ena od pomembnejših lastnosti pametnih ur življenjska doba baterije, se Apple s to težavo pretirano ne ubada. Sledilce so prepričali, da ni nič narobe, pravzaprav je celo nujno, da morajo uro vsak večer za krajši čas postaviti na napajalnik. Delno jim dajem prav. Dolgoživost baterije je vedno rezultat kompromisov, ki jih ameriško podjetje ni pripravljeno sklepati. Vsaj ne na račun zmogljivosti in bogastva funkcij, čeprav jih večinoma uporabljamo manjši del. Svojo filozofijo zdaj širijo še na segment uporabnikov, ki prisegajo na robustnejše, z daljšo avtonomijo in na beleženja športov osredotočene športne ure. Čas bo pokazal, ali jim bo tudi njih uspelo prepričati, da je nekaj popolnoma normalnega, da uro polnijo v povprečju vsak drugi dan.

3Tnd Apple Watch 8 Ultra Kodelja Okt22 Clanek

V uveljavljeno obliko ne drezajo

Apple Watch 8 se oblikovno ne razlikuje od prejšnjih generacij. Gre za navzven popolnoma enako uro od lanskega in celo predlanskega modela, tako da se zastavlja smotrnost zamenjave katerikoli od teh. Temu primerna je ergonomija nošenja, ki je ena boljših v »urarski industriji«. Ura se lepo prilega zapestju, pašček je mehak, zato je udobje uporabe na ravni, ki jo od Applove ure pričakujemo.

Razlog, da so »osmico« pustili pretežno nespremenjeno, je nova, zmogljivejša ura Ultra. Ta ohranja osrednjo kvadratno obliko, ki so ji dodali tipko na levem boku in razširjeno »letev« na desnem s krono in uveljavljeno drugo tipko. Zaradi podobnih mer je nošenje te različice pametne ure udobno, še posebej, če se odločite za pašček iz tekstila. Ne morem pa tega v celoti trditi za ergonomijo. Ko želite pritisniti na krono (ali tipko na zgornjem delu katerikoli ure), to storite tako, da palec položite na levi bok in jo pritisnete s kazalcem, a tu se boste morali »prijemu« odpovedati. Vedno znova sem namreč najprej pritisnil tam ležečo novo tipko, namen ji sicer lahko spreminjate, in posledično je ura skočila v meni ali na funkcijo, ki ju nisem želel. To je predvsem zoprno tedaj, ko se trudite prst desne roke (če je ura na levi) pravilno položiti na površino tipke pod krono med funkcijo snemanja elektrokardiograma (EKG).

4Tnd Apple Watch 8 Ultra Kodelja Okt22 Clanek

Nekaj malega bi lahko rekel še o videzu nove ure. Lepota je vedno subjektivne narave. Čeprav mi je všeč sodobni industrijski videz tehničnih naprav, se mi zdi, da Applu tokrat oblikovalski bogovi niso stali ob strani. Ko sem namreč videl Ultro, sem pomislil na Teslin napovedani električni »pikup«, katerega videz je tako zelo futurističen, da je meja med lepotico in zverjo izjemno tanka. Lahko, da vam je oblika všeč, a osebno menim, da je tista letev na desnem robu tujek.

Kozmetični popravki zmogljivosti »osmice«

Ko ni nič drugega zanimivega na obzorju, takrat je dovolj, da Apple vgradi novejši procesor. Ta je poleg tipal temperature (pravzaprav dveh) bistvena sprememba v primerjavi z lanskim modelom. Kot se za novi procesor spodobi, je hkrati hitrejši in energijsko učinkovit, zato ura z baterijo nespremenjene kapacitete zdrži kakšno uro več. Kako pogosto jo morate polniti, je odvisno od načina uporabe. Če bolj kot ne kaže točen čas, spremlja srčni utrip in sem ter tja prikaže obvestilo z mobitela, potem bo zdržala dlje kot uradno navedenih 18 ur, drugače jo bomo hitro prisiljeni polniti vsak dan. Novost je varčni način, ki življenjsko dobo podaljša na 36 ur, toda izključi nekatere nebistvene funkcije, kot so vedno vključen zaslon, vmesnik WiFi (ko ura ni povezana z mobitelom), zaznava nepravilnega srčnega ritma in spremljanje nasičenosti kisika v krvi.

5Tnd Apple Watch 8 Ultra Kodelja Okt22 Clanek

Športne in funkcije spremljanja zdravja niso kaj prida spremenjene. Novost sta tipali temperature na obodu ure in na dnu. Ta meri temperaturo kože. Videli smo ga že v Huaweijevih urah, toda Kitajci še zdaj ne vedo, za kaj konkretno bi ga uporabili. Apple ve. Izboljša funkcijo spremljanja menstrualnega cikla z natančnejšim določanjem plodnih dni. Iz razumljivih razlogov je nisem mogel praktično preizkusiti. Termometra sta dva, da temperatura okolice ali vode med plavanjem ne vpliva na merjenje temperature kože. Da vpliva, sem ugotovil že pri igranju s Huaweijevimi urami, ko je graf temperature kože nenadno drastično padel po skoku v mrzlo morje.

Kot marsikatera pametna ura je tudi Applova sposobna samodejne zaznave športnih načinov. Medtem ko ji tek in hoja ne delata nikakršnih težav, tega ne morem reči za kolesarjenje. Med vožnjo s skirojem, ko sem bil absolutno pri miru in nisem popolnoma ničesar naredil za organizem, je vedno znova predlagala, da zažene spremljanje kolesarjenja. Razumem, da ura težko samodejno zazna način, pri katerem so roke nepremične, toda lahko bi podvomila o pravilnosti odločitve, če kljub spremembam hitrosti vožnje srčni utrip ves čas ostane nespremenjen in naravno utripa med počivanjem.

Kot verjetno veste, je Applova ura že lani dobila sposobnost zaznave padca, zdaj pa so njene zmogljivosti pomoči v sili nadgradili še z zaznavo prometne nesreče. Če ura zazna, da je lastnik udeležen v nesreče, bo prek vmesnika za mobilna omrežja, če je z njim opremljena, ali prek povezanega mobitela sprožila klic službi za nujno pomoč. Občutek imam, da je ravno ta varnostna funkcija najpomembnejša letošnja nadgradnja in samo Apple ve, ali jo bodo oziroma jo lahko z nadgradnjo dobijo starejši modeli.

6Tnd Apple Watch 8 Ultra Kodelja Okt22 Clanek

V Ultro vključili vse, kar Apple ima

Ultra ima enake strojne komponente v odpornejšem ohišju iz titana in enak operacijski sistem kot »osmica«, zato nudi enake funkcije in storitve, z nekaj dodanimi. Bistvena novost je dodatna tipka na levem boku, ki ji lahko sami določimo namen. S tem je ura pridobila dodatno možnost upravljanja, ki pride še posebej prav med potapljanjem ali nošenjem rokavic, ko zaslon na dotik odpove. Vmesnik za mobilna omrežja je serijsko del te ure in zaradi malenkostno večjih mer je baterija skoraj za polovico večja. Nudi še enkrat daljšo življenjsko dobo, 36 ur običajne uporabe oziroma do 60 ur ob vključenem varčnem načinu. Podatek o avtonomiji bo kar držal. V 24 urah, med katerimi sem slabo uro beležil hojo po gozdu, je napolnjenost baterije padla na 49 odstotkov.

Podvojena življenjska doba pomeni veliko, toda skeptičen sem, da bo prepričala zahtevne športnike, katerih ure brez pretiravanja z beleženjem zdržijo teden ali celo dva. V tem je razlika med pametnimi in športnimi urami, s katerimi se po mnenju Appla želi Ultra primerjati. Vse zdržijo podobno dolgo z manjšimi razlikami v urah med polno obremenitvijo, ko spremljajo dejavnost, razlika je v času delovanja, ko ga ne spremljamo. Razlika je, če pozabite napolniti Ultro večer pred tekmo in na start zahtevnega triatlona pridete z napol polno baterijo ali pa ste tam s športno uro, ki je niste polnili že nekaj dni, pa je vseeno v njeni bateriji več energije. Ne predstavljam si, da bi šel z Ultro na večdnevno pohajkovanje po slovenskih gorah in doma pozabil napajalnik ali dodatno baterijo, kar z dobro športno uro na zapestju ni neobičajno.

Poglejmo še eno »razvpito« novo funkcijo – potapljanje. Apple po mojem dokaj nekritično trdi, da Ultra nadomesti potapljaške ure. Nedvoumno zagotavlja, kar obljubljajo. A da gre za svojevrstno »pogruntavščino«, dokazuje dvoje. Med športnimi načini ni spremljanja prostega potapljanja, ki bi ga pričakovali, namesto tega je potapljaška aplikacija, ki bistvene funkcije nudi šele v plačljivi različici. Razlog je verjetno tudi v tem, da je potencialnih uporabnikov malo. Morda turisti, ki se na dopustu ob profesionalnem vodstvu spustijo ne preveč globoko v vodo. Ali občasni potapljači na dah, ki iščejo školjke za svoje otroke. Prepričan sem, da bodo profesionalci svoje življenje še vedno raje zaupali preizkušenim potapljaškim računalnikom.

7Tnd Apple Watch 8 Ultra Kodelja Okt22 Clanek

Sklepna beseda

Apple je »nežno« nadgradil pametne ure družine 8 in obenem predstavil »napredno«, s katero nagovarja zahtevnejše uporabnike. Je prišel čas menjave? Odvisno. Ponosnim lastnikom lanske ure Apple Watch 7 in celo predlanske Apple Watch 6 ni treba hiteti. Apple Watch 8 jim ne nudi ničesar takšnega, kar bi upravičevalo menjavo. Drugače je v primeru starejših ur ali modelov SE. V tem primeru je nakup »osmice« smiseln. Nekaj popolnoma drugega je nakup ure Ultra. Od »osmice« je skoraj enkrat dražja, in ker ne nudi življenjske dobe, kot jo nudijo nekatere najboljše športne ure, menim, da bo z njimi težko tekmovala. Komaj čakam naslednje leto, ko bo morda Apple v svoje ure vgradil katero od težko pričakovanih zdravstvenih funkcij, ki jih za zdaj v urah še ne najdemo, in bo Ultra morda nadgrajena v drugo generacijo z večjim posluhom za življenjsko dobo baterije.