Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Vodnik za nakup kavnega aparata

Marjan Kodelja
Marjan Kodelja
Pred 38 dnevi
·
Čas branja: 5 minut
·
Poslušaj vsebino

Kdor ceni res dobro kavo, ne bo varčeval pri nakupu aparata za kuhanje kave. Zakaj pa bi, ko je vendar znano, da na okus in vonj poleg pravšnjega zrnja še najbolj vpliva kakovosten aparat.

Kot vedno se sprašujete, kateri aparat je najprimernejši. Kot dostikrat v podobnih dilemah odločitev ni najbolj preprosta, najboljši pa so profesionalni aparati. Takšni, kot jih srečate v dobrih kavarnah. To ne gre. Nimate dovolj prostora, tudi če bi po kakšnem čudežu zbrali dovolj denarja. Ravno tako so nekateri sicer cenejši, a še vedno zelo dobri aparati, preveliki za kuhinjski pult. Katerega torej? S filtrom, morda na kapsule, ki so ta hip zelo priljubljene, ali čisto pravi kuhalnik kave, le da je manjši in primernejši za gospodinjstva?


Ni lepšega, kot ko zadiši po sveže pripravljeni kavi

Turška kava ima gotovo veliko čara in je pravzaprav dober primer, kako različno je razmišljanje o kavi. Eni zagovarjajo, da je dovolj vreči zmleto kavo v vroč krop in vse skupaj dobro premešati. Drugi ob tem vihate z nosovi in zagovarjate, da mora kava trikrat zavreti. Slišal sem še en nasvet. Zmleto kavo vržete v mrzlo vodo, počakate, da zavre, in jo takrat odstavite. Vsak ima svoj recept. A vendar pride čas, ko se naveličate kuhanja in bi bili radi postreženi kot v hotelu ali bližnji kavarni. V spletni trgovini Telekoma Slovenije preverite, kakšne možnosti vas čakajo.

Tehnik Vodnik Kavni Aparat 1920X1080px 6

Vrste kavnih aparatov

Najpreprostejši so aparati za turško kavo. Domača klasika zna biti najboljša. Aparat odlikujeta preprostost uporabe in razmeroma nizka cena. Za pripravo opojne in dišeče pijače sta dovolj pritisk na gumb in malce potrpljenja, da napravica izvede čarovnijo. Za pripravo porabi manj kot dve minuti, najboljše pri tem pa je, da vam nikoli več ne bo treba nadzirati kuhanja kave ali čistiti razlite vsebine. Našel sem dva takšna aparata podjetja Beko. Primerno, mar ne? Nenazadnje gre za turško podjetje.

Zadnje čase so zelo priljubljeni kavni aparati na kapsule, saj nudijo različne vrste in okuse kavnih napitkov. So zelo preprosti za uporabo. Ko vstavite izbrano kapsulo, jo aparat prebode ob straneh in čeznjo požene vročo vodo pod tlakom okoli 15 barov. Ker so kapsule hermetično zaprte, je kava vedno sveža in vzdrževanje aparata preprosto. A zato ste obsojeni na kupovanje kapsul, ki jih nudi izdelovalec, saj niso združljive med sabo, vprašljiv pa je tudi vpliv plastičnih kapsul na okolje. Predno se odločite za ta tip kavnega aparata, preverite ponudbo kapsul. Najboljši izdelovalci nudijo široko ponudbo, ki vključuje aromatizirane kavne, mlečne, čajne in kakavne napitke.

Zahtevnejši boste posegli po samodejnih (avtomatskih) aparatih za kavo, ki vse naredijo sami. Kavna zrna najprej zmeljejo, če je mlinček del aparata. Sicer zmleto kavo stresete v ročko, da jo aparat spari pod pritiskom s količino vodo po izbiri. Pri boljših se sami odločite, kako grobo naj bo kava zmleta, kolikšno količino naj aparat pripravi in koliko časa naj kuha. Običajno ima še šobo za stepanje mlečne pene, če se vam zahoče kapučino. Na ta način svežo pijačo pripravite hitro in preprosto, nekateri aparati celo omogočajo sočasno pripravo dveh skodelic.

Kateri tehnični podatki so pomembni?

Opojnost priljubljene pijače ni odvisna le od izbrane kapsule, v kateri je vse, kar potrebujete za izbrani napitek kavne mešanice, oziroma v primeru ročnih aparatov veščin »kuharja«. Za dober espresso mora aparat ves čas zagotavljati tlak vsaj 9 barov. Samo najboljši so dovolj kakovostni, da ves čas ohranjajo stalnega. Slabši ga zagotovijo le na začetku kuhanja, nato pa se počasi zmanjšuje, kar kompenzirajo z višjim začetnim tlakom 15 ali celo več barov.
Ko kupujete kavni aparat, preverite še druge tehnične lastnosti. Moč sicer ne vpliva na kakovost ali okus pijače, temveč, kako hitro bo aparat vodo segrel in koliko energije med kuhanjem porabi. Izbirate lahko med varčevanjem s časom ali elektriko. Optimalni so modeli z močjo okoli 1.000 vatov.

Še o nečem velja premisliti: kako pogosto je treba kavni aparat čistiti in kako zahtevno je to. Posebej to velja za odstranjevanje vodnega kamna. Preverite, ali ima izbrani model programe samodejnega čiščenja in kako vas obvesti, da je čiščenje nujno. Tiste res najboljše aparate pa je mogoče prek bluetootha ali omrežja WiFi povezati z mobilno aplikacijo na pametnem mobitelu. Z aplikacijo lahko nato preverjate recepte, pripravljate napitke in zaženete programe samodejnega čiščenja. Edino kave vam ne more »pretočiti« prek interneta.

Za kavne aparate velja podobno kot za druge gospodinjske aparate. Aparat bo služil svojemu namenu, če ga boste pogosto uporabljali. Uporabljali pa ga boste, samo če boste z njegovim kuhanjem zadovoljni, zato je pomembno, da izberete sebi primeren kavni aparat, ki bo zadovoljil vaš okus za opojne napitke.

Tehnik Vodnik Kavni Aparat 1920X1080px 8

Spremljajte Tehnik na družbenih omrežjih Facebook, Instagram, X in TikTok.