Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Vodnik za nakup supa – deske za veslanje stoje

Marjan Kodelja
Marjan Kodelja
Pred 184 dnevi
·
Čas branja: 4 min
·
Poslušaj vsebino

Veslanje stoje oziroma »supanje« je vse bolj priljubljen način preživljanja prostega časa, kadar je v bližini dovolj prostrana vodna površina.

Šport ni niti zahteven niti drag in je primeren za vsakogar, saj poleg obilice dobre volje praktično potrebujete le desko in veslo. Kako izbrati primerno svojim veščinam, debelini denarnice in drugih zahtevam?

Začetki »supanja« segajo v šestdeseta leta na Havaje, kjer so se ljubitelji jezdenja na valovih dvignili na desko in v roke prijeli veslo, da so lažje in hitreje prišli do točke, kjer so se lomili valovi. Največkrat ne prav blizu obale. Mnogo pozneje se je ideja prijela še med veslači, ki jih jezdenje valov ne zanima, in se razširila po vsem svetu. Spremenile pa so se tudi deske.

Napihljive imajo svoj čar

Prve deske za veslanje stoje so bile trde, saj na napihljivi »blazini« pač ni mogoče drveti po valu. Še danes nekateri stavite nanje, a večina se bo raje odločila za napihljivo. Ni težko uganiti, zakaj. Ko v njej ni zraka, zaseda zelo malo prostora, zato jih celo več zlahka prevažate v prtljažniku povprečno velikega avtomobila. Če nimate kombija ali poltovornjaka, potem one druge sodijo zgolj na streho. Ravno tako je napihljiva trpežnejša. Ob padcu bo trda vsaj opraskana, če se ji ne bo zgodilo še kaj hujšega, medtem ko bo napihnjena odskočila od tal. Trpežna in praktično neuničljiva je zaradi ene ali več plasti okrepljenega vinila, tj. prožnega materiala, ki je odporen proti udarcem, kar je odlično tako za spretnejše, ki se ne ustrašite veslanja čez manjše brzice, in manj spretne, ki pogosto z desko trčite ob obalne čeri.

Vodnik SUP Kodelja Jul23 Clanek1

Ko ni napolnjena za zrakom, je zložena v namenski torbi, v kateri je obenem prostor še za zračno tlačilno, smernik in zložljivo veslo. Vse skupaj tehta zgolj med desetimi in petnajstimi kilogrami. Ker komplet ni pretirano težak, ga poveznete na ramena in odnesete do obale, kadar ta ni dostopna z vozilom.

Napihovanje ni pretirano težko. Vsaj malo pa se boste zagotovo preznojili, kar ni slabo, saj je tudi to oblika rekreacije. Če vam je trud odveč, potem velja razmisliti o električnem kompresorju, ki ga priključite na akumulator avtomobila, če nima lastne baterije.

Tanker ali vikinška dolga ladja

Zdaj, ko poznate razliko med trdimi in napihljivimi, se boste morali odločiti na podlagi velikosti in oblike. Deska niso enake, razlikujejo se po merah in obliki, kar vpliva na njihove lastnosti. Širše, bolj okrogle in obilne so stabilnejše, na njih je lažje stati in nosijo več oseb, a so zato počasne kot kakšni tankerji. Nasprotje so ožje, daljše in bolj zašiljene. So sicer manj stabilne, pogosteje padete z njih, če niste dovolj vešči, a so nekajkrat hitrejše ob enaki frekvenci in moči veslanja. Pravi dirkalni čolni.

Zdaj pa poglejmo še nekoliko drugače. Široke med 57 in 81 centimetrov na najširšem delu in dolge med 290 in 330 centimetrov sodijo v zlato sredino desk za začetnike in rekreativce. So razmeroma stabilne in niso predolge, da bi jih težje obračali. Širše sodijo med družinske ali deske za spuščanje po brzicah. Oblikovane so kot splavi, široke in oglate tako spredaj kot zadaj.

Drugačne so tekmovalne deske. So ozke in dolge, da je vodni upor čim manjši, in spredaj zašiljene, da lepše drsijo po vodi. Podobne so deske za daljše veslanje, ki pa so običajno zaradi boljše stabilnosti širše od tekmovalnih in imajo več mrežic za pritrditev predmetov, ki jih želite imeti pri sebi.

Dvoslojne deske so trpežnejše

Napihljive deske imajo običajno eno (ali dve) zgornjo in eno (ali dve) spodnjo plast, ki sta med seboj povezani z na tisoče nitkami. Zaradi tega je toga in ohranja primerno obliko. Dvoslojne deske (po dve plasti zgoraj in spodaj) so praviloma trpežnejše od enoslojnih. Te zaradi tega niso slabe, kajti narejene so iz vinila, ki ob pravilni uporabi in vzdrževanju zdrži najmanj pet let. Plasti sta pri dvoslojnih deskah zlepljeni ali termično spojeni. Najboljše in najbolj trpežne deske so narejene po drugem postopku in so za četrtino lažje, bolj toge, stabilnejše in prijaznejše do okolja.

Ne varčujte pri veslu

Deski priložena vesla so največkrat iz aluminija, saj so lahka in obenem tudi razmeroma cenena. Boljša vesla so iz kombinacije aluminija in karbona ali samo karbonska. So močna in predvsem lahka, kar se pozna pri pogostejših daljših veslanjih. Zaradi lažjega rokovanja so razstavljiva in nastavljiva po višini, da ista lahko uporablja več oseb.

Pomembna dodatka sta še vrvica za okoli gležnja, ki poskrbi, da v primeru padca veter ne odpihne deske daleč stran, in rešilni jopič. Slednji največkrat ni v kompletu, a se ga vsekakor splača kupiti. Če ne zase, pa vsaj za otroke.

Vodnik SUP Kodelja Jul23 Clanek2

Kako izberete optimalno desko

  • Od števila ljudi, ki bo sočasno uporabljalo desko, je odvisno, kako velika naj bo. Upoštevajte še podatek o največji dovoljeni teži.
  • Če bo na njej samo ena oseba, je lahko krajša.
  • Kupite desko, ki je primerna okolju in načinu veslanja.
  • Če ste začetniki, potem izberite vsestranski model, namesto dolgega in ožjega.
  • Raje se odločite za karbonsko kot za veslo iz aluminija.

Napotki za vzdrževanje

  • Desko lahko shranite v napihljivem stanju ali prej iz nje izpustite zrak.
  • Preden desko shranite, se prepričajte, da je čista in popolnoma suha.
  • Hranite jo v suhem in zaprtem prostoru, v katerem ni prevroče.
  • Kadar jo hranite napihnjeno, naj bo dno na tleh – bolje, kot da je prislonjena na steno s stranico na tleh. Nanjo ne odlagajte drugih predmetov.

Veslanje stoje je odlična oblika zabave, rekreacije in uživanja v naravi, zato ni prav nič čudno, da kadarkoli pogledamo večjo vodno površino, na njej prej ali slej opazimo tukajsup. Podobno je celo v mestih, skozi katera teče dovolj široka reka. Toda uživali boste le v primeru, da boste izbrali desko, ki bo skladna z vašimi potrebami in motoričnimi veščinami. Pogosti padci v vodo so nekaj časa lahko zabavni, potem pa postanejo nadležni in motivacija za novo obliko rekreacije bo počasi izpuhtela.

Spremljajte Tehnik na družbenih omrežjih FacebookInstagramTwitter in TikTok.