Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Test na dlani: Apple iPhone 13

Boris Tramte
Boris Tramte
Pred 196 dnevi
·
Čas branja: 7 minut
·
Poslušaj vsebino

Lanski iPhone 12 me je tako navdušil, da sem po vseh teh letih vztrajanja v Androidovem kotu končno zamenjal svoje barve in se zavezal taboru 'jabolčnikov'. V svoj dom sem posvojil navadno različico iPhona 12 in zdaj, po letu odplačevanja obrokov, me Apple znova vabi v svoj objem s pravkar rojenim iPhonom 13.

K sreči se mi je bilo letos Applovemu sirenskemu pozivu lažje upreti, saj je trinajstica manjša evolucija lanskega modela, in če si slednjega že lastite, potem preskok v novo generacijo niti ni potreben. A to nikakor ne pomeni, da je iPhone 13 slab mobitel, saj gre za odličen izdelek, ki je v letu 2021 dobil nekaj sladkega posipa na površju že tako slastnega kosa torte.

Iphone13 1

Deluje v omrežju
5G
Čip
A15 Bionic
Zaslon
OLED-zaslon Super Retina XDR na dotik, diagonala 15,49 cm (6,1"), 460 PPI, 16 milijonov barv
Glavna kamera
dvojna glavna kamera z 12 MP (širokokotna, ultra širokokotna)
Sprednja kamera
sprednja kamera TrueDepth z 12 MP in podporo Nočnemu načinu
Video
snemanje HDR videa (tudi s sprednjo kamero) v tehnologiji Dolby Vision in ločljivosti 4K
Prepoznavanje obraza
Face ID
Zvočnik
stereo zvočnika s prostorskim predvajanem zvoka (Spatial audio playback) in podporo Dolby Atmos
Operacijski sistem
iOS 15
Brezžično polnjenje
s tehnologijo MagSafe
SIM
deluje z nano SIM-kartico in eSIM-kartico

Razlika

Če postavite iPhona 12 in 13 bok ob bok, kakšnih večjih razlik ne boste opazili oziroma boste na te najbolj pozorni poznavalci mobitelov. Še največja vizualna razlika se pojavi na zadnji strani, na kateri sta glavni kameri zdaj postavljeni v diagonalo namesto druga pod drugo. Ali je za to spremembo kakšen tehnični razlog, mi ni jasno, a sumim, da je podjetje naredilo to spremembo zato, da ima vsaj na ta način končen uporabnik občutek, da v rokah drži nekaj novega. Navsezadnje je tu tudi frajerski faktor zavidanja vseh drugih, ko mobitel položiš na mizo in je vsem jasno, da si lastiš zadnji model.

Iphone13 2

Na sprednji strani so razlike veliko manj očitne. Zareza na vrhu zaslona, ki pod črno površino skriva kamero in senzor, je še vedno prisotna, a je tokrat 20 % manjša. To se na papirju sliši fino, a v praksi je razlika komajda opazna in mobitela moraš res držati drugega ob drugem, da to razliko sploh opaziš. Tudi fizične karakteristike so praktično enake: tako pri velikosti kot teži. Je pa iPhone 13 dobil malce drugačno razporeditev gumbov, tako da boste pri potencialni menjavi morali poskrbeti za zamenjavo ovitka mobitela.

Kot rečeno, oblika se ni spremenila, me je pa malce razočaralo, da iPhone 13 ni dobil keramičnega ohišja, temveč vztraja pri plastiki, ki na otip ne ponuja tistega premium občutka dražjih modelov. Je pa dobra novica to, da je Apple pri izbiri barv dodal novo možnost: črni, beli, rdeči in modri barvi se zdaj pridružuje rožnata, ki je pri lanskem modelu nismo imeli.

Iphone13 3

Zaslon

Zaslon je na pogled povsem enak. AMOLED-zaslon, diagonale 15,49 cm, ponuja ločljivost 2532 x 1170, je pa letošnji model 28 % svetlejši od dvanajstice, kar pride prav pri gledanju v zaslon ob močnem soncu. Žal je hitrost osveževanja ostala pri številki 60 Hz, zato boste morali za zabavo s 120 Hz poseči po dražjem iPhonu 13 Pro ali Pro Maxu. 60 Hz je sicer še vedno več kot zadovoljiva izkušnja, a tisti, ki ste navajeni sliko gledati pri 120 Hz, boste vseeno opazili razliko pri brskanju po spletu ali uporabi aplikacij.

Iphone13 4

Čip

Največje razlike pri novem mobitelu se tako skrivajo pod pokrovom. Napravo poganja novi čip A15, ki je sicer zgrajen na enaki 5-nm proizvodni liniji kot predhodnik A14, a vgrajeni 6-jedrni procesor in 4-jedrna grafična enota sta vseeno hitrejša od lanskega modela, res pa je, da teh razlik navaden uporabnik pri običajnem delu ne bo opazil. Uporaba aplikacij je brezšivna in tekoča, igre pa prav tako ne beležijo nobenega zamika. Morda se bodo nove 'mišice' naprave pokazale v prihodnosti in dobro je vedeti, da ima mobitel še nekaj zaloge moči za nadaljnja leta. iPhone 13 dobite že s prenovljenim operacijskim sistemom iOS 15, ki s sabo prinaša nekaj dobrodošlih pritiklin, kot je denimo funkcija LiveText, ki zna z vsake slike z besedilom tega pretvoriti v digitalno obliko, ki je nared za urejanje.

Iphone13 5

Kamere

Kamere se v primerjavi z lanskim modelom niso bistveno spremenile. Na zadnji strani najdemo ultra širokokotno z 12 MP in širokokotno z 12 MP, ki jima družbo dela prenovljeni senzor, ki naj bi ujel 47 % več svetlobe kot predhodnik. V praksi naj bi to pomenilo seveda boljše fotografije, a osebno kakšnih bistvenih razlik nisem opazil. iPhone 12 je že tako delal vrhunske fotografije, ki so za navadno oko uporabnika preprosto perfektne, in čeprav ne dvomim, da iPhone 13 zajema še bolj kakovostne posnetke, pri vsej tej ostrosti fotografij že bolj težko opaziš razlike – razen pri fotografiranju v temi, kjer prenovljeni senzor naredi malenkost manj zamazane podobe. Na sprednji strani nas čaka kamera z 12 MP za zajemanje selfijev, ki obenem vsebuje tehnologijo LiDAR, vse to pa privede do dobrih fotografij in hitrega ter neproblematičnega odklepanja mobitela z zaznavanjem obraza Face ID.

Iphone13 6

Pri kamerah sem si zaželel malce večjega in bolj kakovostnega približevanja oziroma zooma, ki nekako ostaja na isti ravni kot prej. Zagotovo bi takšna funkcija prišla bolj prav kot pa Cinematic Focus, ki je edina prava novost na področju kamer. Gre za funkcijo snemanja, ki lahko v kadru med premikanjem v središču obdrži različne osebe ali predmete. Zanimiva zadeva, toda po drugi strani jo boste v praksi bolj redko izrabili – razen če ste amaterski filmar, ki mu takšne zadeve pridejo prav. Snemanje posnetkov lahko še vedno izvajamo v ločljivosti do največ 4K pri 60 sličicah na sekundo.

Baterija

Ena največjih razlik se je pripetila na področju baterije. Apple je v iPhone 13 namreč vgradil malce zmogljivejšo baterijo, ki skupaj z optimizacijo in večjo varčnostjo procesorja A15 poskrbi za nekaj ur dlje trajajočo zabavo ob enem polnjenju. Glede na to, da je bila ena glavnih kritik običajnega modela iPhone 12 šibka baterija, se je Apple na tem področju odlično odrezal in testi so pokazali, da ima celo iPhone 13 Mini boljšo baterijo od običajnega modela iPhone 12, medtem ko 13 Pro in Pro Max to vzdržljivost samo še nadgradita.

Sklepna misel

iPhone 13 je tako bolj subtilna evolucija lanskega modela kot pa kakšna revolucija, in če ste slučajno uporabnik Androida in vas iPhone 12 ni prepričal v nakup, potem vas tudi naslednik ne bo pripravil do zamenjave. Za lastnike lanskega modela je še najprivlačnejša boljša baterija, in če vam takšne stvari veliko pomenijo, potem se vam nakup nove različice vsekakor izplača, a ne bodite presenečeni, če na drugih mestih kakšnih bistvenih razlik ne boste opazili.

Na koncu je to izdelek, ki je odlično optimiziran, ponuja vrhunske fotografije in tekočo ter nemotečo izkušnjo uporabe. Apple je tokrat igral na bolj varno karto in v burnem letu 2021 dostavil tehnično dovršen izdelek, ki v sebi ne skriva neprijetnih presenečenj. Tisto večjo revolucijo pa glede na govorice načrtuje za iPhone 14, ki zna biti tudi prvi mobitel, ki se bo znebil vhoda za polnjenje, a do takrat nas čaka še leto dni. Se vidimo takrat!

Iphone13 7