Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Kako enostavno in varno plačati Googlove storitve, ki bodo po novem plačljive?

Andrej Jurij Pirnat
Andrej Jurij Pirnat
Pred 202 dnevi
·
Čas branja: 5
·
Poslušaj vsebino

Naš vsakodnevni spremljevalec, storitev, brez katere ne moremo (niti ne želimo) več živeti, junija uvaja določene spremembe. Nekatere vsebine, ki so bile do zdaj pri Googlu brezplačne, bodo po novem zahtevale plačilo.

Mnoge ob tem zaskrbi, da bodo morali za to v Google vnesti podatke svoje kreditne kartice. Naj vas pomirimo – svojo kreditno kartico lahko brez skrbi pustite v denarnici in plačate prek računa Telekoma Slovenije. Gremo po vrsti: kdaj in zakaj Google uvaja te spremembe?

Prvega junija se spreminjajo pravila o prostoru za shranjevanje v računu Google. Vsak račun Google namreč vključuje 15 gigabajtov brezplačnega prostora za shranjevanje, ki si ga delijo Gmail, Google Drive in Google Foto. Kadar pa želite ta prostor povečati, morate kupiti članstvo v storitvi Google One in tam kupiti dodaten prostor. Po 1. juniju se bo prostor za shranjevanje razširil na nekatere druge aplikacije, zato še pravočasno poglejmo, na katere. Kaj je do zdaj spadalo pod »prostor za shranjevanje v računu Google« in kaj se je zgodilo, če smo ga presegli?

V omejitev prostora za shranjevanje so se do zdaj šteli fotografije in videoposnetki v izvorni kakovosti, ki so shranjeni v Google Foto; sporočila in priloge v Gmailu (tudi vsiljena pošta in smeti) ter večina datotek v storitvi Google Drive (tudi PDF-ji, slike, videoposnetki).

Če smo presegli ta prostor pred 1. junijem 2021, v Google Drive nismo mogli več nalagati novih datotek ali slik, v Google Foto nismo mogli več varnostno kopirati fotografij in videov v izvorni kakovosti, lahko smo imeli težave s pošiljanjem in prejemanjem e-pošte v Gmailu. A kljub temu smo še vedno lahko dostopali v račun Google, zato so bile te težave skoraj neopazne.

Kaj pa bo po novem spadalo pod »prostor za shranjevanje v računu Google«?

S 1. junijem v omejitev prostora za shranjevanje Google dodaja nove elemente:

  • fotografije in videoposnetke v visoki in hitri kakovosti, ki so v Google Foto varnostno kopirani po 1. juniju 2021,
  • datoteke, ustvarjene ali urejene v aplikacijah za skupno ustvarjanje vsebine, kot so Google Dokumenti, Preglednice, Predstavitve, Risbe, Obrazci in Jamboard.

Dobra novica: v omejitev prostora za shranjevanje se bodo štele samo datoteke, ustvarjene ali urejene po 1. juniju 2021. Datoteke, naložene ali nazadnje urejene pred 1. junijem 2021, se ne bodo štele v omejitev prostora za shranjevanje.

Kako ravnati, če in ko ta prostor presežemo?

Torej, če od 1. junija ta prostor presežete, ne morete več nalagati novih datotek v Google Drive. Prav tako v Google Foto ne morete varnostno kopirati fotografij in videoposnetkov. Onemogočeno je lahko tudi pošiljanje in prejemanje e-sporočil v Gmailu. Ne morete niti ustvarjati novih datotek v aplikacijah Google Dokumenti, Preglednice, Predstavitve, Risbe, Obrazci in Jamboard. A dobro je, da se še vedno lahko prijavite v račun Google.

Kako pridobiti več prostora?

  1.  možnost: sprostite prostor, namenjen shranjevanju Na spletnem mestu https://one.google.com/storage lahko na več načinov upravljate prostor za shranjevanje in preverite, koliko prostora ste do zdaj že porabili (prijavljeni morate biti v račun Google). Prostor lahko sprostite tudi tako, da datoteke prenesete v osebno napravo in jih nato izbrišete iz shrambe v oblaku.
  2. možnost: zagotovite si več prostora Če želite več prostora za shranjevanje v storitvah Gmail, Google Drive in Google Foto, lahko z Googlom One nadgradite svojo shrambo. Člani storitve Google One lahko izberejo mesečno ali letno naročnino, pri čemer letni paketi običajno stanejo manj. Če za dodaten prostor za shranjevanje ne želite več plačevati, lahko članarino kadarkoli prekinete. Podrobnejša navodila najdete tukaj.

Pravočasno uredite stvari, da ne izgubite pomembnih podatkov

Google ob tem opozarja, da bo v primeru, če dve leti ne boste uporabljali aplikacij Gmail, Google Drive (vključno z Google Dokumenti, Preglednicami, Predstavitvami, Risbami, Obrazci, Jamboardom in Spletnimi mesti) ali Google Foto, vaša vsebina tam, kjer ni zaznane dejavnosti, najbrž izbrisana. A brez skrbi, Google obljublja, da boste o tem vnaprej obveščeni.

Zato vam toplo priporočamo, da sproti spremljate, koliko prostora vam je na voljo v Googlovih storitvah, pravočasno počitite svojo shrambo oziroma kupite dodaten prostor. Telekom Slovenije vam pri tem stoji ob strani in vam ponuja hitro in varno rešitev − prek njegovega računa lahko plačate brez kreditne kartice.

Plačajte varno in hitro brez uporabe kreditne kartice

Kot smo zdaj že dobro vajeni nakupovanja v Google Playu, pri čemer lahko svoje nakupe poravnamo enkrat mesečno kar z računom za storitve Telekoma Slovenije, enako velja tudi za druge Googlove storitve, kot je tudi Google One, kjer lahko povečate kapaciteto svoje virtualne shrambe. Obljubimo vam, enostavneje ne gre!

Kako nadgradite na paket Google One in storitev plačate z računom Telekoma Slovenije?

Če ste naročnik Telekoma Slovenije, lahko vse nakupe v trgovini Google Play in znotraj aplikacij plačate enostavno z mesečnim računom Telekoma Slovenije. Prednosti takšnega plačila:

  1. varno in enostavno,
  2. brez vnašanja številke plačilne kartice,
  3. vse plačila so zbrana na enem računu.

Za nakup dodatne shrambe v oblaku v storitvi Google One, je treba iz trgovine Google Play na vašem mobilnem telefonu prenesti aplikacijo Google One in nadgraditi paket ter za plačilo izbrati plačevanje prek Telekoma Slovenije.

Kako v Google Playu nastavite to možnost plačevanja?

V meniju aplikacije kliknite Plačilna sredstva, izberite plačevanje prek Telekoma Slovenije in potrdite. S tem imate izbrano novo privzeto plačilno metodo.

Če berete ta naš članek na mobilni napravi, pa enostavno obiščite http://ts.si/placilo-play.