Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Apple iPhone 6s Plus

Tehnik Maks
Tehnik Maks
Pred 189 dnevi
·
Čas branja: 5
·
Poslušaj vsebino

Veliki mobiteli ponujajo veliko boljšo multimedijsko izkušnjo in povpraševanje po njih je Apple prisililo, da je s 6. generacijo iPhona predstavil tudi model s 5,5-palčnim zaslonom. iPhone 6 Plus je postal velik prodajni hit, zato ni nič nenavadnega, da se je Apple odločil, da tudi z osveženo 6. generacijo predstavi iPhone 6s Plus.

Deluje v omrežjih
2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
Procesor
Apple A9 (2 jedri, 1,84 GHz)
Grafični procesor
PowerVR GT7600 (6 jeder)
Delovni pomnilnik
2 GB
Notranji pomnilnik
16 GB, 64 GB ali 128 GB
Razširitev pomnilnika
ni mogoča
Zaslon
11,94 cm, 1080 × 1920 slikovnih točk, 401 ppi, 16 M barv, LED IPS LCD
Glavna kamera
12 MP, samodejno ostrenje, dvobarvna LED-bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, HDR, optična stabilizacija ...
Sprednja kamera
5 MP, 1080p
Snemanje videa
UHD 2160p (4K) s 30 sličicami na sekundo, HD 1080p s 120 ali 60 sličicami na sekundo, 720p z 240 sličicami na sekundo
Povezljivost
Wi-Fi (tudi deljenje mobilne povezave - mobile hotspot), Bluetooth 4.2, vtič Lightning
Ostalo
merilec pospeškov, žiroskop, kompas, barometer
Baterija
Li-Ion 2750 mAh
Operacijski sistem
iOS 9
Dimenzije
158,2 mm (v) × 77,9 mm (š) × 7,3 mm (d)
Masa
143 g
Tip SIM kartice
nano SIM

Tako kot pri manjšem iPhonu 6s tudi tukaj pogled na specifikacije tistim med vami, ki jih razumete, pove vse o tem, kaj se je spremenilo. Čeprav je lupina mobitela ostala enaka, pa boste prvo novost našli ravno tam. Vizualno enako ohišje je po novem namreč izdelano iz bolj kakovostnega aluminija, ki nosi oznako 7000. Ne bomo se poglabljali v kemijo in fiziko materialov, pomembno je sledeče: novo ohišje je močnejše in bolj vzdržljivo, ko govorimo o mehanskih vplivih (spomnite se lanske afere skrivljenih iPhonov oz. t. i. bendgate), površina novega iPhona pa je obdelana na drugačen način, kar pomeni, da je telefon bolj oprijemljiv v primerjavi z lanskim modelom. To je dokaj pomembno, saj sta lanska modela slovela po tem, da sta rada zdrsnila z rok.

Iphone 6S Plus Spredaj Zadaj

Vse ostalo je, kar zadeva zunanjost, identično – razen dodatne barve, v kateri je mogoče kupiti nov model. Govorim o roza barvi, ki ji Apple uradno reče Rose Gold. Na zadnji strani je še vedno rahla izboklina, za katero pa se skriva nova kamera, ki zajema slike v velikosti 12 MP (končno). Apple trdi, da so slike v slabi svetlobi še boljše kot pri lanskem modelu. Model 6s Plus ima tudi optično stabilizacijo slik, kar pomeni manj stresene videoposnetke in bolj ostre fotografije v slabi svetlobi. Več o tem kasneje, še prej pa nekaj besed o tej izboklini, ki je lani povzročila kar nekaj negodovanja med oboževalci Applovega čistega industrijskega oblikovanja. Letos postaja očitno, da je izboklina dejstvo, s katerim se boste morali sprijazniti. Čeprav je morda moteča, pa je v taboru malih zelenih robotkov to paradigma, s katero očitno uporabniki nimajo nobenih težav, zato tudi uporabniki iPhonov nimajo druge izbire, kot da se sprijaznijo z realnostjo. Roko na srce, zadeva res ni tako moteča. Na zadnji strani poleg kamere najdete še dvobarvno bliskavico in nekoliko manj napisov na spodnjem delu, saj se je medtem spremenila zakonodaja, ki sedaj dovoljuje, da se ti logotipi prikažejo na zaslonu znotraj nastavitev.

Na levi strani je še vedno nadvse priročno stikalo za vklop tihega načina (resno, zakaj tega nimajo vsi mobiteli?), ki se nahaja nad gumboma za uravnavanje glasnosti. Desna stran postreže z gumbom za oklepanje, zgoraj ni ničesar, spodaj pa si od leve proti desni sledijo: standarden vtič za slušalke, Applov vtič Lightning in zvočnik, ki iz sebe spravi dober zvok, vendar bi si vseeno želel, da Apple končno ugotovi, kako spraviti zvočnika na sprednjo stran, kjer sta tudi najbolj smiselna.

Iphone 6S Plus Stranski

Ko smo že na sprednji strani, je dobro omeniti, da je Apple končno posodobil sprednjo kamero, ki po novem zajema slike velikosti 5 MP. Zanimiva novost je tudi uporaba zaslona kot bliskavice – ta bo zaradi večjega zaslona pri 6s Plus še toliko bolje delovala. Apple je v iPhone namreč vgradil dodaten čip, ki omogoča, da zaslon v trenutku posveti s kar trikratno močjo kot običajno in tako osvetli vaš obraz. Čeprav rešitev ni ravno nova, pa Apple s svojo implementacijo vseeno premika meje.

Zaslon je prav tako enak, a hkrati popolnoma nov. Ločljivost ostaja enaka in dovolj dobra, medtem ko pravo novost predstavlja posebna plast senzorjev znotraj zaslona. Gre za tehnologijo, ki jo je Apple poimenoval 3D Touch, mnogi pa jo kljub temu imenujejo Force Touch (kakor jo je Apple poimenoval pri svoji uri in sledilnih ploščicah pri novih MacBookih). Kakorkoli že rečete temu – tehnologija omogoča mobitelu, da prebere silo, s katero pritiskate na zaslon. S tem novim parametrom lahko sprožite nekaj zanimivih funkcionalnosti, ki jih je prinesel iOS 9. Kaj točno pomeni 3D Touch, si je najlažje predstavljati v kontekstu desnega klika na računalniku. Tako kot lahko na računalniku z desnim klikom prikažete meni z dodatnimi akcijami, je tudi trd pritisk na zaslonu iPhona 6s Plus povsem enaka zgodba. Več o tem si bomo pogledali pri programski opremi.

Iphone 6S Plus Zgoraj Spodaj

Svojo nadgradnjo pa je doživel tudi domači gumb, ki ima vgrajen prenovljen čitalec prstnih odtisov. Slednji je hiter. Zelo hiter. Če vas zanima, kako hiter je, vam povem samo en primer: predstavljajte si, da mobitel zbudite z domačim gumbom, in ne s stranskim gumbom za odklepanje zaslona. Pri lanskem modelu je čitalec prstni odtis bral toliko časa, da ste morda imeli celo čas prebrati, kaj piše na prvem obvestilu na zaslonu. Morda ste celo pravočasno umaknili prst in s tem ostali na zaklenjenem zaslonu, kjer ste lahko hitro zagnali kamero ali pa samo pregledali obvestila. Po novem to ni več mogoče. Čitalec je tako hiter, da zgolj kratek pritisk in hiter odmik prsta odklene vaš mobitel. V tem prostoru je zaklenjen zaslon z vašimi podatki povsem odveč. To je po eni strani dobro, po drugi pa niti ne toliko. Postavi se vprašanje, kako hitro je prehitro, če sploh.

Pod pokrovom boste našli nov in neverjetno zmogljiv čip A9, ki mu družbo končno delata 2 GB delovnega pomnilnika. Verjemite mi, da vam bo to še kako prav prišlo. Čip A9 združuje dvojedrni glavni procesor in šestjedrni grafični procesor, ki naj bi igre poganjal še bolj gladko in s še več detajli. Zaenkrat vse kaže, da je to res, a bo treba še malo počakati, da dobimo igre, ki bodo zares spotile novi iPhone.

Iphone 6S Plus Stranski Gumbi

Še ena novost, ki me je morda najbolj navdušila, pa je vibracijski modul, ki je prav tako povsem nov. Namesto klasičnega vibracijskega motorja je Apple v novi iPhone vgradil t. i. haptic engine, ki smo ga prvič videli v Applovi uri in kasneje v novih sledilnih ploščicah na MacBookih. Nov vibracijski modul je popolnoma tih in proizvaja res zgolj vibracije, brez nepotrebnega rožljanja, ki je včasih približno tako glasno kot kakšno malce tišje zvonjenje. Razlika je tudi v tem, da novi modul za doseg polne vibracije potrebuje zgolj en cikel, medtem ko vsi ostali moduli potrebujejo kar deset oscilacij za dosego polne moči. To tudi pomeni, da lahko iPhone z novim modulom odda krajše in bolj poudarjene vibracije. Ob vibriranju je tako novi iPhone povsem tih in res samo vibrira. Seveda ob stiku s trdo oz. votlo podlago še vedno odda nekaj zvoka, a bo v žepu res popolnoma diskretno dregnil samo vas, ne da bi to slišali tudi drugi.

Ena stvar pa se ni spremenila. Ni se spremenil nabor kapacitet notranjega pomnilnika in tako lahko iz nekega bizarnega in nejasnega razloga še vedno kupite iPhone z zgolj 16 GB notranjega pomnilnika. Zakaj, Apple? Zakaj? Ste na neki točki res kupili nekaj kontejnerjev teh čipov preveč? Če sem lani še lahko zamižal na eno oko pri tej odločitvi, pa letos, ko je kamera dobila možnost snemanja videoposnetkov 4K, tega ne morem več. Zato opozorilo vsem, ki razmišljate o nakupu: prihranite si nekaj glavobolov in problemov in raje kupite model s 64 GB notranjega pomnilnika.

Programska oprema


Z novim iPhonom vedno pride tudi nova verzija operacijskega sistema. Letos smo tako doživeli premiero iOS-a 9, ki ni prinesel drastičnih sprememb, je pa dodal kup novosti, ki so zelo dobrodošle. Nekatere so predvsem vizualne narave, druge odpirajo nove možnosti, tretje pa se skrivajo pod pokrovom in zagotavljajo stabilnost in hitrejše delovanje.

Pogled nad večopravilnostjo (odprtimi aplikacijami) je sedaj nekoliko drugačen in je prikazan kot serija prekrivajočih se kartic. Levo od domačega zaslona je sedaj poseben zaslon s hitrimi podatki, bližnjicami in iskanjem. Apple ga imenuje Proactive. Zaslon se polni na podlagi vaših preteklih vzorcev uporabe. Na žalost pa očitno vse funkcionalnosti ne delujejo na našem območju, saj mi je med testom uspelo prikazati zgolj najbolj klicane kontakte in najbolj uporabljane aplikacije. Ti seznami naj bi se glede na uro dneva in lokacijo tudi spreminjali.

Iphone 6S Plus Screenshots

Naslednja novost je vezana na 3D Touch. Kot sem že omenil, ima zaslon novega iPhona posebno plast senzorjev, ki zaznavajo silo, s katero pritiskate na zaslon. Z rahlo močnejšim pritiskom na določene ikone Applovih aplikacij in nekaj aplikacij tretjih razvijalcev (v času pisanja sta to recimo Instagram in Twitter) lahko dostopate do menija z bližnjicami do določenih pogostih akcij. Kot sem že omenil, je to še najbolj podobno kontekstualnim menijem, do katerih na računalniku dostopate z desnim klikom. Znotraj aplikacij pa se uporaba sile nekoliko razlikuje. Apple je definiral dve stopnji sile v aplikaciji za e-pošto: v seznamu prejetih sporočil lahko s pomočjo nekoliko močnejšega pritiska na zaslon dobite hiter predogled vsebine sporočila. Če silo pritiska povečate, se bo sporočilo odprlo. Tak način rabe je predvsem priročen, ko iščete določeno sporočilo in potrebujete nekoliko več informacij kot samo podatek o pošiljatelju, zadevo in vrstico vsebine. Gre za zelo naraven in hiter način interakcije z mobitelom.

Siri je v novem iPhonu dobila poseben čip, ki se odziva na ključno frazo »Hej, Siri!«, s katero lahko sedaj tudi ob zaklenjenem zaslonu dostopate do nje. To je predvsem zelo uporabno, ko ne morete z rokami upravljati z mobitelom (v avtomobilu, med delom …). Seveda boste morali s Siri govoriti v angleškem jeziku.

Nov je tudi način varčevanja z energijo, ki se avtomatsko ponudi, ko raven naboja v bateriji pade pod določen odstotek. S tem boste v sili lahko iz baterije stisnili nekaj več časa rabe. Varčevanje z energijo v svetu mobitelov sicer ni nič novega in načeloma vedno deluje po enakem ključu: ta način izklopi nepotrebne povezave (GPS, Bluetooth, 4G, Wi-Fi …), zaslon se hitreje samodejno zaklene, izklopi se AirDrop in tako naprej. S tem se življenjska doba baterije podaljša za toliko, da lahko pridete do prvega polnilca.

Iphone 6S Plus Screenshot Kamera

Nova je tudi pisava, ki je uporabljena v sistemu. Novi pisavi je ime San Francisco in je bila ustvarjena po vzoru prejšnje pisave (Helvetice). San Francisco je za razliko od Helvetice zasnovan za rabo na zaslonu oz. na mreži slikovnih točk, kar je predvsem pomembno pri zaslonih nižjih ločljivosti, ki jih najdemo na starejših iPadih in, še pomembnejše, na Applovi uri.

V nastavitvah boste po novem našli iskalnik, ki je prav tako zelo dobrodošla novost, saj se število možnih nastavitev iz leta v leto daljša in z njim tudi čas, ki ga potrebujemo, ko iščemo kakšno bolj obskurno nastavitev.

To je le nekaj novosti. Obstaja pa še kup manjših, ki jih tukaj zavoljo vašega časa in pozornosti ne bom omenjal. Najbolj pomembne sem izpostavil, če pa menite, da sem kakšno po krivici izpustil, se svojimi argumenti oglasite spodaj v komentarjih in bom dodal odstavek ali dva.

Kamera


Ta test se počasi že kar vleče, zato morda o kameri nekoliko bolj na kratko. Kaj je treba vedeti o novem senzorju in novostih, ki jih prinaša? Nov senzor zajema fotografije v velikosti 12 MP in po novem omogoča tudi zajem videoposnetkov z ločljivostjo 4K (enako kot če bi postavili 4 televizorje Full HD v mrežo 2 × 2). Pri iPhonu 6s Plus pa stabilizacija slike po novem deluje tudi v videonačinu. V kolikor imate namen snemati videoposnetke 4K, si zapomnite sledeče: nikar ne kupite modela s 16 GB notranjega pomnilnika, saj boste v tem primeru zelo hitro zapolnili cel pomnilnik. Samo za primer: 16 GB prostora boste s posnetkom 4K zapolnili v cca. 40 minutah. Pri tem je treba upoštevati, da ne boste dobili polnih 16 GB, saj del tega zavzame sistem. Odštejte še prostor za nameščene aplikacije in igre, glasbo ter fotografije in kar naenkrat boste imeli hud problem s prostorom. Zato še enkrat: kupite model s 64 GB, da vam kasneje ne bo žal.

Iphone 6S Plus Kamera

Še ena novost so t. i. žive slike, ki jih lahko sedaj zajemate. Če vklopite to možnost, bo mobitel pred in po zajemu slike zajel tudi serijo manjših slik in jih sestavil v kratek video. Na žalost se to v teoriji obnese bolje kot v praksi, prav tako pa to ni nič novega, saj smo to že pred leti videli pri drugih mobitelih. Gre za eno redkih funkcionalnosti, za katero si upam trditi, da se vsaj v tej obliki ne bo prijela. Čeprav je zanimiva prvih nekaj posnetkov, pa hitro ugotovite, da večkrat zajamete zgolj to, kako ste pobrali mobitel in ga potem odložili. V večini primerov boste namreč gladko pozabili, da morate sekundo pred in sekundo po zajemu fotografije mobitel v roki držati mirno.

Same fotografije pa so, kot smo pričakovali, odlične. Barve so ravno prav nasičene, belina je pravilno izmerjena in prav tako čas zaklopa. Šum je dobro kontroliran tudi v slabših svetlobnih pogojih, medtem ko večje število zajetih slikovnih točk pomeni nekoliko bolj ostre detajle. Če vse to združite z bliskovito hitrim ostrenjem, dobite nadvse dobro fotografsko izkušnjo, za katero pa danes ne moremo več trditi, da je absolutno najboljša med vsemi mobiteli. Konkurenca je končno ujela Apple in zato kamera sama morda ni več glavni razlog za nakup. Kljub temu je kamera pri iPhonu v samem vrhu, tam pa so razlike med tekmovalci tako majhne, da je bolje, da sami preverite kakovost slik, ki so nastale med testom.

Preden pa se potopite v galerijo, spregovorimo še nekaj besed o novi sprednji kameri. Senzor zajema slike v velikosti 5 MP, a to ni največja novost. Apple je namreč dodal še nekaj bistveno boljšega: bliskavico, ki pa ni bliskavica, kot bi si jo verjetno predstavljali. Zakaj bi namreč na sprednjo stran nameščali LED-bliskavico, če pa tam že imate svetilni element v obliki velikega zaslona? Apple se je odločil, da bo namesto z bliskavico vaš obraz osvetlil kar z zaslonom, ki pa skriva še en trik – s posebnim čipom namreč zaslon za trenutek zasveti kar trikrat svetleje kot običajno in rezultati, ki jih pri tem dobite, so zelo dobri. Gre torej za zelo vzpodbudno novico za vse navdušence selfijev.

Iphone 6S Plus Fotogalerija

Zaključek


Tako kot pri iPhonu 6s tudi pri 6s Plus velja vodilo, da nadgradnja z lanskega modela ni smiselna, če vam finance predstavljajo problem. Seveda pa le nadgradite, če si to lahko brez težav privoščite. Preskok morda res ni tako drastičen, a je vseeno dovolj novosti, da je nadgradnja dokaj privlačna. Model Plus je očitno preživel ognjeni krst in Apple je končno dojel, da so veliki mobiteli pomembni. 6s Plus je Applov drug poskus na tem področju in tudi tokrat je delo opravil zelo dobro.

Iphone 6S Plus Spredaj