Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Test na dlani: Apple Iphone 12 Pro Max in 12 Mini

Boris Tramte
Boris Tramte
Pred 194 dnevi
·
Čas branja: 8 minut
·
Poslušaj vsebino

Naj vas najprej opozorim, da bo tale opis najnovejšega mobilnega telefona iPhone 12 Pro Max malce drugačen od vseh tistih, ki ste jih doslej brali na Tehniku.

Z 12. generacijo mobitelov iPhone sem se odločil narediti temu konec, zato sem v roke prijel Applov izdelek, in če sem že šel v to smer, sem si privoščil najmočnejšega, največja in hkrati najdražjega iz serije 12 – iPhone 12 Pro Max. Zatorej tale opis ne bo prinesel veliko primerjav z enajstico, ampak se bo bolj osredotočil na izkušnjo, ki je je bil deležen popoln Applov začetnik.

1Iphone12 Mini Promax

Žal pa se mi je izdelek priskutil, še preden sem napravo začel resneje uporabljati. Za eksperimentiranje sem si namreč izbral napačno serijo, saj 12. generacija mobitelov iPhone v škatli ne vsebuje polnilca. Apple se je namreč odločil, da se znebi polnilcev, kar naj bi zmanjšalo elektronsko smetenje. Pohvalna poteza, a na svojo nesrečo sem se tako znašel z mobitelom, ki je imel ob odprtju paketa skoraj povsem prazno baterijo – brez možnosti polnjenja. V paket je vključen samo kabel USB-C, ki ima vhod Lightning. Kabel ni ustrezal nobenemu vtikaču, tako da sem se nekaj časa samo praskal po glavi in se spraševal o svoji naslednji potezi. K sreči sem odkril zaprašen vhod USB-C na zadnji strani svojega računalnika in mobitel mi je vendarle uspelo napolniti. Mimogrede, pozneje sem odkril, da moja konzola PlayStation 5 prav tako vsebuje vhod USB-C – podatek, ki zna prav priti tistemu, ki se bo ob nakupu mobitela znašel v podobni godlji kot jaz.

Ko sem izdelek končno začel resneje uporabljati, so moje začetne zamere hitro izpuhtele v zrak.

Kar pri Pro Maxu najbolj bode v oči, sta njegova glomaznost in hkrati teža. Pro Max ti da takoj vedeti, da v rokah držiš kakovosten izdelek, ki ti bo zvesto služil nadaljnjih nekaj let. Robovi naprave so lepo zaobljeni in prevlečeni z nerjavečim jeklom, zadnja stran pa je narejena iz hladnega steklenega ohišja, ki že po občutku uporabniku sporoči, da zadeva ne bo hitro počila.

2Iphone12 Mini Promax

Tista prava magija se začne na sprednji strani. Zaslon Super Retina XDR je tokrat podrobnejši kot kadarkoli prej in ločljivost 2778 x 1284 ter 16 milijonov barv pričara pred naše oči res živ zaslon. Procesor A14 Bionic poskrbi za odzivno izkušnjo brez zamika in strojne mišice se izkažejo tudi pri poganjanju iger. Zaslon je naravnost gromozanski, saj diagonala znaša kar 17,1 centimetra. To pomeni, da je ta mobilni telefon tako gigantski, da lahko o njem razmišljamo kot o manjši tablici. Sicer ima iPad v letu 2020 še vedno svoje mesto, vendar pa boste z Maxom lahko izvajali tudi opravila, ki so bila do zdaj vezana samo na tablice. Primer tega je denimo gledanje Netflixa, saj mobitel ponuja dovolj velik zaslon, da oči ne boste preveč naprezali ob gledanju premajhne slike, podprta pa sta tudi standarda HDR10 in Dolby Vision. Dobra novica je, da je Apple poskrbel tudi za primerno zaščito zaslona. Tehnologija Ceramic Shield zagotavlja štirikrat večjo vzdržljivost in odpornost na poškodbe, in če ste še vedno v dvomih glede vzdržljivosti naprave, potem si le oglejte kakšen posnetek na YouTubu, ki prikaže Pro Maxa v zelo nevarnih situacijah.

Skratka, zaslon je odličen in ima morda samo dve pomanjkljivosti. Prva je ta, da je na vrhu zaslona še vedno prisotna zareza, ki vsebuje sprednjo kamero. Applu te tehnologije še vedno ni uspelo preseliti pod zaslon in tako uporabniku ponuditi večjo površino gledanja. Res je, da je zaradi tega odklepanje mobitela s pomočjo zaznavanja obraza bliskovito hitro, a osebno sem upal, da bomo v 12. generaciji končno doživeli premik zareze. Drugi minus pa je to, da manjka osveževanje zaslona 120 Hz. To ni večja pomanjkljivost, a dejstvo je, da konkurenca pri tej cenovni postavki takšno tehnologijo že ponuja, zato je njen izostanek pri poganjanju iger opazen.

Ne spreglejte našega video Testa na dlani, ki sta ga pripravila Satt in Jerry.

Raj za fotografe

Kot novopečenega uporabnika iPhona so me Applove kamere naravnost 'odpihnile'. Pro Max na zadnji strani sicer vsebuje enak trojni sistem kamer kot cenejša izvedba Pro, a razlike se skrivajo v specifikacijah. Sistem širokokotnih (12 MP), ultra širokokotnih (12 MP) in telefoto (12 MP) leč se po specifikacijah bere enako kot pri različici Pro, vendar Max poleg tega vsebuje izboljšano 65-milimetrsko kamero, glavni senzor pa je za 47 % večji, kar omogoči superiorne fotografije v temi.

Ravno slikanje v slabih pogojih osvetlitve me je najbolj navdušilo. Maxov superiorni način fotografiranja v temi lahko naredi razločne fotografije, pa čeprav delamo posnetke ob komaj kakšni osvetlitvi. Česa takšnega pri Androidu še nisem izkusil in res je bilo čudovito, ko sem lahko končno fotografiral svojega mačka sredi skoraj popolne teme in ga ob tem nisem prestrašil ali zaslepil z bliskavico. K izboljšanju nočnega fotografiranja izdatno pripomore tudi novi globinski senzor LiDAR, saj lahko sedaj v nočnem načinu uporabimo portretne učinke, ne da bi se ob tem obremenjevali z zameglitvijo.

Sprednja kamera ni nič kaj posebna, saj vsebuje samo lečo z 12 MP. A tudi tu smo dobili 'dobrote' in izboljšave pri nočnem fotografiranju, tako da boste ob zajemanju selfijev ob pomanjkljivi svetlobi naredili presenetljivo dobre posnetke. Koliko pride to prav, bi znal povedati marsikateri uporabnik, ki se je želel na hitro fotografirati sredi teme na kavču in se mu ni dalo vstajati in prižigati luči, zato se je moral zadovoljiti s slepečo bliskavico, ki je poleg tega naredila slabo fotografijo.

Snemanja v ločljivosti 8K sicer ne boste dobili, tako da se boste morali zadovoljiti z resolucijo 4K, dobra novica pa je, da lahko po novem v posnetke vključimo tudi HDR-tehnologijo Dolby Vision pri 60 sličicah na sekundo. Rezultat so videoizrezki, ki jih uporabimo tudi za kaj resnejšega kot snemanje družinske večerje. iPhone 12 Pro Max med drugim ponuja tudi vgrajeno stabilizacijo, tako da vaši posnetki ne vsebujejo nadležnega tresenja. Sicer se zadeva ne more primerjati s kakšnim profesionalnim stabilizatorjem, toda končni rezultat je več kot odličen.

Uporabniška izkušnja

Kot že rečeno, uporabniška izkušnja je hitra, intuitivna in brez zamika. Napravo poganja operacijski sistem iOS 14, ki mi je bil kot novincu precej tuj, zato sem se moral najprej privaditi na novo upravljanje mobitela, ki je podobno Androidovemu, a se vseeno močno razlikuje. Mobilni telefon sem za nekaj dni porinil v roke tudi svoji boljši polovici, ki je malce manj tehnološko osveščena kot jaz. Kljub začetnim težavam ni potrebovala dolgo, da je začela po mobitelu švigati kot reaktivec. Potem je naletela na ustvarjanje Memojijev in to jo je 'kupilo', zato te dni že načrtuje prehod na iPhonov ekosistem. Ne bom pozabil njenega razočaranega pogleda, ko je bilo testiranja konec in je morala nazaj na svoj mobitel z Androidom. Sledilo je žalostno drsanje po mobitelu navzgor, ki pa seveda na napravi Android ni imelo nobenega učinka.

3Iphone12 Mini Promax

In ni edina, saj sem tudi sam hitro posvojil iPhonovo uporabniško izkušnjo, ki je še posebej pri Maxu bliskovito hitra. Bionični čip A14 poskrbi za hitro preklapljanje med aplikacijami in tekoče poganjanje filmov ter iger. Med celotnim obdobjem testiranja se mobitel niti enkrat ni zataknil ali pa zrušil kakšne aplikacije, kar je pohvale vreden dosežek Applovih inženirjev.

Pro Max lahko kupite v izvedbi s 128 GB, 256 GB ali pa 512 GB, cena med njimi pa se niti ne razlikuje preveč. Priporočamo nakup različice z največ pomnilnika – če ste se že odločili za nakup naprave, ki stane več kot tisočak, potem je tudi logično, da boste dodali še tistih nekaj evrov in tako dobili izdelek, ki mu ne bo že čez kakšno leto ali dve zmanjkalo prostora. Posnetki 4K in fotografije lahko namreč hitro zavzamejo kapacitete shrambe, kar pomeni, da boste nato primorani v brisanje posnetkov ali pa izdelovanje varnostnih kopij.

Končno 5G

Apple je v 12. generacijo vpeljal podporo za omrežje 5G, ki je v Sloveniji, zahvaljujoč Telekomu Slovenije, že nekaj časa v uporabi.

Gre za naslednjo generacijo prenašanja podatkov, in čeprav smo še na začetku, je zadeva že zdaj impresivna. Mobitel iPhone 12 Pro Max sem s sabo odnesel v bolj zakotno vas na Dolenjskem in tudi tam sem dosegal hitrosti, ki so presegle WiFi-povezave šibkejših omrežij. Pokritost s signalom je vsak dan večja in danes se preprosto ne splača kupovati naprave brez tehnologije 5G.

Zadeva trenutno ni popolna in gledanja Netflixa med vožnjo po avtocesti te dni še ne boste izkusili, vendar ni dvoma, da se bo ta izkušnja v naslednjem letu korenito spremenila.

Baterija

Ob testiranju sem bil presenečen nad vzdržljivostjo naprave. Človek bi si mislil, da vse te pritikline novega mobitela, ki so navidezno skoraj vedno v pripravljenosti, pomenijo velik davek pri bateriji, vendar ni bilo tako.

Dveurno gledanje serije na Netflixu 'pogoltne' samo okoli četrt baterije, če pa boste mobitel valjali po rokah in preverjali družbena omrežja, potem tudi po 12 urah baterije ne boste popolnoma izpraznili.

4Iphone12 Mini Promax

Zanimiva je tudi nova tehnologija MagSafe, ki se skriva na zadnji strani mobitela. Gre za magnetni nastavek, ki omogoča enostaven priklop na brezžične polnilnike. MagSafe ima v čip, tako da lahko prepozna originalne Applove polnilnike, kar uporabniku omogoča hitrejše brezžično polnjenje. Vendar pa je lahko magnet uporaben še na drugih področjih, saj lahko na mobilnik hitro 'prisesamo' denarnico ali pa se poigramo z različnimi ohišji. Zagotovo nas na tem področju v prihodnosti čakajo še zanimive iznajdbe.

Končne misli

Kot novinca me je iPhone 12 Pro Max naravnost očaral. Operacijski sistem iOS mi je prinesel stvari, za katere sploh nisem vedel, da jih pogrešam. Manjše zadeve, kot so denimo iskanje fotografij po ključnih besedah, magnetni čip MagSafe in igranje z Memoji, bodo očarali vsakega neizkušenega Applovega uporabnika.

Vendar pa bo najmogočnejši predstavnik mobitelov iPhone očaral tudi že izkušene 'jabolčnike'. Sistem kamer je dovolj napreden, da se bo nenadoma na družbenih omrežjih pojavil cel kup novih amaterskih fotografov. Tudi sam sem padel v to past in na samo enem sprehodu čez podeželje sem se neprestano ustavljal, saj se mi je nenadoma vsaka stvar zdela vredna zajema v objektiv.

iPhone Pro Max seveda ni brez napak. Da ni polnilca, sem že omenil, tu pa je tudi nekoliko nerodna postavitev zadnjih kamer, ki so izbočene in se zaradi tega mobitel na površini mize maje. Mobitel prav tako ni namenjen tistim, ki svojo napravo radi upravljate samo z eno roko, saj je zaslon preprosto prevelik, da bi vse funkcije dosegli samo s prsti ene roke.

Cena se bo morda komu zdela minus, saj boste za različico s samo 128 GB pomnilnika odšteli več kot 1200 EUR. Toda mobiteli s podobnimi specifikacijami te dni običajno stanejo več kot tisočaka in tisti, ki bi radi malce prihranili, se lahko brez skrbi odločite za dokaj primerljivo različico Pro. Max je pač tu za vse tiste, ki bi radi imeli v rokah najmočnejšo in največjo napravo, ki jo trenutno na trgu mobitelov ponuja Apple, in za to boste preprosto morali plačati višjo ceno.

Vendar pa me je najbolj presenetilo, kako je Apple tako mene kot mojo dražjo polovico v samo nekaj dneh prepričal za prehod z naprav z Androidom. Kar naenkrat sva začela preračunavati obročno odplačevanje, na glas pa sva začela s kislimi nasmeški sprejemati kompromise, da morda ne potrebujeva ravno vsak dan treh obrokov hrane, če to pomeni, da v rokah drživa nova mobitela iPhone.