Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Za zeleno prihodnost: z odsluženimi mobiteli do medovitih dreves

Tehnik Maks
Tehnik Maks
Pred 332 dnevi
·
Čas branja: 4
·
Poslušaj vsebino

V tridesetih letih odkar imamo v Sloveniji mobilno telefonijo, je vsak od nas kupil, dobil in zamenjal že množico mobitelov. A se sploh še spomniš svojega prvega?

No, Alen Podlesnik ima dva od prvih popularnih mobitelov, Čuka in Regljo, in če želiš, te popelje na nostalgičen izlet v zgodovino.

Čuke in Reglje je sicer že težko najti, a morda se ti kje v predalu, omari ali škatli skriva še kak star mobitel. Če ga najdeš, ga prinesi v Telekomov center. Pri tebi se na njem namreč le nabira prah, zato se priključi skrbi za prihodnost in pot pod noge. V zahvalo prejmeš zapestnico, mi pa bomo mobitel reciklirali.

Mobitele, ki jih ne potrebujete več, ste pridno prinašali v naše centre, mi pa smo obljubili, da bomo za vsakih pet odsluženih posadili medovito drevo. In obljubo smo v soboto, 26. marca, v okviru vseslovenske akcije sajenja medovitih rastlin, ki poteka pod okriljem Čebelarske zveze Slovenije, tudi izpolnili. Posadili smo kar 1000 medovitih dreves, ki smo jih prispevali v zameno za odslužene mobitele. Medovita drevesa namreč priskrbijo hrano za preživetje čebel, ki skupaj z drugimi opraševalkami, poskrbijo za opraševanje in razvoj rastlin ter posledično tudi za našo hrano.

Obljubo smo sicer izpolnili, a še vedno skrbimo za zeleno prihodnost in tako ti bomo v aprilu ob obisku Telekomovega centra podarili sončnična semena. Posadiš jih na sončno mesto in s tem poskrbiš za čebele in druge opraševalce. Naši zaposleni so jih že posadili, pridruži se nam še ti, da naredimo nekaj dobrega za naravo in družbo.

Odslužene mobitele pa še vedno lahko prineseš k nam. Če se ti na primer kakšna nokia še vedno valja doma, jo z obiskom v Telekomovem centru še vedno lahko izmenjaš za zapestnico Treecelet, ki jo izdelujejo v Sloveniji. A se sploh še spomniš obdobja, ko smo skoraj vsi imeli nokie? Preveri, kaj je na njej našel Alen.

Nič hudega, če sta nokia ali blackberry zate že pozabljena preteklost. Mogoče med spomladanskim čiščenjem odkriješ starosto med samsungi ali iPhoni. Če pa se želiš vrniti dlje nazaj v času in te zanima, kako je izgledal dedek vseh mobitelov, preveri, kaj je odkril Alen.

Če želimo zeleno prihodnost, moramo med drugim poskrbeti za čebele, kar smo skupaj s Treecelet, organizacijo, ki je financirala že več kot 540.000 posaditev dreves po svetu, naredili tako, da smo za vsakih pet odsluženih telefonov posadili eno medovito drevo, pri tem pa so nam seveda pomagali strokovnjaki Čebelarske zveze Slovenije. Če te zanima več o projektu in o Treecelet, si preberi intervju z enim od ustanoviteljev.

In ne pozabi, truda za zeleno prihodnost še ni konec, v aprilu ti bomo ob obisku Telekomovega centra podarili vrečko semen sončnic. Pridruži se akciji sajenja medovitih rastlin Čebelarske zveze Slovenije in posadi svojo sončnico na vrtu ali v cvetličnem loncu na balkonu ter skupaj z nami ustvajaj zeleno prihodnost!