Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Zanašanje na umetno inteligenco ob manjših kozmetičnih popravkih

Marjan Kodelja
Marjan Kodelja
Pred 38 dnevi
·
Čas branja: 4 min
·
Poslušaj vsebino

Samsung je tokrat prej kot običajno predstavil nove modele družine Galaxy S, s čimer se je (zelo) verjetno odzval na Applovo uspešno spodkopavanje njegovega vodilnega položaja na globalnih trgih.

To ne zmanjšuje pomena novih mobitelov, za katere se zdi, da se (bolj kot smo bili tega vajeni) zanašajo na algoritme umetne inteligence.

Samsung Dogodek 24 Hero4

Učinkovitejša predelava fotografij

Umetna inteligenca na novih mobitelih serije Galaxy S24 s tem še zdaleč ni rekla zadnje besede. Za razliko od drugih Samsung do zdaj ni pretirano veliko govoril o programskih algoritmih v povezavi s fotografskimi zmogljivostmi, čeprav je bilo popolnoma jasno, da se je ves ta čas bogato zanašal nanje. Videti je, da so tokrat dejansko naredili občutnejši korak naprej, sploh če se bo izkazalo, da so obljubljene zmožnosti tudi praktično uporabne. Ne gre le za lepše nočne fotografije in odstranjevanje napak zaradi tresočih rok pri fotografiranju z večjimi povečavami, temveč za uporabo generativnih algoritmov umetne inteligence za predelavo fotografij. Algoritmi naj bi takoj izbrisali odboje s steklenih površin, popravili (izrisali ozadje), premaknili objekt na fotografiji, popravili optične napake na robovih zaradi širokega vidnega kota in podobno. Čeprav vse to sodi v področje urejanja fotografij, do zdaj česa takšnega ljubitelji Samsungovih mobitelov niso bili vajeni. A kot sem dejal: počakajmo, kajti marsikaj, kar je na predstavitvi videti odlično, se pozneje lahko izkaže za ne najbolj uporabno.

Samsung Dogodek 24 Her1

Kot je običajno že nekaj let, je fotografsko daleč najbolj »močan« mobitel Galaxy S24 Ultra. Spet ima štiri kamere, a ima telekamera s petkratno optično povečavo tokrat 50-milijonsko tipalo (lani 10-milijonsko in 10-kratno optično povečavo). Po zaslugi združevanja pik je pridobila na svetlobni moči, kljub temu da zaslonka periskopskega objektiva ni izboljšana. Druge kamere ostajajo sumljivo podobne lanskim, vključno z 200-milijonsko glavno. Ker so enake tudi v mobitelih Galaxy S24 in S24+, bo morebitni napredek v kakovosti fotografij posledica novejšega procesorja oziroma enote za obdelavo podatkov tipal (ISP) ter izboljšanih programskih algoritmov.

Samsung Dogodek 24 Hero2

Minimalne nadgradnje strojne opreme

Ker je vse težje v enem letu narediti res odziven napredek, je ta vse pogosteje omejen na vgradnjo novega in hitrejšega procesorja. Lani so imeli vsi trije mobiteli Galaxy S23 procesor Snapdragon, letos Samsung spet uvaja svoj procesor za evropski trg. Ne v vseh novih mobitelih, temveč samo v »slabših« Galaxy S24 in S24+, saj bodo »ultre« imele tretjo generacijo procesorja Snapdragon 8. Procesor je srce vsakega mobitela z vplivom na delovanje sistema, kakovost fotografij, avtonomijo baterije in izkušnjo igranja. Zaradi tega mi odločitev za različna procesorja ni najbolj všeč, a so se tako odločili. Napačno pa je razmišljanje, da je vseeno, ker sta procesorja podobna oziroma nudita podobne zmogljivosti. Zakaj? Ker preprosto nista enaka! Ena zaveza pa mi je všeč. Samsung obljublja sedemletno podporo, v kar so vključeni varnostni popravki in nadgradnje operacijskega sistema.

Samsung Dogodek 24 Hero3

Dizajn povečini ostaja nespremenjen

Videz mobitelov ni pretirano spremenjen, če zanemarim rahle kozmetične popravke, med katerimi je najbolj očitna bolj ploščata (ravna) oblika modelov Galaxy S24 in S24+. Še največja razlika je v še za odtenek tanjših robovih okoli 17,2-, 17- in 15,7-centimetrskih zaslonov mobitelov Galaxy S24 Ultra, 24+ in 24. Zasloni sicer niso enaki, so si pa zelo podobni. Poleg velikosti so razlike pri ločljivosti, ki v modelu Galaxy S24 ostaja polne visoke razločljivosti (FHD), medtem ko imajo vsi vrhnjo svetilnost 2600 kandel in dinamično osveževanje v intervalu med 1 in 120 herci.

Omeniti velja, da je Galaxy S24 Ultra prvi Samsungov mobitel z okvirjem iz titana. Ker so ga imele dozdajšnje »ultre« iz aluminija, sprememba ne bo povzročila omembe vredne nižje teže, bo pa vplivala na vzdržljivost ohišja in s tem na življenjsko dobo naprave. Galaxy S24 Ultra je na voljo v titan sivi, titan črni, titan vijoličasti in titan rumeni barvi, medtem ko so barve drugih dveh mobitelov oniks črna, marmorno siva, kobaltno vijoličasta in jantarno rumena.

Spremljajte Tehnik na družbenih omrežjih Facebook, Instagram, X in TikTok.