Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Vodnik za nakup tabličnega, prenosnega in namiznega računalnika

Marjan Kodelja
Marjan Kodelja
Pred 339 dnevi
·
Čas branja: 5
·
Poslušaj vsebino

Brez vsaj enega od njih si težko predstavljamo sodobno življenje. Toda, katerega naj izberem, da bo zadoščeno vsem mojim potrebam? Potrudil se bom odgovoriti na to in še na nekatera druga vprašanja, ki si jih zastavljate med nakupom računalnika.

Nekaj časa smo mislili, da bodo tablični računalniki (tablice) izrinili druge tipe računalnikov zaradi priročnosti uporabe, dolge življenjske dobe baterije in izredne prenosljivosti. To se ni zgodilo. Kdor ima tablico, ta ve, da občasno še vedno potrebuje vsestranski računalnik klasične zasnove. Če že lahko ena naprava prevzame naloge drugih dveh in ti zato nista potrebni, je to prenosni računalnik. Sploh če ima na dotik občutljiv zaslon in zlahka deluje v tabličnem načinu. Se pa tablica izkaže kot druga naprava, če se iz nekega razloga odločite, da boste doma ali v službi imeli le neprenosljivi namizni računalnik. Kot vedno pa obstaja minus: da zaslon pametnega mobitela, ki zna napraviti vse, kar zna tablica, in še več, dimenzijsko nikakor ne odgovarja.

Poglejmo zdaj vse tri kategorije naprav, katerih bogato ponudbo najdete v E-trgovini Telekoma Slovenije.

Tablica za zabavo in ogled vsebin

Večina tablični računalnik kupuje za branje, gledanje videovsebin in izobraževanje ter manj za ustvarjalna dela. Čeprav so predvsem tiste zmogljivejše primerne tudi za slednja. Ker gre za drugo računalniško napravo, je gospodarnejše izbrati model, ki bo z obstoječimi zmogljivostmi in funkcijami zdržal več let. Koliko? Najmanj pet in še raje sedem let. V tej luči se najbolj obnesejo Applove tablice, kajti podjetje nadgradnje operacijskega sistema in varnostne popravke zagotavlja dlje, kot to počenejo najbližji tekmeci. Obenem pa ima v svoji ponudbi tudi daleč največ različnih modelov, kar dokazuje dvoje. Da bolj kot drugi izdelovalci verjamejo v to kategorijo naprav in se zavedajo, da smo kupci različni – tako glede potreb kot finančnih zmožnosti. Prepričan sem, da bo večina več kot zadovoljna z osnovnim iPadom, medtem ko boste najzahtevnejši posegli po modelu iPad Pro, ki z zmogljivostmi ne zaostaja za prenosnimi računalniki.

Na strani ponudbe naprav s sistemom Android je ponudba različnih modelov zaradi relativne številčnosti blagovnih znamk na prvi pogled celo pestrejša. V resnici pa ni, saj izdelovalci nudijo dokaj podobne modele v različnih cenovnih razredih. V najvišjem so najzmogljivejše tablice, ki ne zaostajajo veliko za Applovimi, medtem ko v nižjih razredih najdete predvsem modele z manj zmogljivimi procesorji (ali) in zasloni, primerne predvsem za najmlajše in manj zahtevne uporabnike.

Vodnik Za Racunalnike Kodelja Mar23 Tablice

Ko se odločate za tablični računalnik, naprej preverite procesor. Smiselno je, da je najnovejši v svojem zmogljivostnem razredu, saj je to jamstvo, da bodo dlje na voljo nadgradnje in varnostni popravki. Ni nujno, da je najboljši, ki ga izdelovalec tisti čas nudi, a pri manj zmogljivih upoštevajte, da se bodo slabše odrezali med poganjanjem zahtevnejših aplikacij in iger. Naslednja pomembna komponenta je zaslon. Preverite ločljivost, naj ne bo nižja od polne visoke razločljivosti (1080p), in svetilnost, saj je od te odvisna uporabnost tablice na prostem. Najboljše tablice s sistemom Android so lahko opremljene z zaslonsko tehnologijo OLED, ki nudi večje kontrastno razmerje in lepše barve ter so zaradi tega primernejše za ustvarjalce digitalnih vsebin. Tretji pomembni element je pomnilnik. Pri njem velja preprosto pravilo. Več je bolje. Sploh v primeru tablic brez ležišč za spominske kartice. Če je le mogoče, se izogibajte modelom z manj kot 128 GB.

Druge komponente, kot so povezljivost, zvočniki, podpora za elektronsko pisalo in tipkovnico ter kamere, so drugotnega pomena in odvisne od specifičnih potreb posameznika. Ko se bo na primer večina zadovoljila z vmesnikom za brezžično omrežje WiFi, manjšina ne bo hotela tablice brez modema za mobilna omrežja. Vsekakor se splača pogledati, kaj izbrani modeli nudijo, da se potem na podlagi tega odločite, katera tablica je popolna za vaše potrebe (in želje).

Prenosnik za delo povsod

Težje kot tablico je najti ravno pravšnji prenosni računalnik. Upoštevati in pretehtati velja več lastnosti. Najprej se vprašajte, kako velik prenosnik pravzaprav želite, saj velikost poleg teže vpliva na udobje uporabe in prenosljivost. Majhen prenosnik je lažje prenašati kot velikega, toda na manjšem zaslonu je težje delati. Posebej, če ste navajani na delo z več sočasno odprtimi programi. Ravno tako so pomembni: razmerje stranic, vse več prenosnikov nudi razmerje 16 : 10, ki je primernejše za večino opravil (razen gledanja filmov), najvišja svetilnost, ki vpliva na uporabo prenosnika na prostem, razločljivost, ki naj bo vsaj polna visoka (1080), še bolje 1440p, in zaslonska tehnologija. Vse bolj se tudi v tej kategoriji sodobnih naprav uveljavljajo zasloni OLED, čeprav bo večina, sploh če niste za prenosnik pripravljeni plačati preveč, razmeroma zadovoljna z zaslonsko tehnologijo IPS. Starejših in slabših pa ne priporočam.

Poleg kakovosti in robustnosti na težo ohišja najbolj vplivata baterija in hladilni sistem, ki je pogojen z zmogljivostjo centralnega in morebitnega dodatnega grafičnega procesorja (grafične kartice). Izbor procesorja je sicer odvisen od potreb, toda sam ne bi šel pod Intel i5 enajste generacije oziroma pod podobno zmogljiv AMD-jev procesor Ryzen. Dodatna grafična kartica je odvisna od potreb. V primeru igranja zahtevnih iger in zahtevnega grafičnega ustvarjanja je (skoraj) nujna, sicer bodo zadostovale grafične zmogljivosti centralnega procesorja. S pomnilnikom je zadeva enaka kot pri vsaki napravi. Več je bolje. Delovnega (RAM) naj ne bo manj od 8 GB in glavnega ne manj od 256 GB. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da z delovanjem prenosnika ne boste najbolj zadovoljni. Preverite še življenjsko dobo baterije, ki je verjetno s stališča prenosljivosti in dela na daljavo za marsikoga enako pomembno kot zmogljivosti. Poleg kapacitete, izražene v vatnih urah (Wh), upoštevajte še preprosto načelo, da je avtonomija zmogljivejšega modela običajno krajša od avtonomije manj zmogljivega z enako veliko baterijo.

Vodnik Za Racunalnike Kodelja Mar23 Prenosnik

Ko se odločite za glavne lastnosti, sledi tehtanje preostalih, ki so, podobno kot v primeru tabličnih računalnikov, odvisne od specifičnih potreb. Kakovost zvoka, število in tipi priključkov (ob čemer vam polagam na srce, naj ima vaš naslednji prenosnik priključek HDMI, en USB tipa A in vsaj dva tipa C), ločljivost spletne kamere, zasnova prenosnika, ali je zaslon občutljiv na dotik in estetika. Vse bolj je namreč pomembno, da je prenosnik ravno tako lep, kolikor je zmogljiv.

Namiznik za zahtevne naloge in igre

Klasični namizni računalniki postajajo vse manj zanimivi za široko množico, čeprav imajo pred prenosnimi vsaj dve zelo pomembni prednosti. Ena je nižja cena ob podobnih zmogljivostih in druga preprostost nadgradnje, ko se pojavi potreba po novejših komponentah. To je tudi razlog, čemu po tovrstnih zmogljivih napravah največkrat posegajo ustvarjalci digitalnih vsebin in igričarji, medtem ko cenejše modele kupujemo za otroke. Ko se odločate za namizni računalnik, takrat upoštevajte še to, da boste morali kupiti še tipkovnico, miško in monitor. Predvsem pri slednjem nima smisla varčevati, saj slab monitor zlahka povzroči težave z očmi.

Pri tej kategoriji naprav so najpomembnejši procesor, grafična kartica, pomnilnik in priključki. Drugo je drugotnega pomena, saj zvok, sliko in morebiti še kaj prevzamejo dodatne zunanje naprave. Priporočamo najmanj Intelov procesor i5 enajste generacije ali AMD-jev Rayzen 5 in dodatno grafično kartico Nvidea ali AMD. Odgovor na vprašanje, katera kartica, je odvisen predvsem od tega, koliko ste za namizni računalnik pripravljeni plačati. S pomnilnikom stvari niso nič drugačne kot v primeru naprav drugih dveh kategorij oziroma velja prepričanje, da ga nikdar ni preveč, medtem ko s številčnostjo in raznovrstnostjo priključkov verjetno ne boste imeli nikakršnih težav.

Vodnik Za Racunalnike Kodelja Mar23 PC

Morda ni odveč razmisliti še ohišju oziroma zasnovi namiznega računalnika. Manj zahtevni ne potrebujete velikega ohišja v obliki stolpa, saj vam bo zadostoval majhen namizni računalnik, ki ga zlahka postavite na mizo ali celo namizni tipa vse v enem, ko so računalnikove komponente vgrajene v ohišje zaslona. Oba tipa sta zelo uporabna, a zaradi zasnove največkrat trpijo zmogljivosti.

Nakup v E-trgovini Telekoma Slovenije je še posebej primeren, če sta naročnik operaterja, kajti v tem primeru lahko pri nakupu izkoristite točke zvestobe in izbrano napravo dobite po ugodnejši ceni.