Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Cena

Vodič za nakup kavnega aparata

Marjan Kodelja
Marjan Kodelja
Pred 389 dnevi
·
Čas branja: 4 minute
·
Poslušaj vsebino

Zlahka si skuhamo turško kavo, toda če si tudi doma želimo privoščiti kavo kot v kavarni, potem moramo poseči po domačem kavnem aparatu. Kateri je pravi za vas?

V primeru nakupa kavnega aparata je na voljo več možnosti. Vsaka ima prednosti in slabosti oziroma bolje ali slabše zadosti potrebam (ali okusu) posameznika.

Najpreprostejši za uporabo so kavni aparati s filtri. Z najmanj truda naredijo največ opojne tekočine, tako da vroča vodo počasi kaplja na mleto kavo nad filtrom. So relativno poceni in nudijo veliko vsebnost kofeina na skodelico. A zato se okus kave manj izrazi, filter je treba zamenjati po vsaki uporabi in še relativno veliko energije porabijo.

Zadnje čase so zelo priljubljeni kavni aparati na kapsule, saj nudijo različne vrste in okuse kavnih napitkov. So zelo preprosti za uporabo. Ko vstavite izbrano kapsulo, jo aparat prebode ob straneh in čeznjo požene vročo vodo pod tlakom okoli 15 barov. Ker so kapsule hermetično zaprte, je kava vedno sveža in vzdrževanje aparata preprosto. A ste obsojeni na kupovanje kapsul, ki jih nudi izdelovalec, saj niso združljive med sabo, vprašljiv pa je tudi vpliv plastičnih kapsul na okolje, ko jih zavržete. Preden se odločite za tak tip kavnega aparata, preverite ponudbo kapsul. Najboljši izdelovalci nudijo široko ponudbo, ki vključuje aromatizirane kavne, mlečne, čajne in kakavne napitke.

Za odtenek zahtevnejši boste posegli po samodejnih (avtomatskih) aparatih za kavo, ki vse naredijo sami. Kavna zrna najprej zmeljejo in sparijo pod pritiskom s količino vodo po izbiri. Boljši imajo še šobo za stepanje mlečne pene, če se vam zahoče kapučino. Na ta način svežo pijačo pripravite hitro in preprosto, boljši aparati celo omogočajo sočasno pripravo dveh skodelic. A zato so dražji in zahtevni za čiščenje.

Zadnja vrsta kavnih aparatov vam nudi največ nadzora nad kakovostjo napitka. Sami se odločite, kako grobo želite zmleti kavo, za kar potrebujete samostojni mlinček za kavo, kolikšno količino kave boste pripravili in koliko časa jo bo ročni aparat »kuhal«. Njihova prednost je nižja cena, a zato je tudi v tem primeru vzdrževanje zahtevnejše.

Ni lepšega, kot ko zadiši po sveže pripravljeni kavi

Opojnost priljubljenega napitka ni odvisna le od izbrane kapsule, v kateri je vse, kar potrebujete za izbrano kavno mešanico, oziroma v primeru ročnih aparatov veščin »kuharja«. Za dober espresso mora aparat ves čas zagotavljati tlak vsaj 9 barov. Samo najboljši so dovolj kakovostni, da ves čas ohranjajo stalnega. Slabši ga zagotovijo le na začetku kuhanja, nato pa se počasi zmanjšuje, kar kompenzirajo z višjim začetnim tlakom 15 ali celo več barov.

Ko kupujete kavni aparat, preverite še druge tehnične lastnosti. Moč sicer ne vpliva na kakovost ali okus napitka, temveč, kako hitro bo aparat vodo segrel in koliko energije med kuhanjem porabi. Izbirate med varčevanjem s časom in elektriko. Optimalni so modeli z močjo okoli 1000 vatov.

Še o nečem velja premisliti. Kako pogosto je treba kavni aparat čistiti in kako zahtevno je to opravilo. Posebej to velja za odstranjevanje vodnega kamna. Preverite, ali ima izbrani model programe samodejnega čiščenja in kako vas obvesti, da je čiščenje nujno. Tiste najboljše pa je mogoče prek bluetootha ali omrežja WiFi povezati z mobilno aplikacijo na pametnem mobitelu. V aplikaciji lahko nato preverjate recepte, pripravljate napitke in zaženete programe samodejnega čiščenja. Samo kave vam ne more poslati po internetu.

Kavni aparat je lahko odlična popestritev domačega okolja, toda le v primeru, da boste izbrali pravega in ga potem pogosto uporabljali. Verjetno se bo večina odločila za aparat s kapsulami, kajti nudijo najbolj pester in preprost način za pripravo raznovrstnih napitkov. Na nasprotnem koncu ponudbe pa so ročni aparati, ki vam v roke dajo popolno svobodo, da uporabite kavna zrna po želji in ste ustvarjalni pri pripravi opojne pijače, brez katere le redkokdo ne začne dneva.