Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Vodnik za nakup sušilnega stroja

Marjan Kodelja
Marjan Kodelja
Pred 16 dnevi
·
Čas branja: 4 min
·
Poslušaj vsebino

Pozorni bodite na energijsko učinkovitost sušilnega stroja

Sušilni stroji so pomemben gospodinjski aparat, saj si težko predstavljamo, da bi perilo sušili na vrtovih, balkonih ali oknih. Žal njihov nakup ni vedno preprost. Omejuje nas prostorska stiska in iskanje optimalnega modela. Pri tem vam lahko pomagamo, saj vas v spletni trgovini Telekoma Slovenije čaka celovita ponudba tovrstnih aparatov.

Naravno sušenje ima prednosti, vendar bomo kmalu ugotovili, da so nekatera oblačila po sušenju v sušilnem stroju mehkejša tudi brez uporabe sredstev za mehčanje med pranjem. Vendar so glavne prednosti, da je perilo hitreje suho, da ohranja prijeten vonj in da barve ne posvetlijo, saj sončna svetloba med sušenjem ne igra nobene vloge. Dokler bomo le uporabljali ustrezne programe, se perilo ne bo raztegnilo, skrčilo ali drugače spremenilo oblike, zato je likanje le redko potrebno.

Še preden sploh začnete razmišljati o znamki, videzu in tehničnih lastnostih, razmislite o energijski učinkovitosti. Preprosto povedno. Energijsko učinkovitejši sušilni stroji so dražji, a zato v predvideni dobi uporabe porabijo manj energije od manj učinkovitih, ki so običajno cenejši. Oziroma drugače: za nakup se izplača nameniti več denarja, saj bodo denar povrnili nižji mesečni računi za električno energijo.

Kombinirani stroji takrat, ko je prostor omejen

Kombiniranje dveh tako drugačnih naprav, kot sta pralni in sušilni stroj, v eni napravi ni najbolj preprosto. Vendar so primeri, ko preprosto nimate dovolj prostora za dve samostojni napravi in ste zato prisiljeni v odločitev za kombinirani stroj. Razlika v kakovosti ni več tako velika, kot je bila, toda še vedno se boste morali sprijazniti s kakšnim kompromisom. Predvsem s tem, da kombinirana naprava suši slabše od samostojnega sušilnega stroja ter da je kapaciteta pranja v kilogramih višja od kapacitete sušenja. Bodisi damo prati manj perila ali ga po zaključku iz bobna del vzamemo in namesto enega zaženemo dva sušilna cikla. Tudi zato sta največkrat primernejša samostojna stroja, saj lahko delata vzporedno in občutno prihranita čas.

TS Tehnik Vodnik Susilnistroj Clanek1 Desktop

S toplotno črpalko ali brez

Ne glede na posebnosti sušilni stroji delujejo po enakem principu. Topel zrak odvzame perilu vlažnost, jo kondenzira v vodne kapljice in odloži v zbirno posodo, ki jo moramo po vsakem sušenju izprazniti. Zato kondenzacijski stroj lahko postavite povsod, saj ne potrebuje otočnega priključka. Trik je, kako pridi do toplega zraka. To je lahko grelec, kar je energijsko bolj potratno, ali toplotna črpalka, ki v osnovi deluje enako kot sobna klimatska naprava. Kompresor stisne plin, ta se zaradi tega segreje in odda toploto zraku, ki na poti skozi boben perilu odvzame vlago. Topel in zdaj še vlažen zrak potuje v toplotni izmenjevalnik, kjer preostalo toploto vrne plinu, pri čemer vlaga kondenzira in se zbira v posodi. Kompresor nato s stiskanjem plina doda ravno toliko toplote (energije), kot jo je zrak med procesom sušenja izgubil, in krog se ponovi. Ker stroj skoraj nič toplote in s tem energije po nepotrebnem ne odda v okolje, je energijsko učinkovitejši od stroja brez toplotne črpalke.

Pred dvema letoma so v ponudbi spletne trgovine Telekoma Slovenije prevladovali klasični modeli. Zdaj je obratno. Velika večina ponujenih modelov ima vgrajeno toplotno črpalko.

Kako velik naj bo?

Kapaciteta bobna je odvisna od potreb in ni nujno, da je večje boljše. Priporočljivo je izbrati sušilni stroj s kapaciteto bobna, ki je enaka ali višja od kapacitete bobna pralnega stroja. Stroj bo namreč optimalno deloval, ko je v njem primerna količina perila. Ne preveč, a tudi ne premalo. Za štiričlansko družino, ki veliko pere, naj bi tako zadostovala kapaciteta bobna med 7 in 8 kg, medtem ko bo posameznik ali par zadovoljen z manjšim.

Ne pozabimo še nečesa. Perilo mora biti primerno ožeto, preden ga damo v sušilni stroj, kar pomeni, da mora pralni stroj omogočati ožemanje z najmanj 800 obrati na minuto oziroma optimalno med 1000 in 1200 obrati. Dobro je tudi, da ima sušilni stroj čim več različnih programov, da sušilni cikel lažje prilagoditi količini, vrsti in občutljivosti perila.

TS Tehnik Vodnik Susilnistroj Clanek2 Desktop

Pamet ni odveč

Ker je poraba energije odvisna tudi od časa sušenja, ni odveč, če je stroj opremljen s tipalom vlažnosti, s katerimi prilagaja trajanje sušenja. Nima smisla, da po nepotrebnem troši energijo za sušenje oblačil, ki so že suha. Ravno tako so pomembni programi sušenja, ki jih nudi. Večina nikdar ne uporablja vseh, zato v opisu izdelka preverite, ali nudi na primer program, ki perila ne posuši v celoti, da je primerno za likanje, program za velike kose, program za sušenje občutljivih oblačil ali program za preprečevanja krčenja in ohranjanja oblike, ki je nadvse priljubljen.

Kaj je še pomembno?

• Standardna velikost sušilnega stroja je 85 × 60 × 60 centimetrov.
• Letni stroški energije za sušilni stroj so izračunani za 160 ciklov (približno eno sušenje vsak drugi dan).
• Najtišji sušilni stroji imajo manj kot 63 dB, najpogostejši pa so stroji, pri katerih hrup doseže največ 68 dB.
• Sodobne sušilne stroje upravljate prek zaslona, čeprav je tudi upravljanje z gumbi in tipkami izredno preprosto.
• Če je stroj opremljen s samodejno funkcijo čiščenja kondenzatorja, vam tega ni treba početi ročno.
• Poleg tipala vlage nekateri stroji zaznajo količino perila in temu primerno samodejno prilagodijo trajanje sušilnega cikla.
• Uporabna funkcija je še odložen začetek sušenja (zamik med 0 in 24 urami).
• Preverite trajanje garancije. Čim daljša je doba jamstva, toliko bolje.

Spremljajte Tehnik na družbenih omrežjih Facebook, Instagram, X in TikTok.